ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-12-2023, 12:07
Byłem w muzeum WTC znajdującym się na ground zero, ale najchętniej to bym poczytał jednak wspomnienia wszystkich ludzi, którzy tego dnia postanowili nie przyjść do pracy, na chwilę przed wyjść z WTC, spóźnili się na samolot etc.
Myślę, że ta książka by Ci przypasowała. Trudno mi opisać jak biegnie jej linia fabularna - dam przykład.
Druga część ( książka jest podzielona na trzy ; opisuje dramat w powietrzu, to co dzieje sie na ziemi po uderzeniu i kolejne dni po ataku ) rozpoczyna sie przedstawieniem kilku bohaterów. Mamy kilka notek biograficznych, kim byli, jakie mieli marzenia, jak żyli. No i pojawia sie koleś, który ma iść na spotkanie biznesowe do WTC, choć w ostatniej chwili przesunieto je do innego budynku kompleksu. Zaraz potem opisuje nam historię dziewczyny która jechała do pracy i wysiadała na stacji metra pod WTC, a w części pierwszej poznajemy historię pewnej rodziny lecącej do Los Angeles lotem, który został porwany jako pierwszy.
Poznajemy ich ostatnie chwile jak uderzają w południową wieżę. Kula ognia dotarła do stacji metra i spowodowała obrażenia trzeciego stopnia u dziewczyny. Wychodząc jak mumia w rękami z przodu trafia na tego własnie kolesia, który jako jedyny zatrzymuje się by jej pomóc. Jego siostra poradziła mu, by załozył jakiś wyrózniający się krawat, ubrał sie inaczej niż zwykle, więc wyrózniał się z tłumu. Nie wiedział wtedy jeszcze, że jego siostra leciała właśnie tym samolotem i zginęła w chwili, kiedy on przyszedł na spotkanie a kula ognia spaliła tą dziewczynę ( to własnie historia jego siostry jest opisana w części pierwszej ) A krawat wyróżniał go z tłumu - może dzięki temu powstało zdjęcie, które uwieczniło tą chwilę.
Może nieco chaotycznie toi opisałem, ale przez 700 niemal stron te wszystkie historie łączą się ze sobą ukazując minuta po minucie nie tylko zamach, ale też to co robili zwykli ludzie tamtego dnia.