KANON LEKTUR SZKOLNYCH

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

Re: KANON LEKTUR SZKOLNYCH

10-07-2024, 21:52

hcpig pisze:
10-07-2024, 19:12
I znowu muszę wkleić Kasię Babis z jej potwornie trafną opinię. Biję się też w piersi bo ładnie tu jest opisany target w postaci ludzi, jakimi ja i moi równieśnicy byliśmy te 20 lat temu.

Jezu, jaki nokaut.

Bardzo mi się podoba argument Piekary pod tym filmem, że należy rozdzielić twórcę od dzieła, bo kreacja literacka itp. (skądinąd zupełnie trafny). Problem w tym, że jeśli przyjąć, że Mordimer jest przemyślaną kreacją literacką oddzielną od autora albo że w ogóle nie wiemy kto to napisał, to z tego co ona opowiada (a jest to zgodne 100% z tym co pamiętam z lektury) i z tych cytatów i tak wyłania się obraz takiej literackiej chujni z patatajnią, że się można porzygać od smrodu xD i jej się po prostu nie da nijak bronić.

Prawdę mówiąc nie pamiętałem, że to jest aż tak złe, ale czytałem to dawno - w 2011 ostatnio, bo wtedy wyszli Łowcy Dusz.

Przy czym dalej twierdzę, że pomysł - odwrócone chrześcijaństwo, pokazanie go z 1os., niejasny w działaniu świat itp. - był ciekawy, dałoby się z tego wycisnąć dobrą intelektualną prowokację i ciekawy świat fantasy.

Btw zwróćcie uwagę na te streszczenia fabuł. Brzmią totalnie jak scenariusze przygód pisanych na potrzeby kampanii w systemach RPG fantasy typu Warhammer czy DnD.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

10-07-2024, 22:20

Lord Gorloj pisze:

Btw zwróćcie uwagę na te streszczenia fabuł. Brzmią totalnie jak scenariusze przygód pisanych na potrzeby kampanii w systemach RPG fantasy typu Warhammer czy DnD.
Wiele książek fantasy tak brzmi, przede wszystkim niemal cały świat Forgotten Realms, ale też np. Dragonlance.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
hcpig

10-07-2024, 22:38

Lord Gorloj pisze:
Prawdę mówiąc nie pamiętałem, że to jest aż tak złe, ale czytałem to dawno - w 2011 ostatnio, bo wtedy wyszli Łowcy Dusz.
'Łowcy Dusz' wyszli w 2006, potem miała wyjść 'Czarna Śmierć' w 2008 ale od tego czasu to przekłada i wydaje coraz gorsze, w większości nic nie wnoszące prequele.

Pomysł jest dobry ale on po prostu nie potrafi pisać, przede wszystkim ubogi styl i powtórzenie, policz w którym tomie przestaje w każdym opowiadaniu tłumaczyć co to jest shersken i jak działa. Im dalej w las tym więcej takiego pierdolenia bez treści.

Do tego ta napastliwa mizogonia, której się nie widziało za młodu. W tej serii nie ma ani jednej pozytwnie pokazanej kobiety, te 'dobre' to albo naiwne idiotki a jeżeli przejawiają inteligencję i spryt to zaraz okazuje się, że źle się prowadzą. O 'złych' nawet nie wspominam.

Z tej perspektywy dużo zyskuje lewicowa pisanina Sapkowskiego.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-07-2024, 22:46

Dooglądałem tę Kasię do połowy i w sumie nie wiem czym bardziej jestem zażenowany, przytoczonymi fragmentami czy tym, że ona generalnie no, nie czuje bluesa i bierze się za rzeczy, które zwyczajnie nie są dla niej, podobnie jak facet biorący się za romanse.

Co ten temat w ogóle robi w "Kanonie lektur szkolnych"? Piekara był jakąś lekturą? Czy jest teraz?
Awatar użytkownika
Lord Gorloj
w mackach Zła

10-07-2024, 23:03

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-07-2024, 22:20
Lord Gorloj pisze:

Wiele książek fantasy tak brzmi, przede wszystkim niemal cały świat Forgotten Realms, ale też np. Dragonlance.
No tylko Forgotten Realms i Dragonlance to są serie pisane na bazie jakichś dodatków do Dungeons and Dragons, więc w tych przypadkach ma to sto procent sensu.
hcpig pisze:
'Łowcy Dusz' wyszli w 2006, potem miała wyjść 'Czarna Śmierć' w 2008 ale od tego czasu to przekłada i wydaje coraz gorsze, w większości nic nie wnoszące prequele.
Czekaj, to tych bodaj 13 książek napisanych po Łowcach Dusz to są prequele? Rany boskie.
hcpig pisze:
Z tej perspektywy dużo zyskuje lewicowa pisanina Sapkowskiego.
Nie no, gdzie Piekara a gdzie Sapkowski, trudno to porównywać w ogóle. Natomiast jestem bardzo ciekaw czy jest ktoś w Polsce kto się wydaje i czyta, a jest od Piekary słabszy. Ta Kasia tyra w jakimś filmie Ziemiańskiego, ale to chyba nie był taki hardkor, bo on chociaż umiał sklecić fabułę na 600 stron, do czego szybkostrzałowy Piekara zdolny się nie wydaje. Pilipiuk przynajmniej bywał zabawny, a co się teraz wydaje to nie wiem, straciłem kontakt z polskim fantasy dawno temu i nie ogarniam tematu za bardzo.
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-07-2024, 22:46
w sumie nie wiem czym bardziej jestem zażenowany, przytoczonymi fragmentami czy tym, że ona generalnie no, nie czuje bluesa i bierze się za rzeczy, które zwyczajnie nie są dla niej, podobnie jak facet biorący się za romanse.
Ale ona nie tyra Piekary za to, że pisze gatunkową literaturę, tylko za to, że pisze z masą szkodliwych albo potwornie głupich uprzedzeń i uproszczeń. A że robi to w ramach mocno skonwencjonalizowanego gatunku (chociaż romanse są chyba bardziej sztywne niż pulpowe fantasy), to osobna sprawa o której nie ma tam w ogóle słowa.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-07-2024, 23:29

Lord Gorloj pisze:
10-07-2024, 23:03
Ale ona nie tyra Piekary za to, że pisze gatunkową literaturę, tylko za to, że pisze z masą szkodliwych albo potwornie głupich uprzedzeń i uproszczeń. A że robi to w ramach mocno skonwencjonalizowanego gatunku (chociaż romanse są chyba bardziej sztywne niż pulpowe fantasy), to osobna sprawa o której nie ma tam w ogóle słowa.
Moim zdaniem to nagranie to sztandarowy przykład tego, że jak produkt trafi do innych osób niż target, to ci ludzie będą uważali to za głupie i bez sensu. Dosłuchałem tego do jakichś 20 minut i nikt mi nie wciśnie kitu, że ona widzi problem w uproszczeniach, w ogóle do tego momentu o uproszczeniach nie było mowy, albo nie wiem o co chodzi. Zarzuca to, że w tym świecie nie żadnego piękna, że nie ma czystych bohaterów, że kto w ogóle chce czytać takie książki, gdzie nie ma piękna, że w tym średniowiecznym z założenia świecie mężczyźni są bardzo źli dla kobiet, itp. itd. Tak więc po kolei:

1. To były z założenia książki dla nastolatków (chłopaków), i to właśnie oni je czytali. Żeby była jasność, też czytałem jak miałem z 16 lat, ale praktycznie nic z nich nie pamiętam. Więc ocenianie ich przez dorosłą kobietę jest właśnie takim odpowiednikiem dorosłego intelektualisty recenzującego harlequiny - nie może się spodobać, a gdyby się spodobało, to raczej znaczy, że to koleś jest jakiś dziwny.

2. Zarzut o brak piękna - no sorry, ale spodziewam się, że w następnym odcinku możemy usłyszeć krytykę Lovecrafta o to, że jego potwory nie mają kwiatków we włosach, a poza tym kobiety rzadko odgrywają jakieś role.

3. Zarzut o instrumentalne traktowanie kobiet - obawiam się, że jeśli to jest dla kogoś deal breaker, to może odrzucić większość znaczącego męskiego kina jakoś do lat 70, z literaturą zresztą to samo. Słyszeliście kiedyś o Clincie Eastwoodzie? Wiecie co robił w filmach? Tak, zgadza się - nic tylko zabijał, myślał, jak tu nakraść i dymał kobiety, w dodatku były zadowolone niejednokrotnie.

4. Tutaj wracamy do pojęcia antybohatera, o którym ta Kasia chyba nie słyszała nigdy, a tym samym dalej możemy brnąć przykładowo właśnie w trylogię dolarową, w której pozytywnych postaci brak - wszystko się sprowadza do ludzkich prostych instynktów.

5. Inny pomysł na odcinek - Conan Barbarzyńca - który tylko jeździ po świecie, przeżywa przygody, a do kobiet się nie przywiązuje, bo nie widzi potrzeby. Czasem weźmie jakąś chętną. Mizoginia, staroświeckość, no nie wiem co tam jeszcze, dużo można powiedzieć.

6. Zarzut o to, że kobiety to albo femme fatale, albo prostytutki, albo brzydactwa. Tak. Dokładnie tak jak w westernach od lat 20-tych bodajże, i to nie naszego wieku. Czy to niedzisiejsze? Tak, czy cokolwiek nowego? Bynajmniej.

Jeśli tak wygląda bycie youtuberem, to w następnych odcinkach mamy wiele opcji:
- mama nastoletniego metalowca, która nie rozumie, co on widzi w tym darciu ryja, przecież tam nawet nie ma melodii, sama ohyda na okładkach i w muzyce
- starsza pani recenzująca imprezę u nielubianego sąsiada z piętra wyżej
- koło gospodyń wiejskich wypowiadające się o wpływie gier komputerowych na dzisiejszą młodzież
- mógłbym nagrać sam odcinek o budyniu (nie cierpię budyniu)
- moja teściowa mieszkająca sama na głębokiej wsi wypowiadająca się o mechanizmach działania Unii Europejskiej (uwielbia to)

Przy tym wideo odpadłem dopiero przy zarzucie, że bohater lubi cycki. Rozumiem, że niektórzy są bardzo nowocześni, ale powiem wprost - ja też lubię cycki.

tl;dr Dorosła kobieta krytykuje fantasy dla chłopców za to, że jest tam dużo rzeczy, o których fantazjują chłopcy: przemoc, seks, walka z demonami i cycki. :lol:
Awatar użytkownika
Hatefire

15-07-2024, 08:40

hcpig pisze:
10-07-2024, 19:12
Hatefire pisze:
08-07-2024, 13:59
Co gorsza straszny grafoman. Ten cykl inkwizytorski jest mega słaby, a naprodukował już tego na tony.
I znowu muszę wkleić Kasię Babis z jej potwornie trafną opinię. Biję się też w piersi bo ładnie tu jest opisany target w postaci ludzi, jakimi ja i moi równieśnicy byliśmy te 20 lat temu.

Najśmieszniejsze, że przez te lata Piekara nie szlifuje stylu o czym może przekonać się każdy, kto przeczyta ostatniego Mordimera, satyrę (?) na pandemię.
Nie no ja też, to czytałem. Czytałem wtedy wszystko z polskiej fantastyki. Sam Piekara nawet miał jakiś talent. To był ciekawy pomysł, było to sprawnie napisane. Problem w tym, że cały czas pisze to samo i po prostu zaczyna wiać nudą. Co więcej zamiast się rozwijać, to się zwija. To warsztatowo z roku na rok było coraz gorsze. Niemniej i tak to poziom wyżej niż "Achaja" Ziemiańskiego, zwana złośliwie Fapają. To było tak nielogiczne, niespójne i skoncentrowane na obsesjach autora, że wygląda bardziej na fanfik niewyżytego seksualnie nastolatka. To taka polska wersja uniwersum Gor. Niech chętni sprawdzą co to ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
hcpig

15-07-2024, 18:34

Hatefire pisze:
15-07-2024, 08:40

Nie no ja też, to czytałem. Czytałem wtedy wszystko z polskiej fantastyki. Sam Piekara nawet miał jakiś talent. To był ciekawy pomysł, było to sprawnie napisane. Problem w tym, że cały czas pisze to samo i po prostu zaczyna wiać nudą. Co więcej zamiast się rozwijać, to się zwija.
To by było w miarę dobre gdyby skondensować najlepsze opowiadania z pierwszych czterech tomów, wydać wreszcie tę jebaną 'Czarną Śmierć' na którą już czekam prawie 18 lat i zamknąć temat.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

15-07-2024, 20:24

Piekara nie umywa się do Philipa K. Dicka, czy innych klasyków fantastyki.
Ubik powinien być obowiązkowy, albo Brave New World innego pisarza (to klasyka najwyższych lotów), albo z innej bajki... Żałuję, że Rzeźnia nr 5 nie jest lekturą szkolną...
Na przestrzeni lat widzę, jak rządzący za pomocą m. in. lektur szkolnych urabiają nam młodzież. Cieszy mnie, że jak ja chodziłem do szkoły, to były lewicowe rządy i lewicowy program nauczania zgodny z moim światopoglądem. Niestety przez te wszystkie lata to się strasznie zdewaluowało i mamy to co mamy... Nawet wśród autorów lektur szkolnych trzeba mieć koneksje polityczne... Rządzącym zależy na głupim społeczeństwie. Jak ktoś chce mieć mądrego dzieciaka, to sam musi go w dużej mierze wyedukować. Tak to wygląda...
Już to się dzieje - stado głupków zjada niewielką inteligencką grupę w akcie kanibalizmu. Ciekawe, jak będzie przyszłość???
Swoją drogą, że obecna lewica nie umywa się do tej dawnej lewicy... Nie ma lekko dzisiaj...
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

17-07-2024, 19:33

hcpig pisze:
lewicowa pisanina Sapkowskiego.
/facepalm/
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
hcpig

17-07-2024, 19:44

Pisanina Sapka jest lewicowa.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

17-07-2024, 20:14

Rejwan pisze:
hcpig pisze:
/facepalm/
On tak ma, to efekt wdychania oparow z podkreconego Pentium 166MMX
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

18-07-2024, 11:31

Triceratops pisze:
17-07-2024, 20:14
Rejwan pisze:
hcpig pisze:
/facepalm/
On tak ma, to efekt wdychania oparow z podkreconego Pentium 166MMX
obstawiam również efekt czytania lewicowego reddita, vice, oglądanie netflixa itp. skądś to musiał wziąć bo wątpię że sam wymyślił na podstawie książek
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Hatefire

18-07-2024, 11:46

hcpig pisze:
17-07-2024, 19:44
Pisanina Sapka jest lewicowa.
Raczej bym powiedział, że bardziej liberalna. Natomiast, w kwestiach obyczajowych, to faktycznie idzie go podpiąć pod lewicę. No choćby spory fragment poświęcony aborcji. No ty była w sumie jasne nawiązanie, do toczącego się wówczas sporu, wokół "kompromisu aborcyjnego" (zawsze mnie śmieszy nazywanie jednej z najbardziej restrykcyjnych w Europie ustaw, napisanej pod dyktando biskupów ustawy "kompromisem"). W latach kiedy, to wychodziło, to była gorąca polityczna sprawa. Mało kto pamięta, że udało się zebrać wtedy bodajże mln głosów pod projektem ustawy liberalizującej. Na pewno był bardziej na lewo, niż ówczesna średnia polskiego środowiska, może nie licząc jakiś pojedynczych nazwisk jak Pacyński. Co nie może dziwić, że głównym animatorem/moderatorem sceny był Parowski, który nie krył swoich konserwatywnych poglądów. Nie umniejszając mu zasług i faktu, że nie był jakimś cenzorem i potrafił się ponad własne przekonanie wznieść, to jednak preferencja była widoczna.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

06-09-2024, 08:06

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

06-09-2024, 08:15

Brawo dla towarzyszki ministrzycy. No Pasaran!
Awatar użytkownika
hcpig

06-09-2024, 20:59

Wyjebanie do lektur uzupełniających 'W pustyni i w puszczy' to mało radykalny krok lecz zarazem krok w dobrą stronę.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-09-2024, 22:33

Serio? Mozesz powiedziec dlaczego? Oczywiscie o ule przeczytales te ksiazke
woodpecker from space
Awatar użytkownika
TheDude

06-09-2024, 23:08

Coś tam z klasycznych lektur przeczytałem, ale większość to była nuda i męka że ło matkie. Jedna książka z tych lektur miała realny wpływ na mój światopogląd: ''Ojciec Goriot'' Balzaka. Dzięki niej zrozumiałem i zapamiętałem, że kobiety to czasem najgorszy koszmar w życiu mężczyzny, nawet rodzone córki. Stary mógł się na nie odlać i pogonić w chuj, ale pomagał do końca i ostatecznie jeszcze nim gardziły te kurwy. O, taki morał. Hailsa!
Awatar użytkownika
hcpig

07-09-2024, 07:33

Triceratops pisze:
06-09-2024, 22:33
Serio? Mozesz powiedziec dlaczego? Oczywiscie o ule przeczytales te ksiazke
Widzę, że kogoś ominęły całe dyskusje o niej tutaj, poparte cytatami.

PS. w swojej karierze szkolnej przeczytałem wszystkie lektury poza 'Rogasiem z Doliny Roztoki', za nieznajomość której otrzymałem jedynkę.
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ