VADER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: VADER

16-05-2025, 15:40

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
16-05-2025, 13:42
Mozliwe ze chodzi, nowe kasety po prostu sa... nowe i lepiej graja. W dodatku Vader wystawia je w sklepie za 40 zl, co jest bardzo uczciwa cena.
taaaa uczciwa cena :jezyk: gdyby to było chociaż z wysyłką ;)
nie wiem czy grają lepiej ale na pewno są brzydsze od kaset z lat 90-tych ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

16-05-2025, 16:35

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Mozliwe ze chodzi, nowe kasety po prostu sa... nowe i lepiej graja.
Nowe akurat grają gorzej, bo w segmencie kaset technika audio zaliczyła regres - obecnie stosuje się najgorszą możliwą taśmę, brak jakiejkolwiek redukcji szumów, skorupy kaset też są raczej z tych najmniej wyrafinowanych...
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

16-05-2025, 17:37

Bloodcult pisze:
15-05-2025, 22:29
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
14-05-2025, 13:35
Jak bedzie kaseta oddzielnie to pewnie sie skusze
A pierwsze wydanie nie chodzi w jakiejś ludzkiej cenie ?
nie jest to pierwsze, ale przynajmniej jewel a nie digichujosrack
https://allegro.pl/oferta/vader-litany-1-cd-16875842398
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

16-05-2025, 19:46

WaszJudasz pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Mozliwe ze chodzi, nowe kasety po prostu sa... nowe i lepiej graja.
Nowe akurat grają gorzej, bo w segmencie kaset technika audio zaliczyła regres - obecnie stosuje się najgorszą możliwą taśmę, brak jakiejkolwiek redukcji szumów, skorupy kaset też są raczej z tych najmniej wyrafinowanych...
tak jest. KAŻDY pirat z MG czy innego taktu brzmi milion razy lepiej niż to co teraz wychodzi na kasetach, to jest czasami taki dramat że ja jebie.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

17-05-2025, 14:52

WaszJudasz pisze:
Nie znam się na tym, tylko słucham, ale to nie chodzi o to jaką techniką nagrywane, tylko to, że kasety wydane 30 lat temu są po prostu, no, często z deka zużyte... A co do tego czego się stosuje, to bardzo uogólniasz. A skorupy potrafią być przepiękne, zależy jak kto wydaje, nie rozśmieszaj mnie nawet że kiedyś były ładniejsze, bo wrzucę zdjęcia i nie będzie co zbierać;-)
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

19-05-2025, 14:40

że się wtrącę, no właśnie chodzi o technikę nagrywania w kwestii brzmienia, żadna z taśm z MG która zdejmę z półki (a mają po 30-35 lat) nie jest „zużyta” choć były grane sporo,wciąż brzmią jak żyleta a głównie o to chodzi. okładki i inne duperszwance mnie aż tak bardzo nie interesują. wydawanie gowna i strojenie go w piórka to szczanie do mordy klyenta, to samo winyle zreszta często gęsto. temat rzeka.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

19-05-2025, 15:01

nagrobek pisze:
19-05-2025, 14:40
że się wtrącę, no właśnie chodzi o technikę nagrywania w kwestii brzmienia, żadna z taśm z MG która zdejmę z półki (a mają po 30-35 lat) nie jest „zużyta” choć były grane sporo,wciąż brzmią jak żyleta a głównie o to chodzi. okładki i inne duperszwance mnie aż tak bardzo nie interesują. wydawanie gowna i strojenie go w piórka to szczanie do mordy klyenta, to samo winyle zreszta często gęsto. temat rzeka.
No OK, mam sporo kaset z epoki i w zasadzie co druga ma jakis problem ze jest juz zajechana, faluje jak woda na pieknym modrym Dunaju. Z nowymi zdarzylo mi sie to raz i byl to wadliwy egzemplarz. Kilkukrotnie zdarzalo mi sie ze kupowalem kasete na allegro a potem odsylalem, bo nie dalo sie jej w ogole sluchac.

Co do wygladu to co kto lubi, ale to co powiedzial WaszJudasz o tym ze skorupy sa gorsze no to nie, z pewnoscia nie. Mozna lubic albo nei lubic ale nie wiem co atrakcyjnego jest w tych z lat 90-tych. Natomiast mam mnostwo wspoleczesnych ktore wygladaja jak male dziela sztuki.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-05-2025, 15:35

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
19-05-2025, 15:01
No OK, mam sporo kaset z epoki i w zasadzie co druga ma jakis problem ze jest juz zajechana, faluje jak woda na pieknym modrym Dunaju. Z nowymi zdarzylo mi sie to raz i byl to wadliwy egzemplarz. Kilkukrotnie zdarzalo mi sie ze kupowalem kasete na allegro a potem odsylalem, bo nie dalo sie jej w ogole sluchac.
no cóż urok starych kaset ;)
Natomiast mam mnostwo wspoleczesnych ktore wygladaja jak male dziela sztuki.
poka ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
ggfh
w mackach Zła

19-05-2025, 21:07

Żułek pisze:
14-05-2025, 11:57

Obrazek

„Litany”, (....) oraz w wersji CD (z bonusowymi utworami!).

Tracklista „Litany”:

1. Wings
2. The One Made Of Dreams
3. Xeper
4. Litany
5. Cold Demons
6. The Calling
7. North
8. Forwards To Die!!!
9. A World Of Hurt
10. The World Made Flesh
11. The Final Massacre
Bonus tylko na CD:
12. Red Dunes
13. Lord Of Desert

Innymi slowy bedzie to japonska wersja plyty z 2000 roku, gdzie bonusy byly jako 10 i 11 numer :D
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-05-2025, 21:44

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Nie znam się na tym, tylko słucham, ale to nie chodzi o to jaką techniką nagrywane, tylko to, że kasety wydane 30 lat temu są po prostu, no, często z deka zużyte...
Mogą być, ale na moje ucho i pamięć i tak prawdopodobieństwo, że dobrze przechowywana i nie zajechana stara taśma zagra lepiej jest wyższe, niż w wypadku teraźniejszych nówek, które - wedle mojego osobistego doświadczenia - znacznie częściej potrafią być zjebane od nowości. Poza tym w starych kasetach masz sporą szansę trafić na taśmę lepszej jakości, niż to, co jest teraz do kaset pakowane, a co pochodzi od ostatnich producentów taśmy na planecie Ziemia, bynajmniej nie reprezentujących nie tylko szczytu, ale choćby rozsądnej średniej jakości dla dawnej produkcji. No i magnetofony, na których można obecnie nagrywać, są przecież albo nowe, czyli kiepskie, albo stare, czyli same w sobie z dużym prawdopodobieństwem zajechane i nie zawsze pieczołowicie konserwowane :(
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
A co do tego czego się stosuje, to bardzo uogólniasz.
Względem redukcji szumów? A widziałeś gdzieś ostatnio znaczek informujący o użyciu takiego czy innego dolby? Z tego co się orientuję w zasadzie nikt już tego nie używa. Chociaż miło by mnie zaskoczyło, gdyby ktoś jednak to robił.
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
A skorupy potrafią być przepiękne, zależy jak kto wydaje, nie rozśmieszaj mnie nawet że kiedyś były ładniejsze, bo wrzucę zdjęcia i nie będzie co zbierać;-)
Źle się może wyraziłem, bo z tym wyrafinowaniem chodziło mi nie o kwestie estetyczne - tu rzeczywiście można dziś trafić cudeńka, Ty zresztą jedne z najlepszych przykładów wstawiałeś - tylko wyrafinowanie w sensie technicznych parametrów, użytych materiałów i precyzji konstrukcji. Nie masz wrażenia, że jak porównać w rękach, to te nowe kasety są z materiału lżejszego i mniej sztywnego, takiego specyficznego plastiku na mnie robiącego wrażenie tandetnego. a przecież od tych parametrów (właściwego docisku i prowadzenia taśmy) też zależy jakość odsłuchu, ja np. mam znów wrażenie, że w nówkach częściej jest to jakieś koślawe.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
ODPOWIEDZ