[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Faktycznie - obecnie Mayhem i Darkhtrone to muzyka bardziej...rozrywkowa, a DO to zespół black metalowy.[/quote]
naświetl mi proszę tą dysketną różnicę. bo ja jej nie widzę. o jednych i o drugich czytam sobie w Terrorizer, jedni i drudzy używają tych samych instrumentów, ba, jedni i drudzy grają bardzo podobną muzykę...
[quote]Jak Mayhem wydawał w De Mysteriis Dom Sathanas to też przez gości podobnych Tobie traktowany był jako margines.[/quote]
zaryzykuję stwierdzenie, ze na black metalu AD 1993 znasz się mniej więcej tak, jak ja na black metalu AD 2006... no ale być może tylko nadaję określonym krążkom wartości, której nie miały... tyle tylko, że wtedy całe rzesze ludzi tą wartość owym krążkom nadawały... a dziś to inaczej wygląda...
[quote]Wybitne zespoły w owym czasie to przecież Slayer, Megadeth czy Metallica

[/quote]
a ja myślałem, ze jak się pojawiały te zespoły, to na topie, przynajmniej w ramach muzyki nieco bardziej ekstremalnej, był Morbid Angel, było Deicide, było Cannibal Corpse czy Entombed... pamięć mnie chyba jednak NIE myli... swoją drogą, SLAYER był, jest i będzie wielki
[quote]Nie odmawiam wartości muzyce Norwegom, ale fakt jest taki, że to pewne wydarzenia pozamuzyczne pomogły wykreować tą muzykę i sprawiły, że trafiła ona do szerszego odbiorcy. Gdyby nie pewien splot wydarzeń - nie jestem pewien tak wiele osób by pamiętało o tej kapeli.[/quote]
zdecydowanie upraszczasz. to był ciąg zależnych od siebie wydarzeń, których oczywiście nie rozdzielisz od siebie, natomiast BM jako muzyka, jako MUZYKA POPULARNA I NOWA pojawił się jednak zanim zaczęli ginąć ludzie i zanim zaczęły płonąć kościoły. oczywiście nie neguję wpływu tych wydarzeń na dalszą popularność gatunku, ale też i nie sporwadał bym wszystkiego do nich... no i jeszcze jdna kwestia - cała ta medialna otoczka to INTEGRALNA część tej muzyki.
[quote]Jasne, że wszystko z czegoś się wywodzi i wcale nie uważam, żeby Mayhem był wolny od wpływów muzyki, którą nagrano wcześniej (na pewno nie w mniejszym stopniu niż dzisiaj DsO) [/quote]
właśnie chodzi o to, ze w mniejszym stopniu

może jeszcze nie na Deathcrusch, ale na DMDS JUŻ TAK.