Podróże

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

Re: Podróże

30-05-2024, 00:23

Koleżanka z pracy wraz z mężem i dziecmi leci na 2 tygodnie do Stanów. Wypożyczają kampera i będą śmiagać. Fajnie.

Niefajnie ,że Ona rozdziela pracę po wszystkich przedstawicielach w firmie w kraju i kurwa już mnie to wkurwia ,bo zmiana strefy czasowej w sytaucjach w będzie kłopotliwa jak coś się zesro.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-06-2024, 15:47

Zamek w STOBNICY

https://www.onet.pl/biznes/businessinsi ... m,211f4564

To jednak będzie ciekawy obiekt i koncept.
Cała budowla - jedno wielkie reko.
Apartamenty to nie wszystko

Zamek w Stobnicy nie będzie jednak tylko luksusowym apartamentowcem, przebranym w średniowieczne szaty.

— Na pewno będzie można zwiedzać zamek z przewodnikiem. Jak więc teraz każdy może przejść się ścieżką wokół zamku, tak za kilka lat każdy będzie mógł zobaczyć komnaty i apartamenty — słyszymy od pracowników obiektu.

Niektórzy zresztą uważają, że plany inwestorów są jeszcze ambitniejsze. Mówią, że zamysłem jest to, aby każdy, kto przekracza bramę zamku, poczuł się niczym w średniowieczu. Mają być średniowieczne stragany, motywy, budki ze średniowiecznymi daniami — a może i obsługa w średniowiecznych strojach. — Jednym słowem, coś w stylu takiego średniowiecznego rynku czy wręcz średniowiecznego miasteczka — mówi nam jedna z osób z obsługi. "Rymuje się" zresztą to z tym, co niegdyś mówiła Maria Sahan, sołtyska wsi Stobnica. Nie ukrywała, że życzyłaby sobie "średniowiecznego rynku" w swojej miejscowości.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-06-2024, 16:17

Dla mnie to brzmi jak amerykanski projekt, gdzie Amerykanie probuja nadbudowac sobie ego nadszarpniete faktem, ze sami sila rzeczy zadnego zamku nie maja. Nie kupuje tego.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
trup

03-06-2024, 16:24

Za dużo siedzisz na amerykańskich forach. To by u siebie zbudowali? Czy nie? Oczywiście, że to komercha. Ale zaczęło się od pomysłu/marzenia.... Czemu Zamek Czocha może być a ten nie?

Oczywiście można zawsze odrestaurować już coś istniejącego. Krzyżtopór.... np.
Natomiast sama idea takiego czegoś? Czemu nie....

Nie podoba mi się, że to w takim miejscu powstaje. Szkoda przyrody. Bez dwóch zdań.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-06-2024, 16:28

trup pisze:
Za dużo siedzisz na amerykańskich forach. To by u siebie zbudowali? Czy nie? Oczywiście, że to komercha. Ale zaczęło się od pomysłu/marzenia.... Czemu Zamek Czocha może być a ten nie?

Nie podoba mi się, że to w takim miejscu powstaje. Szkoda przyrody. Bez dwóch zdań.
Raz ze przyroda, a dwa ze jednak mysle, ze to taki pseudosredniowieczny mis, ktorym otwieramy oczy niedowiarkom.
Awatar użytkownika
trup

04-06-2024, 09:25

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-06-2024, 16:28
trup pisze:

Raz ze przyroda, a dwa ze jednak mysle, ze to taki pseudosredniowieczny mis, ktorym otwieramy oczy niedowiarkom.
No ale niedowiarkom w co otwiera oczy na co?
To nie jest jakaś szopka, oszustwo pod przykrwyką. Ewidentnie komercyjna sprawa, bo też taka inwestycja musi się zwrócić, ale ciekawa. Wybudowanie tak dużego zamku w tych czasach nie jest rzeczą częstą. Komercja, a przy okazji reko dla gawiedzi, jako część marketingu. Może część tej gawiedzi nie znającej się zainteresuje średniowieczem? Reszta przyjedzie jak na Grunwald - po watę cukrową i dmuchane miecze.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

04-06-2024, 10:00

trup pisze:
To nie jest jakaś szopka, oszustwo pod przykrwyką. Ewidentnie komercyjna sprawa, bo też taka inwestycja musi się zwrócić, ale ciekawa. Wybudowanie tak dużego zamku w tych czasach nie jest rzeczą częstą. Komercja, a przy okazji reko dla gawiedzi, jako część marketingu. Może część tej gawiedzi nie znającej się zainteresuje średniowieczem? Reszta przyjedzie jak na Grunwald - po watę cukrową i dmuchane miecze.
W kraju, w ktorym gdzie kamieniem nie rzucisz, to trafisz w zamek, budowac nowy, gigantyczny zamek w celach komercyjnych w srodku puszczy, no nie, po prostu nie.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

04-06-2024, 11:06

zgadza się. pojebany, kuriozalny pomysł.
Awatar użytkownika
trup

04-06-2024, 11:51

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
04-06-2024, 10:00
trup pisze:
W kraju, w ktorym gdzie kamieniem nie rzucisz, to trafisz w zamek, budowac nowy, gigantyczny zamek w celach komercyjnych w srodku puszczy, no nie, po prostu nie.
Nie no oczywiście. mamy bodaj kilka setek zamków i ruin w kraju. Dolny Śląsk, Warmia, Pomorze... Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego zostawił nam piękny w zajebistym stanie zamek. Nie ulega.
Lokalizacja totalnie najgorsza. Dla przyrody.
Mi chodzi o sam pomysł BUDOWY takiej budowli. Francuzi w ramach archeologii stosowanej kiedyś zbudowali taki mały zamek. Ale dużo mniejszy. No i zrobili to tradycyjnymi metodami z czasów średniowiecza. Więc inna bajka.
Niemniej uważam, że jak emocje już opadną jak po wielkiej bitwie kurz, to będzie to całkiem ciekawa lokalizacja.
Główny architekt projektu, Jacques Moulin, zaprojektował zamek Guédelon zgodnie z zaleceniami opracowanymi w XII i XIII wieku przez Filipa II, który był królem Francji w latach 1180-1223. [LINK]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trup

04-06-2024, 11:59

już takie pomysły czy próby były.
Zamek w Łapalicach (niedokończony), Zamek Gargamela, czy w Gostyninie...

Obrazek

nie wspominając o jednej z najbardziej znanych budowli: Zamek Neuschwanstein
Zamek Neuschwanstein jest jedną z najważniejszych budowli historyzmu. Kiedy to w XIX wieku posiadający pieniądze i wielką wyobraźnię inwestorzy wznosili budynki charakterystyczne dla minionych epok. Oczywiście budowli tego stylu jest w Europie naprawdę sporo. Powstało dużo rezydencji prywatnych nawiązujących do minionych epok jak i budynków administracyjnych. Zamek Neuschwanstein jest znany na cały świat i przynosi spore zyski z turystyki.

Obrazek
Obrazek
tomaszm

19-06-2024, 17:32

Odemnie ludzie z pracy już w locie do stanów. Nie mogę się doczekać fotek. Sam pewnie nigdy nie zobaczę ale fotki sobie chociaż pooglądam i przybije im piątki telefonicznie. Bo się boje tak zajebiście latać długo samolotami:( Chyba jawiększy lęk jaki mam i na pokładzie samolotu dostaje po 3 godzianch pierdolca i napady paniiki.
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

19-06-2024, 18:43

Najlepsze zamki to są w Rumunii, szczególnie w Huedin, ale tak naprawdę wszędzie da sie je znaleźć. O np. takie:
Obrazek

Bo, jak wiadomo, każdy człowiek musi mieć swoją twierdze albo przynajmniej pokój, a Cyganie mają dzieci dużo, więc i pomieszczeń musi być dużo. A że hajsu czasem braknie, to i 3/4 tych wspaniałych budowli stoi w stanie surowym, niedobudowanym, niedozamieszkanym i generalnie niedojebanym. Najlepszy widok jest wtedy, gdy mijasz takie kurwa błyszczące koromysło na przedpolu jakiejś zabitej dechami wsi, a przed drzwiami wjazdowymi stoi stragan ze skrzynek na jabłka i jakaś tłusta baba z włosami sterczącymi z uszu i w koszulce żonobijce sprzedaje na tym straganie miedziane garnki.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

19-06-2024, 18:46

Cholera, w tym mieszka chyba Cesarz Cyganów (z jakiej dynastii? Romanowów kurwa! Ha ha mój bosze, pęknę z tej śmieszności). Żeby nie było, Kraków też ma swój zamek, Wawel się nazywa, oto on. Najbardziej rozwalają te wykusze dla kuszników.

Obrazek
C//A
postuje jak opętany!

19-06-2024, 21:44

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
19-06-2024, 18:46
Cholera, w tym mieszka chyba Cesarz Cyganów (z jakiej dynastii? Romanowów kurwa! Ha ha mój bosze, pęknę z tej śmieszności). Żeby nie było, Kraków też ma swój zamek, Wawel się nazywa, oto on. Najbardziej rozwalają te wykusze dla kuszników.

Obrazek
Tak wygląda okładka płyty projektu DS gdy jego muzycy nasłuchali się Odrazy i zaczynają wplatać wątki "miejskie".
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

20-06-2024, 00:09

Mnie się zamki na Słowacji podobają. W PL trochę ich odwiedziłem. Ostatnio na mnie wrażenie zrobiły ruiny zamku Krzyżtopór.
Br00tal
postuje jak opętany!

20-06-2024, 06:30

empir pisze:
20-06-2024, 00:09
Mnie się zamki na Słowacji podobają. W PL trochę ich odwiedziłem. Ostatnio na mnie wrażenie zrobiły ruiny zamku Krzyżtopór.
Nazwa zamku wymiata, zupelnie jak z plyty Manilla Road lub czegos w tym klimacie :D
Ostatnio zmieniony 20-06-2024, 07:37 przez Br00tal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

20-06-2024, 07:15

Ano, nazwa po chuju

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

21-06-2024, 15:32

Wkurwia mnie wyszukiwarka w bookingu. Przy każdej zmianie parametrów trzeba za każdym razem ustawiać sortowanie i zakres cenowy. Poza tym brakuje mi opcji wyboru interesującego mnie okresu + min. i max. ilość dni (tak jak to ma miejsce na wakacje.pl).
Znacie coś lepszego?

Pytanie dodatkowe. Widziałem kiedyś wyszukiwarkę ale zapomniałem jej nazwy. Zwracane wyniki to były ceny wg pośrednika np. booking, hotels, airbnb itp. Ktoś pamięta nazwę?
Awatar użytkownika
bartwa

21-06-2024, 17:12

Wczora w Nakomiadach napatoczyłem się na takie cuś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Ascetic

30-07-2024, 16:16

Już jutro tropem tych Norwegów, Ålesund'czyków.

Fiordy, fulmary, na stole kalmary welcome'tu.

- Norwegians … Attitude -
Poro
ODPOWIEDZ