Jakie książki ostatnio kupiliście

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

Re: Jakie książki ostatnio kupiliście

16-02-2023, 20:41

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
06-02-2023, 11:07
Sgt. Barnes pisze:
05-02-2023, 23:12
Ja rozpoczynam wątek poboczny z młodym Thorgalem. Ma to swój klimat, ale, ech, to jednak nie to.
Ciężko już wyczaić czy to te tomy są słabsze, czy my po prostu starzy i nie chłoniemy tego tak jak kiedyś.
pewnie trochę tak, ale "Błękitna zaraza" czy "Pustelnik ze Skellingaru" czytane kilka miesięcy temu wywołały u mnie podobne wibracje ja kiedyć chociażby "Czarna galera" czy "Między ziemią a światłem" lub "Nad jeziorem bez dna/Trzech starców z krainy Aran"
Bonecrusher
rasowy masterfulowicz

16-02-2023, 20:44

Michaił Bułhakow Mistrz i Małgorzata
Mario Puzo-Ojciec Chrzestny
Stay clean!
Straight Edge Society
AS <3
Forever outlaw. Never junkie again !
Soundterror
postuje jak opętany!

16-02-2023, 20:53

Stephen King - Baśniowa Opowieść
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

16-02-2023, 21:43

Oki pisze:
16-02-2023, 20:41
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
06-02-2023, 11:07
Sgt. Barnes pisze:
05-02-2023, 23:12
Ja rozpoczynam wątek poboczny z młodym Thorgalem. Ma to swój klimat, ale, ech, to jednak nie to.
Ciężko już wyczaić czy to te tomy są słabsze, czy my po prostu starzy i nie chłoniemy tego tak jak kiedyś.
pewnie trochę tak, ale "Błękitna zaraza" czy "Pustelnik ze Skellingaru" czytane kilka miesięcy temu wywołały u mnie podobne wibracje ja kiedyć chociażby "Czarna galera" czy "Między ziemią a światłem" lub "Nad jeziorem bez dna/Trzech starców z krainy Aran"
A "Barbarzyńca" nie? Moim zdaniem jeden z lepszych w ogóle. A skoro o tym mowa, dzisiaj nowa paczka:-)

Obrazek
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

17-02-2023, 09:37

Sadhguru - Inżynieria wnętrza
Sadhguru - Karma
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

17-02-2023, 10:11

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:

A "Barbarzyńca" nie? Moim zdaniem jeden z lepszych w ogóle. A skoro o tym mowa, dzisiaj nowa paczka:-)

"Barbarzyńca" jakoś nie zapadł mi w pamięci. Daj znać jak ta seria z Kriss na pierwszym planie bo Louve to raczej mniej kusząca odnoga świata Thorgala - chociaż z ani jednej odnogi nic nie czytałem.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-02-2023, 10:34

Oki pisze:
17-02-2023, 10:11
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:

"Barbarzyńca" jakoś nie zapadł mi w pamięci. Daj znać jak ta seria z Kriss na pierwszym planie bo Louve to raczej mniej kusząca odnoga świata Thorgala - chociaż z ani jednej odnogi nic nie czytałem.
Z przyjemnością. Wczoraj czytałem jeszcze z głównej serii "Kriss de Valnor" i w sumie jestem rysunkowo rozczarowany, że zrobiono z niej taką cyganichę, poza tym czasem twarze Aaricii i Kriss są tak dziwnie brzydkie, jakby ktoś zapomniał jak rysować ładne twarze. Ten Thorgal na jednorożcu w jednym momencie też wygląda z twarzy strasznie dziwnie. To ogólnie nie jest Kriss do której przeżywałem pierwsze uniesienia.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

19-02-2023, 20:10

OK, przeczytałem właśnie pierwszy ,,malowany" zeszyt czyli "Ofiarę" i powiem tak, sama historia jest bardzo spoko (chociaż ta historia o dwóch strażnikach jest już mocno przeruchana i każdemu znana, ale graficznie ładna, mam słabość do takich potworów), co do samej stylistyki zaś to zmienia się mocno nawet w ramach samego zeszytu. Na początku jest bardzo malowana, zmienia się nieco gdy trafiają do międzyświata (str. 19 - tam kontury stają się wyraźniejsze), a potem wraca do tej malowaności. Malowanie farbami bez wyraźnego zaznaczania konturów traci wiele na dynamice, nie czyta się tego jak historii, a raczej jak serię obrazów, co jest faktycznie kiepskie bo jednak spada to co najważniejsze, czyli ,,zanurzenie" w historii i zapomnienie, że czytasz komiks. Zobaczymy, co dalej. W ogóle to nie ma może jakiegoś moda który mógłby wydzielić stąd temat o Thorgalu? Trochę zdominował tę krainę.
Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

25-02-2023, 10:45

Obrazek
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

25-02-2023, 12:44

Zakupy z ostatniego 1,5 miesiąca.

Obrazek
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

25-02-2023, 12:49

Paragraf 22 na bis mnie zawiódł niestety. Ale "Bóg wie" tego autora stawiam na równi z paragrafem. Gorąco polecam.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

25-02-2023, 13:07

Leżało za jakieś grosze chyba w Biedronce. Po prostu z szacunku dla tego nazwiska zabrałem go z towarzystwa jakichś romansideł i kryminałów Mroza ;)
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
bartwa

25-02-2023, 13:22

Olo pisze:

Obrazek
Kupię ojcu w prezencie tego Budzisza, dobrze się gościa słucha, ciekawe jak pisze.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

25-02-2023, 13:42

Tak, mi się podoba, że Budzisz jest cholernie daleki od ideologizowania tematów, które omawia, skupia się na faktach i możliwych do tego wyciągnięcia wnioskach. Pozycja idealna zarówno dla tych, którzy uważają, że "to nie nasza wojna" jak i tych, którzy bezgranicznie ufają w art. 5 paktu NATO. Ale nie chciałbym tu rozwijać kolejnej dyskusji na ten temat. Budzisz dosyć mocno opiera się na ekspertyzach zachodnich, naprawdę logicznie przedstawia strategiczne cele i rachunki dokonywane przed wojną przez Rosję, przez Europę Zachodnią jak i przez USA. W kraju mamy pewne mentalne zaszłości, które powinniśmy pilnie nadrabiać i podnosić naszą świadomość w tych tematach. Nie tylko na poziomie elit.
Awatar użytkownika
Medard

25-02-2023, 13:47

Olo pisze:

Obrazek
Czy dobra ta pozycja o Bizancjum?
Jeszcze nie przeczytałem, ale zakupiłem sobie o Bizancjum, a właściwie o Rzymianach, bo tak siebie nazywali,
taki tytuł 'Wojny Bizancjum', bo odbierałem ich trochę jako mięczaków do tych właściwych Rzymian, pogrążonych w modlitwach i dworskich rytuałach,
ale oni bywali też okrutni, toczyli wojny z większą intensywnością niż Zachodni, a przeciwnicy pojawiali się często znienacka, jak Awarowie, którzy z Mongolii przybyli na tereny obecnych Węgier w ciągu zaledwie kilku lat.

Obrazek
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

25-02-2023, 14:55

Ledwo ruszyłem, więc się szczegółowo nie wypowiem, ale opinie słyszałem pozytywne. To co dotychczas przeczytałem na razie wchodzi super. Raczej chciałem coś ogólnego, uzupełniająco do tego co czytałem o Bizancjum jakiś czas temu. Herrin omawia cesarstwo w ujęciu różnych tematów, a nie tylko poprzez suchą chronologię i pewnie historyczni onaniści szukający rozłożenia na części pierwsze faktów z jakiegoś okresu nie znajdą tu zaspokojenia, ale jest to napisane tak zgrabnie i wciągająco, że po przeczytaniu 5 stron nie rzucasz książki na półkę zastanawiając się z zakłopotaniem co przed chwilą przeczytałeś przytłoczony datami, nazwiskami i bezdusznie zaserwowanymi faktami.
Awatar użytkownika
hcpig

25-02-2023, 19:16

Medard pisze:
taki tytuł 'Wojny Bizancjum', bo odbierałem ich trochę jako mięczaków do tych właściwych Rzymian, pogrążonych w modlitwach i dworskich rytuałach,
ale oni bywali też okrutni, toczyli wojny z większą intensywnością niż Zachodni, a przeciwnicy pojawiali się często znienacka, jak Awarowie, którzy z Mongolii przybyli na tereny obecnych Węgier w ciągu zaledwie kilku lat.
Offtpując to niezmiernie mnie rozpierdala jak parodia pt. 'nauczanie historii w polskiej szkole' traktuje Binzacjum - jest to pierdolone, megawpływowe imperium a nawet w liceum pojawia się tylko wzianka o jego postawaniu, info o upadku, cośtam o krucjatach w międzyczasie i tyle.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Medard

25-02-2023, 19:27

hcpig pisze:
25-02-2023, 19:16
Medard pisze:
Offtpując to niezmiernie mnie rozpierdala jak parodia pt. 'nauczanie historii w polskiej szkole' traktuje Binzacjum - jest to pierdolone, megawpływowe imperium a nawet w liceum pojawia się tylko wzianka o jego postawaniu, info o upadku, cośtam o krucjatach w międzyczasie i tyle.
chyba znam przyczynę, w PL uznajemy za naszych wielkich poprzedników i inspiratorów ścieżkę starożytna Grecja->Rzym->Katolicyzm/Protestantyzm,
a nie uznajemy za bardzo znaczenia ścieżki starożytna Grecja->Rzym-> Bizancjum->Prawosławie
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

25-02-2023, 19:35

Medard pisze:

chyba znam przyczynę, w PL uznajemy za naszych wielkich poprzedników i inspiratorów ścieżkę starożytna Grecja->Rzym->Katolicyzm/Protestantyzm,
a nie uznajemy za bardzo znaczenia ścieżki starożytna Grecja->Rzym-> Bizancjum->Prawosławie
No i w sumie w krucjatach też nie bardzo uczestniczyliśmy. Poza tym istniały w historii wielkie imperia o których w polskiej szkole nie usłyszysz w ogóle i zdecydowana większość dorosłych nie ma o ich istnieniu pojęcia. Imperium Ghany, Songhaj, Aksum...
Awatar użytkownika
Medard

25-02-2023, 19:46

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
25-02-2023, 19:35
Medard pisze:

No i w sumie w krucjatach też nie bardzo uczestniczyliśmy. Poza tym istniały w historii wielkie imperia o których w polskiej szkole nie usłyszysz w ogóle i zdecydowana większość dorosłych nie ma o ich istnieniu pojęcia. Imperium Ghany, Songhaj, Aksum...
tyle, że wpływ Bizancjum na Europę to nie to samo, co dajmy na to Cesarstwo Etiopii, a my głownie pamiętamy upadek Konstantynopola po 1000 lat istnienia,

mnie rozjebało, że kibolstwo powstało w Bizancjum, każde duże miasto z hipodromem miało swoje grupy kiboli rozróżniane kolorami, które się regularnie nawalały na mieście, było to też związane z sympatiami politycznymi, np. będąc kibolem niebieskich kochałeś cesarza i nawalałeś zielonych

Coś jakby po ojcu dziedziczyć na całe życie, a właściwie na śmierć i życie, sympatię do Legii, albo Cracovii :lol:

https://historykon.pl/konstantynopolita ... ki-noznej/

albo
Powstanie kibiców przeciwko władzy, zwane powstaniem Nika, dobiegło końca kosztem ok. 30 tys. zabitych oraz zrujnowania wielu miejskich budynków, z kościołem Hagia Sophia na czele.

https://www.newsweek.pl/historia/antycz ... le/33xww8b
ODPOWIEDZ