III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: III Wojna Światowa

08-02-2023, 13:12

Sybir pisze:
07-02-2023, 23:56
Zamożne państwa nie są państwami frontowymi NATO, poza tym MON zapytał chyba o 96 sztuk AH-64. Zamysł był taki, żeby każda z planowanych dywizji miała własny dywizjon śmigłowców szturmowych.
zamysły zamysłami,
biedna Grecja, ale w konflikcie z Turcją ma circa 20,
a Izrael circa 48 sztukasów
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Sybir

08-02-2023, 13:17

A Izrael potrzebuje więcej?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Pelson
rasowy masterfulowicz

08-02-2023, 13:19

Sybir pisze:
07-02-2023, 23:38
Dzwon na parafii, aha.
Niech będzie - rozwinę, bo inaczej się nie domyślisz, o co mi chodziło, dzwonie parafialny. ;) Obecnie nie mamy ani hajsu, ani zdolności wchłonięcia takiej ilości sprzętu przez SZ RP - wystarczy spojrzeć, jak obecnie wyglądają stany naszych oddziałów artylerii rakietowej. Osobną kwestią jest zakup amunicji - łącznie ponad 9k pocisków, podczas gdy Ukraińcy zużyli >3k w pół roku operując 20 M142 i 18 M270. Wizja zakupu takiej liczby wyrzutni przy tak skąpej liczbie efektorów systemów bardziej mnie przeraża, niż cieszy, i jej realizacja byłaby dla mnie niezrozumiała, bowiem prawdopodobnie nie poszedłby za nim jakiś sensowny transfer technologii - toteż mam nadzieję, że jednak ktoś w MON/AU/SG przeliczy raz jeszcze potrzeby i możliwości naszych sił zbrojnych.
Na wybory nic nie poradzisz.
Wyszło z sondaży, że Polacy się boją wojny, to Mariusz będzie codziennie robił konferencje, jak ta wczorajsza na Bemowie i kupował na papierze kilkaset Himarsów.
Stać nas.
Nie ma w tym za dużej merytoryki, jest kiełba wyborcza jednej partii.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Medard

08-02-2023, 13:21

Sybir pisze:
08-02-2023, 13:17
A Izrael potrzebuje więcej?
jakoś to wykalkulowali, tyle, że wszyscy ich sąsiedzi to potencjalni wrogowie,
a my potrzebujemy skoro sąsiadujemy z samymi przyjaciółmi?
Awatar użytkownika
Sybir

08-02-2023, 13:29

Czy sąsiadujemy? Czy AH-64 to jedyny atut IDF w potencjalnym starciu ze swoimi przeciwnikami?
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Sybir

08-02-2023, 13:36

Pelson pisze:Nie ma w tym za dużej merytoryki, jest kiełba wyborcza jednej partii.
Mam nadzieję, że tylko o to chodzi i nikt nie wpadnie na pomysł realizacji pierwotnego zamysłu. :D
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

08-02-2023, 14:20

Sybir pisze:
08-02-2023, 13:36
Pelson pisze:Nie ma w tym za dużej merytoryki, jest kiełba wyborcza jednej partii.
Mam nadzieję, że tylko o to chodzi i nikt nie wpadnie na pomysł realizacji pierwotnego zamysłu. :D
Zobaczysz co bedzie jak ktokolwiek ośmieli się sie powiedziec jasno o sensie tych zakupów. Zdrada itp to ebda najlzejsze oskarzenia jakie beda lecialy. Ten kraj jest zakladnikiem kretynow i emerytow
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Sybir

08-02-2023, 14:25

"Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
Awatar użytkownika
Medard

09-02-2023, 09:46

okazuje się, że z Korei ściągamy sprzęt używany :lol:

Wszystkie 24 egzemplarze armatohaubic K9, jakie dostarczono do Polski w 2022 roku, nie są sprzętem nowym. Zostały wyprodukowane w latach 2008-2010 w wariancie K9 (bez dodatkowych oznaczeń) i były – w różnym stopniu – eksploatowane przez armię Korei Południowej.

Na początku grudnia 2022 roku do Polski trafiły pierwsze koreańskie armatohaubice K9 Thunder. Sprzęt przekazano powołanej 12 grudnia 1. Mazurskiej Brygadzie Artylerii, jednak – jak potwierdza rzecznik Agencji Uzbrojenia, płk. Krzysztof Płatek – nie są to egzemplarze nowe. Polska kupiła w Korei używane armatohaubice.

https://tech.wp.pl/uzywane-armatohaubic ... 059674816a
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-02-2023, 14:32

Rosja musi zapłacić za przelaną krew. Dlatego przygotowujemy kolejny pakiet sankcji wymierzonymi w rosyjskich przywódców. (...) Będziemy walczyć z propagandystami, który zakażają ludzkie serca. Chcemy zniszczyć machinę propagandową Rosji
- przekazała szefowa KE Ursula von der Leyen podczas konferencji prasowej.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz

09-02-2023, 20:27

Putin: To nie my rozpoczęliśmy wojnę. My ją próbujemy zakończyć- Chcę to jeszcze raz powtórzyć. To nie my rozpoczęliśmy działania wojenne. My próbujemy je zakończyć. Te działania wojenne rozpoczęli nacjonaliści w Ukrainie i ci, którzy ich wspierali w 2014 roku, kiedy przeprowadzono zamach stanu. Od tego wszystko się zaczęło - stwierdził prezydent Rosji Władimir Putin w czwartek.- A od 2014 roku, z naruszeniem wszystkich porozumień, wszystkich podjętych zobowiązań, regiony Donbasu zostały objęte blokadą, (...) wielokrotnie przeprowadzano tam operacje wojskowe na dużą skalę. To oznacza, że to oni wtedy rozpoczęli wojnę - oznajmił Putin.- I ta wojna trwała osiem lat w celu eksterminacji tych ludzi, którzy tam mieszkają i czują się związani z Rosją, rosyjską kulturą i językiem rosyjskim. Ale ile można tolerować? - dodał.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

09-02-2023, 21:42

Dzisiaj na Pikabu ktoś próbował przemówić ruskim, że Polacy nie chcą podbijać ani anektować zachodniej Ukrainy. W komentarzach największy festiwal spierdolenia, jaki w życiu widziałem, wszyscy prześwięcie przekonani, że to nieprawda i Polska tylko się czai cały czas, na dowód wrzucając tego starego fejka że niby w TVP1 wrzucono mapę Polski z zachodniąUkrainą (gdzie w nazwach krajów nie ma polskich liter, ale to też ich nie przekonuje). Autentycznie się wkurwiłem czytając to i przekonałem się po raz kolejny, że na granicy z Rosją należy po prostu wybudować wielki mur i jedyny kontakt utryzmywać w formie płacenia rachunku za gaz póki nie ma alternatywy, z całą resztą, a najbardziej samymi Rosjanami, niech spierdalają na koniec świata.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Pacjent

10-02-2023, 09:53

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Dzisiaj na Pikabu ktoś próbował przemówić ruskim, że Polacy nie chcą podbijać ani anektować zachodniej Ukrainy. W komentarzach największy festiwal spierdolenia, jaki w życiu widziałem, wszyscy prześwięcie przekonani, że to nieprawda i Polska tylko się czai cały czas, na dowód wrzucając tego starego fejka że niby w TVP1 wrzucono mapę Polski z zachodniąUkrainą (gdzie w nazwach krajów nie ma polskich liter, ale to też ich nie przekonuje). Autentycznie się wkurwiłem czytając to i przekonałem się po raz kolejny, że na granicy z Rosją należy po prostu wybudować wielki mur i jedyny kontakt utryzmywać w formie płacenia rachunku za gaz póki nie ma alternatywy, z całą resztą, a najbardziej samymi Rosjanami, niech spierdalają na koniec świata.
Co zrobić z tymi, którzy kolportują kremlowską brednię o polskich obozach koncentracyjnych (śmierci) dla bolszewickich jeńców? Albo o tym, że Armia Czerwona nas wyzwoliła?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

10-02-2023, 13:49

Pacjent pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Co zrobić z tymi, którzy kolportują kremlowską brednię o polskich obozach koncentracyjnych (śmierci) dla bolszewickich jeńców? Albo o tym, że Armia Czerwona nas wyzwoliła?
Powinno się ich zajebać podobnie jak wszystkich, którzy kolportują kremlowską brednię, że to sama Ukraina i NATO sprowokowały rosyjską agresję (Papież i wszyscy katole chodzący do kościółka pierwsi w kolejce do odjebania) czy "ludzi" domagających się zaprzestania wpierania Ukrainy walczącej o swoją odrębność od ruskiego miru.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Pacjent

10-02-2023, 14:24

Nerwowy pisze:
Pacjent pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Powinno się ich zajebać
Twój kolega Ascetic dokładnie to pisał o polskich obozach dla bolszewików.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

10-02-2023, 15:41

Pacjent pisze:
10-02-2023, 14:24
Nerwowy pisze:
Pacjent pisze:

Powinno się ich zajebać
Twój kolega Ascetic dokładnie to pisał o polskich obozach dla bolszewików.
Tak, a o co chodzi?

Bolszewicy umierali masowo z powodu głodu i chorób, byli też okrutnie torturowani i mordowani przez Polaków, ale o żadnych obozach śmierci nie może być w tym wypadku mowy. To zwyczajny los jaki spotyka armię agresora na terenach które próbuje podbić i należy się z tym liczyć. Dokładnie to samo dzieje się obecnie z ruskimi na Ukrainie. Póki co jeszcze na stosunkowo niewielką skalę, ale im więcej zmobilizowanego mięsa rzucą na front, tym więcej będzie się dostawać do ukraińskiej niewoli i mam nadzieję, że trupy ruskich będą liczone w setkach tysięcy a ich śmierć z rąk Ukraińców czy po prostu będąc pozostawionymi w fatalnych warunkach, bez jedzenia, opieki medycznej na zimnie będzie wyjątkowo długa i bolesna.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Medard

10-02-2023, 15:50

Bitwa o Czernihów, jeden z najważniejszych epizodów operacji specjalnej, film ma 3 części z ENG napisami,
wrzucam cz. 2:

mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

10-02-2023, 19:03

I teraz hit! Rosyjskie materiały budowlane już jeżdżą na ukraińskie budowy. Wygląda na to, że jak działania zbrojne się zakończą odbudowywać kraj będą Niemcy i Rosjanie;)
Celem życia nie jest przeżycie.
Pacjent

10-02-2023, 22:34

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-02-2023, 11:54

mistrzsardu pisze:
10-02-2023, 19:03
I teraz hit! Rosyjskie materiały budowlane już jeżdżą na ukraińskie budowy. Wygląda na to, że jak działania zbrojne się zakończą odbudowywać kraj będą Niemcy i Rosjanie;)
U nas też w sumie Rosjanie odbudowywali :|
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
ODPOWIEDZ