SONDA PREZYDENCKA

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ

W PIERWSZEJ TURZE GŁOSUJ SERCEM

DE EKONOMIZD
1
1%
NEKO-MAGDALENA
6
5%
GAŚNICOWY
14
13%
KOTŁOWNIA
4
4%
PIWĄSWAR
0
Brak głosów
MACIAKOV
2
2%
MEMCEN
10
9%
UŁAN BATYR
4
4%
IMPERATOROWA
8
7%
STANOSKY
3
3%
CZASKOWSKI
30
27%
BEZPARTYJNY SAMODZIERŻAWCA
0
Brak głosów
POTĘŻNY DUŃCZYK
28
25%

Liczba głosów: 110
tabaluga
zaczyna szaleć

Re: SONDA PREZYDENCKA

05-05-2025, 21:36

ty serio nie czytal agendy 2030 wefu czy udaje ?
pierwszelepsze z brzegu , systematyczne zmniejszanie limitów transakcji gotówkowych.
tabaluga
zaczyna szaleć

05-05-2025, 22:01

bartwa pisze:
05-05-2025, 21:15
Obie te partie pracują dla oligarchów, a nie pospólstwa. Tylko Sanders i AOC to odszczepieńcy.
AOC to pracuje prędzej dla meksykańskich karteli.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

06-05-2025, 00:53

tabaluga pisze:
05-05-2025, 21:21
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
05-05-2025, 21:00
tabaluga pisze:
05-05-2025, 20:44
Kult jednostkI? Jaki kult jednostki. Satanizm zawsze stawiał na kompletną wolność osobistą.
i nie widzisz jak lewica krok po kroku ci odbiera tą wolność osobistą ?
nie :lupa:
tabaluga pisze:
05-05-2025, 21:36
ty serio nie czytal agendy 2030 wefu czy udaje ?
pierwszelepsze z brzegu , systematyczne zmniejszanie limitów transakcji gotówkowych.
o nie XD
rzułf
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

06-05-2025, 06:25

tabaluga pisze:
05-05-2025, 20:36
teraz bunt reprezentuje prawica .
Czyli chcesz powiedzieć, że na przykład taki Trump, milioner w trzecim czy czwartym pokoleniu, wspierany przez miliarderów, reprezentuje bunt xD
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-05-2025, 07:19

tabaluga pisze:
05-05-2025, 21:21
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
05-05-2025, 21:00
tabaluga pisze:
05-05-2025, 20:44
Kult jednostkI? Jaki kult jednostki. Satanizm zawsze stawiał na kompletną wolność osobistą.
i nie widzisz jak lewica krok po kroku ci odbiera tą wolność osobistą ?
kościół teraz jest słaby i gówno może , całe zagrożenie wolności jest po stronie eurozydokomuny.
Kolego chyba masz źle podpisane światy. Pisiory zabierały wolność ręka w rękę z ruskimi z konfy. Sądy, prokuratura, handel w niedzielę, aborcja.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 07:23

nicram pisze:
handel w niedzielę,
To akurat słuszne, godne i sprawiedliwe. I będę bronił tego przed libkami. Swoją drogą w jednym poście zrównać kwestię aborcji, z handlową niedzielą jako zamach na wolność. Serio miej trochę umiaru i takiego rozróżnienia pewnych kwestii.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram

06-05-2025, 07:39

Hatefire pisze:
06-05-2025, 07:23
nicram pisze:
handel w niedzielę,
To akurat słuszne, godne i sprawiedliwe. I będę bronił tego przed libkami. Swoją drogą w jednym poście zrównać kwestię aborcji, z handlową niedzielą jako zamach na wolność. Serio miej trochę umiaru i takiego rozróżnienia pewnych kwestii.
Ja tutaj się niestety z Tobą nie zgodzę. Chcę mieć możliwość zrobienia zakupów w każdy dzień. To dla mnie jakiś absurd, że nie mogę. I tak, jest to zamach na wolność. Stacje benzynowe, restauracje, kina, teatry, szpitale pracują. Kuriozum.
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 08:19

nicram pisze:
Ja tutaj się niestety z Tobą nie zgodzę. Chcę mieć możliwość zrobienia zakupów w każdy dzień. To dla mnie jakiś absurd, że nie mogę. I tak, jest to zamach na wolność. Stacje benzynowe, restauracje, kina, teatry, szpitale pracują. Kuriozum.
No bo nie widzisz, że społeczeństwo, to coś więcej niż twoja chęć zrobienia czegokolwiek. Zacznijmy od tego, że szpitale i kina działają w weekendy. W przypadku szpitali, kolei itp. to jest oczywiste. Kina, teatry, restauracje robią główny utarg wtedy. No tylko, że ktoś ma chujowo wszyscy powinni mieć równie chujowo? Natomiast to jest chybiony argument, bo naprawdę nie ma żywotnych, społecznych powodów, żeby sklep był otwarty w niedzielę. Szpital czy transport publiczny musi działać, sklep niekoniecznie. No i tu dochodzi element klasowy. Na tych kasach pracują ludzie nie dlatego, że chcą, tylko, że nie mają najczęściej wyboru. Wszystko jest kwestią wyważenia. Jak pewnej grupie społecznej (w tym przypadku nie mówimy o milionerach tylko kobietach, z wykształceniem poniżej wyższego, z dziećmi), można zrobić lepiej, to zróbmy i tyle. Najwyżej NIcram umrze z głodu jak w niedzielę nie kupi świeżego chlebka i chorizo do tego. Ostatecznie każdy powinien mieć wolną niedzielę, natomiast są branże, które muszą funkcjonować (dajmy na to kolej) i branże, które wtedy tłuką zyski (dajmy na gastronomia), handel do nich nie należy.
Ostatnio zmieniony 06-05-2025, 08:29 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram

06-05-2025, 08:26

Hatefire pisze:
06-05-2025, 08:19
nicram pisze:
No bo nie widzisz, że społeczeństwo, to coś więcej niż twoja chęć zrobienia czegokolwiek. Zacznijmy od tego, że szpitale i kina działają w weekendy. W przypadku szpitali, kolei itp. to jest oczywiste. Kina, teatry, restauracje robią główny utarg wtedy. No tylko, że ktoś ma chujowo wszyscy powinni mieć równie chujowo? Natomiast to jest chybiony argument, bo naprawdę nie ma żywotnych, społecznych powodów, żeby sklep był otwarty w niedzielę. Szpital czy transport publiczny musi działać, sklep niekoniecznie. No i tu dochodzi element klasowy. Na tych kasach pracują ludzie nie dlatego, że chcą, tylko, że nie mają najczęściej wyboru. Wszystko jest kwestią wyważenia. Jak pewnej grupie społecznej (w tym przypadku nie mówimy o milionerach tylko kobietach, z wykształceniem poniżej wyższego, z dziećmi), można zrobić lepiej, to zróbmy i tyle. Najwyżej NIcram umrze z głodu jak w niedzielę nie kupi świeżego chlebka i chorizo do tego.
Tylko, że pracownik takiego sklepu ma wybór czy chce pracować w niedzielę. I w dodatku dostaje za to znacznie lepszą kasę niż innego dnia. Z tego co wiem, to pracownicy bardzo chętnie brali niedziele, bo była to okazja do dodatkowego zarobku.
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 08:37

nicram pisze:
06-05-2025, 08:26
Tylko, że pracownik takiego sklepu ma wybór czy chce pracować w niedzielę. I w dodatku dostaje za to znacznie lepszą kasę niż innego dnia. Z tego co wiem, to pracownicy bardzo chętnie brali niedziele, bo była to okazja do dodatkowego zarobku.
Ta wybór xD Dorabiałem na studiach w OBI i widziałem jak ten wybór wygląda. W ogóle widzę, że zmieniłeś narrację. Wcześniej było zakazują aborcji i zakupów w niedzielę, to zamach na wolność osobistą. No niestety to zrównałeś i będę wypominał. Teraz jest, no, ale kasy więcej kasy dostaną. Prawda jest taka, że pracodawca ma przewagę nad pracownikiem. Naprawdę nic strasznego się nie stanie jak nie zrobisz zakupów w niedzielę. Powtarzam jeszcze raz. To, że w jednej branży nie można wprowadzić wolnej niedzieli, nie jest argumentem, żeby nie wprowadzić jej jak się da w innej branży.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram

06-05-2025, 08:44

Skoro nie mam już wyboru, bo mi go zabrano, to chyba logiczne, że uważam to za zamach na wolność osobistą. Nie widzisz problemu, żeby inni pracowali w niedzielę, ale sprzedawcy są dla Ciebie jakąś uprzywilejowaną kastą, której niedziela się należy. Fikoł godny prawaka. :-)
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 09:01

nicram pisze:
06-05-2025, 08:44
Skoro nie mam już wyboru, bo mi go zabrano, to chyba logiczne, że uważam to za zamach na wolność osobistą. Nie widzisz problemu, żeby inni pracowali w niedzielę, ale sprzedawcy są dla Ciebie jakąś uprzywilejowaną kastą, której niedziela się należy. Fikoł godny prawaka. :-)
Nie są uprzywilejowaną frakcją. Natomiast nie umiesz najwyraźniej czytać, mimo, że jasno wyłożyłem, dlaczego tak sądzę. Wyjaśnię krótko i jasno. Każdy powinien mieć wolną niedzielę. Natomiast zdaję sobie sprawę, że są branże, które pracować muszą, branże dla których weekend, to być albo nie być. Natomiast handel nie zalicza się do tych kategorii i tyle. Jaśniej nie wytłumaczę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-05-2025, 09:03

W sumie zgodze sie z nicramem tutaj - tu nie chodzi w argumencie o to, czy zakaz handlu w niedziele i aborcja to rzeczy tak samo wazne, tylko o to, ze obie sa odgronym ograniczeniem wolnosci wyboru. No bo sa, nie da sie zaprzeczyc. Nie wolno jednego, nie wolno drugiego. Ocena moralna to zupelnie oddzielna rzecz. Dla Hatefire'a zakaz handlu bedzie sluszny, dla pacjenta zakaz aborcji bedzie sluszny.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 09:16

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
06-05-2025, 09:03
W sumie zgodze sie z nicramem tutaj - tu nie chodzi w argumencie o to, czy zakaz handlu w niedziele i aborcja to rzeczy tak samo wazne, tylko o to, ze obie sa odgronym ograniczeniem wolnosci wyboru. No bo sa, nie da sie zaprzeczyc. Nie wolno jednego, nie wolno drugiego. Ocena moralna to zupelnie oddzielna rzecz. Dla Hatefire'a zakaz handlu bedzie sluszny, dla pacjenta zakaz aborcji bedzie sluszny.
No, ale każdy zakaz jest ograniczeniem wolności i każdy jest odgórny. Tak działa państwo. Natomiast uważasz, że zakaz aborcji (niezależnie jaki pogląd na tą kwestię masz) i wyrzucania opon do stawu, to ta sama waga? Nie są kwestie ważne i mniej ważne. Tak działa społeczeństwo.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
bartwa

06-05-2025, 09:18

Praca w niedzielę tylko za podwójną stawkę. Ale generalnie też uważam, że powinna być wolna. I nie ze względów religijnych, ale po prostu ludzkich. W miejscu pracy nie ma demokracji, więc ci którzy MUSZĄ się słuchać powinni mieć przynajmniej jeden pewny wolny dzień w tygodniu.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 09:50

bartwa pisze:
06-05-2025, 09:18
Ale generalnie też uważam, że powinna być wolna. I nie ze względów religijnych, ale po prostu ludzkich.
Przecież nie chodzi o względy religijne. Tak, z względów religijnych przyjęło się, że to niedziela. Dla mnie spoko. Wierzący pójdą sobie do kościoła, niewierzący wezmą dzieci do ZOO. Tak właśnie powinno działać społeczeństwo. Umawiamy się na pewne zasady, nawet jak godzą w moje wolności, na przykład, nie pójdę na zakupy w niedzielę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Br00tal
postuje jak opętany!

06-05-2025, 10:02

Odkąd wyjechałem z pl we wszystkich okolicznych krajach tutaj sklepy są w niedzielę zamknięte. Kwestia przyzwyczajenia, nauczyłem się robić zakupy wcześniej na weekend i w sumie już mi to nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-05-2025, 10:14

Hatefire pisze:
06-05-2025, 09:16

No, ale każdy zakaz jest ograniczeniem wolności i każdy jest odgórny. Tak działa państwo. Natomiast uważasz, że zakaz aborcji (niezależnie jaki pogląd na tą kwestię masz) i wyrzucania opon do stawu, to ta sama waga? Nie są kwestie ważne i mniej ważne. Tak działa społeczeństwo.
Tak, w pewnym sensie kazde wprowadzane prawo jest jakiegos rodzaju ograniczeniem. Te zakazy byly jednak o tyle istotne, ze dotyczyly kazdego w sposob bardzo bezposrednio wplywajacy na zycie. Moje zdanie na temat wagi nie ma znaczenia. Uwazam, ze dlugoterminowo trzeba myslec o skroceniu godzin pracy w ogole, bo to i tak dziwne, ze sa niezmienne przez tak dlugi czas, ale wiadomo, ze to nie to kierowalo PiSem. Natomiast sprowadzanie tego do ,,buleczek i chorizo" jest dosc nie fair. Pamietam dzien, kiedy bardzo potrzebowalem balsamu w zwiazku z moim problemem skornym i bylem gleboko w dupie przez fakt, ze byla niedziela, i musialem cierpiec.
Awatar użytkownika
Hatefire

06-05-2025, 10:21

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
06-05-2025, 10:14
Tak, w pewnym sensie kazde wprowadzane prawo jest jakiegos rodzaju ograniczeniem. Te zakazy byly jednak o tyle istotne, ze dotyczyly kazdego w sposob bardzo bezposrednio wplywajacy na zycie. Moje zdanie na temat wagi nie ma znaczenia. Uwazam, ze dlugoterminowo trzeba myslec o skroceniu godzin pracy w ogole, bo to i tak dziwne, ze sa niezmienne przez tak dlugi czas, ale wiadomo, ze to nie to kierowalo PiSem. Natomiast sprowadzanie tego do ,,buleczek i chorizo" jest dosc nie fair. Pamietam dzien, kiedy bardzo potrzebowalem balsamu w zwiazku z moim problemem skornym i bylem gleboko w dupie przez fakt, ze byla niedziela, i musialem cierpiec.
Jedna uwaga aptek ten zakaz nie obowiązuje.

Natomiast tu wchodzi kwestia społeczna. Nawet jak dostaniesz wolne w czwartek, to co z tego skoro inni będą pracować. W wolnej niedzieli chodzi, o to żeby zjeść z rodziną schabowego lub pójść z znajomymi na grilla. Niedawno sam w innym temacie napisałeś komuś, że społeczeństwo, to nie rynek. No i to chodzi.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-05-2025, 10:24

Br00tal pisze:
06-05-2025, 10:02
Odkąd wyjechałem z pl we wszystkich okolicznych krajach tutaj sklepy są w niedzielę zamknięte. Kwestia przyzwyczajenia, nauczyłem się robić zakupy wcześniej na weekend i w sumie już mi to nie przeszkadza.
Wlasnie ostatnio jak bylem w UK to zdziwilem sie widzac, ze sklepy otwarte w niedziele... Przyzwyczaic sie mozna do wszystkiego, nawet do bycia kopanym, to akurat nie argument.
ODPOWIEDZ