CH'AHOM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
szczylun
rasowy masterfulowicz

CH'AHOM

07-11-2023, 19:20

CH'AHOM - Pismo hieroglificzne : (1) ch'a-ho-ma, (2) ch'a-jo-ma...znaczenie: one who incense / alguien que incensa...tako rzecze
Słownik Hieroglifów Majów...
Obrazek

...ale do sedna...bohaterami tematu jest 4 germańskich oprawców z Essen, o ksywkach:
S.P.S. (wcześniej gary, tera gitary), A.G.A.(gitary, wokal), G.P.(gary), A.M.(bas)...młócących black/death w klimacie rytualno-ubojno-gruzo-majowo...
Obrazek

Debiut to demo - The Raid of the Tzitzimime- 2016, później demówek jeszcze kilka (metallum dla chętnych wiedzy), aż dojeżdżamy do roku bieżącego, w którym najpierw ukazuje się Camazotz Cult (kompilacja wcześniejszych materiałów, bodaj oprócz Excavation - taśma, digital - Sentient Ruin), następnie jednoutworowe ep Ts'ono'ot ...

...i wreszcie świeżutkie (03.11) full albumme: Knots of Abhorrence...

I co? I jest wyśmienicie! Poczerniały DM, świetnie zagrany, nie ma mowy o ziewaniu, prasowaniu czy karmieniu rybek...jest brudno, kiedy trzeba progresywnie(w dobrym tego słowa znaczeniu), frapująco i niszczycielsko...materiał, który oferuje słuchaczowi wiele frajdy ze słuchania...i cieszy fakt, że Sentient Ruin wydaje to we wszystkich formatach...lejbel ten określając muzę swych milusińskich przywołuje nazwy: Blasphemy, Beherit, Demilich, Timeghoul...a także jako inspiracje: Yes, Genesis, Camel...mocno zachęcam do smakowania, tych którzy jeszcze nie słyszeli...varto, varto...

Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: CH'AHOM

07-11-2023, 20:11

Oj warto bardzo.
Zajekurwabisty jest duży album.
Rytualnie tarmosi, rzuca zwłokami z taką finezją, zapamiętaniem i klimatem z jakim dawno się nie spotkałem.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

07-11-2023, 20:21

Tak. To bardzo dobry materiał. swoją droge Sentient Ruin Laboratorie masę kapitalnych rzeczy wydaje ostatnimi czasy.
Czas zintensyfikowanej pracy do 8.05. Poza zasięgiem. Only hard work is real.
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

07-11-2023, 20:57

Niemietz by napisał "sehr imposant". No musze powiedzieć, że wyśmienite to jest. Co prawda wolę mniej pogłosu ijaskinii na wokalu, ale muzycznie jest zdecydowanie nietuzinkowe i mosznaby stawiac obok Afterbirth w kategorii inwencji i przełamywania schematów. Jeszcze nie wiem jak bardzo i się to podoba, ale wiem, że na 1 odsłuchu się nie skończy. I to kolejny dowód, że death metal w 2023 >>> babka Marjusza >>>> przybijane piąteczki z wiadomo kim >>>>> death metal w 2022
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-11-2023, 22:29

aaaaa znam to, co prawda nie pamietam skąd ich wynalazłem ale słyszałem i jest to fajny płyt ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
szczylun
rasowy masterfulowicz

15-02-2024, 19:46

cd- Camazotz Cult w GoW
szczylun
rasowy masterfulowicz

09-11-2025, 16:51

...aż tu nagle...
ODPOWIEDZ