III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

16-12-2022, 12:38

"The Verge": Szefowie rosyjskich firm energetycznych zabronili swoim pracownikom wyjazdów za granicę.

Źródła Gazpromu i Rosnieftu powiedziały gazecie, że pracownikom i ich rodzinom zabroniono latać "nawet do Turcji". "Zabroniono nam jakichkolwiek wycieczek zagranicznych. Naszym przełożonym powiedzieli o tym ich przełożeni, a im powiedzieli jeszcze starsi". Będzie to weryfikowane przez służby bezpieczeństwa firmy: "O zakazie dowiedzieliśmy się kilka dni temu. Wiele osób kupiło już bilety i zarezerwowało hotele na święta w nowym roku. Nie ma jednak możliwości wyjazdu nawet na leczenie, a co dopiero na wakacje. Ludzie są bardzo niezadowoleni" - mówi jedno ze źródeł. 

W Rosniefcie, według gazety, kierownictwo wymaga zgód na zakaz wyjazdów za granicę.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

16-12-2022, 13:04

mistrzsardu pisze:
16-12-2022, 11:27
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
15-12-2022, 20:10
Według najnowszych danych komendant bawił się granatnikiem i sam wystrzelił.
Może jak Kmicic chciał postrzelać do obrazów?
Przypomina mi to jak zywo jak jeszcze nalezalem do stowarzyszenia bowhunterow i mielismy zjazd. Oczywiście jak to myśliwi wszyscy najebani jak szpadel zaczeli bawic sie jakims wyjatkowo ciekawym lukiem mowiac "tylko uwazaj, tylko uwazaj", i co, Oczywiście ze skonczylo sie strzala w scianie.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-12-2022, 13:14

Pamiętam, że nie przepadałem za 13 Posterunkiem kiedy był pierwotnie emitowany - uważałem ten serial za głupkowaty i mocno przesadzony. Nie rozumiałem wtedy, że to nie była żadna komedia tylko paradokument.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
bartwa

16-12-2022, 13:47

Nerwowy pisze:
16-12-2022, 13:14
Pamiętam, że nie przepadałem za 13 Posterunkiem kiedy był pierwotnie emitowany - uważałem ten serial za głupkowaty i mocno przesadzony. Nie rozumiałem wtedy, że to nie była żadna komedia tylko paradokument.
Posterunek i Kiepscy to najlepsze polskie seriale ostatnich lat.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-12-2022, 13:56

Kiepscy kult eternal - to oczywiste
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Ascetic

16-12-2022, 15:36

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-12-2022, 13:04
mistrzsardu pisze:
16-12-2022, 11:27
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
15-12-2022, 20:10

Według najnowszych danych komendant bawił się granatnikiem i sam wystrzelił.
Może jak Kmicic chciał postrzelać do obrazów?
Przypomina mi to jak zywo jak jeszcze nalezalem do stowarzyszenia bowhunterow i mielismy zjazd. Oczywiście jak to myśliwi wszyscy najebani jak szpadel zaczeli bawic sie jakims wyjatkowo ciekawym lukiem mowiac "tylko uwazaj, tylko uwazaj", i co, Oczywiście ze skonczylo sie strzala w scianie.
Taaaaka sytuacjaaaa. Niemce oddają nam kolejne baterie Patriot. Płaszczak, z funflem, powiedzmy uhahanym, niekoniecznie trzeźwym generałem, chce przetestować nową zabawkę ....
Poro
Awatar użytkownika
bartwa

16-12-2022, 15:44

Błaszczuś chyba jest za sztywny na takie numery. I dobrze.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

16-12-2022, 17:00

Ostatni news z granatnikiem komedanta, otóż twierdzi on tym razem, że fakt dostał granatnik gdzieś na Ukrainie i przemycił go do kraju, i przypadkiem wystrzelił, ale to dlatego, że nie wiedział, co to jest:DDD
Awatar użytkownika
bartwa

16-12-2022, 17:11

Odpowiedź godna szefa policji.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Pacjent

16-12-2022, 17:12

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-12-2022, 17:00
Ostatni news z granatnikiem komedanta, otóż twierdzi on tym razem, że fakt dostał granatnik gdzieś na Ukrainie i przemycił go do kraju, i przypadkiem wystrzelił, ale to dlatego, że nie wiedział, co to jest:DDD
:D :D :D
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Hatefire

16-12-2022, 17:45

Hi my name is Jarosław Szymczyk and welcome to JACKASS!!!
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

16-12-2022, 17:53

A pomyślcie co by się stało ze zwykłym obywatelem, gdyby wniósł granatnik na komendę policji i wystrzelił, po czym tak samo się tłumaczył.
Pacjent

16-12-2022, 18:02

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-12-2022, 17:53
A pomyślcie co by się stało ze zwykłym obywatelem, gdyby wniósł granatnik na komendę policji i wystrzelił, po czym tak samo się tłumaczył.
Przećwiczyli podział na elitę i hołotę w trakcie covidowych obostrzeń. Teraz im poszło jak z płatka.
Nawiasem mówiąc policja odegrała główną rolę w teatrzyku pod lewym wirusem.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

17-12-2022, 07:15

Co to znaczy lewy wirus? Nie było go?
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-12-2022, 08:39

No był, ale jak się okazało to wcale nie taki groźny. Przekaz o jego śmiertelności został mocno zmanipulowany, bo media przestawiły sprawę tak, że odbiorca zamiast skupić się na tym kto i w jakim wieku umiera, był bombardowany ilością zarażonych każdego dnia. Później jak przyszło co do czego, start wojny na Ukrainie, wirus z dnia na dzień zniknął. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

17-12-2022, 08:44

Czyli śmiertelność była mała?
Powikłań po chorobie nie było?
Choroba (przynajmniej w 2019 i 2020) miała łagodny przebieg?
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-12-2022, 09:17

Oczywiście, że była mała, a mogła być mniejsza, bo ludzie umierający na inne choroby dostali plakietkę "zgon z powodu Covid-19". Już nawet nie chce mi się rozwodzić o zaprzestaniu leczenia innych chorób, braku diagnostyki, przesuniętych operacjach itd.

Powikłania po chorobie to jest promil. I same powikłania, tzn. ich występowanie nie jest niczym nadzwyczajnym.

W roku 2019 i 2020 choroba w przygniatającej większości miała łagodny lub średni przebieg. Ciężej chorowali ludzie mający inne choroby i oczywiście ludzie w zaawansowanym wieku, ale też nie wszyscy. Dzieci, poza jakimś promilem przechodziły praktycznie bez objawów.

Zaznaczam, że nie wierzę w jakis globalny spisek, rząd światowy i chuj wie co jeszcze. Ludzie są po prostu głupi. Są standa masa, która robi to co niby wystraszone autorytety im każą. Przy czym trzeba sobie jasno powiedzieć, że w kwestii wirusa zaufaliśmy jako społeczeństwo wystraszonym politykom, bez medycznej wiedzy i lekarzom na ich garnuszku (ręka rękę myje) zupełnie ignorując próby debaty nad zasadnością wprowadzanych obostrzeń, terapii, segregacji sanitarnej w szpitalach itd. Będą kasiazki o tym pisać jak wiele rzeczy zmanipulowano I spierdolono, odrzucając racjonalne podejście na rzecz emocji.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

17-12-2022, 09:37

Cóż. Znam sporo osób młodych, które ciężko przeszły covida. Sam tak miałem. Jedna osoba z rodziny (zdrowa, niewiele starsza ode mnie) zmarła w szpitalu.
To nie jest argument w dyskusji bo każdy może napisać co chce.
Ale dzięki temu ja wiem, że bagatelizowanie covida jest głupie.
A jeśli chodzi o mądrości z internetu to jednak mnie (laika) bardziej przekonują wypowiedzi anonimowych (dla mnie) użytkownicy typu Sybir czy Nicram niż internetowych speców którzy odkryli jakieś strony z prawdą typu otworzoczy.ukrytaprawda.blog.rus (bez "s") ;)
Szkoda strzępić ryja na tę dyskusję, bo nic to nie daje, szkoda czasu.
Możemy się tylko dla przyjemności powyzywać od głupich chujów ;)
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

17-12-2022, 09:46

Nicram, to się akurat tak skompromitował, że ja pierdole. Przykład - powtarzal po rządzących i ich lekarzach, że szczepionka spowoduje, że się nie zarazisz i że nie będziesz zarażał innych. Nie ma co robić wielkich oczu, bo taka była narracja. Jak to wyglądało w rzeczywistości? A no tak, że zaszczepieni chorują i zarażają.
Awatar użytkownika
Medard

17-12-2022, 17:48

Pan_Kimono pisze:
16-12-2022, 03:16
Medard pisze:
15-12-2022, 21:55
Pan_Kimono pisze:
15-12-2022, 10:54

dzieki, nie zauwazylem. Zgadzam sie w 100 % z tym co napisałeś
wydaje się, że obecne płacze w Internetach, to kolejne wysrywy ruskich onuc,
chcą, żebyśmy jak najdłużej pozostali nieprzygotowani, nieuzbrojeni itp.

jednocześnie duża grupa w społeczeństwie chciałaby zachować dotychczasowy, często wygodny, styl życia,
aby to inni brali na siebie nieprzyjemne koszty obrony, a typowa służba wojskowa jak za prl będzie rodziła opór społeczny,

imho wprowadzenie jakiejś formy przeszkolenia dla wszystkich od wybranego rocznika byłoby najlepsze,
coś jak obóz harcerski z obsługą broni i strzelania, elementami survivalu, maskowania, walk miejskich itp.
najlepiej od razu po maturze, albo egzaminie zawodowym, kiedy nie ma dodatkowych obciążeń w postaci rodziny i pracy,
a później jakieś szkolenia przypominające raz na kilka/ kilkanaście lat

imho zwiększyłoby to odpowiedzialność ludzi za obronę, ale również za decyzje ekonomiczne i społeczne,
ale teraz władza chyba nie chce zwiększenia świadomości
Racja ale ja tak patrząc na osoby, które piszą o równosci itp a potem niech chłopy jadą na front to ich jebany o obowiazek, to raczej obnaża hipokryzje grup z lewej strony, bo co to za równość skoro jedna płeć w zasadzie prawa jak niewolnik, druga korzysta ile wlezie(nie wszyscy oczywiście, jak np kolega Hatefire, chociaż mam wrażenie, że jest wyjątkiem).

Mysle, że tu nawet onuc nie trzeba, po prostu jak przychodzi co do czego, wychodzi szydło z worka. Co innego bulić podatki, co innego siedzieć w zaszczanym rowie w zimie.

Tak BTW, patrząc na to jak Ukraina się zorganizowała jestem naprawdę pod wrażeniem. Wiadomo, że dostajemy tylko część informacji, ale to co można usłyszeć od ruskich soldatow tylko to potwierdza. Kraj w zasadzie bez historii, nie ma co ukrywać, a tu taka samoorganizacja części społeczeństwa. Czapki z głów. Zupełnie się tego nie spodziewałem. Paradoksalnie, Putin został jednym z "ojców" współczesnej Ukrainy. Mam nadzieję, e będzie jak z Kronosem u grekow;)
jeśli trzeba to mogę uczestniczyć w takich szkoleniach, z roboty mnie nie wyrzucą, ale rozumiem, że niektórzy mogą wrócić na bezrobocie i im to nie pasuje, albo mają kredyty,
uważam, że nie w zaganianiu skuteczna metoda, tylko:

Obrazek

i nie chodzi tylko o zamożność,

a co do kobiet, to jednak karabin + kamizelka + hełm + dodatkowy magazynek + apteczka + prowiant to ważą jakieś 30 kg,
ważąca 50 kg kobitka z tipsami słabo da radę, co najwyżej niech jej pazury spiłują w jednostce :mrgreen:
ale jakieś szkolenie powinny mieć, jak wszyscy to wszyscy powinni ponosić koszty obrony, no i jako snajperka może sobie czekać na pozycji :sarcasm2:

btw oczywiście nie jest to tak, że chętnie rzucę się do obrony Siedlec, Przemyśla czy stolicy disco polo,
uważam, że powinni sami organizować się chociaż w OT, to ich domy i rodziny, więc niech każdy broni swojego miejsca,
które coś dla niego znaczy, ja w razie czego na reducie na Pradze, albo na Czerniakowie :D
Die Welt ist meine Vorstellung.
ODPOWIEDZ