CONCILIUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
szczylun
rasowy masterfulowicz

CONCILIUM

11-07-2023, 11:06

...hord tematu ni ma, a myślę, że zasługuje...portugalskie CONCILIUM, to twór rzeźbiący w stylistyce black/death podlanej mocno oparami szaleństwa i śmierci...
Obrazek

...oficjalny debiut to EP The Oblivion of Time in the Dim Light ( 2019, Putrid Cult ), 4 numery, ponad 40 minut...bez litości, posępnie, transowo...doskonałe wprowadzenie w ich twórczość...

...drugie wydawnictwo to split Necrose Death Hunger (znowu Putrid), z również portugalskim HEXITIUM, na który każdy dostarcza po 2 wałki...bardziej surowe, obskurne brzmienie niż na The Oblivion...

...następnie zespół trafia pod skrzydła kalifornijskiej Sentient Ruin Laboratories, i wydaje w 2021 - Desecration - w formatach tape, vinyl, digital...6 numerów w niespełna pół godziny...ekstremalnie, masywnie, ciężko, bez zbędnego wydziwiania, z nawiedzonymi szeptami, wrzaskami...mrok leje się hektolitrami...

...tegoroczny album zatytułowany Sky Bvrial, to jak na tą chwilę opus magnum projektu...wszystkie formaty, Sentient...stylistycznie bez żadnej wolty (chwała :sarcasm2: ), z rozwinięciem formuły w ramach uprawianego procederu...zatruta atmosfera płyty podsycana jest konceptem, który jej przyświeca...tytuł albumu nawiązuje do tybetańskiej tradycji pochówku zmarłych, w której ciała składane są w świętych miejscach (tereny Himalajów), następnie pożerane są przez ''stworzenia nieba", inaczej sępy. Żeby te, nie musiały się za bardzo pierdolić przy tym makabrycznym ''szwedzkim stole'' :sarcasm1: , zwłoki są ''przygotowywane'' przez łamanie, miażdzenie kości, rąbanie ciała maczetami na mniejsze kawałki, przez specjalnie wytypowanych do tego ludzi...takie obyczaje...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

...muzyka, klimat, koncept...jak dla mnie, daje na tą chwilę album nr 1 AD 2023...

Pelson
rasowy masterfulowicz

Re: CONCILIUM

11-07-2023, 12:22

Znam tylko ostatnią i bardzo lubię. Jest tu coś w atmosferze z magmy albo kosmicznego chaosu, kreowanego przez jękliwe, świdrujące gitary, pojawiające się to tu to tam i kotłującą się ponizej ścianę dźwięku z ktorej trudno wyodrębnić czytelne riffy. Ale z jakiegoś powodu całość wychodzi chwytliwa i wciąga jak mokradła na wiosnę.
Niby nic, bo przełomowości w tym za grosz, ale masywność i klimat zbudowany powoduje, że chcę się do Sky Bvrial wracać.
ODPOWIEDZ