Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Co teraz czytacie? v.2

16-12-2023, 18:54

Obrazek

Mam książkę, ale słucham. Zrozumiałem dopiero teraz pewne rzeczy. Po pierwsze, nie potrafię czytać poezji, ale dość dobrze mi się jej słucha, pod warunkiem, że nie robię nic innego. Po drugie, nie jestem w stanie czytać książek z białym papierem, musi być choć trochę kremowy, a najlepiej eco, taki jak kiedyś był powszechnie używany. To dlatego preferuję starsze książki, chodzi o formę. To samo pewnie będę miał z Paradise Lost, niepotrzebnie ją kupiłem.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Triceratops

16-12-2023, 19:13

Obrazek
woodpecker from space
Nasum

17-12-2023, 11:49

Obrazek

Bardzo ciekawy reportaż z najbardziej odizolowanego kraju świata. Jest trochę o historii Kim Ir Sena, trochę więcej o jego synu Kim Dzong Ilu, a najwięcej, co z racji tytułu oczywiste, jego wnuku Kim Dzong Unie. Jest trochę takiej suchej biografii, choć w przypadku klanu Kimów nie można mówić o jakiejkolwiek nudzie, ale oprócz tego mamy sporo miejsca poświęconego na życie zwykłych szarych obywateli. Wiadomo, że będzie to wiedza niepełna, bo zza granicznego, niewidzialnego muru nie przebija sie zbyt wiele informacji, a to co wiadomo, autorka poznała z ust uciekinierów. Są też wątki nieco komiczne w tym koszmarnym przedstawieniu, jak chociażby przykłady co mówi propaganda o boskim następcy czy opis wizyty Denisa Rodmana. Amerykańscy koszykarze odwiedzający muzeum amerykańskich zbrodni wojennych w Korei, kórzy później grają mecz z północnokoreańską drużyną, a później idący na specjalny bankiet do pałacu wodza.... Brzmi jak kiepski żart, ale wydarzyło sie naprawdę. A już opis samego bankietu to naprawdę - czarna komedia. Zwłaszcza przytoczony toast Rodmana....

Fajna książka . Polecam zainteresowanym tym tematem.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-12-2023, 11:51

Fajna okładka
Nasum

17-12-2023, 11:54

Obrazek

To kolejna, znakomita pozycja. Opis wydarzeń z 11 września niemal minuta po minucie, tyle że widziany oczami naocznych świadków, tych żyjących, jak i już nieżyjących. Ci nieżyjący, z wiadomych względów są tylko opisani co robili tego poranka zanim wsiedli do samolotu lub do wież, a ich ostatnie chwile wplecione w książkę to ostatnie słowa mówione przez telefon bliskim, przez radio, czy nagrane na automatyczne sekretarki. Ci co przeżyli, pracownicy Pentagonu, NORAD-u, wież kontrolnych, pracowników biurowych, strażaków, policjantów - za każdą śmiercią jest jakaś historia, to nie tylko suche liczby i fakty, ale też niezmierzone morze ludzkiego cierpienia i osobistych tragedii. Książka bardzo emocjonalna, ciekawa, wciągająca i po prostu, warta przeczytania.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

17-12-2023, 12:07

Byłem w muzeum WTC znajdującym się na ground zero, ale najchętniej to bym poczytał jednak wspomnienia wszystkich ludzi, którzy tego dnia postanowili nie przyjść do pracy, na chwilę przed wyjść z WTC, spóźnili się na samolot etc. ;)
Nasum

17-12-2023, 13:05

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
17-12-2023, 12:07
Byłem w muzeum WTC znajdującym się na ground zero, ale najchętniej to bym poczytał jednak wspomnienia wszystkich ludzi, którzy tego dnia postanowili nie przyjść do pracy, na chwilę przed wyjść z WTC, spóźnili się na samolot etc. ;)

Myślę, że ta książka by Ci przypasowała. Trudno mi opisać jak biegnie jej linia fabularna - dam przykład.

Druga część ( książka jest podzielona na trzy ; opisuje dramat w powietrzu, to co dzieje sie na ziemi po uderzeniu i kolejne dni po ataku ) rozpoczyna sie przedstawieniem kilku bohaterów. Mamy kilka notek biograficznych, kim byli, jakie mieli marzenia, jak żyli. No i pojawia sie koleś, który ma iść na spotkanie biznesowe do WTC, choć w ostatniej chwili przesunieto je do innego budynku kompleksu. Zaraz potem opisuje nam historię dziewczyny która jechała do pracy i wysiadała na stacji metra pod WTC, a w części pierwszej poznajemy historię pewnej rodziny lecącej do Los Angeles lotem, który został porwany jako pierwszy.

Poznajemy ich ostatnie chwile jak uderzają w południową wieżę. Kula ognia dotarła do stacji metra i spowodowała obrażenia trzeciego stopnia u dziewczyny. Wychodząc jak mumia w rękami z przodu trafia na tego własnie kolesia, który jako jedyny zatrzymuje się by jej pomóc. Jego siostra poradziła mu, by załozył jakiś wyrózniający się krawat, ubrał sie inaczej niż zwykle, więc wyrózniał się z tłumu. Nie wiedział wtedy jeszcze, że jego siostra leciała właśnie tym samolotem i zginęła w chwili, kiedy on przyszedł na spotkanie a kula ognia spaliła tą dziewczynę ( to własnie historia jego siostry jest opisana w części pierwszej ) A krawat wyróżniał go z tłumu - może dzięki temu powstało zdjęcie, które uwieczniło tą chwilę.

Może nieco chaotycznie toi opisałem, ale przez 700 niemal stron te wszystkie historie łączą się ze sobą ukazując minuta po minucie nie tylko zamach, ale też to co robili zwykli ludzie tamtego dnia.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

17-12-2023, 22:04

Obrazek
Drugie podejście po 20 latach - nadal rzuca o ścianę...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

19-12-2023, 19:13

Obrazek
rzułf
Nasum

19-12-2023, 20:16

Sgt. Barnes pisze:
17-12-2023, 22:04
Obrazek
Drugie podejście po 20 latach - nadal rzuca o ścianę...

świetna książka. Zakończenie naprawdę wgniata w glebe.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-12-2023, 22:18

Potwierdzam, emocjonalnie grubiej niż wszystkie postapo w madmaxowej konwencji razem wzięte.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
szczylun
rasowy masterfulowicz

19-12-2023, 22:29

^^^nie czytałem, ale tak mi smaka narobiliście, że właśnie sobie zamówiłem z empicza...
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

20-12-2023, 11:25

Podobnie jak "Kwiaty dla Algernona". Emocjonalne bomby wodorowe. A niby niewiele tam się dzieje...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

22-12-2023, 11:12

Obrazek

Późniejszy zbiór gościa jest lepszy (co dobrze o nim świadczy, bo się rozwija), ale i ten ma w sobie całkiem sporo choroby.
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

22-12-2023, 19:02

Twardoch "Król"
Dolores Cannon "Spleciony Wszechświat" tom 3
Awatar użytkownika
Triceratops

22-12-2023, 19:33

Heretyk pisze:
22-12-2023, 19:02
Dolores Cannon "Spleciony Wszechświat" tom 3
Motzne. Po kolei lecisz?
woodpecker from space
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

22-12-2023, 20:02

ano, dawkuję sobie żeby nie oszaleć ;) ty przerobiłeś?
Awatar użytkownika
Triceratops

23-12-2023, 21:12

Jeszcze nie, 4 tom ale to w zasadzie powtarzalnosc z dodatkami. Duzo sie pokrywa z trylogia Michaela Newtona "wedrowka dusz", "przeznaczenie dusz", "zycie miedzy wcieleniami".
Nie dziwne, ze kosciol schowal w apokryfach kwestie reinkarnacji, daje to do myslenia.
NO i ta ksiazka jest ciekawa, w calosci oparta na testamencie

Jakby blackmetalowcy to rpzeczytali to by Dzizas byl king
woodpecker from space
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

23-12-2023, 23:45

Obrazek

Trafiłem z tą książką wyjątkowo źle - myślałem, że to tekst źródłowy (w końcu na górze napisali jej imię tak, jakby była autorką), a okazało się to być czymś w rodzaju chrześcijańskiego new age - lekarze są źli, aby być zdrowym, trzeba pielęgnować cnoty niewieście, gdy tylko się rodzimy, sto diabełków przeciąga nas przez chlew itd. Ostatecznie posłuży za prezent dla teściowej, ona lubi takie klimaty, ja się poddałem po 20 stronach.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

24-12-2023, 01:16

Obrazek

Przetrawiłem właściwie w 1 dzień (nie żeby to był jakiś wyczyn, ma 100 stron). W porządku, ale dupy nie urywa. Autor raczej nie ma polotu do pisania o magii.
ODPOWIEDZ