POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

10-08-2025, 20:43

Hatefire pisze:
10-08-2025, 19:57
Obrazek

Tomek nie pomagasz xD
Ja pierdolę :lol:

A w samej sprawie to trochę tak, jak napisał kolega Wzburzony Obserwator. Trudno mieć pretensje, że jeśli jest nabór wniosków na określonych warunkach, to się je składa. I mnie naprawdę nie rusza, że ktoś kupił jachty, a ktoś dofinansował klub swingerski. Skoro można było, to dlaczego nie? Mieli zdywersyfikować działalność i ją zdywersyfikowali.

Ja mam (od lat i w wielu przypadkach) problem z tym, że w ramach takich akcji radośnie pompuje się publiczne pieniądze do prywatnych i zwykle bardzo już zasobnych kieszeni pod przykrywką utrzymywania wzrostu PKB i przeciwdziałania zwolnieniom. Tego działania w ramach KPO w ogóle nie powinno być. Podstawowym problemem jest to, że jest, a nie to, że wyniki się nam nie podobają.

Ale w ramach weryfikacji przyjrzałbym się paru rzeczom na miejscu prokuratury, choć nie mam większych złudzeń. Po pierwsze, jaki odsetek przyznanych dotacji da się powiązać z rodzinnie lub towarzysko z politykami rządzącej koalicji. Po drugie, z kim są powiązane firmy, które oferowały pomoc w pisaniu wniosków.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

10-08-2025, 21:33

Lukass pisze:
10-08-2025, 20:43
Hatefire pisze:
Obrazek

Tomek nie pomagasz xD
Ja pierdolę :lol:

A w samej sprawie to trochę tak, jak napisał kolega Wzburzony Obserwator. Trudno mieć pretensje, że jeśli jest nabór wniosków na określonych warunkach, to się je składa. I mnie naprawdę nie rusza, że ktoś kupił jachty, a ktoś dofinansował klub swingerski. Skoro można było, to dlaczego nie? Mieli zdywersyfikować działalność i ją zdywersyfikowali.

Ja mam (od lat i w wielu przypadkach) problem z tym, że w ramach takich akcji radośnie pompuje się publiczne pieniądze do prywatnych i zwykle bardzo już zasobnych kieszeni pod przykrywką utrzymywania wzrostu PKB i przeciwdziałania zwolnieniom. Tego działania w ramach KPO w ogóle nie powinno być. Podstawowym problemem jest to, że jest, a nie to, że wyniki się nam nie podobają.

Ale w ramach weryfikacji przyjrzałbym się paru rzeczom na miejscu prokuratury, choć nie mam większych złudzeń. Po pierwsze, jaki odsetek przyznanych dotacji da się powiązać z rodzinnie lub towarzysko z politykami rządzącej koalicji. Po drugie, z kim są powiązane firmy, które oferowały pomoc w pisaniu wniosków.
dla swingers clubu wiadomo kto napisał, przecież [cool]-ej co całe życie na bramce stał by sam tego nie zrobił xD
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

11-08-2025, 06:39

Obrazek
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-08-2025, 11:28

https://przegladsportowy.onet.pl/sporty ... ce/wyq78gv
Putin, Łukaszenko, Kadyrow. Ujawniamy, co ekipa "Fritza" chce zrobić w Polsce

Podejrzani o polityczne zabójstwa, siostrzeniec wicepremiera Białorusi, spotkania z rosyjskim ministrem, nagrania z Władimirem Putinem i charytatywne gale w Polsce — w historii WKF wszystkie te wątki się łączą. Federacja zablokowana przez mołdawski rząd planuje w październiku galę w Mielcu. Gdy zagłębiliśmy się w szczegóły, ukazały nam się zaskakujące sieci powiązań i intrygujące "zbiegi okoliczności". "Nie rozumiem, o co panu chodzi. Gdyby nawet mój szef był na spotkaniu [z rosyjskim ministrem], to co ja mam z tym wspólnego?" — zapytuje nas chwilę przed rzuceniem słuchawki szefowa WKF Poland Ewa Hnat. My odpowiadamy, jakie zagrożenia płyną z wpuszczenia do Polski tych "sportowców i działaczy". Kluczową postacią jest "Fritz".

Obrazek

W połowie czerwca światowe media obiegła informacja, że Mołdawia nie wpuściła Rosjan i Białorusinów na mistrzostwa Europy w kickboxingu. Uzasadnieniem było zagrożenie dla bezpieczeństwa narodowego państwa, które wewnątrz swoich granic ma niestabilny i mocno sympatyzujący z Rosją autonomiczny region Naddniestrza.

Wśród zawodników, którzy dzięki ME mieli wjechać na teren Mołdawii, był chociażby Dzmitryj Szakuta, podejrzany o współudział w zabójstwie aktywisty Ramana Bandarenki podczas antyrządowych protestów w Mińsku oraz pracownik MSW Białorusi. Rząd w Kiszyniowie argumentował swoją decyzję właśnie wjazdem na teren kraju osób podających się jako sportowcy czy działacze, a jednocześnie powiązanych z grupami przestępczymi oraz reżimowymi władzami.

W większości mediów nie pojawiały się jednak informacje, że wspomniane mistrzostwa Europy nie są tymi organizowanymi przez Światowe Stowarzyszenie Organizacji Kickboxingu (WAKO), a nieoficjalną federację WKF. Gdy zagłębiliśmy się w szczegóły, ukazały nam się zaskakujące sieci powiązań, a także intrygujące "zbiegi okoliczności". Już sama strona polskiej federacji WKF budzi wiele wątpliwości.

Postawiona przez system WordPress strona ma zaledwie kilka wpisów, ale zawiera... specyficzne błędy ortograficzne. Pojawiają się słowa "zawodniki" czy "prezydentowa", a także karty zatytułowane "dotyczace" i "podążaj za nami". Adresy kont bankowych podanych na polskiej stronie mają szwajcarskie formaty.

W zakładce z przedstawicielami mamy anonimowe osoby, nawet dla ludzi ze środowiska, o których trudno znaleźć coś szczegółowego w internecie. Do "prezydentowej" Ewy Hnat udało nam się dodzwonić, a szczegóły rozmowy złożonej głównie z krzyków jednej strony, przedstawimy w dalszej części.

— My funkcjonujemy w świetle ustawy o sporcie i jesteśmy oficjalnym związkiem, ale regularnie powstają w sportach walki jakieś dziwne nieoficjalne federacje. Organizują swoje gale, czasem bez podstawowych zabezpieczeń związanych z karetkami i medykami, omijają przepisy, powołując nielegalne reprezentacje Polski. My z tym walczymy i piszemy do miast, w których takie gale mają się odbywać, bo po pierwsze takie "mistrzostwa Europy" wprowadzają w błąd i mogą być polem do oszustw, a po drugie nie daj Boże, komuś coś się stanie przez fatalną organizację — tłumaczy nam prezes oficjalnie funkcjonującego we współpracy z MSiT, PKOI i WAKO Polskiego Związku Kickboxingu Piotr Siegoczyński.

Spotkanie z ministrem w Moskwie. "Rosjanie są najsilniejsi"

Polska federacja WKF podlega światowemu WKF, na którego czele stoi Austriak Friedrich "Fritz" Exenberger. Gdy wpiszemy nazwisko prezydenta w wyszukiwarkę, pokazują nam się naprawdę zaskakujące strony. Natrafimy bowiem na grupę Facebookową "Official Fritz Exenberger Global Criminal Page!", której zdjęciem w tle jest... skan z dowodu mężczyzny.

Na oficjalnych profilach Exenbergera pojawiają się równie "ciekawe" treści, w tym zdjęcia ze spotkania z rosyjskim ministrem sportu Michaiłem Diegtiariewem, do którego miało dojść w marcu tego roku w Moskwie.

Obrazek

"Dyrektor generalny WKF i światowy prezydent Fritz Exenberger podkreślił, że bez rosyjskiej drużyny żadna międzynarodowa federacja nie może uważać się za wiodącą, ponieważ zawodnicy z Rosji są najsilniejsi na świecie" — czytamy we wpisie sekretarza generalnego federacji WKF Białorusina Romana Logischa, który załączył zdjęcia ze spotkania oraz z wizyty z Exenbergerem na placu Czerwonym.

Na spotkaniu obecny był również lider rosyjskiego WKF Batu Chasikow — objęty sankcjami były prezydent Republiki Kałmucji [autonomiczna republika w Federacji Rosyjskiej]. Exenberger jest częstym gościem również na Białorusi.

Obrazek
Obrazek

Putin, Kadyrow, Łukaszenko

Rosyjski i światowy WKF dąży do przywrócenia rosyjskich flag i hymnu na zawodach sportowych. Właśnie to było również kością niezgody między federacją a mołdawskimi władzami przy organizacji ME. O inicjatywie wypowiadał się Władimir Putin, z którym nagranie pojawiło się w mediach społecznościowych WKF po mistrzostwach świata w Alicante. W Hiszpanii rosyjscy sportowcy występowali w narodowych dresach, z flagami oraz hymnem.

Według WKF Poland na zawody poleciała również tzw. polska reprezentacja. "Nie osądzam nikogo, ale po prostu dla sportowca, zwłaszcza sportowca wysokiej klasy, kiedy wchodzi na podium, grany jest hymn jego kraju i podnoszona jest flaga, ma to również pewne znaczenie. Ale pod koniec dnia każdy dokonuje własnego wyboru" — mówi Putin na załączonym wideo.

W czerwcu Exenberger w oficjalnym liście przeprosił Rosjan i Białorusinów z powodu ograniczeń, jakie mołdawski MSZ narzucił na mistrzostwa Europy w Kiszyniowie. Tego samego dnia mianował również dotychczasowego zastępcę prezesa Białoruskiej Federacji Kickboxingu Siergieja Chmielkowa szefem europejskiej federacji WKF.

Chmielkow niezależnym białoruskim dziennikarzom jest bardzo dobrze znany. Jak udało nam się ustalić, w przeszłości pojawiał się w kilku klubach i związkach sportowych, między innymi w piłce ręcznej czy jako wysłannik misji olimpijskiej do Tokio w 2020 r., w roli politycznego nominanta.

Prywatnie to siostrzeniec Walerego Iwanowa, byłego wicepremiera Białorusi i bliskiego współpracownika Aleksandra Łukaszenki. Na galach WKF pojawia się także Ramzan Kadyrow, szef Republiki Czeczeńskiej, który wielokrotnie opowiadał o chęciach ataku na Polskę.

WKF na swoich galach często umieszcza rosyjskie flagi, a w sierpniu odbędzie się gala o mistrzostwo świata w Rosji oraz Puchar Świata w Mińsku. W październiku zawody mają natomiast przenieść się do... Polski.
(...)

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Triceratops

11-08-2025, 12:07

Hatefire pisze:
11-08-2025, 06:39
Obrazek
Obrazek
woodpecker from space
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

11-08-2025, 15:18

Hatefire pisze:
Obrazek

Tomek nie pomagasz xD
Tomek pomaga. Niestrudzenie i bez zwracania uwagi na krytykę, od dłuższego czasu pomaga.

Przydałaby mu się jakaś dywersyfikacja.

Grantobiorca: Tomasz Lis

Cel grantu: Dywersyfikacja działań dziennikarskich poprzez zamknięcie mordy oraz wyjebanie internetów.

Na tym się Tusk powinien skupić, żeby uronić parę okruszków z ciasta dla Tomka.
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

11-08-2025, 18:03

Obrazek
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-08-2025, 18:14

Dobre!

Ale .... wkurwia mnie brak symetrii. Po wałkach PIS no nic się nie stało. Po prostu świat kręci się jak wcześniej,

Zaraz przekonam się, że rozdawali kasę z funduszu spr., kupili pegasusa nie z tej kasy co trzeba oraz inwigilowali nim opozycje w czasie kampanii i to było jak najbardziej w porządku. Pewnie było. O ... już się przekonałem.

PIS chyba ma większą siłę przebicia, bardziej agresywne media, social media w palcu, Sakiewicza i kluby gazety polskiej. Armia mrówek.

KPO to wałek, ale no czemu tamte sprawy się zacierają i znikają.
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

11-08-2025, 18:47

masterful pisze:
11-08-2025, 18:14
czemu tamte sprawy się zacierają i znikają.
Ale spodziewamy się, że na koniec życia Kaczora ruszy sumienie i, przywdziawszy włosienicę, odbędzie pielgrzymkę po prokuraturach i zezna wszystko jak na świętej spowiedzi?

Kto ma to wyjaśniać? Kumple kumpli z samorzadów, którzy akurat w tym rozdaniu weszli z tej drugiej listy, ale wicie, rozumicie, ze Stefanem żeśmy na styropianie spili tę Baśkę co to teraz jest vice i he, he, wiadomo, nie będziem se świń podkładać.
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-08-2025, 19:24

Wg mnie po stronie PO brakuje bezczelności jaka ma PIS ...oraz akceptacji ich elektoratu na ta bezczelność. Czarnek kradnie, powie ze to dla Polski i matki boskiej i sprawa załatwiona. Elektorat PIS jest zadowolony. Ktoś w PO zje ośmiorniczki rząd momentalnie pada. Wóz strażacki solidarnej polski za kasę funduszu nie robi nic. Zwariuje zaraz.

Jeśli ktoś nie wypoziomuje zasad i nie wyzeruje tego to będziemy szli w jakaś formę wewnętrznej wojny domowej ;)
Wzburzony Obserwator
zaczyna szaleć

11-08-2025, 19:38

Mieli rozliczać. Obiecywali rozliczenia. Szli do wyborów z obietnicami rozliczeń. Wygrali wybory. Za chwilę przejebia wybory. Czy coś zostało rozliczone?

Po stronie PO brakuje bezczelności?

Bezczelność nie zna partyjnych podziałów. Aj, waj chyba jestem symetrystom.
Mam prawo reagować.
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

11-08-2025, 20:24

Wzburzony Obserwator pisze:
11-08-2025, 19:38
Bezczelność nie zna partyjnych podziałów. Aj, waj chyba jestem symetrystom.
Wg mnie ma ... chyba ma ... może ma....
Awatar użytkownika
trup

11-08-2025, 21:14

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
ODPOWIEDZ