Tajne Stowarzyszenie Jawnych Przeciwników Barokizowania Budowli Gotyckich pisze:
Juliusz Cezar: Panowie się znają, nie muszę przedstawiać.
Gajusz Pięknus: Tak, podawałem swoje nazwisko Panu Asterixowi, jedenaście razy w ciągu ostatnich piętnastu lat.
Cezar: Panoramix, co wy tam gotujecie?
Panoramix: Ja? Zupę z brukselek, ale jak Pan Julek woli, to Asterix ma herbatkę.
Cezar: Co ty mi pier**isz za uszami, Panoramix? W wiosce, co gotujecie po nocach!
Panoramix: A, takie tam... Kociołek leży sobie nieużywany, nie, no to sie gotuje takie zupy z brukselek, kalafiorową. Ja wiem, że to nielegalne ale kto to teraz sprawdza, nie? Ja Panu powiem, Panie Juliuszu, to była tajemnica.
Cezar: Wy Galowie wyżej wała nie podskoczycie, to nie róbcie sobie jaj. Panowie mówią, że magiczny napój gotujecie.
Panoramix: Jaki magiczny napój?
Gajusz Pięknus: Juliuszu Cezarze, czy chcesz nas przekonać tą farsą? Dzielny Legionisto! Powiedz panom, o czym mówili w lesie. (wchodzi Dzielny Legionista)
Legionista: Pan Panoramix, wraz z obecnymi tu Galami, umówili się kwadrans temu podczas polowania na dziki w lesie, na gotowanie magicznego wywaru, dzisiejszej nocy, w miejscu mi nieznanym.
Cezar: Co wy na to, Panoramix?
Panoramix: Nie wierzę.
Cezar: Ja też nie… Co odpowiecie na ten zarzut?
Asterix: Obelix, czujesz?
Obelix: Tak, ale to nie dzik, to soczewica. Jak taki zaczyna od łażenia za Galami, to na czym skończy?
Asterix: Na Równinie Duchów.
Gajusz Pięknus: Wie pan co, i to jest, kvr*a, skandal!
Gajusz Ceplus: Oburzające. To jest groźba pozbawienia życia! Domagam się natychmiastowego wysłania tych dwóch Galów do Rzymu.
Gajusz Pięknus: Leżysz pan i robisz pod siebie.
Tajne Stowarzyszenie Jawnych Przeciwników Barokizowania Budowli Gotyckich pisze:
-W nocy Panoramixa zdjęli Rzymianie.
-Nawet mi o tym nie mów kv**a mać! Panoramix ma być wolny! Sk*******u!
Wawroniusz: Wszystkich nie wyrzucą, kohortę pretoriańską muszą mieć, czy jak tamta kvr*a będzie się nazywać. No co? Druidów zatrudnią?
Erinaceus: Kohortę pretoriańską to oni między sobą wybiorą. Nas co najwyżej do kohort miejskich wezmą...
Na tarczy nieśli go legioniści
Naprzeciw łukom, naprzeciw wojom.
Myśmy tam stali, gdzie nie strzelali
Publiusz Kwintyliusz padł! (cztery!)
Marek Krassus: Senat mi, skvr**yny, przysłali. Budowlany. Villę będą mi rozbierać, czy na pewno z materiałów z Morza Śródziemnego. Papirusów szukają. A kto kv*wa tyle lat papirusy trzyma?!
Juliusz Cezar: Wczoraj mówiłeś, że masz...
Marek Krassus: Juliusz, ty się kv*wa ode mnie odp*dol!
Kwintus Katullus: A w Atenach ten pieprzony senat wywalił tylko 20 procent składu.
Marek Krassus: Za to w Aleksandrii kv*wa siedemdziesiąt.