GAAHLS WYRD, SAOR - 05-06 paźdz.2022 POZ-KRK

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

GAAHLS WYRD, SAOR - 05-06 paźdz.2022 POZ-KRK

10-02-2022, 18:32

Obrazek

Norweski Gaahls Wyrd wystąpi w Polsce na dwóch koncertach jesienią tego roku.

Gaahl to Black Metal. Black Metal to Gaahl. Nie ma nic pomiędzy. Znany z Trelldom, Gorgoroth oraz Wardruny wokalista wraca do Polski na dwa koncerty. Gaahls Wyrd wystąpi w październiku w poznańskim Klubie U Bazyla (5.10) i w krakowskim Klubie Hol (6.10). Obok Norwegów wystąpią również szkocki Saor i portugalska Gaerea.

Na koncerty zapraszają Left Hand Sounds oraz Iron Realm Productions.

Gaahls Wyrd, Saor, Gaerea

5 X 2022, Poznań, Klub u Bazyla

6 X 2022, Kraków, Klub Muzyczny Hol

Bilety:

100zł (przedsprzedaż)
110zł (w dniu koncertu)
dostępne od 11 lutego w sieci Ticketos
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: GAAHLS WYRD, SAOR - 05-06 paźdz.2022 POZ-KRK

10-02-2022, 20:46

W sumie chętnie
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

15-10-2022, 15:36

Co, tylko ja z forumowiczów byłem ? nikomu się już nie chce napisać kilku słów ? 😊

GAREA – po dwóch numerach wyszedłem pogadać ze znajomkami. Nie ruszyło mnie, ot taki bezpłciowy black metal dla nastolatków.

SAOR – znam, cenię i lubię. Mam całe dysko na półce. Byłem bardzo ciekawy jak zaprezentuje się ekipa Andyego Marshalla na scenie. Moja ciekawość została zaspokojona, uważam że zaprezentowali się znakomicie, powyżej oczekiwań (które miałem całkiem wysokie). Zagrali cztery długie, epickie numery. Zagrali je znakomicie. Wprowadzili niesamowity, unikalny klimat, miało się wrażenie że słuchając zespołu stoisz na jakiejś odległej szkockiej równinie porośniętej wrzosem i trawą. Niesamowitym momentem był numer z płyty „Aura”, wypadł fenomenalnie, miałem gęsią skórkę i świeczki w oczach, coś niesamowitego. Mogli zagrać coś jeszcze, te 40 minut minęło zdecydowanie za szybko.

GAAHL’S WYRD – zajebisty przekrojowy koncert. Tyle można napisać. Całkiem inny niż Saor czy Garea. Mocny, ostry, momentami wściekły. Brzmienie bardzo dobre. Wokal Gaahla zasługuje na zdanie odrębne – byłem pod ogromnym wrażeniem. Mocny, potężny i charyzmatyczny wokal. I nie chodzi mi tu o jego wydumane pozy na scenie, ale o to co wydobywało się z jego gardła. Czapki z głów. Światowa czołówka na tej pozycji w gatunku. Set, jak już pisałem wcześniej był przekrojowy, był Gaahl’s Wyrd, był Trelldom, był God Seed, był Gorgoroth – mieszanka zajebiście wybuchowa, atomowa wręcz. Nie mając żadnych oczekiwań przed koncertem byłem wręcz zachwycony. Jak będzie okazja zobaczyć następnym razem, na pewno skorzystam, wam też polecam, warto !

Frekwencja taka se, na moje oko tak ok. 250, max 300 luda. Merch skromny, ceny światowe.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

15-10-2022, 18:25

Do 300 chyba nie dobiło. Dziwi mnie to bo Samael w podobnym terminie się wyprzedał...

Garea zagrała całkiem sympatycznie, taki melodyjny black metal bez pazura - na rozgrzewkę bardzo ok.

Z Saorem nie mogę się zgodzić. Wcześniej widziałem już na BA część ich koncertu, ale teraz przy całym jeszcze bardziej wychodzi to, że ich muzyka nie była komponowana do grania na żywo. Momentami było bardzo dobrze a momentami wyglądało to wręcz karykaturalnie kiedy cały zespół przez dwie minuty gra proste podkłady do tego co leci z taśmy. Przydałyby im się chociaż jakieś smyczki w składzie, a może i coś jeszcze.

Ghaal's Wyrd w 100% się zgadzam.
Stoigniew pisze:
15-10-2022, 15:36
Nie mając żadnych oczekiwań przed koncertem byłem wręcz zachwycony.
Miałem spore oczekiwania (bo samego Ghaala już kilka razy widziałem na żywo) i zostały spełnione nawet z nawiązką.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-10-2022, 18:26

Kurde, zapomniałem o czymś.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
ODPOWIEDZ