POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

02-09-2023, 20:45

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-09-2023, 20:33
No właśnie w tym rzecz, że ludzie którzy są bardziej do zwierzaków niż do dzieciaków (a raczej w takich celuje Lewica), są z reguły troszkę lepiej sytuowani finansowo przez to, że nie mają tej studni bez dna jaką są dzieci, mają tendencję do mieszkania w miastach, gdzie zarobki są wyższe niż na wsi, i często podejmują się w miarę dobrze płatnych korpo-robót, dlatego te 100 zł na sterylizację raz na żywot zwierzęcia nie robi im specjalnej różnicy. Oczywiście mogę się mylić, ale takie są moje obserwacje. Oczywiście po wprowadzeniu takiego programu ceny wolnorynkowe skoczą, tak jak z każdym programem socjalnym. Obserwuję to już z zainteresowaniem po wprowadzeniu tego programu mieszkaniowego o którym wiem niewiele, ale na tyle, by obserwować wzrost ceny mieszkania regularnie co miesiąc po długim czasie zastoju.
Jak wejdzie, a powinno, to skorzystają Ci za których robią to często weci (Ci z powołania). Czyli osoby starsze. Bez kasy.

Ceny? Znam doskonale ten rynek, od 15 lat obserwuje z bliska jak się rozwija i sterylizacja to akurat znikomy udział w ich przychodach. Do tego dochodzi ogromna konkurencja i z medycznych zawodów, obok fizjoterapeutów (tych poza kontraktami NFZtowskimi) najbardziej zliberalizowany rynek . Tutaj nie ma wind do nieba z cenami, jak na jednej dużej ulicy we Wr są dwie lub trzy lecznice, tak samo doposażone. Rynek nie pozwoli na to. Oczywiście analogia z cenami mieszkań, klasycznie z dupy. Za dużo Seba wykopu z tym kredytem 2%, poważnie. Tutaj też na Wilanowie co ciekawe mam relację z osobą prowadzącą biuro nieruchomości. Na mieszkania jest gigantyczny popyt i zwyczajna moda wśród młodych ludzi. To nie moja obserwacja, tylko tej osoby. Jakby nie było tego programu, w 100% słusznego, to byłby inny. Mieszkania ludzie będą kupować, bo jest to u nas miernik statusu, ludzie nie chcą wynajmować. Taki mechanizm u nas wmówiony działa. A wracając do tego programu, jak mamy uniknąć kryzysu na wzór tego hiszpańskiego, to ten program 2% może to właśnie dać. Obok inwestycji, budowlanka mieszkaniowa, w rozwijających się krajach, jest tym kołem napędowym, a że popyt na mieszkania jest gigantyczny, to i ceny rosną, bo jest popyt gigantyczny a i jest jakiś tam cień szansy, że stagflacja, nie przerodzi się w coś gorszego.

ps. Zapraszam na lekcje ekonomiii stosowanej i zalecam mniej wykopu.
Ostatnio zmieniony 02-09-2023, 20:49 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

02-09-2023, 20:49

bartwa pisze:
02-09-2023, 20:44
Ascetic pisze:
02-09-2023, 20:35
@bartwa

Kiedyś też tak kombinowałem, powiem więcej byłem przeciwnikiem tych zabiegów, jednakże medyczna wskazania są jednoznaczne. Wet oprócz tego, że zarobi, powie też, że trzeba to zrobić. Konkludując: Jak kochasz zwierzaka, to raczej zrobisz to co dla niego dobre i niemiłe jednak dla oka i emocji właściciela tegoż (nieprzytomny, skołowany, leje pod siebie, obolały. Krótko, ale jednak.)
Głowa rozumie, ale serce nie. Samo życie hahaha... ale skoro zwierzę normalnie nie istnieje po to, żeby być maskotką człowieka, to w momencie kiedy takim się staje, sterylizacja to jedyne słuszne wyjście,
To takie zło konieczne. Średnio naturalne, bolesne dla zwierzaka jak zejdzie anastezjologia, też ze względu na metabolizm dość ryzykowne medycznie. Ale ważysz i kierujesz się wskazaniami. U niektórych przeważa też hujowy pragmatyzm. Jak zwierze nie nie leje po kątach, to nie wkurwia. A jak nie wkurwia, to nie chodzą debilne myśli po głowie.

https://cztery-lapy.pl/sterylizacja-med ... laktycznie
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

02-09-2023, 20:58

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-09-2023, 20:18
Ciekawe skond na to pienionszki wezmom
No, ale przecież utrzymanie bezdomnych zwierząt też kosztuje. Jesteś pewien, że ograniczenie populacji zwierząt w mieście en masse, nie będzie korzystne finansowo?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-09-2023, 21:10

Hatefire pisze:

No, ale przecież utrzymanie bezdomnych zwierząt też kosztuje. Jesteś pewien, że ograniczenie populacji zwierząt w mieście en masse, nie będzie korzystne finansowo?
Nikt nie może być tego pewien. W zasadzie to w mieście nie widzę zbyt wielu dzikich psów i kotów. Należałoby raczej zadać sobie pytanie, skąd się biorą zwierzęta w schroniskach, a mam podejrzenie, że całkiem spory procent to mogą być zwierzęta jakichś ludzi, którzy je porzucili. A schroniska chyba już mają dopłaty do takich rzeczy (i innych - jak znaleźliśmy naszą trzynogą Bubę, to przywieźliśmy ją do punktu ratunkowego, gdzie powiedzieli nam tak: ,,jak coś to kot został znaleziony na terenie Krakowa, wtedy go odratujemy i zoperujemy na nasz koszt, bo inaczej państwo muszą zapłacić ok. 2000 zł, a jak wszystko zostanie zrobione, to możecie odebrać ją ze schroniska"). Tak więc dobrze by było się najpierw konkretnie rozglądnąć w temacie, zanim zaczniemy zadawać pytania czysto teoretyczne, takie tylko moje zdanie.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Ascetic

02-09-2023, 21:11

Hatefire pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-09-2023, 20:18
Ciekawe skond na to pienionszki wezmom
Ten temat też znam. Przerzucane jest to na np. fundacje, finansowane przez np miasto. Układy, układziki, niezgorsze byznesy. Pół biedy jak prowadzone są przez wetów. Gorzej jak przez przypadkowych ludzi, bez zrozumienia, że na początek pomoc, później kasa.

^^ To w kwestii kasy, a właściwie jej przepływów i tego z czego to idzie, kto za to bó(u)li. Już teraz, od lat.

Oczywizmem jest, że lepsza profilaktyka niż "leczenie". Stąd sama idea sterylizacji/ kastracji. Całościowy rozrachunek wydaje się być banalnie prosty. I tu przechodzę, do kwestii polityki. Jakby nie można było właśnie pokazać, na liczbach, jakie za tym idą oszczędności. Ok, teraz Seba, powiela, za konfiarzami - "rozdawnictwo!!!!!", a jakby mu pokazać na liczbach, to pewnie by przeszedł bokiem. Nawet po to politycy mogliby, przynajmniej raz na jakiś czas, wysilić się, pokazać, korzyści wynikające z postulatu, aby Seby dalej sobie powielały hasła-wytrychy, a inni w nie spojrzeli. W te dane, i zestawienia korzyści.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

02-09-2023, 21:16

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-09-2023, 21:10
Hatefire pisze:

Nikt nie może być tego pewien. W zasadzie to w mieście nie widzę zbyt wielu dzikich psów i kotów. Należałoby raczej zadać sobie pytanie, skąd się biorą zwierzęta w schroniskach, a mam podejrzenie, że całkiem spory procent to mogą być zwierzęta jakichś ludzi, którzy je porzucili. A schroniska chyba już mają dopłaty do takich rzeczy (i innych - jak znaleźliśmy naszą trzynogą Bubę, to przywieźliśmy ją do punktu ratunkowego, gdzie powiedzieli nam tak: ,,jak coś to kot został znaleziony na terenie Krakowa, wtedy go odratujemy i zoperujemy na nasz koszt, bo inaczej państwo muszą zapłacić ok. 2000 zł, a jak wszystko zostanie zrobione, to możecie odebrać ją ze schroniska"). Tak więc dobrze by było się najpierw konkretnie rozglądnąć w temacie, zanim zaczniemy zadawać pytania czysto teoretyczne, takie tylko moje zdanie.
Dramatyczny jesteś. Wejdź na OLX, wpisz kot - Warszawa. Zobaczysz, ile jest tam ogłoszeń. Czasem po kilka kotów z miotu. I co była sterylizacja/ kastracja? Skąd one się wzięły? Jak myślisz gdzie te koty trafiają?

Dalej sam z siebie, specjalnie nieszturchany, przyznajesz racje Hatefire i mi, aczkolwiek jak zawsze polemizując, nie wiadomo z czym. Tak. Dopłaca się do schronisk, nawet są weci, co mają całodobowe kontrakty na zbieranie zwierzaków z ulic. Chwalą sobie to nawet. O schroniskach napisałem wcześniej. Czyli i tak kasa płynie wartkim strumieniem. I dobrze.

A teraz wracając do sterylizacji i tego, że kasa i tak sobie płynie, to chyba lepiej, żeby zwierząt było mniej, bo właśnie sterylizacja i żebyś ty jako podatnik płacił mniej, choćby pośrednio, na utrzymanie schronisk?
Ostatnio zmieniony 02-09-2023, 21:18 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-09-2023, 21:17

Ascetic pisze:
Jak wejdzie, a powinno, to skorzystają Ci za których robią to często weci (Ci z powołania). Czyli osoby starsze. Bez kasy.

Ceny? Znam doskonale ten rynek, od 15 lat obserwuje z bliska jak się rozwija i sterylizacja to akurat znikomy udział w ich przychodach. Do tego dochodzi ogromna konkurencja i z medycznych zawodów, obok fizjoterapeutów (tych poza kontraktami NFZtowskimi) najbardziej zliberalizowany rynek . Tutaj nie ma wind do nieba z cenami, jak na jednej dużej ulicy we Wr są dwie lub trzy lecznice, tak samo doposażone. Rynek nie pozwoli na to. Oczywiście analogia z cenami mieszkań, klasycznie z dupy. Za dużo Seba wykopu z tym kredytem 2%, poważnie. Tutaj też na Wilanowie co ciekawe mam relację z osobą prowadzącą biuro nieruchomości. Na mieszkania jest gigantyczny popyt i zwyczajna moda wśród młodych ludzi. To nie moja obserwacja, tylko tej osoby. Jakby nie było tego programu, w 100% słusznego, to byłby inny. Mieszkania ludzie będą kupować, bo jest to u nas miernik statusu, ludzie nie chcą wynajmować. Taki mechanizm u nas wmówiony działa. A wracając do tego programu, jak mamy uniknąć kryzysu na wzór tego hiszpańskiego, to ten program 2% może to właśnie dać. Obok inwestycji, budowlanka mieszkaniowa, w rozwijających się krajach, jest tym kołem napędowym, a że popyt na mieszkania jest gigantyczny, to i ceny rosną, bo jest popyt gigantyczny a i jest jakiś tam cień szansy, że stagflacja, nie przerodzi się w coś gorszego.

Ad 1. Osoby starsze są często jeszcze z pokolenia myślącego ,,człowiek to człowiek, a pies to pies", i niekoniecznie tak myślą o zwierzakach jak młodsze pokolenie. Zawsze będą wyjątki, ale myślę, że taka jest ogólna tendencja.

Ad2. Na Wykopie nie byłem już z rok i nie wracam - oddali wspaniałą przysługę z tym nowym designem, który nie działał na telefonie.

Ad3. Rynek działa tak samo w przypadku każdego produktu, który jest subwencjonowany. Jeśli akurat kastracje będą tym jedynym, magicznym wyjątkiem, to bardzo chciałbym to zobaczyć, ale raczej wątpię, dlatego mówię to co mówię bazując na obecnym doświadczeniu.

Ad4. Od kiedy zaczęliśmy interesować się zakupem mieszkania, zapisałem się na newsletter porównujący ceny transakcyjne w okolicy i co miesiąc dostaję update. Na samym początku jeszcze trochę wzrosło (1,5 roku temu), potem przez rok nie szło wcale, a w zeszłym miesiącu nagle 6% w górę. Można sobie mówić o wykopie, oczywiście, i dezawuować w ten sposób, ale równie dobrze mogę w równie mało intelektualny sposób wyśmiać twoje 15 lat obserwacji cen kastracji. ¯\_(ツ)_/¯ A to ,,młodzi ludzie będą kupować, bo to miernik statusu", to jak dla mnie taka gadka chłopka roztropka. Ludzie będą kupować, jak będzie ich stać.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-09-2023, 21:21

Ascetic pisze:

Dramatyczny jesteś. Wejdź na OLX, wpisz kot - Warszawa. Zobaczysz, ile jest tam ogłoszeń. Czasem po kilka kotów z miotu. I co była sterylizacja/ kastracja? Skąd one się wzięły? Jak myślisz gdzie te koty trafiają?

Dalej sam z siebie, specjalnie nieszturchany, przyznajesz racje Hatefire i mi, aczkolwiek jak zawsze polemizując, nie wiadomo z czym. Tak. Dopłaca się do schronisk, nawet są weci, co mają całodobowe kontrakty na zbieranie zwierzaków z ulic. Chwalą sobie to nawet. O schroniskach napisałem wcześniej. Czyli i tak kasa płynie wartkim strumieniem. I dobrze.

A teraz wracając do sterylizacji i tego, że kasa i tak sobie płynie, to chyba lepiej, żeby zwierząt było mniej, bo właśnie sterylizacja i żebyś ty jako podatnik płacił mniej, choćby pośrednio, na utrzymanie schronisk?
Wszedłem na OLX, wpisałem "kot warszawa", 2500 ogłoszeń. Dużo, niedużo w 2 milionowym mieście, nie wiem. Nie uważam przecież, że kastracja/sterylizacja to zły pomysł - uważam po prostu, że ludzie kochający zwierzaki i tak to robią, a ludzie mający je za takich trochę podludzi i tak tego nie robią, a szara strefa między nimi jest niewielka i wprowadzenie na to socjalu chuja da.
bartwa

02-09-2023, 21:27

To może lepiej je od razu skasować i po kłopocie? Tyle że biznes się skończy...
Awatar użytkownika
Ascetic

02-09-2023, 21:33

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-09-2023, 21:17
Ascetic pisze:

Ad 1. Osoby starsze są często jeszcze z pokolenia myślącego ,,człowiek to człowiek, a pies to pies", i niekoniecznie tak myślą o zwierzakach jak młodsze pokolenie. Zawsze będą wyjątki, ale myślę, że taka jest ogólna tendencja.

Ad2. Na Wykopie nie byłem już z rok i nie wracam - oddali wspaniałą przysługę z tym nowym designem, który nie działał na telefonie.

Ad3. Rynek działa tak samo w przypadku każdego produktu, który jest subwencjonowany. Jeśli akurat kastracje będą tym jedynym, magicznym wyjątkiem, to bardzo chciałbym to zobaczyć, ale raczej wątpię, dlatego mówię to co mówię bazując na obecnym doświadczeniu.

Ad4. Od kiedy zaczęliśmy interesować się zakupem mieszkania, zapisałem się na newsletter porównujący ceny transakcyjne w okolicy i co miesiąc dostaję update. Na samym początku jeszcze trochę wzrosło (1,5 roku temu), potem przez rok nie szło wcale, a w zeszłym miesiącu nagle 6% w górę. Można sobie mówić o wykopie, oczywiście, i dezawuować w ten sposób, ale równie dobrze mogę w równie mało intelektualny sposób wyśmiać twoje 15 lat obserwacji cen kastracji. ¯\_(ツ)_/¯ A to ,,młodzi ludzie będą kupować, bo to miernik statusu", to jak dla mnie taka gadka chłopka roztropka. Ludzie będą kupować, jak będzie ich stać.
Nie napisałem, że znam ceny kastracji od 15 lat, a że znam branżę weterynaryjną. Rynek uniemożliwia windowanie cen, w tym takiej usługi jak sterylizacja, która jest jedną z wielu, na pewno nie tą najbardziej marżową, z której żyją. Lecznic przybywa, lekarze szybko wchodzą na rynek, po studiach. Jest tutaj co najmniej kilka procesów, które powodują, że ceny podniosły się dopiero znacznie w zeszłym roku. Oczywiście gadanie z typem, który nie wie o czym pisze, i jakoś tam stara się wybrnąć z tematu jeszcze z twarzą, nie ma sensu, więc tutaj na chwilę zakończę ten temat.

Powinieneś robić spacery. Odejdź od kompa, idź zrób se herbate, bo emocje zalewają tobie mętny umysł. Tak. Ceny wzrosły, bo ludzie chcą mieć mieszkania. Tak się buduje popyt. Nie ma popytu na rzeczy, które osoby nie chcą mieć. Program w tym tylko pomógł.

Jak uważasz, że ludzie nie kupują mieszkań, ze względu na min. status społeczny, to tutaj nie pogadamy. Zapewne pierwsze, w listowaniu względy są inne, ale ten moim zdaniem, też jest nie bez znaczenia.

"Ludzie będą kupować jak będzie ich stać". Cytat z chłopka roztropka. A uważasz, że Ciebie stać? No moim zdaniem niekoniecznie. Ja wyszedłem z 500 po 14 latach i uważam, że nie było mnie na to stać. Tobie zostało z 20 lat dziadowania, bo wziąłeś jak skończony leszcz, na przedostatniej górce, choć mówiono tobie, xxxxxxx, ale byłeś mądrzejszy. Teraz masz 20 lat zapierdalania w kieracie, a przecież pamiętamy te opowieści, jak to zlewałeś z tych co cisną i pisałeś pierdoły o robocie po 10 h na dobę. Całościowo uważam, że "stać" na takie obciążenie, to kolejne wmówienie, któremu jak widać sporo osób się poddaje.

Ad. 3 - Ze zdaniem. "Rynek działa tak samo w przypadku każdego produktu, który jest subwencjonowany" nie sposób polemizować. Nic nie działa tak samo. W szczególności w gospodarce. Uproszczenia i jeszcze raz uproszczenia.
Ostatnio zmieniony 02-09-2023, 21:43 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

02-09-2023, 21:39

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-09-2023, 21:21
Ascetic pisze:

Wszedłem na OLX, wpisałem "kot warszawa", 2500 ogłoszeń. Dużo, niedużo w 2 milionowym mieście, nie wiem. Nie uważam przecież, że kastracja/sterylizacja to zły pomysł - uważam po prostu, że ludzie kochający zwierzaki i tak to robią, a ludzie mający je za takich trochę podludzi i tak tego nie robią, a szara strefa między nimi jest niewielka i wprowadzenie na to socjalu chuja da.
No właśnie uważasz. Ty uważasz, a ja wiem. Nie nie robią, bo ich nie stać. Młodzi w modelu, który jest tobie jak sądzę bliski, owszem. Piesek, kotek zamiast dzieciaka - Ci to polecą i po złotą klatkę dla zwierzaka.

Emeryt, potrybi dwa razy, na te ceny w Warszawie:

Obrazek

2500 zwierzaków to "dużo, niedużo". Ekhh, Seba, Seba.

Masz tutaj schronisko, które swoją drogą ma hujową renomę w środowisku, z danymi:

Obrazek

I zestaw sobie te 2500 potencjalnie bezpańskie - same koty!!! z tym co jest w jednym ze schronisk. Będzie tobie łatwiej ocenić skalę problemu.
Ostatnio zmieniony 02-09-2023, 21:45 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-09-2023, 21:43

bartwa pisze:
02-09-2023, 21:27
To może lepiej je od razu skasować i po kłopocie? Tyle że biznes się skończy...
Były kiedyś podobne akcje, np. T4, ale z perspektywy czasu nie patrzy się na nie przychylnie.
EDIT: Ciekawe czy wywołam tym Pacjenta i jego wpisy o Hitlerze-przyjacielu zwierząt.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-09-2023, 19:00

Stopy procentowe w dół o 0,75pp. To niesamowity talent, robić tak dokładnie inaczej niż się powinno:D to jakiś trolling poziomu państwowego.
Awatar użytkownika
frankmullen
postuje jak opętany!

06-09-2023, 20:39

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Stopy procentowe w dół o 0,75pp. To niesamowity talent, robić tak dokładnie inaczej niż się powinno:D to jakiś trolling poziomu państwowego.
Powiedz to masterfulowym, zatwardziałym fanom Yaro. Wszystko ci wytłumaczą... Bolek np. na pewno ma gotowe wyjaśnienie tego posunięcia.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

06-09-2023, 20:54

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
To tylko wybory w cebuli
support music, not rumors
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-09-2023, 22:28

frankmullen pisze:
06-09-2023, 20:39
Powiedz to masterfulowym, zatwardziałym fanom Yaro. Wszystko ci wytłumaczą... Bolek np. na pewno ma gotowe wyjaśnienie tego posunięcia.
Niestety z doświadczenia wiem, że Bolek nigdy nie ma jasnych wyjaśnień, są zawsze ogólnikowe i mieszczą się raczej w kategorii mętnych;-)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

07-09-2023, 21:49

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Pispeło jedno zło!
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

07-09-2023, 22:13

Oczywiście. Nominanci Kiszczaka czy to z PiSu czy PO są pozorną alternatywą. To tak jak Pepsi i Coca Cola. Czy te firmy ze sobą konkurują? Pewnie trochę tak. Tworząc duopol, najbardziej jednak dbają o to, żeby nie wpuścić na rynek kogoś trzeciego. To samo z POPiSem, który dba o to, żeby ktoś spoza układu okrągłostołowego nie pomieszał im szyków. Dobranoc.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

07-09-2023, 22:26

Pepsi >>>>>>>>>>>>>>>>> Coca Cola

taka prawda
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

08-09-2023, 01:32

mistrzsardu pisze:
07-09-2023, 22:13
Oczywiście. Nominanci Kiszczaka czy to z PiSu czy PO są pozorną alternatywą. To tak jak Pepsi i Coca Cola. Czy te firmy ze sobą konkurują? Pewnie trochę tak. Tworząc duopol, najbardziej jednak dbają o to, żeby nie wpuścić na rynek kogoś trzeciego. To samo z POPiSem, który dba o to, żeby ktoś spoza układu okrągłostołowego nie pomieszał im szyków. Dobranoc.
dziwny argument jak na konfederate, wolny rynek, mogą to se tworzą.

Obrazek

a wytłumaczenie obniżenia jest bardzo proste - wybory, nie ma co wkurwiać kredytobiorców.
rzułf
ODPOWIEDZ