POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

Re: POlitykowanie

09-03-2025, 18:01

Pelson pisze:
09-03-2025, 17:45
Sgt. Barnes pisze:
09-03-2025, 14:41
Alarm odwołany. Szkolenia tylko dla chętnych. Spocznij, wolno palić :yes:
Kto tak powiedział?
Tusku rzekł, że analizują kilka modeli, jeden z nich szwajcarski. Więc niekoniecznie może się zakonczyc w ten sposób. A, kobiety wg tego modelu również zapraszają i to też w jego wypowiedzi padło.
Polski problem jest taki, że ośrodki szkoleniowe są w stanie obecnie przerobić z 50 tys ludzi rocznie (realnie sporo mniej), a potrzeby są 6 cyfrowe w skali każdego roku. Niekoniecznie, przy tak kiepskiej demografii, chodzi też o to, by brać w kamasze w godzinie W 18-19 latków. Choć szkolić ich pewnie będzie potrzeba by budować rezerwę na lata.

Ciekaw jestem co wymyślą, bo galimatias jest duży, tak samo jak niedobory. Mój młody, będący za chwilę w wieku poborowym chce wrócić do kraju i nie widzi problemu by służyć. Wśród jego kumpli w PL paru albo już poszło w stronę munduru, albo się zastanawia.
jak Tusk coś obieca to wiadomo ze nigdy nie wypali
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

09-03-2025, 18:04

Ja osobiście jestem za systemem izraelskim. Każdy do woja. Jestem lewakiem, ale nie pacyfistycznym. Poza ludźmi, którzy faktycznie z jakiś względów l, dajmy na to zdrowotnych, nie mogą. No bo byłaby to strata kasy. Warto by dodać przywileje dla tych co odsłużyli obowiązkowa służbę. Na przykład odjąć od wieku emerytalnego.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pelson
rasowy masterfulowicz

09-03-2025, 18:37

Hatefire pisze:
Ja osobiście jestem za systemem izraelskim. Każdy do woja. Jestem lewakiem, ale nie pacyfistycznym. Poza ludźmi, którzy faktycznie z jakiś względów l, dajmy na to zdrowotnych, nie mogą. No bo byłaby to strata kasy. Warto by dodać przywileje dla tych co odsłużyli obowiązkowa służbę. Na przykład odjąć od wieku emerytalnego.
Gdyby przyjąć ten model to co roku szkolenie dla 360 tysięcy ludzi kończących szkoły ponadpodstawowe plus pewnie kilkadziesiąt tysięcy ludzi w wieku 30-40 plus, którzy nie są w rezerwie, a których trzeba przeszkolić. Do tego szkolenie aktualnych i przyszłych rezerwistów co jakiś czas i na deser zawodowi.
Dla mnie to IMO przepis na bankructwo państwa bez szans na modernizację armii. Będą masy, ale niekoniecznie dobrze przeszkolone, bez wyposażenia i ciężkiego sprzętu.
Kilkadziesiąt tysięcy z kat. A po szkole ponadpodstawowej, do tego taka sama liczba 30-40 latków. Jakieś zachęty typu obniżka wieku emerytalnego i na dobicie ludzie po tych kilkudniowych szkoleniach, by był jakiś zalążek OC. Tak to widzę jako laik.
Awatar użytkownika
Hatefire

09-03-2025, 18:43

Pelson pisze:
09-03-2025, 18:37
Gdyby przyjąć ten model to co roku szkolenie dla 360 tysięcy ludzi kończących szkoły ponadpodstawowe plus pewnie kilkadziesiąt tysięcy ludzi w wieku 30-40 plus, którzy nie są w rezerwie, a których trzeba przeszkolić. Do tego szkolenie aktualnych i przyszłych rezerwistów co jakiś czas i na deser zawodowi.
Dla mnie to IMO przepis na bankructwo państwa bez szans na modernizację armii. Będą masy, ale niekoniecznie dobrze przeszkolone, bez wyposażenia i ciężkiego sprzętu.
Kilkadziesiąt tysięcy z kat. A po szkole ponadpodstawowej, do tego taka sama liczba 30-40 latków. Jakieś zachęty typu obniżka wieku emerytalnego i na dobicie ludzie po tych kilkudniowych szkoleniach, by był jakiś zalążek OC. Tak to widzę jako laik.
Faktycznie napisałem to niejasno. Każdy objęty poborem, czyli każdy w rejestrze w razie W. Szkolimy tych co warto. Ci co muszą odsłużyć dostają jakąś rekompensatę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

09-03-2025, 18:55

Hatefire pisze:
to że lewak znaczy zamordysta to oczywista oczywistość
Awatar użytkownika
Hatefire

09-03-2025, 19:09

Rejwan pisze:
To jak sobie wyobrażasz obronę sporego terytorium, w razie pełnoskalowej wojny?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

09-03-2025, 19:19

Hatefire pisze:
Rejwan pisze:
Prywatne agencje ochrony? Rothbard i Hoppe o tym pisali sporo :)
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

09-03-2025, 19:22

Piękna pyskówka Radka z Jelonkiem i Rubio. Będzie jatka, pisowska bolszewia juz poczuła krew :tellmemore:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Hatefire

09-03-2025, 19:28

Rejwan pisze:
No spoko. Dowiedziałem się czegoś nowego. Jestem tu wiele pytań. Na przykład na temat kontroli nad nimi, czy inne państwa nie mogą przelicytować, czy państwo gdzie ta firma ma siedzibę nie wpływu itd itp. Historia wojen Rzeczpospolitej z Krzyżakami na przykład dostarcza takie przykłady. No, ale spoko rozwiążmy armię i zatrudnijmy firmę, będziemy bezpieczni.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
backslifer
zaczyna szaleć

09-03-2025, 19:31

Hatefire pisze:
09-03-2025, 19:28
Rejwan pisze:
No spoko. Dowiedziałem się czegoś nowego. Jestem tu wiele pytań. Na przykład na temat kontroli nad nimi, czy inne państwa nie mogą przelicytować, czy państwo gdzie ta firma ma siedzibę nie wpływu itd itp. Historia wojen Rzeczpospolitej z Krzyżakami na przykład dostarcza takie przykłady. No, ale spoko rozwiążmy armię i zatrudnijmy firmę, będziemy bezpieczni.
Przeciez to jakies utopijne bajania dla kucow. Az sie przypomina program "mlodzez kontra", gdzie pani Mucha zgasila jednego takiego sugerujac, ze (z pamieci) nie mozna zgasic latarni nad czlowiekiem, ktory za nia nie zaplacil. Wtedy sie zapowietrzyl i wlasnie rzucil haslo "OCZYWISCIE, ZE TO SIE DA ZROBIC PROSZE POCZYTAC ROTHBARDA". Zauwazylem, ze sredni rok wyrastania z wolnego rynku w postaci hard jest w branzy IT troche wyzszy, niz w reszcie spoleczenstwa. Mowie to jako czlonek IT. xd Nie chce tu bezposrednio wydawac jakichs sadow na temat kolegi wyzej, bo go nie znam, ale zauwazylem taka dziwna prawidlowosc. :nerd:
Ostatnio zmieniony 09-03-2025, 19:36 przez backslifer, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

09-03-2025, 19:32

Sgt. Barnes pisze:
09-03-2025, 19:22
Piękna pyskówka Radka z Jelonkiem i Rubio. Będzie jatka, pisowska bolszewia juz poczuła krew :tellmemore:
Oj tak. Sojusznik, psiamać. Plus naturalizowany miliarder, który ciągnie górę pieniędzy od podatników i ma ewidentnie problemy ze sobą. Oto intrygujący pokaz nowej dyplomacji. Faktem jest, że być może po prostu nie warto wdawać się w żadne dyskusje.

Trump zaś kontynuuje swoje wywody ekonomiczne. Przez lata globaliści okradali Stany Zjednoczone. Zabierali im pieniądze, a my tylko część z nich odzyskujemy i będziemy traktować nasz kraj uczciwie. USA zostały oszukane przez każdy naród na świecie, każdą firmę na świecie. Kurwa leżę. Nawet najmniej elokwentni posłowie PiS nie pieprzyli takich głupot. A umówmy się, do najbystrzejszych nie należą.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Pelson
rasowy masterfulowicz

09-03-2025, 19:48

Rejwan pisze:
Hatefire pisze:
Rejwan pisze:
LOL.

Wielopoziomowy LOL.

Choć nie- cofam lolowanie. Teraz będzie na serio.
Pewnie wielbiciele rynku bez względu na okoliczności wybrali by do obrony terytorium PL prywatne firmy Wagner i Redut. Wszak kapitał nie ma narodowości:D
E:albo można napisać tak. Z rigczem.
backslifer pisze:
09-03-2025, 19:31

Przeciez to jakies utopijne bajania dla kucow. Az sie przypomina program "mlodzez kontra", gdzie pani Mucha zgasila jednego takiego sugerujac, ze (z pamieci) nie mozna zgasic latarni nad czlowiekiem, ktory za nia nie zaplacil. Wtedy sie zapowietrzyl i wlasnie rzucil haslo "OCZYWISCIE, ZE TO SIE DA ZROBIC PROSZE POCZYTAC ROTHBARDA". Zauwazylem, ze sredni rok wyrastania z wolnego rynku w postaci hard jest w branzy IT troche wyzszy, niz w reszcie spoleczenstwa. Mowie to jako czlonek IT. xd Nie chce tu bezposrednio wydawac jakichs sadow na temat kolegi wyzej, bo go nie znam, ale zauwazylem taka dziwna prawidlowosc. :nerd:
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

09-03-2025, 19:53

jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem XD
rzułf
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

09-03-2025, 19:56

PMC Tommy Lubliniec Group to by było coś w co warto by było zainwestować
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

09-03-2025, 20:02

Anti Boar Swingers Division
rzułf
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

09-03-2025, 20:33

wonsz pisze:
09-03-2025, 20:02
Anti Boar Swingers Division
XD
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

09-03-2025, 22:11

:D
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-03-2025, 09:43

Obrazek
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-03-2025, 22:44

W sumie, jak się przyjrzeć tej dziwnej wymianie zdań pomiędzy Sikorskim a aparatczykami Trumpa, to same plusy. Pierwsze: Musk pisze, jak to samodzielnie postawił się Putinowi, i jak bez Starlinków Ukraina by padła. Może i ma rację. Ale jednocześnie, albo rzeczywiście grozi wyłączeniem (i tak to odbieram, jako wywierania dalszego nacisku na Ukrainę), albo po prostu jest chłopcem, który musi się pochwalić. Drugie: Sikorski pisze, że płacimy za tę usługę. Trzecie: Rubio mówi, że powinniśmy podziękować (ja pierdolę, mają jakąś obsesję tutaj). Jak płacisz, to nie dziękujesz. Płacisz, żeby mieć. Ale jednocześnie mówi, że nie ma tematu odcięcia Starlinka. Czwarte: Musk mówi, że to mały ułamek kosztów (ale nie zdradza, jaki), i nazywa Sikorskiego małym człowiekiem. Oh well. Piąte: Musk potwierdza, że nie ma opcji odcięcia Starlinka. Szóste: Tusk się wtrąca - teraz to nieistotne, ale w przyszłości będzie istotne. Siódme: Muskowi włącza się tryb "marionetka Sorosa". Przepiękne.

Małym kosztem Sikorski uzyskał utrwalone stanowisko dwóch prominentnych pacanów z administracji Trumpa, że Starlink będzie działał. Oczywiście, mogą zmienić zdanie. Ale będzie to miało swoje konsekwencje. Dla mnie majstersztyk. A PiS w swoim uwielbieniu dla Trumpa za chwilę będzie miał jednocyfrowe poparcie. Kompletnie nie czują klimatu. A jeśli wsparcie sojusznika zależy od kilku twittów, to raczej nie jest to sojusznik, na którego można liczyć.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
hcpig

11-03-2025, 17:38

Lukass pisze:
10-03-2025, 22:44
A PiS w swoim uwielbieniu dla Trumpa za chwilę będzie miał jednocyfrowe poparcie.
Oj chyba kolega nie gadał z pisowcami żeby sprawdzić tezę.
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ