INCANTATION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Bonecrusher
rasowy masterfulowicz

Re: INCANTATION

27-04-2023, 02:32

I zajebiście. Osobiście postrzegam mocno doomowe vanquish in vengeance jako najlepszą z ich stosynkowo nie dawnych dokonań. Kupuję ją w całości genialnie wyważony ciężar, co zresztą jest ich domeną, ale klimat tej płyty koharzy ki się troszeczkę z Monotheist, czyli notabene mojej ulubionej płyty z calego szeroko pojętego metalu.
Stay clean!
Straight Edge Society
AS <3
Forever outlaw. Never junkie again !
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

28-04-2023, 09:13

Sodomix pisze:
26-04-2023, 10:48

Pogaduchy przy piwie. Około 13minuty rozmowa o płycie, która ma wyjść po nowej hah - podobno będzie dooom i najkrótszy kawałek ~7minut hehe
Zajebista wklejka. Fajni ludzie.
Awatar użytkownika
6IMP-|-OUS6
postuje jak opętany!

29-06-2023, 17:20

New album 'Unholy Deification' out August 25, 2023 on Relapse Records!

Obrazek

Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

29-06-2023, 18:04

troche więcej o albumie ;)
Relapse Records:
Death Metal icons INCANTATION prepare the masses for their new album, Unholy Deification, via Relapse Records. Edified over three-plus decades of experience, Unholy Deification is the group's 13th full-length album. Validated by peers seasoned and new, INCANTATION are more vital than ever - the lineup, featuring founding guitarist/vocalist John McEntee, drummer Kyle Severn, bassist Chuck Sherwood, and guitarist Luke Shively, displays death metal know-how and the power of determination.

"I'm not interested in playing it safe," McEntee asserts. "I think other people feel that there are limits to what we do. However, I don't see it that way. If it feels right, then it's Incantation. The songs we write are an honest expression of ourselves. When people hear the new album, I hope they think, "Why are these guys so pissed off?!" Rage gives focus, which is why this album turned out the way it did."

Lyrically, Unholy Deification originates with Sherwood. An avid reader and occult logician, the INCANTATION bassist wanted to capture a fully-realized concept of evolution through enlightenment. Expect thought-provoking, historically-derived intellection. That the mortal-to-deity narrative interacts with the merciless musical conflagration of hard-hitting tracks such as "Concordat (The Pact) I," "Homunculus (Spirit Made Flesh) IX," and "Invocation (Chthonic Merge) X". Make no mistake - the ferocious new album, featuring guests Jeff Beccera (Possessed), Henry Veggian (ex-Revenant), and Dan Vadim Von (Morbid Angel), is pure Death Metal.

INCANTATION's sepulchral pandemonium is visually enhanced by award-winning artist and longstanding collaborator Eliran Kantor (Immolation, Kreator, Cavalera, and more.) The end result is an interpretation of Italian Renaissance masters, but thrust into INCANTATION's cauldron of chromatic malice.
co do kawałka to jest kopiuj/wklej czy jak ? jakbym gdzieś to słyszał ;)
co nie zmienia faktu że mi się podoba ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

29-06-2023, 18:14

Okładka jest fenomenalna. Oby przestali męczyć bułę jak na poprzedniej płycie.
Nasum

29-06-2023, 20:27

DST pisze:

Okładka na plus. Video na plus. Muzyka na plus - to po prostu Incantation, więc rewolucji nie ma się co spodziewać, to żywa skamielina, jak ktoś lubi, to po prostu przyjmuje bez zastrzeżeń.

Natomiast absolutnie nie zgodzę się, że ostatnia płyta to męczenie buły. Jak dla mnie to świetny album, dostałem na nim dokładnie to, czego oczekiwałem. Z tych wszystkich ostatnich płyt, to właśnie ją najmocniej katowałem.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

29-06-2023, 20:38

W zasadzie wszystko jest ok. Każdy nowy album po premierze słucha się bardzo dobrze, no może z wyjątkiem jednego, ale w rezultacie i tak najczęściej wraca się do pierwszej piątki, szóstki.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

29-06-2023, 21:02

Nasum pisze:
29-06-2023, 20:27
DST pisze:

Okładka na plus. Video na plus. Muzyka na plus - to po prostu Incantation, więc rewolucji nie ma się co spodziewać, to żywa skamielina, jak ktoś lubi, to po prostu przyjmuje bez zastrzeżeń.

Natomiast absolutnie nie zgodzę się, że ostatnia płyta to męczenie buły. Jak dla mnie to świetny album, dostałem na nim dokładnie to, czego oczekiwałem. Z tych wszystkich ostatnich płyt, to właśnie ją najmocniej katowałem.
Nie wiem, mi się zdają być bez jakiejś werwy i brzmią dość geriatrycznie na ostatniej płycie. I niesamowicie drażniły mnie dość plastikowe bębny. Powtarzam się zapewne gadając za każdym razem o perkusji, ale z reguły zwracam na ten instrument największą uwagę.
Kocham ten zespół miłością szczerą i dogłębną, ale chyba nie na tyle, żeby nie mieć zdrowego zmysłu krytycznego. Nie sugeruję, że ty go nie masz, odbieram po prostu inaczej. Dla mnie ostatnią miażdżącą płytą było "Primordial Domination". Później zachwalany wszem i wobec "Vanquish in Venegeance" zupełnie mnie nie ruszył. Po wspomnianym PD najbardziej pozytywnie podchodzę do "Profane Nexus", ale nie żebym wracał.
Piękny okres (poza debiutem) to "Blasphemy" i "Decimate Christendom". Szczególnie ta druga była brzydka i obskurna, brzmieniowo też bliźniacza z najlepszym albumem Acheron czyli "Rebirth".
Nową oczywiście sprawdzę, bo to na zawsze pozostanie wielka kapela.
Awatar użytkownika
Harlequin

30-06-2023, 09:18

Spoko ten nowy wałek, bez kołka w dupie. Jest lepiej niz na ostatniej.
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

30-06-2023, 09:28

kapitalny numer
12345
postuje jak opętany!

30-06-2023, 09:29

Bdb numer! Liczę, że zagrają go w Morsku.
12345
Wódka i Piwo
weteran forumowych bitew

30-06-2023, 10:48

Bardzo ładna piosenka.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

30-06-2023, 11:27

Podoba mi się.
dobry kościół to kościół spalony
Nasum

01-07-2023, 19:15

DST pisze:
29-06-2023, 21:02

Nie wiem, mi się zdają być bez jakiejś werwy i brzmią dość geriatrycznie na ostatniej płycie. I niesamowicie drażniły mnie dość plastikowe bębny. Powtarzam się zapewne gadając za każdym razem o perkusji, ale z reguły zwracam na ten instrument największą uwagę.
Kocham ten zespół miłością szczerą i dogłębną, ale chyba nie na tyle, żeby nie mieć zdrowego zmysłu krytycznego. Nie sugeruję, że ty go nie masz, odbieram po prostu inaczej. Dla mnie ostatnią miażdżącą płytą było "Primordial Domination". Później zachwalany wszem i wobec "Vanquish in Venegeance" zupełnie mnie nie ruszył. Po wspomnianym PD najbardziej pozytywnie podchodzę do "Profane Nexus", ale nie żebym wracał.
Piękny okres (poza debiutem) to "Blasphemy" i "Decimate Christendom". Szczególnie ta druga była brzydka i obskurna, brzmieniowo też bliźniacza z najlepszym albumem Acheron czyli "Rebirth".
Nową oczywiście sprawdzę, bo to na zawsze pozostanie wielka kapela.

Wiadomo, że każdy odbiera muzykę inaczej, to że Ty odbierasz ostatnią płytę że jest bez werwy i brzmi geriatrycznie to Twoje świete prawo. Tu nie chodzi o gust, a raczej o to, jak kto odbiera muzykę Incantation. Bo dla mnie muzyka tej kapeli to przede wszystkim emocje, tak jak w przypadku Immolation. Nie wiem jak to opisać....

Ich muzyka jest specyficzna jak na death metal. To cały czas ten sam ciężar, ten sam feeling, ta sama forma wyrazu, ale szczególny nacisk kładzie sie tutaj na klimat. I to jest moim zdaniem klucz, tak samo jak z Immolation. Albo trafi ta muzyka na podatny grunt, i choćby połowa świata była przeciw, Ty będziesz bronił danego albumu, bo idealnie wtłoczył się w Twój nastrój, potrzeby, cokolwiek. Ostatni Incantation taki właśnie był. Absolutną perłą w koronie pozostaje kawałek "Black fantoms fire" - nie mam słów by okreslić jak mocno zrył mi beret....Te zwolnienia, te zgrzyty, flażolety, solówki w tle pod koniec kawałka... To Incantation jakiego oczekiwałem. Muzyka która dusi, przytłacza, wysysa z energii, powodując że człowiek leży, kwiczy, i nie potrafi ruszyć nawet ręką.... ten utwór obezwładnia, upuszcza siły życiowe, wysysa całą energię zostawiając w duszy pustkę.

Jakis czas temu zrobiłem sobie rajd po ich dyskografii. Maja ją dość równą, zawsze to muzyka gęsta, mroczna, taka która nie zostawia słuchaczowi dużo miejsca na oddech.Duszna. To dobre słowo. Duszna jak od kadzidła, pełna mroku i jakby bezlitosna, to nie jest muzyka, która spodoba sie od pierwzsego odsłuchu, to muzyka która trzeba doświadczyć, chłonąć, którą trzeba czasem dawkować.

Szczerze powiedziawszy, być może tak mi podeszła bo nie ma tam takich typowo doomowych zagrywek, które w małej ilości czasem sa ok, ale w większej potrafią zmeczyć.

Ja tam ostatni album uwielbiam. Ale jak komuś nie pasuje - nie mam z tym problemu. To muzyka pełna emocji, więc albo komuś te emocje pasują z nastrojem, albo nie. Tobie nie przypasowały, Wszystko w porządku. Mam nadzieje że nowy album przypasuje nam obu i będziemy razem pławić się w zachwytach nad nim.
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

01-07-2023, 21:47

Nasum, jak zwykle, świetny opis. Mi też ostania płyta pasi, może nie aż tak ja Tobie, ale słucham z przyjemnością.
est

01-07-2023, 23:58

Ja tak szczerze z początku mocno kręciłem nosem na ten album z powodu brzmienia, co ogólnie mało kiedy mi się zdarza i dalej jestem zdania, że sporo tej płycie odejmuje, bo kompozycyjnie jest naprawdę dobra.
Nasum

02-07-2023, 11:24

Bonecrusher
rasowy masterfulowicz

02-07-2023, 22:33

Imo najcięższy. Zespół w death metalu, a już na pewno jak chodzi o mainstream
Stay clean!
Straight Edge Society
AS <3
Forever outlaw. Never junkie again !
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

02-07-2023, 22:54

imo mało słyszałeś.
rzułf
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

02-07-2023, 23:07

Bonecrusher pisze:
02-07-2023, 22:33
Imo najcięższy. Zespół w death metalu, a już na pewno jak chodzi o mainstream
mainstream? nie znam sie, ale chyba nawet potężny Behemoth to nie nie jest mainstream, ino jakies wycie i buczenie dla pojebów,
a co dopiero jakieś tam Incantation, którego mało kto zna, a jeszcze miej słucha :)
ODPOWIEDZ