ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-05-2025, 14:52
Nie znam się na tym, tylko słucham, ale to nie chodzi o to jaką techniką nagrywane, tylko to, że kasety wydane 30 lat temu są po prostu, no, często z deka zużyte...
Mogą być, ale na moje ucho i pamięć i tak prawdopodobieństwo, że dobrze przechowywana i nie zajechana stara taśma zagra lepiej jest wyższe, niż w wypadku teraźniejszych nówek, które - wedle mojego osobistego doświadczenia - znacznie częściej potrafią być zjebane od nowości. Poza tym w starych kasetach masz sporą szansę trafić na taśmę lepszej jakości, niż to, co jest teraz do kaset pakowane, a co pochodzi od ostatnich producentów taśmy na planecie Ziemia, bynajmniej nie reprezentujących nie tylko szczytu, ale choćby rozsądnej średniej jakości dla dawnej produkcji. No i magnetofony, na których można obecnie nagrywać, są przecież albo nowe, czyli kiepskie, albo stare, czyli same w sobie z dużym prawdopodobieństwem zajechane i nie zawsze pieczołowicie konserwowane
A co do tego czego się stosuje, to bardzo uogólniasz.
Względem redukcji szumów? A widziałeś gdzieś ostatnio znaczek informujący o użyciu takiego czy innego dolby? Z tego co się orientuję w zasadzie nikt już tego nie używa. Chociaż miło by mnie zaskoczyło, gdyby ktoś jednak to robił.
A skorupy potrafią być przepiękne, zależy jak kto wydaje, nie rozśmieszaj mnie nawet że kiedyś były ładniejsze, bo wrzucę zdjęcia i nie będzie co zbierać;-)
Źle się może wyraziłem, bo z tym wyrafinowaniem chodziło mi nie o kwestie estetyczne - tu rzeczywiście można dziś trafić cudeńka, Ty zresztą jedne z najlepszych przykładów wstawiałeś - tylko wyrafinowanie w sensie technicznych parametrów, użytych materiałów i precyzji konstrukcji. Nie masz wrażenia, że jak porównać w rękach, to te nowe kasety są z materiału lżejszego i mniej sztywnego, takiego specyficznego plastiku na mnie robiącego wrażenie tandetnego. a przecież od tych parametrów (właściwego docisku i prowadzenia taśmy) też zależy jakość odsłuchu, ja np. mam znów
wrażenie, że w nówkach częściej jest to jakieś koślawe.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.