Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

09-12-2024, 18:54

Heretyk pisze:
09-12-2024, 14:23
Triceratops pisze:
08-12-2024, 17:16
Obrazek
ostatni sluchalny Amorphis
ja kolejną też bardzo lubię. na pewno jest to cepelia, ale nic nie poradzę że kocham ten mroźny, dziwny, północny klimat. o sentymencie nie wspominam. razem z Sentenced i kilkoma innymi niesamowicie mi się to wkręca w zimowy czas
No potem to juz cepelia, goralskie zaspiewy, wies spiewa i tanczy. Zupelnie jak z Gathering po debiucie
woodpecker from space
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

09-12-2024, 18:58

jeśli chodzi o Gathering to praktycznie nic nie wiem, choć anneke mi się zawsze podobała i jej głos też. doskonały kawałek zresztą ma z Amorphis z tego co pamiętam
bartwa

09-12-2024, 19:13

Heretyk pisze:
09-12-2024, 14:23

ja kolejną też bardzo lubię
Elegy to arcydzieło, moja ulubiona płyta Finów.
Awatar użytkownika
Żułek

09-12-2024, 19:14

fajna płytka i jeszcze lepsza okładka :D

Asphyxia - Exit: Reality Obrazek
Obrazek
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Sybir

09-12-2024, 19:19

PrezydentKosmosu pisze:A konkretnie, że tak się jeszcze upierdliwie zapytam?
W pierwszej kolejności, pozostając przy wpływać norweskich, słyszę w tej muzyce Dodheimsgard ze środkowego okresu twórczości oraz Mayhem (głównie w warstwie wokalnej i rytmicznej), w drugiej zaś odczuwam wpływy Akerkocke i DsO. Co do tego, czy to są kopiści, czy nie - słychać imho, czym się inspirują i bliższe prawdy byłoby stwierdzenie, że to kontynuatorzy pewnej estetyki starający się coś jeszcze z niej wycisnąć, ale zbitka słów "kopiści" i "kopyści" figlarnie zagrała mi w uchu i tak już zostało. Licentia poetica. :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

09-12-2024, 20:11

Jama Pekel!!!
Obrazek
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-12-2024, 20:51

Olo pisze:
09-12-2024, 20:11
Jama Pekel!!!
Obrazek
a na DAWN, ten kawałek nazywałby się "helvetets grop" XD
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

09-12-2024, 20:57

Żułek pisze:

Obrazek
Lata nie słuchałem, też se włączyłem.
Awatar użytkownika
Sybir

09-12-2024, 21:19

Obrazek

Sprawdzam i odgrzebuję pomału to, czego w tym roku nie zdążyłem sprawdzić - i dostałem w papę od Diocletian, bowiem nie spodziewałem się po tym zespole tak dobrej płyty.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Żułek

09-12-2024, 21:22

Major Zagłoba pisze:
09-12-2024, 20:57
Żułek pisze:

Obrazek
Lata nie słuchałem, też se włączyłem.
bardzo dobry wybór Obrazek
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
SODOMOUSE

09-12-2024, 21:34

to także był dobry belgijski albume 1986 - CYCLONE (bass mn rzeczonej wyżej Asphyxia i później Fear Factory)
Awatar użytkownika
PrezydentKosmosu
postuje jak opętany!
Kontakt:

09-12-2024, 21:36

Sybir pisze:
09-12-2024, 19:19
PrezydentKosmosu pisze:A konkretnie, że tak się jeszcze upierdliwie zapytam?
W pierwszej kolejności, pozostając przy wpływać norweskich, słyszę w tej muzyce Dodheimsgard ze środkowego okresu twórczości oraz Mayhem (głównie w warstwie wokalnej i rytmicznej), w drugiej zaś odczuwam wpływy Akerkocke i DsO. Co do tego, czy to są kopiści, czy nie - słychać imho, czym się inspirują i bliższe prawdy byłoby stwierdzenie, że to kontynuatorzy pewnej estetyki starający się coś jeszcze z niej wycisnąć, ale zbitka słów "kopiści" i "kopyści" figlarnie zagrała mi w uchu i tak już zostało. Licentia poetica. :D
Nie no Akercocke to bym się nie spodziewał w tym zestawieniu. Wpływy DsO pewnie i tak, bo to bardzo wyływowy zespół był, ale kopia? Nie wiem... wskazałbym pewnie milion innych bendów które bardziej bezpośrednio DsO kopiują (co już memem się stało), a których nazw nie przytoczę bo nie pamiętam. Dodheimsgard nie znam, Mayhem już bardziej, ale wciąż jednak pobieżnie. Dla mnie podobieństwo na zasadzie: to i to metal bardziej w kierunku ostra napierdalanka a nie ballady Metalliki. Inna sprawa, że ja w muzykę nie umiem tylko jej słucham i może pewnych rzeczy nie wyłapuję, ale... na tej zasadzie to ostatnie Defeated Sanity jest bezczelną zrzyną ze starego Suffocation. Kontynuatorzy pewnie tak, ale kopiści - nie wiem, wydaje mi się, że jednak coś tam swojego wnoszą, choćby w obszarze brzmienia i wokali.
Awatar użytkownika
Żułek

09-12-2024, 21:56

SODOMOUSE pisze:
09-12-2024, 21:34
bass mn rzeczonej wyżej Asphyxia i później Fear Factory
ale nie na płycie a na demku po płycie ;)

dzisiaj też było kombo w postaci Recipients Of Death Obrazek

jak to pieknie zapierdala :D

Awatar użytkownika
Sybir

09-12-2024, 22:40

PrezydentKosmosu pisze:
09-12-2024, 21:36
Nie no Akercocke to bym się nie spodziewał w tym zestawieniu. Wpływy DsO pewnie i tak, bo to bardzo wyływowy zespół był, ale kopia? Nie wiem... wskazałbym pewnie milion innych bendów które bardziej bezpośrednio DsO kopiują (co już memem się stało), a których nazw nie przytoczę bo nie pamiętam. Dodheimsgard nie znam, Mayhem już bardziej, ale wciąż jednak pobieżnie. Dla mnie podobieństwo na zasadzie: to i to metal bardziej w kierunku ostra napierdalanka a nie ballady Metalliki. Inna sprawa, że ja w muzykę nie umiem tylko jej słucham i może pewnych rzeczy nie wyłapuję, ale... na tej zasadzie to ostatnie Defeated Sanity jest bezczelną zrzyną ze starego Suffocation. Kontynuatorzy pewnie tak, ale kopiści - nie wiem, wydaje mi się, że jednak coś tam swojego wnoszą, choćby w obszarze brzmienia i wokali.
Panie Kolego, już to wyżej wyjaśniłem - bardziej pasowałby tytuł kontynuatorów (lub - w najgorszym razie - naśladowców) niż kopistów, tak czy siak jednak pomimo ciekawego podejścia do zagadnienia nie dopatrywałbym się tutaj wstrząsającej oryginalności. Podobieństwa (zwłaszcza do Akerkocke i DHG oraz DsO-owate dysonansowanie) są imho dość oczywiste - i są to podobieństwa, a nie kopiowanie 1:1. Nie wiem, co nowego wnosi Veilburner w kwestii brzmienia - automat perkusyjny brzmi tak, jak i drzewiej bywało - czy też wokalu, skoro słysząc go mam flashbacki z płyt, które słyszałem x lub xx lat temu. Nie zmienia to oczywiście tego, że to dobra płyta, której słucha się dobrze i nie nudzi się po pierwszym czy drugim przelocie.
Argument z Defeated Sanity uważam za nietrafiony.

Tymczasem:

Obrazek

Znakomita płyta, przegryzłem się przez nią w drugim podejściu. Słyszę tu - albo chcę usłyszeć - echa drugiej płyty nieodżałowanego Necrovation. W kolejce zaś:

Obrazek
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

09-12-2024, 23:11

Obrazek
co to takiego doktorze, bo ta akawarystczna okładka motzno mnie zaintrygowała
Awatar użytkownika
Żułek

09-12-2024, 23:14

Jimmy Boyle pisze:
Obrazek
The Debut Full Length by Vile Rites features forty minutes of Brain-Melting Psych Death. Turn on, Tune in, Take the Journey…

to samo pomyślałem i właśnie sprawdzam :D

Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

09-12-2024, 23:18

Żułek pisze:
09-12-2024, 23:14
Jimmy Boyle pisze:
Obrazek
The Debut Full Length by Vile Rites features forty minutes of Brain-Melting Psych Death. Turn on, Tune in, Take the Journey…

to samo pomyślałem i właśnie sprawdzam :D
dziekuje uprzejmie, tez se sprawdze :)
Awatar użytkownika
Sybir

09-12-2024, 23:20

@Jimmy Boyle: Vile Rites, chłopcy z Kalifornii. Tegoroczny debiutancki album rekomendowany przez alchemików z Mitochondrion, choć nie nawiązujący do twórczości tych Kanadyjczyków - prędzej do innych. ;) Czy to jest "brain-melting psych death"? Raczej nie. Przyjemne, dość relaksujące, techniczne granie, bez ryzyka przeorania bruzd i zakrętów mózgowia. Mogę polecić.
ODPOWIEDZ