Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Wojna
postuje jak opętany!
Posty: 535
Rejestracja: 19-02-2018, 09:19
Lokalizacja: Rzeka Bóbr .

Re: Kącik Kulinarny v.2

25-08-2025, 15:35

Obrazek
No zaczynam wracać do żywych .
Wojna
postuje jak opętany!
Posty: 535
Rejestracja: 19-02-2018, 09:19
Lokalizacja: Rzeka Bóbr .

Re: Kącik Kulinarny v.2

25-08-2025, 15:40

Takie widoki z knajpy osiedlowej .
Obrazek
A temu biedakowi w nogi poszło . Najlepsze jest to że siedzi tu codziennie i Policja przyjedzie powie żeby nie pił tak oficjalnie i nawet mandatów już im nie daje bo i tak nie zapłaci .
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10065
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

25-08-2025, 16:02

Biesiadowo!
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4398
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

31-08-2025, 07:41

Wczoraj wieczorem w koncu dopadłem kapustke pekinska, ktora walala sie po kuchni od kilku dni i zrobilem kimchi.
Pierwotnie miała byc wlasnie na kiszonke, ale w tzw międzyczasie zmieniały sie wobec niej plany. Miała byc salatka, potem jakas koreańska zupka. Ale goraco za duże i takich rozgrzewających potraw nam w obejsciu nie potrzeba bylo.
Tym razem dodalem duzo dymki, imbiru i czosnku. Bedzie szybciej fermentować. I dobrze, bo wytrawne przepracowane kimchi idealnie nada się pod koniec września jako dodatek do wszystkiego.
Uwielbiam kimchi.

Obrazek
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator
Posty: 4647
Rejestracja: 26-10-2011, 19:49
Lokalizacja: dolinki

Re: Kącik Kulinarny v.2

31-08-2025, 08:28

Sgt. Barnes pisze:
17-08-2025, 15:26
Obrazek
Ceny węgorza z kosmosu, ale raz na jakiś czas się skusze. Jest smak. :ok:
Ja łowię i sobie smażę .
Awatar użytkownika
987654321k
w mackach Zła
Posty: 724
Rejestracja: 12-12-2018, 19:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

31-08-2025, 08:41

vicek pisze:
31-08-2025, 08:28
Sgt. Barnes pisze:
17-08-2025, 15:26
Obrazek
Ceny węgorza z kosmosu, ale raz na jakiś czas się skusze. Jest smak. :ok:
Ja łowię i sobie smażę .
Kiedyś wyłowili topielca i w środku były węgorze. Tak było.
piotraz
weteran forumowych bitew
Posty: 1968
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

31-08-2025, 10:41

Najprzewielebniejszy pisze:
31-08-2025, 07:41
Wczoraj wieczorem w koncu dopadłem kapustke pekinska, ktora walala sie po kuchni od kilku dni i zrobilem kimchi.
Pierwotnie miała byc wlasnie na kiszonke, ale w tzw międzyczasie zmieniały sie wobec niej plany. Miała byc salatka, potem jakas koreańska zupka. Ale goraco za duże i takich rozgrzewających potraw nam w obejsciu nie potrzeba bylo.
Tym razem dodalem duzo dymki, imbiru i czosnku. Bedzie szybciej fermentować. I dobrze, bo wytrawne przepracowane kimchi idealnie nada się pod koniec września jako dodatek do wszystkiego.
Uwielbiam kimchi.

Obrazek
Ładny wybuch będzie jak to swiezynka, bo żeś zapakował pod korek :youcan:
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 18580
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

31-08-2025, 10:55

987654321k pisze:
31-08-2025, 08:41
vicek pisze:
31-08-2025, 08:28
Sgt. Barnes pisze:
17-08-2025, 15:26
Obrazek
Ceny węgorza z kosmosu, ale raz na jakiś czas się skusze. Jest smak. :ok:
Ja łowię i sobie smażę .
Kiedyś wyłowili topielca i w środku były węgorze. Tak było.
Po wsiach rzucali zdechle wieprzki zeby sie wegorze zalegly. Kiedys dawno dawno temu uratowalismy z wysypiska smieci kajak. Polepilismy go smola i wyruszylismy na splyw, w okolicy wioski zagrodzilo nam przeplyw drzewo przewrocone, bo wtedy rzeki byly pieknie naturalne i nieregulowane. Wyskoczylismy zeby przepchnac kajak i kurwa woda byla po brode. Kumpel musial noga zahaczyc i kurwa przed naszymi ryjami na wprost wyplynal zdechly na wpol przegnity wieprzek amy stalismy pod prad i pn plynal na nas.
Do dzis nie wiem jak my wypierdolilismy na brzeg a trwalo to sekunde -prosto kurwa w pokrzywy po brode a my w samych szortach xD
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4398
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

31-08-2025, 12:07

piotraz pisze:
31-08-2025, 10:41
Najprzewielebniejszy pisze:
31-08-2025, 07:41
Wczoraj wieczorem w koncu dopadłem kapustke pekinska, ktora walala sie po kuchni od kilku dni i zrobilem kimchi.
Pierwotnie miała byc wlasnie na kiszonke, ale w tzw międzyczasie zmieniały sie wobec niej plany. Miała byc salatka, potem jakas koreańska zupka. Ale goraco za duże i takich rozgrzewających potraw nam w obejsciu nie potrzeba bylo.
Tym razem dodalem duzo dymki, imbiru i czosnku. Bedzie szybciej fermentować. I dobrze, bo wytrawne przepracowane kimchi idealnie nada się pod koniec września jako dodatek do wszystkiego.
Uwielbiam kimchi.

Obrazek
Ładny wybuch będzie jak to swiezynka, bo żeś zapakował pod korek :youcan:
Półtora centymetra od wieczka zachowane.
Jak dojrzeje, to otwieram wstawiając sloik w głębsza miseczke.
Czasem jest wulkam, czasem nie 😁
piotraz
weteran forumowych bitew
Posty: 1968
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 12:44

Dzisiaj kończę zabawę z kiszonymi ogórkami 115 słoików będzie na stanie i wchodzę w zabawę w srirache na początek 7 kg chilli. :nerd:
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
zaczyna szaleć
Posty: 183
Rejestracja: 30-05-2025, 23:31

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 12:53

Najprzewielebniejszy pisze:
31-08-2025, 12:07
piotraz pisze:
31-08-2025, 10:41
Najprzewielebniejszy pisze:
31-08-2025, 07:41
Wczoraj wieczorem w koncu dopadłem kapustke pekinska, ktora walala sie po kuchni od kilku dni i zrobilem kimchi.
Pierwotnie miała byc wlasnie na kiszonke, ale w tzw międzyczasie zmieniały sie wobec niej plany. Miała byc salatka, potem jakas koreańska zupka. Ale goraco za duże i takich rozgrzewających potraw nam w obejsciu nie potrzeba bylo.
Tym razem dodalem duzo dymki, imbiru i czosnku. Bedzie szybciej fermentować. I dobrze, bo wytrawne przepracowane kimchi idealnie nada się pod koniec września jako dodatek do wszystkiego.
Uwielbiam kimchi.

Obrazek
Ładny wybuch będzie jak to swiezynka, bo żeś zapakował pod korek :youcan:
Półtora centymetra od wieczka zachowane.
Jak dojrzeje, to otwieram wstawiając sloik w głębsza miseczke.
Czasem jest wulkam, czasem nie 😁
Kimchi iet krieg, ale ze słoikami nigdy mi się nie chce pieprzyc i robie raz a duzo - w beczce 15l do kiszonej kapusty. Jeszcze trochę zostało, ale trzeba będzie nastawić nowe niedługo.
Smażone kimchi z ryżem i jajkami sadzonymi to zagląda kosmosu, chyba se dzisiaj zrobię.

Obrazek
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4398
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 13:16

Srogo!
Ja nie mialbym gdzie trzymać takiej beki wiec pozostają słoiki. Akuratnie tak 3 do 6 na kwartał.
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
zaczyna szaleć
Posty: 183
Rejestracja: 30-05-2025, 23:31

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 13:46

Najprzewielebniejszy pisze:
02-09-2025, 13:16
Akuratnie tak 3 do 6 na kwartał.
Mi by nie starczyło, taka beczka schodzi nam w chałupie w jakieś dwa miesiące, a w zimie to i częściej. Omlety z kimchi, ryż z kimchi, kotlety z kimchi, zupa z kimchi... w zasadzie do wszystkiego się nadaje. Nawet do trucia sąsiadów - do takiej beczki wchodzi sześć-osiem główek czosnku i pół kilograma imbiru, więc jak się ją otworzy gdy jest pełna to w całym bloku pelargonie więdną.
piotraz
weteran forumowych bitew
Posty: 1968
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 14:13

To gdzie ty trzymasz beczkę? :kurde:
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11136
Rejestracja: 21-06-2006, 20:27
Lokalizacja: POSERSnań

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 14:35

Żwirek i Muchomorek pisze:
02-09-2025, 13:46
Najprzewielebniejszy pisze:
02-09-2025, 13:16
Akuratnie tak 3 do 6 na kwartał.
Mi by nie starczyło, taka beczka schodzi nam w chałupie w jakieś dwa miesiące, a w zimie to i częściej. Omlety z kimchi, ryż z kimchi, kotlety z kimchi, zupa z kimchi... w zasadzie do wszystkiego się nadaje. Nawet do trucia sąsiadów - do takiej beczki wchodzi sześć-osiem główek czosnku i pół kilograma imbiru, więc jak się ją otworzy gdy jest pełna to w całym bloku pelargonie więdną.
sześć-osiem główek, to zaraz mi skojarzyło z łódzkim beczkowaniem dzieci.... :cross:
Obrazek
Obrazek

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/l ... gb#slide-1
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
zaczyna szaleć
Posty: 183
Rejestracja: 30-05-2025, 23:31

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 14:39

piotraz pisze:
02-09-2025, 14:13
To gdzie ty trzymasz beczkę? :kurde:
W lodówce. Zdemontowałem środkową półkę i się jakoś mieści.

A łódzkie dzieci kiszone w beczkach to kulinarna klasyka, wiadomo.
piotraz
weteran forumowych bitew
Posty: 1968
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 14:47

Pozostane przy słoikach, nie będzie k(i)usić żeby spróbować czego innego:)
mocny2_3
rasowy masterfulowicz
Posty: 3159
Rejestracja: 17-02-2018, 21:00

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 16:17

Obrazek

Robią się, najlepszy przysmak alkoholika
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10065
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 16:56

mocny2_3 pisze:
02-09-2025, 16:17
Robią się, najlepszy przysmak alkoholika
Bo też mają alkohol :jezyk: Swoją drogą, bez szydery, czy skoro piwo bezalkoholowe (mające plus minus tyle samo procent co kiszone ogórki) może być wyzwalaczem to kisicie ogórki w jakiś specjalny sposób (np. obniżając PH od samego początku), żeby obniżyć w nich zawartość alkoholu? :lupa:
Guilty of being right
mocny2_3
rasowy masterfulowicz
Posty: 3159
Rejestracja: 17-02-2018, 21:00

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-09-2025, 17:48

uglak pisze:
02-09-2025, 16:56
mocny2_3 pisze:
02-09-2025, 16:17
Robią się, najlepszy przysmak alkoholika
Bo też mają alkohol :jezyk: Swoją drogą, bez szydery, czy skoro piwo bezalkoholowe (mające plus minus tyle samo procent co kiszone ogórki) może być wyzwalaczem to kisicie ogórki w jakiś specjalny sposób (np. obniżając PH od samego początku), żeby obniżyć w nich zawartość alkoholu? :lupa:
Tylko że ja ich Panie nie kisze, to są małosolne.Co gorsza wielu nie rozpoznaje a wręcz myli małosolne z kiszonymi robiąc niby małosolne a czekając aż sie zakiszą.Małosolne mają być chrupkie i z wyczuwalną nutą soli, nie maja być ukiszone
ODPOWIEDZ