Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

Re: Księża

21-11-2024, 12:25

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

10-12-2024, 16:05

Przedstawiciele rządu nie dogadali się z Episkopatem ws. lekcji religii w szkole. KEP przekazała w komunikacie, że "będzie podejmować dalsze kroki prawne". W oświadczeniu podkreślono również, że proponowane zmiany doprowadzą do "destrukcji systemu nauczania religii".

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... ki-prawne/
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

10-12-2024, 16:42

Medard pisze:
Przedstawiciele rządu nie dogadali się z Episkopatem ws. lekcji religii w szkole. KEP przekazała w komunikacie, że "będzie podejmować dalsze kroki prawne". W oświadczeniu podkreślono również, że proponowane zmiany doprowadzą do "destrukcji systemu nauczania religii".

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... ki-prawne/
Odwołają się do Kongregacji Nauki Wiary? Z drugiej strony od dawna wiadomo że Roma locuta, causa finita hehe
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

11-12-2024, 09:57

Medard pisze:
W oświadczeniu podkreślono również, że proponowane zmiany doprowadzą do "destrukcji systemu nauczania religii".
To chyba dobrze? Nauczanie religii katolickiej w szkołach jest bez wątpienia sprzeczne z Konstytucją RP.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Hatefire

11-12-2024, 10:05

WaszJudasz pisze:
To chyba dobrze? Nauczanie religii katolickiej w szkołach jest bez wątpienia sprzeczne z Konstytucją RP.
Nie jest sprzeczne. Niemniej wbrew argumentacji Episkochujatu, jej brak w szkole nie narusza też Konkordatu. Ja jestem generalnie, żeby tym żeby państwo było przyjazne dla obywateli. Katolików póki co jest całkiem sporo. Nie mam problemu, żeby szkoła udostępniała swoje budynki i po końcu lekcji katecheta opłacany przez dany związek wyznaniowy prowadził nauczanie dla chętnych. Dla rodziców dzieci, to wygodne rozwiązanie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

11-12-2024, 10:17

Hatefire pisze:
11-12-2024, 10:05
Nie mam problemu, żeby szkoła udostępniała swoje budynki i po końcu lekcji katecheta opłacany przez dany związek wyznaniowy prowadził nauczanie dla chętnych.
A ja mam. Konstytucja wyraźnie zabrania zmuszania kogokolwiek do udziału w praktykach religijnych. Zmuszanie opiera się zazwyczaj na zastraszaniu, a to właśnie ma miejsce na lekcjach religii katolickiej w szkole, bo taka jest katolicka nauka. Nie wiem, jakim cudem wmawianie małym dzieciom, że będą niewyobrażalnie cierpieć przez wieczność, jeśli nie będą wyznawać określonej religii i brać udziału w określonych praktykach religijnych, miałoby nie zostać zakwalifikowane jako zmuszanie do tych praktyk. Konstytucja pozwala na nauczanie religii w szkole, owszem, ale nie takiej jak katolicyzm. Nie życzę sobie, żeby moje pieniądze były wykorzystywane do zastraszania dzieci przez funkcjonariuszy religijnych i jestem głęboko rozczarowany powszechną tolerancją polskiej lewicy wobec tej patologii.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Hatefire

11-12-2024, 10:27

WaszJudasz pisze:
A ja mam. Konstytucja wyraźnie zabrania zmuszania kogokolwiek do udziału w praktykach religijnych. Zmuszanie opiera się zazwyczaj na zastraszaniu, a to właśnie ma miejsce na lekcjach religii katolickiej w szkole, bo taka jest katolicka nauka. Nie wiem, jakim cudem wmawianie małym dzieciom, że będą niewyobrażalnie cierpieć przez wieczność, jeśli nie będą wyznawać określonej religii i brać udziału w określonych praktykach religijnych, miałoby nie zostać zakwalifikowane jako zmuszanie do tych praktyk. Konstytucja pozwala na nauczanie religii w szkole, owszem, ale nie takiej jak katolicyzm. Nie życzę sobie, żeby moje pieniądze były wykorzystywane do zastraszania dzieci przez funkcjonariuszy religijnych i jestem głęboko rozczarowany powszechną tolerancją polskiej lewicy wobec tej patologii.
No ja to rozumiem. Natomiast jak sobie wyobrażasz odebranie rodzicom prawa do wychowywania dzieci, w określonej religii? Konstytucja obejmuje też wolność wyznania. No i jest też fakt społeczny, że jakieś 30% obywateli regularnie uczestniczy w praktykach religijnych regularnie. Ja patrzę po prostu realnie. To też są obywatele i nie znikną. I o ile płacenie katechetom z kasy publicznej z publicznych pieniędzy uważam przekroczenie pewnej granicy, tak ułatwienie obywatelom realizacji ich potrzeb religijnych, nie jest przekroczeniem tych zasad. Wszyscy ostatecznie musimy się jakoś pomieścić w tym kraju.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-12-2024, 10:28

https://rzeszow-news.pl/para-nastolatko ... RG1ih5m2BQ
a mówią że podkarpacie mało wyzwolone seksualnie
olgims
weteran forumowych bitew

11-12-2024, 10:35

Hatefire pisze:
WaszJudasz pisze:
No ja to rozumiem. Natomiast jak sobie wyobrażasz odebranie rodzicom prawa do wychowywania dzieci, w określonej religii? Konstytucja obejmuje też wolność wyznania. No i jest też fakt społeczny, że jakieś 30% obywateli regularnie uczestniczy w praktykach religijnych regularnie. Ja patrzę po prostu realnie. To też są obywatele i nie znikną. I o ile płacenie katechetom z kasy publicznej z publicznych pieniędzy uważam przekroczenie pewnej granicy, tak ułatwienie obywatelom realizacji ich potrzeb religijnych, nie jest przekroczeniem tych zasad. Wszyscy ostatecznie musimy się jakoś pomieścić w tym kraju.
wolność wyznania nie ma nic wspólnego z nauczaniem tego gówna w szkołach.
A w ogóle to jakieś kuriozum - na metalowym forum, nauczania religii w szkołach broni lewak miłośnik innego skrajnego gówna :D
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-12-2024, 10:47

kk dysponuje chyba wystarczającą (nierzadko całkiem nowoczesną) infrastrukturą by te lekcje odbywały się na ich terenie a szkoły były od tego wolne. domy katechetyczne, plebanie..ćpanie i ruchanie a lekcje w publicznych szkolach
olgims
weteran forumowych bitew

11-12-2024, 10:52

nagrobek pisze:
11-12-2024, 10:47
kk dysponuje chyba wystarczającą (nierzadko całkiem nowoczesną) infrastrukturą by te lekcje odbywały się na ich terenie a szkoły były od tego wolne. domy katechetyczne, plebanie..ćpanie i ruchanie a lekcje w publicznych szkolach
zwłaszcza, że te kurwy są jednym z największych jeśli nie największym posiadaczem nieruchomości w kraju.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

11-12-2024, 10:53

Hatefire pisze:

No ja to rozumiem. Natomiast jak sobie wyobrażasz odebranie rodzicom prawa do wychowywania dzieci, w określonej religii? Konstytucja obejmuje też wolność wyznania.
Trudna sprawa, gwarantowana konstytucyjnie wolność religijna jest zapewne niemożliwa do wyegzekwowania jeśli chodzi o domy rodzinne, ale w szkołach można i trzeba do tego dążyć, dlatego lekcje katolicyzmu, jako religii, której z gwarantowanymi Konstytucją swobodami nie da się pogodzić, nie powinny mieć tam miejsca w żadnej formie.
Awatar użytkownika
Hatefire

11-12-2024, 10:59

olgims pisze:
A w ogóle to jakieś kuriozum - na metalowym forum, nauczania religii w szkołach broni lewak miłośnik innego skrajnego gówna :D
Skrajnego tylko w twojej libkowej, wypranej główce. Jestem socjaldemokratą. No, ale dla kogoś z Silnych Razem, to może być za trudne do ogarnięcia. Natomiast zauważ, że podałem w sposób kulturalny pewne argumenty. Możesz się z nimi zgadzać lub nie zgadzać. Natomiast warto by podjąć merytoryczną dyskusję, zamiast rzucać gównem. Nie jesteś na tłiterku Giertycha. Ok dla mnie EOT. Na tym poziomie nie będę dyskutował. Bawcie się dobrze i gloryfikujcie własną zajebistość.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
olgims
weteran forumowych bitew

11-12-2024, 11:04

Hatefire pisze:
11-12-2024, 10:59
olgims pisze:
Skrajnego tylko w twojej libkowej, wypranej główce. Jestem socjaldemokratą. No, ale dla kogoś z Silnych Razem, to może być za trudne do ogarnięcia. Natomiast zauważ, że podałem w sposób kulturalny pewne argumenty. Możesz się z nimi zgadzać lub nie zgadzać. Natomiast warto by podjąć merytoryczną dyskusję, zamiast rzucać gównem. Nie jesteś na tłiterku Giertycha. Ok dla mnie EOT. Na tym poziomie nie będę dyskutował. Bawcie się dobrze i gloryfikujcie własną zajebistość.
Zabawny jesteś, serio myślisz, że mnie jakieś libki czy inne giertychy ruszają? :D Natomiast ty zawsze się obrazisz jak Ci się wypomni te lewacko-komusze gówna, którymi się tu zasłaniasz. Fan czerwonej zarazy będzie polskie dzieci nauczał semickich bajek. No kurwa komedia :D
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-12-2024, 11:13

Straszne szambo sie tu zrobilo ostatnio od powrotu nicrama i reaktywacji olgimsa
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-12-2024, 11:21

WaszJudasz pisze:
11-12-2024, 10:53
Hatefire pisze:

No ja to rozumiem. Natomiast jak sobie wyobrażasz odebranie rodzicom prawa do wychowywania dzieci, w określonej religii? Konstytucja obejmuje też wolność wyznania.
Trudna sprawa, gwarantowana konstytucyjnie wolność religijna jest zapewne niemożliwa do wyegzekwowania jeśli chodzi o domy rodzinne, ale w szkołach można i trzeba do tego dążyć, dlatego lekcje katolicyzmu, jako religii, której z gwarantowanymi Konstytucją swobodami nie da się pogodzić, nie powinny mieć tam miejsca w żadnej formie.
+1410!

otóż to! To jest katechizacja, katolizacja, a nie NAUKA o RELIGIACH! Już lepsze byłoby np. pokazanie GENEZY, SYSTEMÓW WIERZEŃ chrześcijaństwa i jego rozłamów / odłamów. Skąd się wzięło, dokąd zmierza...
Brak czegoś takiego jak nauka o religiach, kulturach, wierzeniach, społeczeństwach wyznaniowych. Wiem... naiwność, marzenia ściętej głowy.... ale mi się marzy coś takiego.

A nie jakieś pierdolone indoktrynacje. Społeczeństwa byłyby od razu zdrowsze.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Ascetic

11-12-2024, 11:27

Straszne szambo sie tu zrobiło ostatnio od powrotu panopticona i dalszemu, nieustannemu trollowaniu mistrzova

Te wątki, hehe, szczypionki też, hehe niezłe:
Obrazek

Albo jak u tego, hehe, "a wiecie, że ostatni wpis Drona to był jak szedł na szczypionkę, hehe".

Inne wątki jakoś też nie przeszkadzały (choćby te wagi ciężkiej o Ukrainie), ... (aby było elegancko), aż do dzisiaj. hehe. Czyli gra idzie w to samo.
Ostatnio zmieniony 11-12-2024, 12:44 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
Awatar użytkownika
nicram

11-12-2024, 11:38

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
11-12-2024, 11:13
Straszne szambo sie tu zrobilo ostatnio od powrotu nicrama i reaktywacji olgimsa
Tako rzeczesz? Nie użyłem jeszcze ani jednego brzydkiego słowa (dbając o kulturę forume), a moje wpisy dotyczą w 98% muzyki. Czy mógłbyś to szambo wskazać, które zrobiło się z okazji mojego pojawienia się? Bo rozumiem, insynuujesz, że ja je robię?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

11-12-2024, 12:50

nicram pisze:
11-12-2024, 11:38

Tako rzeczesz? Nie użyłem jeszcze ani jednego brzydkiego słowa (dbając o kulturę forume), a moje wpisy dotyczą w 98% muzyki. Czy mógłbyś to szambo wskazać, które zrobiło się z okazji mojego pojawienia się? Bo rozumiem, insynuujesz, że ja je robię?
Nie, nie insynuuje, tylko mowie wprost, ze ty to robisz. Ciagle mowisz o tym pisaniu o muzyce, tak jakby miala to byc jakas wymowka, ze jak napiszesz cos o zespole, to potem mozesz chodzic po innych tematach z pochodnia i widlami i szukac czarownicy ktorej poglady ci nie pasuja. Przez jakis czas byl spokoj i ludzie mogli porozmawiac w dowolnym temacie na luzie.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Medard

11-12-2024, 12:57

WaszJudasz pisze:
Medard pisze:
W oświadczeniu podkreślono również, że proponowane zmiany doprowadzą do "destrukcji systemu nauczania religii".
nie jest sprzeczne z konstytucją, ani konkordatem, ale z tego, co wiem, a wiem tylko z neta, w konkordacie nie ma określonej liczby godzin na katechezę, są jakieś komisje, które mają to ustalać,
zobaczymy, czy rozporządzenie ministry zostanie zablokowane
Die Welt ist meine Vorstellung.
ODPOWIEDZ