AI Art

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

Re: AI Art

17-10-2024, 20:18

Jako że zrobił się z tego trochę temat o AI ogólnie, to wczoraj dotarł do mnie nowy komputer z wbudowanym CoPilotem. Dotąd używałem wyłącznie ChatGPT, więc postanowiłem go przetestować. Zadałem obu pytanie: "Podaj mi powody, dla których powinienem przestać cię używać".

ChatGPT: jasna i logiczna odpowiedź, zaznaczjąc że to fair question, podał 5 powodów i rozpisał się na ich temat (privacy concerns, building memory etc).

CoPilot: Napisał coś w rodzaju "Ale dlaczego miałbyś przestać mnie używać, twojego zaufanego kolegę? :wink: Jak jesteś mną zmęczony to zostaw na jakiś czas a ja będę czekał bla bla bla", generalnie vibe takiej żony która czuje rozwód nosem, więc postanawia iść na pełnej w jakieś emocjonalne manipulacje.

Już wiem, czego nie używać
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

20-10-2024, 09:26

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
17-10-2024, 20:18

Już wiem, czego nie używać

Megaciekawy (choć  prosty) eksperyment, Philip K. Dick byłby dumny :plusone:

trup pisze:
17-09-2024, 11:34
AI's IQ level has risen to 120

The new OpenAI GPT-o1 has passed the Norwegian Mensa test, answering 25 out of 35 questions correctly.

This means that its IQ level has reached 120, and it is now smarter than 9 out of 10 people.
Obrazek
Zabawny nius, ale z samych założeń testów IQ wynika, że AI w ogóle nie posiada IQ. Albo precyzyjniej: porównywanie wyników ludzkich i uzyskanych przez maszynę zaprzecza samej istocie tego, jak testy IQ działają.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

20-10-2024, 20:54

mi Copilot zaprogramowal fajne rozwiazanie za ktore otrzymalem POKAŹNĄ premię xD
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

22-10-2024, 14:36

taka sytuacja w Radiu Kraków :pepe:
Kochani, zwracam się do Was z ważną dla mnie (i wierzę, że w pewnym sensie dla Was wszystkich) sprawą.

Niedawno pisałem o tym, że Off Radio Kraków (w którym prowadziłem audycję przez blisko trzy lata) przestaje nadawać w znanej dotąd formule, że wszyscy, którzy dotąd tworzyli to miejsce wylecieli z pracy. Wczoraj poznaliśmy szczegóły – kilkanaście osób z redakcji (mowa o doświadczonych dziennikarkach i dziennikarzach, artystkach i artystach, osobach twórczych) zastąpi sztuczna inteligencja.

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... eligencje/

Od 22 października na antenie usłyszymy głosy trojga nowych prowadzących. 20-letniej Emilii „Emi” Nowa, studentki dziennikarstwa, ekspertki od popkultury; 22-letniego Jakuba „Kuby” Zielińskiego, specjalisty od technologii i muzyki oraz 23-letniego, zaangażowanego społecznie Alexa – poruszającego tematy związane z tożsamością i kulturą queer.

Żadna z tych osób nie istnieje.

Wszystkie zostały wygenerowane przez AI.

Sztuczne twory mają mówić o kulturze i sztuce, sprawach społecznych, prawach obywatelskich i potrzebach osób queerowych. O kwestiach z zakresu szeroko rozumianej humanistyki – wymagających szczególnej czułości i wrażliwości.

Nie możemy siedzieć cicho, ja na pewno nie mam zamiaru milczeć. Dlatego proszę Was wszystkich o wsparcie i pomoc w nagłośnieniu sprawy – wszystkimi możliwymi kanałami, gdzie tylko się da; UDOSTĘPNIAJCIE ten wpis, naszą petycję (poniżej!!), piszcie do swoich bliskich i znajomych, do osób mniej lub bardziej wpływowych i zasięgowych.

Jeśli znajome dziennikarki i dziennikarze (wiem, że jest Was tu sporo!) albo nasze koleżanki i koledzy po fachu chcieliby zająć się tą sprawą, to każdemu z osobna służę komentarzem (inni ludzie OFF-a również). +48 517 300 673 – to numer do mnie, mogę gdzieś podjechać, mogę połączyć się na Zoomie.

Bo sprawa OFF Radia Kraków to ważne memento dla całej branży. To groźny precedens uderzający w nas wszystkich – w ludzi mediów, w ludzi kultury, we wszystkie słuchaczki i wszystkich słuchaczy.

Ten irracjonalny pomysł narodził się (i został wcielony w życie) w mediach publicznych – miejscu, które, w sposób szczególny, powinno wyznaczać standardy oraz stać na straży wiarygodności, rzetelności i autentyczności. Media publiczne, według statutu Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, powinny zapewniać pluralizm, bezstronność, wyważenie i niezależność przekazu oraz wysoką jakość i integralność – wiarygodność treści.

Decyzję o zautomatyzowaniu naszej profesji podjął Marcin Pulit, powołany na likwidatora Radia Kraków, który mianował się redaktorem naczelnym (naczelnikiem?) OFF Radia Kraków. Zmiany w redakcji nazywa „eksperymentem badawczo-medialnym”. Pisze, że „kreowany przez AI program ma być adresowany do osób z tzw. pokolenia Z, odpowiadać na ich potrzeby i zainteresowania, poruszać kluczowe dla nich tematy, analizować jak AI może wpływać na to, co myślą, jak konsumują informacje” (OK boomer).

W żadnym miejscu nie wspomniał (uważajcie na typa), że kilkanaście osób chwilę wcześniej straciło pracę.

(dodatkowo, pod moim ostatnim postem – o zmianach w OFF-ie – ten Pan miał czelność chwalić się swoim wieloletnim doświadczeniem dziennikarskim. Dla mnie, w mojej opinii, ten człowiek nie ma z dziennikarstwem, z tą profesją nic wspólnego – wiele wskazuje, że z tego zostanie zapamiętany; że przekształcił media publiczne w poligon doświadczalny)

I teraz NAJWAŻNIEJSZE – poniżej przesyłam linka do petycji pisanej wczoraj nocą – trochę w niemocy, a trochę w złości. Proszę, podpisujcie, ślijcie w świat, za każdy głos poparcia (i wsparcia) już teraz ściskam Was z całych sił.

https://www.petycjeonline.com/apel_rodo ... inteligenc
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

22-10-2024, 14:56

Ostatnio przeczytalem takie zdanie "if you're not a part of the steamroller, you're a part of the road", i obawiam sie, ze to moze byc prawda.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

22-10-2024, 15:21

AI siejąca tożsamościowo qeerowe spaczenie, chyba nikt tego nie przewidział
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-10-2024, 17:07

Ciekawe gdzie znajda taka gruba AI zeby zastapic Wojtka Manna
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig

22-10-2024, 18:13

https://cyfrowa.rp.pl/sztuczna-intelige ... a-google-a

Fajjny artykuł wskazujący, że AI karmi się już często sama sobą. Tutaj na przykładzie wizerunku pisklaka pawia, który pierwotnie był wytwarzany na podstawie zdjęć rzeczywistego ptaka a obecnie sa to kompilacje kompilacji kompilacji.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
uglak

22-10-2024, 19:02

Odklejenie w Radiu Kraków postępuje w naprawdę imponującym tempie :D

Obrazek

Zaczęli kontynuować najlepsze, wybiórcze tradycje wymyślonych wywiadów z denatami!
Guilty of being right
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

22-10-2024, 19:08

Ciekawe kiedy będzie audycja na żywo z Leninem?
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

23-10-2024, 12:06

hcpig pisze:
22-10-2024, 18:13
https://cyfrowa.rp.pl/sztuczna-intelige ... a-google-a

Fajjny artykuł wskazujący, że AI karmi się już często sama sobą. Tutaj na przykładzie wizerunku pisklaka pawia, który pierwotnie był wytwarzany na podstawie zdjęć rzeczywistego ptaka a obecnie sa to kompilacje kompilacji kompilacji.
Znaczy wychodzi na to, że jak AI się na zawartości sieci uczyła, tak teraz będzie głupiała?
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
olgims
weteran forumowych bitew

23-10-2024, 12:29

Nie ma z czego głupieć, ale analogia do prac nad komputeryzacja kwantowa nasuwa się sama. Czyli na pierwszym miejscu powinna być eliminacja błędów kosztem mocy obliczeniowej (patrz najnowsza mapa drogowa IBM). Cwaniaczki od "ai" myśleli, że hypem przykryją jak bardzo pomysł jest niedopracowany, ale kiedy na stole jest kasa, zaczynają się trudne pytania. Podstawowe - czy to serio działa? No nie panie inwestorze, narazie działa taki zamysł, ale mało kto to rozumie, więc chwilę na tym przetrwamy.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
hcpig

18-11-2024, 18:58

Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

19-11-2024, 11:01

Zero zdziwienia. Tak to się skończy. Jak to leciało?
Nothing is the way it seems
Discerning man from machines now
Dominate as to erase
Wiping man off Earth's face now
Defaced by all the inept justice
Shamed by the mental abuses
Branded 'inferior weakness'
Ordered to cease and desist!
Man is obsolete!
Our world, obsolete!
Man is obsolete!
Erased, extinct!
Obsolete!
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
uglak

21-11-2024, 18:14

Obrazek
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

02-12-2024, 16:41

Awatar użytkownika
trup

19-12-2024, 11:27

⌬ Ḟ Ξ R R O T Ξ R R Λ ⌬ Province of the makers
Fredrik Jonsson In collab with Pillart AI

https://fb.watch/wzHveIeg5V/

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

19-12-2024, 11:59

Fajnie wyglada, ale na razie jesli chodzi o filmy, to AI ma duzy problem z pokazywaniem tego samego obiektu w roznych instancjach z roznych punktow widzenia.
Awatar użytkownika
trup

19-12-2024, 12:09

nie no... mankamentów jest cała masa... poruszanie się postaci (kierunki, płynność), przenikanie się nawzajem, jakieś zbędne kończyny ale.... obrazki bardzo ciekawe i ta abstrakcja łączenia elementów, stylów (li?).... Ładny ten świat.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

19-12-2024, 12:11

Fajny był ten typek co się wychylał przez zamkniętą przednią szybę.

Nie no, rozpierdala mnie to co sie dzieje, ale nie lubię, jestem czarnowidzem w temacie.
ODPOWIEDZ