Giełda i inne inwestycje
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- rasowy masterfulowicz
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Giełda i inne inwestycje
ETF Xetra-gold
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Kumpel mi mówił to samo jak kupowałem mieszkanie w Krakowie w 2022 - że on jeszcze poczeka, bo ceny są pojebane i to musi spaść. Dzisiaj już rozważa mieszkanie pomiędzy Rzeszowem a Przeworskiem. Zobaczymy, moja perspektywa to w zasadzie emerytura.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Zaciekawiło mnie wczoraj, jak czytałem książkę z 2017 czy 2018 o 4 wówczas największych firmach (Amazon, FB, Google, Apple) i stwierdziłem, że sprawdzę, jak to wygląda obecnie w kwestii kapitalizacji. Jak wielkie było moje zaskoczenie gdy odkryłem, że nVidia zajmuje obecnie drugie miejsce. No ale to pewnie Bitcoin sprawił.SamborWilk pisze: ↑18-02-2025, 07:18
Ostatnio łatwa kasa była na nvidii, chińska panika która szybko ustąpiła jak widać, teraz trwa domykanie luki.
Kolejna fajna sprawa na CDR i Take Two, kto wszedł i wytrwał ten się obłowił.
-
- mistrz forumowej ceremonii
Moja matczyna firma Votum zarobiła 140 mln złotych. To jest już potęga. Ja poszedłem swoją drogą ale fajnie ze im tak idzie.
Zajebiscie się cieszę po ludzku z Ich sukcesu. Chłopaki odpuścili mi majątek. Mamy zajebiscie koleżeńskie relacje. Bardzo realne jest ze połączymy siły.
Człowiek wróci na stare dobre śmieci
Ciężko się prowadzi biznes z rozmachem bez zaplecza kapitałowego.
Zajebiscie ciężko.
Rynek w Polsce jest tak chłonny. Jak gąbka co wsiąka wodę.
Dosłownie. Zaraz zaczną roszczenia przeciwko skarbu państwa z tytulu roszczeń od klientów pewnego banku.
Tematy z wiboru jak przejdą to kolejna studnia bez dna.
Zajebiscie się cieszę po ludzku z Ich sukcesu. Chłopaki odpuścili mi majątek. Mamy zajebiscie koleżeńskie relacje. Bardzo realne jest ze połączymy siły.
Człowiek wróci na stare dobre śmieci

Ciężko się prowadzi biznes z rozmachem bez zaplecza kapitałowego.
Zajebiscie ciężko.
Rynek w Polsce jest tak chłonny. Jak gąbka co wsiąka wodę.
Dosłownie. Zaraz zaczną roszczenia przeciwko skarbu państwa z tytulu roszczeń od klientów pewnego banku.
Tematy z wiboru jak przejdą to kolejna studnia bez dna.
- Rejwan
- weteran forumowych bitew
Hehe ja w maju kupiłem trochę złota w formie sztabek i fajnie wzrosło od tego czasu, żałuję że więcej nie wziąłemŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑18-02-2025, 17:45Kumpel mi mówił to samo jak kupowałem mieszkanie w Krakowie w 2022 - że on jeszcze poczeka, bo ceny są pojebane i to musi spaść. Dzisiaj już rozważa mieszkanie pomiędzy Rzeszowem a Przeworskiem. Zobaczymy, moja perspektywa to w zasadzie emerytura.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
-
- postuje jak opętany!
Też, ale ostatnio chyba głównie hype na AI.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑18-02-2025, 17:47Zaciekawiło mnie wczoraj, jak czytałem książkę z 2017 czy 2018 o 4 wówczas największych firmach (Amazon, FB, Google, Apple) i stwierdziłem, że sprawdzę, jak to wygląda obecnie w kwestii kapitalizacji. Jak wielkie było moje zaskoczenie gdy odkryłem, że nVidia zajmuje obecnie drugie miejsce. No ale to pewnie Bitcoin sprawił.SamborWilk pisze: ↑18-02-2025, 07:18
Ostatnio łatwa kasa była na nvidii, chińska panika która szybko ustąpiła jak widać, teraz trwa domykanie luki.
- Rejwan
To oczywiste, po tym jak się okazało że do trenowania modeli AI bardziej sprawdza się GPU niż CPUC//A pisze: ↑19-02-2025, 12:59Też, ale ostatnio chyba głównie hype na AI.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑18-02-2025, 17:47Zaciekawiło mnie wczoraj, jak czytałem książkę z 2017 czy 2018 o 4 wówczas największych firmach (Amazon, FB, Google, Apple) i stwierdziłem, że sprawdzę, jak to wygląda obecnie w kwestii kapitalizacji. Jak wielkie było moje zaskoczenie gdy odkryłem, że nVidia zajmuje obecnie drugie miejsce. No ale to pewnie Bitcoin sprawił.SamborWilk pisze: ↑18-02-2025, 07:18
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Fizycznie nie chciałbym, bo to jednak trzeba w domu trzymać gdzieś ukryte, a do nas przychodzi trochę ludzi zajmować się kotami jak wyjeżdżamy. Zawsze z tyłu głowy byłaby schiza, że wrócimy a oszczędności życia nie ma

Przypuszczam że to faktycznie może być nie najlepszy moment dla złota, i że jak na Ukrainie się uspokoi, to nastąpi czas spokoju i prosperity na kilka lat, ale prędzej czy później Chiny rzucą się na Tajwan - a to będzie większy niepokój niż Ukraina. A czemu sprzyja niepokój? Zgadza się

-
- rasowy masterfulowicz
Po co czytać książki, szkolić się z analizy technicznej i fundamentalnej? Wystarczy ChatGPT 
Poniżej cytaty z forum Bankiera.pl:
Oto, co „zawyrokował” mój ChatGPT, gdy wrzuciłem mu wszystkie info o Bioceltixie: „Zgodnie z prognozami i symulacją wartości akcji Bioceltix, jeśli wszystkie założenia dotyczące sukcesu rejestracyjnego, globalnej ekspansji i pełnej komercjalizacji produktów się spełnią, cena akcji może osiągnąć przedział 1200-1400 zł w 2029 roku.”
Oto wyjaśnienia Chata GPT dotyczące, zrobionej przez niego „wyceny”.
Dlaczego taka wycena?
1. Silne fundamenty wzrostu – Pozytywne wyniki badań klinicznych zwiększają szanse na rejestrację i sprzedaż produktu BCX-EM.
2. Ekspansja na światowe rynki – Po dopuszczeniu do obrotu w UE, Bioceltix ma szansę wejść na rynki USA i Azji, co może znacząco zwiększyć przychody.
3. Przewidywana marża – Branża biotechnologiczna charakteryzuje się wysoką rentownością (30%+ marży netto).
4. Wzrost przychodów – Potencjalne 800 mln zł przychodów w 2027 roku i dalsza ekspansja sprawiają, że wartość spółki może osiągnąć 6-8 mld zł.
5. Wycena na podstawie wskaźnika P/E – Średni wskaźnik C/Z dla biotechnologii wynosi 20-30. Jeśli Bioceltix osiągnie prognozowane zyski, cena akcji może wzrosnąć zgodnie z tymi wskaźnikami.
Czy 1400 zł za akcję jest realne?
• Jeśli wszystkie kluczowe czynniki się zrealizują, jest to możliwe.
• Jeśli spółka napotka trudności (np. regulatoryjne, rynkowe), cena może rosnąć wolniej.
Czy warto kupować teraz?
• Jeśli masz wysoką tolerancję na ryzyko i długoterminową perspektywę (5+ lat), Bioceltix może być atrakcyjną inwestycją o wysokim potencjale wzrostu.
• Jeśli spółka spełni założenia, ROI może przekroczyć 1000%.

Poniżej cytaty z forum Bankiera.pl:
Oto, co „zawyrokował” mój ChatGPT, gdy wrzuciłem mu wszystkie info o Bioceltixie: „Zgodnie z prognozami i symulacją wartości akcji Bioceltix, jeśli wszystkie założenia dotyczące sukcesu rejestracyjnego, globalnej ekspansji i pełnej komercjalizacji produktów się spełnią, cena akcji może osiągnąć przedział 1200-1400 zł w 2029 roku.”
Oto wyjaśnienia Chata GPT dotyczące, zrobionej przez niego „wyceny”.
Dlaczego taka wycena?
1. Silne fundamenty wzrostu – Pozytywne wyniki badań klinicznych zwiększają szanse na rejestrację i sprzedaż produktu BCX-EM.
2. Ekspansja na światowe rynki – Po dopuszczeniu do obrotu w UE, Bioceltix ma szansę wejść na rynki USA i Azji, co może znacząco zwiększyć przychody.
3. Przewidywana marża – Branża biotechnologiczna charakteryzuje się wysoką rentownością (30%+ marży netto).
4. Wzrost przychodów – Potencjalne 800 mln zł przychodów w 2027 roku i dalsza ekspansja sprawiają, że wartość spółki może osiągnąć 6-8 mld zł.
5. Wycena na podstawie wskaźnika P/E – Średni wskaźnik C/Z dla biotechnologii wynosi 20-30. Jeśli Bioceltix osiągnie prognozowane zyski, cena akcji może wzrosnąć zgodnie z tymi wskaźnikami.
Czy 1400 zł za akcję jest realne?
• Jeśli wszystkie kluczowe czynniki się zrealizują, jest to możliwe.
• Jeśli spółka napotka trudności (np. regulatoryjne, rynkowe), cena może rosnąć wolniej.
Czy warto kupować teraz?
• Jeśli masz wysoką tolerancję na ryzyko i długoterminową perspektywę (5+ lat), Bioceltix może być atrakcyjną inwestycją o wysokim potencjale wzrostu.
• Jeśli spółka spełni założenia, ROI może przekroczyć 1000%.
Celem życia nie jest przeżycie.
-
- w mackach Zła
Z fizycznym złotem są 3 problemy:Rejwan pisze: ↑19-02-2025, 11:31Hehe ja w maju kupiłem trochę złota w formie sztabek i fajnie wzrosło od tego czasu, żałuję że więcej nie wziąłemŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑18-02-2025, 17:45Kumpel mi mówił to samo jak kupowałem mieszkanie w Krakowie w 2022 - że on jeszcze poczeka, bo ceny są pojebane i to musi spaść. Dzisiaj już rozważa mieszkanie pomiędzy Rzeszowem a Przeworskiem. Zobaczymy, moja perspektywa to w zasadzie emerytura.
1) Podatność na uszkodzenia - sztabki są podatne na wszelkie uszkodzenia (złoto jest bardzo miękkie), z tego co wiem porysowana sztabka ma obniżoną wycenę (proszę o sprostowanie jeśli się mylę)
2) Przechowywanie - sztabki są małe, przechowywanie ich w mieszkaniu/domu bez sejfu to ryzyko a z sejfem dodatkowe koszty. Chyba że skrytka w banku?
3) Sprzedaż - firmy sprzedające fizyczne złoto gwarantują jego skup z minimalnym spreadem, ale jest to chyba obwarowane jakimiś kruczkami? Do tego gwarancja że firma która sprzedała nam lata temu złoto jeszcze istnieje? Inaczej pozostaje inna instytucja ale pytanie czy odkupi z dobrą dla nas ceną?
-
- w mackach Zła
Temat inwestycji, więc może ktoś doradzi, podpowie.
Planuję kupić jakieś mieszkanie w dużym mieście w korzystnej lokalizacji w celu wynajmowania. Duże miasto ma zaletę dużej liczby miejsc pracy/nauki i dużej liczby mieszkańców (w tym migrantów). Ceny z kosmosu ale za pół bańki widzę że coś idzie wynaleźć. Wątpię żeby poszły w dół, mieszkań przybywa ale imigrantów też i raczej ten trend się zachowa tak jak na zachodzie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia z kupnem mieszkań? Na co zwracać szczególną uwagę tak żeby nie wtopić? Poniżej moje spostrzeżenia:
1) Atrakcyjne położenie (uniwersytety, sklepy, komunikacja etc)
2) Ilość pokoi, pokoje zamykane osobno to atut, mieszkanie jest wtedy bardziej uniwersalne i może być targetem zarówno dla par jak i np studentów
3) Standard mieszkania, czyli im lepiej wykończone mieszkanie tym mniej problemów i kosztów ewentualnego remontu
4) Wysokość czynszu
5) Sąsiedztwo, w kamienicach różnie bywa z lokatorami, ale raczej celuję w mieszkanie w bloku.
6) Inne atuty, jak np miejsce parkingowe
...) Coś jeszcze?
A może ktoś ma doświadczenie z samym wynajmem? Na co uważać?
Planuję kupić jakieś mieszkanie w dużym mieście w korzystnej lokalizacji w celu wynajmowania. Duże miasto ma zaletę dużej liczby miejsc pracy/nauki i dużej liczby mieszkańców (w tym migrantów). Ceny z kosmosu ale za pół bańki widzę że coś idzie wynaleźć. Wątpię żeby poszły w dół, mieszkań przybywa ale imigrantów też i raczej ten trend się zachowa tak jak na zachodzie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia z kupnem mieszkań? Na co zwracać szczególną uwagę tak żeby nie wtopić? Poniżej moje spostrzeżenia:
2) Ilość pokoi, pokoje zamykane osobno to atut, mieszkanie jest wtedy bardziej uniwersalne i może być targetem zarówno dla par jak i np studentów
3) Standard mieszkania, czyli im lepiej wykończone mieszkanie tym mniej problemów i kosztów ewentualnego remontu
4) Wysokość czynszu
5) Sąsiedztwo, w kamienicach różnie bywa z lokatorami, ale raczej celuję w mieszkanie w bloku.
...) Coś jeszcze?
-
- rasowy masterfulowicz
Tu masz to dosyć dobrze opisane:SamborWilk pisze: ↑05-03-2025, 08:44Z fizycznym złotem są 3 problemy:Rejwan pisze: ↑19-02-2025, 11:31Hehe ja w maju kupiłem trochę złota w formie sztabek i fajnie wzrosło od tego czasu, żałuję że więcej nie wziąłemŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑18-02-2025, 17:45
Kumpel mi mówił to samo jak kupowałem mieszkanie w Krakowie w 2022 - że on jeszcze poczeka, bo ceny są pojebane i to musi spaść. Dzisiaj już rozważa mieszkanie pomiędzy Rzeszowem a Przeworskiem. Zobaczymy, moja perspektywa to w zasadzie emerytura.
1) Podatność na uszkodzenia - sztabki są podatne na wszelkie uszkodzenia (złoto jest bardzo miękkie), z tego co wiem porysowana sztabka ma obniżoną wycenę (proszę o sprostowanie jeśli się mylę)
2) Przechowywanie - sztabki są małe, przechowywanie ich w mieszkaniu/domu bez sejfu to ryzyko a z sejfem dodatkowe koszty. Chyba że skrytka w banku?
3) Sprzedaż - firmy sprzedające fizyczne złoto gwarantują jego skup z minimalnym spreadem, ale jest to chyba obwarowane jakimiś kruczkami? Do tego gwarancja że firma która sprzedała nam lata temu złoto jeszcze istnieje? Inaczej pozostaje inna instytucja ale pytanie czy odkupi z dobrą dla nas ceną?
https://tavex.pl/zloto/zlota-sztabka-1-kg/
-
- rasowy masterfulowicz
Polecam książkę "Zarządzanie najmem". Znajdziesz tam odpowiedź na 90% swoich pytań.SamborWilk pisze: ↑05-03-2025, 08:57Temat inwestycji, więc może ktoś doradzi, podpowie.
4) Wysokość czynszu
...) Coś jeszcze?
https://allegro.pl/oferta/zarzadzanie-n ... 3042843cd6
- Rejwan
Jak będzie blackout to twoje cyfrowe złoto będzie nic nie warte bo go nie będzie, pozdrawiamSamborWilk pisze: ↑05-03-2025, 08:44Z fizycznym złotem są 3 problemy:Rejwan pisze: ↑19-02-2025, 11:31Hehe ja w maju kupiłem trochę złota w formie sztabek i fajnie wzrosło od tego czasu, żałuję że więcej nie wziąłemŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑18-02-2025, 17:45
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Jak będzie taka sytuacja, że nastąpi permanentny blackout, to nic nie będzie nic warte. Bo się okaże, że główka kapusty i kg ziemniaków jest więcej warte, niż sztabka fizycznego złota.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
- rasowy masterfulowicz
Na naprawdę ciężkie czasy są dwie pewne waluty - złoto fizyczne i gorzała. Złoto w postaci zapisów na rachunku maklerskim nie różni się od kasy w banku. A gorzała wiadomo - rządzi!
-
- w mackach Zła
- Rejwan
poza tym nie ma pewnośći, że jakiś rząd te złoto z prywatnych rachunków zarekwiruje albo zablokuje jak będzie miał takie widzimisię, co również właściwie dotyczy kont bankowych - przykład Kanady gdzie jak byly strajki antycovidowe to strajkującym poblokowali kontamistrzsardu pisze: ↑05-03-2025, 10:46Na naprawdę ciężkie czasy są dwie pewne waluty - złoto fizyczne i gorzała. Złoto w postaci zapisów na rachunku maklerskim nie różni się od kasy w banku. A gorzała wiadomo - rządzi!
- nagrobek
- zahartowany metalizator
podobno ruskie jak wejda to mają szukac tych co maja zloto w sztabkach