"Cesarza" czytałem też gdzieś tak ćwierć miliona lat temu.... Podobał mi sie .Jimmy Boyle pisze: ↑15-01-2025, 21:59Humm... Kapuścińskiego czytałem tylko "Heban" z półtora miliona lat temu i... podobał mi się, choć niewiele już pamietam
potem troche czytałem o Kapuścińskim i wyszło na to, że "pióro" miał wybitne, ale "warsztat" pozostawia wiele do życzenia, ponoć trochę leń z niego byłNiemniej jednak, jak przy okazji dopadnę tego "Cesarza" to łyknę
![]()
Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Co teraz czytacie? v.2
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
większość, co czytałem Kapuścińskiego, podobało mi się, a najmniej Lapidaria,Nasum pisze: ↑15-01-2025, 22:05"Cesarza" czytałem też gdzieś tak ćwierć miliona lat temu.... Podobał mi sie .Jimmy Boyle pisze: ↑15-01-2025, 21:59Humm... Kapuścińskiego czytałem tylko "Heban" z półtora miliona lat temu i... podobał mi się, choć niewiele już pamietam
potem troche czytałem o Kapuścińskim i wyszło na to, że "pióro" miał wybitne, ale "warsztat" pozostawia wiele do życzenia, ponoć trochę leń z niego byłNiemniej jednak, jak przy okazji dopadnę tego "Cesarza" to łyknę
![]()
afery o słaby research Kapuścińskiego nie komentuję, bo się nie znam i nieładnie tak dopiero po śmierci jego znajomy z tym wyskakiwał, czy ktoś miał pieska, czy go nie miał, to też nie takie ważne,
mógł wcześniej wnieść zastrzeżenia,
z twórczości:
Szachinszach - właściwie podobna pozycja do Cesarza, tylko o władcy Iranu, trochę historii, jak to się stało, że prosta rodzina z pospólstwa objęła pełnię władzy w Persji, najpierw dolce vita, współpraca z USA, a potem opis upadku szacha ucieczka z kraju wraz z dworem,
Imperium - tutaj o ZSRR, jak zaczęła działać podobnie do carskiej Rosji, czyli tajne służby i budowanie imperium, właściwie o przeszłości, gdyż w trakcie pisania książki ZSRR już się rozpadło,
Podróże z Herodotem - tutaj dużo nawiązań do pierwszego znanego historyka, czyli tegoż Herodota, na pewno lepiej się czyta o starożytności w wydaniu Kapuścińskiego, niż samych Greków,
ciekawe rzeczy pisał, ale też nieprawdopodobne, zapamiętałem o greckim oficerze, który był w perskiej niewoli przykuty łańcuchem, jakimś brzeszczotem odpiłował sobie stopę i uciekł do swoich, było chyba też o słynnym marszu dziesięciu tysięcy żołnierzy greckich przez tereny obecnej Turcji i Iraku, który to marsz niejako poprzedzał wyprawę Aleksandra Macedońskiego,
Wojna Futbolowa - mało ważny konflikt w Ameryce Środkowej, jakoś mnie nie zainteresowała ta pozycja, poza wpływem futbolu na społeczeństwa,
Lapidaria mniej pamiętam, raczej takie przemyślenia, mniej lub bardziej mogą kogoś przekonać, mnie raczej mniej.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- TheDude
Zbliżam się do końca ''Koloru Magii" Pratchetta. Fajna lektura, ale do czytania za jednym razem raczej męcząca. Co chwila dzieją się drastyczne zmiany, zwroty akcji i robi się galimatias. Trzeba jednak przyznać autorowi, że pomysłowy był niecodziennie.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
"Kolor magii" to jeszcze Świat Dysku w wersji nieśmiałej/niezdecydowanej, dopiero się to rozkręcało. Dalej w głąb cyklu jest lepiej pod każdym względem - śmieszniej, mądrzej, bardziej spójnie, sprawniej napisane.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
potwierdzam, dodatkowo rozkręcają się zazębiające się fabuły skupione na konkretnych grupach bohaterów.
rzułf
- TheDude
^ Rozumiem. Dzięki za podpowiedzi!
- Szalony Opos
- postuje jak opętany!
- Major Zagłoba
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Okładka zalatuje trochę grafikami z The Wall
- ŚWIAT BEZ KOŃCA

If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
I jak się to czyta?
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Dopiero zacząłem, ale na razie dobrze. Nie jest to coś napisanego w tonie sensacyjnym przez wściekłego ateistę, tylko przez dwóch ludzi o solidnej bazie teologicznej. Już teraz zaciekawiła mnie dekonstrukcja flagowej wartości chrześcijaństwa jako religii ,,dla każdego" niezależnie od płci, rasy i narodu i wykazanie jej nieprawdziwości punkt po punkcie. Zobaczymy co dalej.
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
- Kilgore
- weteran forumowych bitew
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
- tommek
- w mackach Zła
- Kontakt:

Opowieści i legendy z mojego regionu, większość miejsc odwiedziłem rowerem, niestety mało co zostało.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Odpuszczam tę książkę na stronie 65 - uświadomiłem sobie, że to wszystko to prawda, logicznie proste i jasne, do tego dużo ciekawostek, ale jednak nie czuję potrzeby kontynuowania, ponieważ jest to bezcelowe. Z ludźmi, którzy są religijni i nie oczytani i tak nie da się dyskutować, bo wybierają zawsze metodę brute force (kłótni i wściekłośc), a ci, którzy są oczytani, mają zawsze jakieś pokręcone wyjaśnienia nawet dla historii równie głupich, jak ta, w której Jezus idzie do drzewa figowego, i za to, że nie ma akurat dla niego owoców, skazuje je na uschnięcie, mimo, że to nie był sezon na figi. Lepiej to wszystko przekreślić jako bajki pustynnego ludu i nie brać poważnie.
- Bloodcult
nieoczytani, ok ?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Bloodcult
Nie jesteś. Marzysz by być ale nie jesteś i nie będziesz, ok ?