VADER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Re: VADER
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- ozob
Kumpel z synem był. Ja byłem w piątek w Glasgow. Wspaniały koncert.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
W ogóle Vader jest wspaniały. Fajnie, że po tylu latach zaczyna znów panować konsensus w tej sprawie. Dekadę temu był spory hejt na ten zespół, do czego pewnie przyczyniła się aktywność w socialach Generała, który - dyplomatycznie mówiąc - na początku miał problemy z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości. Świetnie, że pomimo gorszych płyt na koncertach pełen profesjonalizm, a przede wszystkim pasja. Nawet jak się skupiają na starych rzeczach, to nie mam wrażenia, że to odgrzewany kotlet, tylko serio Peter chyba się jara tymi wszystkimi powrotami do przeszłości, rocznicami.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Pamiętam ten okres kiedy było trendy ich wyzywać i do dzisiaj nie wiem o co chodziło. Myślałem, że może chodziło o trzymanie się z Kmiolkiem, ale to chyba polska przywara jak równie bezsensowne jechanie po Mgle czy Furii.Anzhelmoo pisze: ↑09-10-2023, 22:39W ogóle Vader jest wspaniały. Fajnie, że po tylu latach zaczyna znów panować konsensus w tej sprawie. Dekadę temu był spory hejt na ten zespół, do czego pewnie przyczyniła się aktywność w socialach Generała, który - dyplomatycznie mówiąc - na początku miał problemy z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości. Świetnie, że pomimo gorszych płyt na koncertach pełen profesjonalizm, a przede wszystkim pasja. Nawet jak się skupiają na starych rzeczach, to nie mam wrażenia, że to odgrzewany kotlet, tylko serio Peter chyba się jara tymi wszystkimi powrotami do przeszłości, rocznicami.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- mistrz forumowej ceremonii
Peter też miał chyba wtedy jakieś dziwne fazy mówienie, że metal zaczyna się od thrashu, że Iron Maiden to żaden metal itd. W sumie dziwne biorąc pod uwagę ich cover Judas Priest. Może to też jakaś część tej układanki?DST pisze: ↑10-10-2023, 09:16Pamiętam ten okres kiedy było trendy ich wyzywać i do dzisiaj nie wiem o co chodziło. Myślałem, że może chodziło o trzymanie się z Kmiolkiem, ale to chyba polska przywara jak równie bezsensowne jechanie po Mgle czy Furii.Anzhelmoo pisze: ↑09-10-2023, 22:39W ogóle Vader jest wspaniały. Fajnie, że po tylu latach zaczyna znów panować konsensus w tej sprawie. Dekadę temu był spory hejt na ten zespół, do czego pewnie przyczyniła się aktywność w socialach Generała, który - dyplomatycznie mówiąc - na początku miał problemy z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości. Świetnie, że pomimo gorszych płyt na koncertach pełen profesjonalizm, a przede wszystkim pasja. Nawet jak się skupiają na starych rzeczach, to nie mam wrażenia, że to odgrzewany kotlet, tylko serio Peter chyba się jara tymi wszystkimi powrotami do przeszłości, rocznicami.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
-
W sumie to przez lata ta myśl była mi bliska, a teraz mi to lata.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-10-2023, 09:22Peter też miał chyba wtedy jakieś dziwne fazy mówienie, że metal zaczyna się od thrashu, że Iron Maiden to żaden metal itd. W sumie dziwne biorąc pod uwagę ich cover Judas Priest. Może to też jakaś część tej układanki?DST pisze: ↑10-10-2023, 09:16Pamiętam ten okres kiedy było trendy ich wyzywać i do dzisiaj nie wiem o co chodziło. Myślałem, że może chodziło o trzymanie się z Kmiolkiem, ale to chyba polska przywara jak równie bezsensowne jechanie po Mgle czy Furii.Anzhelmoo pisze: ↑09-10-2023, 22:39W ogóle Vader jest wspaniały. Fajnie, że po tylu latach zaczyna znów panować konsensus w tej sprawie. Dekadę temu był spory hejt na ten zespół, do czego pewnie przyczyniła się aktywność w socialach Generała, który - dyplomatycznie mówiąc - na początku miał problemy z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości. Świetnie, że pomimo gorszych płyt na koncertach pełen profesjonalizm, a przede wszystkim pasja. Nawet jak się skupiają na starych rzeczach, to nie mam wrażenia, że to odgrzewany kotlet, tylko serio Peter chyba się jara tymi wszystkimi powrotami do przeszłości, rocznicami.

Judas Priest był/jest bardziej rasowy i metalowy. Iron Maiden to jednak obciachowe melodyjki. Stąd taka ocena.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Hehe pamiętam jak grali koncert w moich okolicach jakieś 15 lat temu i miejscowe metaluchy/zakapiory/odsiewacze pozerów stali pod sceną i trzymali środkowe palce w stronę Petera przez cały koncertŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-10-2023, 09:22Peter też miał chyba wtedy jakieś dziwne fazy mówienie, że metal zaczyna się od thrashu, że Iron Maiden to żaden metal itd. W sumie dziwne biorąc pod uwagę ich cover Judas Priest. Może to też jakaś część tej układanki?DST pisze: ↑10-10-2023, 09:16Pamiętam ten okres kiedy było trendy ich wyzywać i do dzisiaj nie wiem o co chodziło. Myślałem, że może chodziło o trzymanie się z Kmiolkiem, ale to chyba polska przywara jak równie bezsensowne jechanie po Mgle czy Furii.Anzhelmoo pisze: ↑09-10-2023, 22:39W ogóle Vader jest wspaniały. Fajnie, że po tylu latach zaczyna znów panować konsensus w tej sprawie. Dekadę temu był spory hejt na ten zespół, do czego pewnie przyczyniła się aktywność w socialach Generała, który - dyplomatycznie mówiąc - na początku miał problemy z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości. Świetnie, że pomimo gorszych płyt na koncertach pełen profesjonalizm, a przede wszystkim pasja. Nawet jak się skupiają na starych rzeczach, to nie mam wrażenia, że to odgrzewany kotlet, tylko serio Peter chyba się jara tymi wszystkimi powrotami do przeszłości, rocznicami.

- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Trzeba być wyjątkowym downem żeby marnować swój czas i pieniądze na coś takiego.
If you do everything right, there will be no struggle.
-
To nic. Byli też tacy, którzy jechali przez całą Polskę, żeby lać metali przed jakimś koncertem, na który finalnie nie weszli.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-10-2023, 11:11Trzeba być wyjątkowym downem żeby marnować swój czas i pieniądze na coś takiego.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Hmm... z tego co mi wiadomo Peter jest wielkim fanem klasycznego heavy metalu jak Saxon, Mercyful Fate, a Judas Priest wręcz fanatykiem. Zerknąłem na jego sociale i Maiden też uwielbia, więc nie wiem o co mogło mu wtedy chodzić.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-10-2023, 09:22Peter też miał chyba wtedy jakieś dziwne fazy mówienie, że metal zaczyna się od thrashu, że Iron Maiden to żaden metal itd. W sumie dziwne biorąc pod uwagę ich cover Judas Priest. Może to też jakaś część tej układanki?

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Sgt. Barnes
On nawet Def Leppard "Pyromania" wymieniał jako jedną ze swoich ulubionych płyt 

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
- DST
- rasowy masterfulowicz
To była traska, którą grali chyba z Krisiun, Incantation i Funerus. Zakapiory pewnie przyszły na Incantation.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-10-2023, 11:11Trzeba być wyjątkowym downem żeby marnować swój czas i pieniądze na coś takiego.
- Medard
wklejam dyskusję w temacie:DST pisze: ↑10-10-2023, 09:16Pamiętam ten okres kiedy było trendy ich wyzywać i do dzisiaj nie wiem o co chodziło. Myślałem, że może chodziło o trzymanie się z Kmiolkiem, ale to chyba polska przywara jak równie bezsensowne jechanie po Mgle czy Furii.Anzhelmoo pisze: ↑09-10-2023, 22:39W ogóle Vader jest wspaniały. Fajnie, że po tylu latach zaczyna znów panować konsensus w tej sprawie. Dekadę temu był spory hejt na ten zespół, do czego pewnie przyczyniła się aktywność w socialach Generała, który - dyplomatycznie mówiąc - na początku miał problemy z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości. Świetnie, że pomimo gorszych płyt na koncertach pełen profesjonalizm, a przede wszystkim pasja. Nawet jak się skupiają na starych rzeczach, to nie mam wrażenia, że to odgrzewany kotlet, tylko serio Peter chyba się jara tymi wszystkimi powrotami do przeszłości, rocznicami.
viewtopic.php?f=13&t=16460&p=1844880&hi ... r#p1844880Medard pisze: ↑27-05-2023, 07:31Tak, ale Peter wtedy sam sobie nagrabił, czepiał się niepochlebnych recenzji, wdawał się w dyskusje również internetowe nie tylko z autorami, ale i zwykłymi słuchaczami, a oczywiście nie miał racji, bo muzyka Vader była ewidentnie słabsza niż wcześniej.
Imho ogólnie nie ma sensu wchodzenie autora w pyskówki ze słuchaczami, jeśli chodzi o jakość twórczości,
to inni zawsze oceniają, słusznie lub nie, jest to prawo odbiorcy. Rozumiem, że walczy o tzw. dobre imię, ale robienie afery z niepochlebnych opinii o muzyce jest śmieszne.
Być może zrozumiał, że nie tędy droga, a słuchacze też akceptują, że twórca nie będzie zawsze nagrywał rzeczy wyjątkowych i w opozycji do Nergala, który robi z z siebie mentalnego dzieciaka, Peter wydaje się teraz poważnym muzykiem, ale nie zawsze tak było.
A być może dawni oponenci zerkając na wyczyny, ale również oceniając muzykę, Nergala nie chcą już atakować Vadera i dają zespołowi większy kredyt zaufania.
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
Osobiście w kurwę jasną drażni mnie to zestawianie Petera z Nergalem, ale zdaje się, że Ner też Peterowi chyba trochę dogryzał w tym przywołanym okresie. Widocznie Peter szybko wyciągnął wnioski, odpuścił i wyszło mu to na dobre.
- Medard
co było z Nergim, to nie wiem, ale były akcje, że Kmiołek też potrafił czepiać się recenzentów, gdy jakiś tekst nie był wystarczająco pochlebny,
przypomnę tylko:
viewtopic.php?f=13&t=4156&p=1676766&hil ... A#p1676766
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
Pamiętam odpowiedź Kmiołka na pewien list do redakcji - była taka rubryka w TEA -sugerujący, że z Vadera robi się świętą krowę i porównujący stosunek do zespołu do stosunku polskich katolików do JPII (było to trochę przed tym zanim zaczęła się jakakolwiek poważniejsza krytyka Wojtyły w Polsce). Otóż w odpowiedzi tej Maryjusz starał się wyjaśnić, że tak samo jak w skali światowej krytyce nie podlega Slayer, tak w skali krajowej krytyce nie podlega Vader. To było na serio.