Książka waszego życia
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Książka waszego życia
Jedno z trudniejszych pytań, kwestii do roztrzygnięcia. Chwilowo bez jednoznacznej odpowiedzi. Kulturowo, chyba biblia/ mity . Jako kryminał "Imię róży". Jako bieżące, takie pod rozkminy paraparametasretafizycznoduchowe, obie z Okultury: Stephen Batchelor - "Buddyzm bez dogmatów" oraz Czogjal Namkhai Norbu - "Wolność od przywiązań" (Tutaj czekam na więcej tłumaczeń, bo literatura bogata, a seria Ex Oriente Lux tego wydawnictwa zapowiada się, że ma się konkretnie rozwinąć. Coś się z tego może wykrystylizuje, jako to jedyne, pierwsze.).
01.11.2024
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
musze do niej wrócić - kiedyś powaliła mnie na łopatki. Ciekawe, jak wejdzie po zgoła 20 latach...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
-
- mistrz forumowej ceremonii
Pewnie jeszcze lepiej, bo to książka dla dorosłych.
I dla fanów Satyricon
I dla fanów Satyricon
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
No właśnie miałem się za nią zabrać na dniach, ale padło jednak na Tove Jansson
-
- weteran forumowych bitew
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Nie wolno się bać, strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic.
Jestem tylko ja.
-
moja pierwsza
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
-
- postuje jak opętany!
Też mi się to podobało, trzeba odświeżyć po kilkunastu latach.Sgt. Barnes pisze: ↑27-01-2023, 13:38
musze do niej wrócić - kiedyś powaliła mnie na łopatki. Ciekawe, jak wejdzie po zgoła 20 latach...
Jakbym miał jedną wymienić to Zbrodnia i kara - nic aż takiego wrażenia na mnie nie zrobiło. Czytał że trzy razy, doskonałości.
Inne istotne - Blade Runner, Krwawy Południk, Wilk stepowy.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
F. Nietzsche - "Tako Rzecze Zaratustra" - Wielkie myśli starego wariata. Mistrz.
A. Crowley - "Liber al vel Legis".
Jules Michelet - "Czarownica" - wbrew intencjom autora spowodowała u mnie uznanie i szacunek do kobiet, ich odmiennej natury i niemal nadludzkiej siły i konsekwencji oraz zafascynowanie przyrodą jako symbolicznym naturalnym środowiskiem Diabła.
Aldous Huxley - "Nowy wspaniały świat"
George Orwell - "1984"
dwie książki, które ukształtowały mój światopogląd i stosunek do "stadności" i indywidualizmu w społeczeństwie.
Stary testament
Zbiór większości tego, co zespsute i zarazem piękne w rasie ludzkiej.
Jerzy Kosiński "Malowany Ptak" - ciężar gatunkowy 1000 ton.
"Władca Much" - Wiliam Golding
J.R.R.Tolkien "Władca Pierścieni" - niesamowity świat, historia, szczegóły, emocje. Tolkien gigant.
Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i Kara" - mrok i ciężar psychologiczny jaki się tam czai doskonale ujęło Kriegsmaschine na "Apocalypticists". Ciekawe, ilu ludzi zabiło pod jej wpływem?
Michał Bułgakow "Mistrz i Małgorzata" - Odwieczne zmagania dobrego i złego. Walka, która przenika na wskroś samych ludzi wewnątrz jak i przestrzeń pomiędzy nimi. Niesamowite postaci i ekwilibrystyka środkami, żeby książka mogła umknąć czujnemu oku cenzury. Czyli w sumie robienie durni z twardogłowych. Niesamowite dzieło!
Alfred Szklarski - cała seria z Tomkiem Wilmowskim, ale najbardziej "Tomek w krainie kangurów" - jako dzieciak jeszcze...
C.W. Ceram - Bogowie, groby, uczeni. Tajemnice archeologii
Obudziły głód świata i odkrywania starożytności. Krótko po przeczytaniu Cerama byłem nawet przez miesiąc na wykopaliskach neolitycznych "gdzieś" w Polsce.
Józef Ignacy Kraszewski "Stara Baśn" - kto nie chciał być Domanem...?
nie no kurwa... nie da się jednej książki...
A. Crowley - "Liber al vel Legis".
Jules Michelet - "Czarownica" - wbrew intencjom autora spowodowała u mnie uznanie i szacunek do kobiet, ich odmiennej natury i niemal nadludzkiej siły i konsekwencji oraz zafascynowanie przyrodą jako symbolicznym naturalnym środowiskiem Diabła.
Aldous Huxley - "Nowy wspaniały świat"
George Orwell - "1984"
dwie książki, które ukształtowały mój światopogląd i stosunek do "stadności" i indywidualizmu w społeczeństwie.
Stary testament
Zbiór większości tego, co zespsute i zarazem piękne w rasie ludzkiej.
Jerzy Kosiński "Malowany Ptak" - ciężar gatunkowy 1000 ton.
"Władca Much" - Wiliam Golding
J.R.R.Tolkien "Władca Pierścieni" - niesamowity świat, historia, szczegóły, emocje. Tolkien gigant.
Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i Kara" - mrok i ciężar psychologiczny jaki się tam czai doskonale ujęło Kriegsmaschine na "Apocalypticists". Ciekawe, ilu ludzi zabiło pod jej wpływem?
Michał Bułgakow "Mistrz i Małgorzata" - Odwieczne zmagania dobrego i złego. Walka, która przenika na wskroś samych ludzi wewnątrz jak i przestrzeń pomiędzy nimi. Niesamowite postaci i ekwilibrystyka środkami, żeby książka mogła umknąć czujnemu oku cenzury. Czyli w sumie robienie durni z twardogłowych. Niesamowite dzieło!
Alfred Szklarski - cała seria z Tomkiem Wilmowskim, ale najbardziej "Tomek w krainie kangurów" - jako dzieciak jeszcze...
C.W. Ceram - Bogowie, groby, uczeni. Tajemnice archeologii
Obudziły głód świata i odkrywania starożytności. Krótko po przeczytaniu Cerama byłem nawet przez miesiąc na wykopaliskach neolitycznych "gdzieś" w Polsce.
Józef Ignacy Kraszewski "Stara Baśn" - kto nie chciał być Domanem...?
nie no kurwa... nie da się jednej książki...
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- devastator77
Pewnie,że się nie da jednej książki.
Mój Top 3:
M. Hłasko-"Piękni dwudziestoletni"
G. G. Márquez-Sto lat samotności
J. Conrad-Jądro ciemności
Mój Top 3:
M. Hłasko-"Piękni dwudziestoletni"
G. G. Márquez-Sto lat samotności
J. Conrad-Jądro ciemności
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
- Rejwan
Jakbym miał wskazać książkę do której najczęśniej wracam to pewnie byłaby właśnie "Rzeźnia numer 5". Do tego jeszcze coś od Palahniuka, "Rozbitek" tu pasuje jak ulał.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- Sgt. Barnes
Ktoś z bdb kolegów wspomniał Raz w roku w Skiroławkach Nienackiego. Właśnie odświeżam. Przy scenie z ogórkami kiszonymi poleciałem po słoik, takie to sugestywne
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.