THORGAL

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

Re: THORGAL

15-04-2025, 21:14

Z Thorgalem mam obecnie trochę jak z Gwiezdnymi Wojnami. Gdyby mi ktoś 20 lat temu powiedział, że nadejdzie dzień, kiedy będę mógł wręcz przebierać w produkcjach z bardzo odległej galaktyki, to bym nie uwierzył. Tymczasem po obejrzeniu kilku, hm, mocno średnich seriali i dość kiepskich filmów nie mam już ochoty na nic więcej.

Podobnie jest z Thorgalem - ktoś ewidentnie pokapował się, że to się teraz dobrze sprzeda. W efekcie mamy od kilku dobrych lat zalew komiksów, które na ogół po prostu nie trzymają poziomu. Rozumiem motywację posiadaczy praw do stworzenia otwartego uniwersum, do którego różni autorzy będą mogli dokładać swoje cegiełki (oraz dokładać dukaty do kieszeni posiadaczy praw). Niestety seria traci na tym swój unikalny charakter, a przygody Thorgala sprowadzają się do biegania i skakania i zmuszania czytelnika do coraz bardziej radykalnego przymykania oka na absurdy fabularne.

A tu oprócz 4234234 komiksów jeszcze planszówka, gra RPG...
Soundterror pisze:
14-04-2025, 23:04
Nie pasuje ten styl do okładek Thorgala, nijaki bardzo.
Zgadzam się, choć ciekawe, jak wyjdzie całość. Wiadomo, że Rosiński cult eternal, ale np. w "Wendigo" całkiem podobało mi się, że rysownik przemycił trochę swojego stylu, zamiast kopiować mistrza (widać to m.in. w tłach, które robią klimat kolorem, a nie szczegółami).
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: THORGAL

17-04-2025, 19:34

Porównanie z Gwiezdnymi Wojnami jest całkiem trafne. I choć może trochę przytłaczać tak rozszerzone uniwersum, to można podejść do tego nieco bardziej na luzie. Ja tam sagę Thorgala czytam i lubię do momentu, kiedy odszedł Rosiński. Thorgal czy Yans to jego "dzieci", to część mojego dzieciństwa, kolejne części mogę, aczkolwiek nie muszę czytać. Tak samo jak z ich lubieniem. Niektóre są ok, niektóre....cóż, po prostu są.
ODPOWIEDZ