ASPHYX Krosno 21.03

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
postuje jak opętany!

ASPHYX Krosno 21.03

31-12-2025, 09:54

W skrócie: Asphyx i chmara guwna. W Krośnie.

www.facebook.com/events/1509458343475123/
ROCK Iron Klub w Krośnie świętuje swoje **20-lecie działalności**, a z tej okazji przygotowano wyjątkowy koncert, który zgromadzi czołowych przedstawicieli polskiej i europejskiej sceny metalowej. Wydarzenie organizowane jest we współpracy z **Red Devil Promotion (UK)**, a bilety dostępne są **wyłącznie w klubie**. Jubileusz będzie nie tylko celebracją dwudziestolecia istnienia Iron Klubu, ale także symbolicznym podkreśleniem jego roli jako jednego z najważniejszych ośrodków muzyki metalowej na Podkarpaciu — miejsca, które od lat wyznacza kierunek lokalnej sceny, wspiera artystów i przyciąga fanów ciężkich brzmień z całego regionu.

Gwiazdą wieczoru będzie holenderska legenda death/doom metalu — **Asphyx**, działająca nieprzerwanie od 1987 roku. Zespół, znany z bezkompromisowego, surowego brzmienia i potężnych koncertów, od dekad pozostaje jednym z najważniejszych punktów odniesienia dla europejskiej sceny ekstremalnej. Obecny skład tworzą: Martin van Drunen (wokal), Paul Baayens (gitara), Alwin Zuur (bas) oraz Stefan Hüskens (perkusja). Asphyx ma na koncie dziesięć albumów studyjnych, w tym najnowszy „Necroceros” (Century Media Records, 2021), entuzjastycznie przyjęty przez fanów i krytyków. Social media zespołu: Facebook (facebook.com/officialasphyx), Instagram (instagram.com/asphyxofficial), YouTube (youtube.com/@AsphyxOfficial), oficjalna strona (asphyx.nl).

Na scenie pojawi się również **Mysthicon**, dukielska formacja założona w 2015 roku przez G’Amesa (ex-Lux Occulta), współtworzona przez muzyków związanych m.in. z Batushka, Vader czy Hate. Po wydaniu EP „Into the Dark” (2019) oraz albumu „Silva – Oculis – Corvi” (2020), zespół zmuszony był zawiesić działalność z powodu pandemii i późniejszych komplikacji. W 2025 roku Mysthicon powrócił z nowym, dojrzałym materiałem „Bieśń”, łączącym black metal z doomowymi i progresywnymi wpływami. Występ podczas jubileuszu Iron Klubu będzie ich pierwszym koncertem od lat oraz premierową prezentacją nowego albumu na żywo. Media społecznościowe zespołu: Facebook (facebook.com/Mysthicon), Instagram (instagram.com/mysthiconofficial), YouTube (youtube.com/@mysthicon464), Bandcamp (mysthicon.bandcamp.com).

Podkarpacką scenę reprezentować będzie **Kalt Vindur**, jeden z najważniejszych lokalnych zespołów black metalowych. Ich muzyka łączy wzniosłą atmosferę, intensywną perkusję, progresywne riffy i ostre wokale. Formacja ma na koncie trzy albumy, z których najnowszy — wydany w styczniu 2024 roku przez grecką wytwórnię The Circle Music — został bardzo dobrze przyjęty przez słuchaczy i świetnie sprawdza się na żywo. Social media: Facebook (facebook.com/kaltvindur), Instagram (instagram.com/kalt_vindur), YouTube (youtube.com/@kaltvindur).
Gościem specjalnym wydarzenia będzie słowacki **Doomas**, jeden z najbardziej rozpoznawalnych zespołów melodic doom/death metalu w Europie Środkowej. Założony przez Petera Beťko zespół słynie z monumentalnego brzmienia, mrocznej narracji i intensywnych koncertów, które regularnie prezentuje na festiwalach i scenach klubowych w całej Europie. Ich twórczość oscyluje wokół tematów śmierci, strachu, mitologii i ludzkiej kondycji, a profesjonalne produkcje wideo oraz spójna estetyka wzmacniają ich rozpoznawalność. Więcej informacji o zespole dostępnych jest na stronie: **https://doomas.com/**.

Podczas koncertu wystąpi **HALNY**, zespół powstały w 2015 roku w Opolu, który po ustabilizowaniu składu w 2020 roku zaprezentował własną wizję black metalu inspirowanego polskim folklorem. Ich debiutancki album „Zawrat”, wydany w 2024 roku przez Via Nocturna, został nagrany, zmiksowany i zmasterowany przez Pawła Patyniaka w Turnia Studio, a okładkę przygotował Wojciech Fikus. W skład zespołu wchodzą: Paweł Patyniak (gitara, wokal), Wojciech Fikus (gitara), Maciej Zalasiński (gitara), Mieszko Smoliński (bas, wokal) oraz Robert Pastuszenko (perkusja).

Jubileuszowy koncert 20-lecia ROCK Iron Klubu zapowiada się jako jedno z najważniejszych wydarzeń metalowych roku na Podkarpaciu. Dzięki współpracy z Red Devil Promotion (UK) na jednej scenie spotkają się zespoły reprezentujące różne oblicza ekstremalnej muzyki, tworząc wieczór pełen energii, historii i wyjątkowych emocji. To wydarzenie, które z pewnością zapisze się w historii klubu oraz lokalnej sceny.

**Bilety dostępne są w ROCK Iron Klub Krosno, link do zakupu biletów on-line pojawi się niebawem**
* Na dzień dzisiejszy tj. 30.12.25 dostępna tylko 3cia pula biletów w cenie 179zł (za bilet dwudniowy)
**Linki:**
Red Devil Promotion (UK): https://thereddevilpromotions.com
ROCK Iron Klub Krosno: https://www.ironklub.pl/
Nie do końca rozumiem politykę biletową - da się kupić bilet na jeden dzień przez sieć? Z tych reklamówek wynika, że impreza jest dwudniowa, a ASPHYX gra drugiego dnia - 21.03 - i że bilet jest dostępny tylko w klubie...? W sumie bym się chętnie przejechał, ale jechać do Krosna specjalnie po bilet to mi się nie chce, bez jaj.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

Re: ASPHYX Krosno 21.03

31-12-2025, 10:43

tak, to już drugi raz gdy Asphyx gra w Krośnie w tym klubie, robią z tego dwudniową imprezę z jakims dennym supportem i nie ma opcji kupienia biletu na jeden dzień, bilety dostępne tylko „spod lady”.
Awatar użytkownika
WAROL_KOJTYLA
zaczyna szaleć

31-12-2025, 11:23

te supporty xD
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-12-2025, 11:44

Żwirek i Muchomorek pisze:
31-12-2025, 09:54
W skrócie: Asphyx i chmara guwna. W Krośnie.

Nie do końca rozumiem politykę biletową - da się kupić bilet na jeden dzień przez sieć? Z tych reklamówek wynika, że impreza jest dwudniowa, a ASPHYX gra drugiego dnia - 21.03 - i że bilet jest dostępny tylko w klubie...? W sumie bym się chętnie przejechał, ale jechać do Krosna specjalnie po bilet to mi się nie chce, bez jaj.
Były bilet przez neta ale chyba mała pula bo poszły szybko, klub średniej wielkości ale na Podkarpaciu mało jest koncertow to pewnie ludzie przyjdą. Czy cena 180 za Asphyx to dużo?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

31-12-2025, 11:53

a Ty jak sądzisz? pytam z ciekawosci bo to ciekawy temat w sumie
Awatar użytkownika
gelO
zahartowany metalizator

31-12-2025, 14:19

Za sam Asphyx dużo, ale że grają jakieś tam zespoły jeszcze, którym zapłacić trzeba i klub to nie jest Proxima czy Progresja to cena chyba adekwatna. Nie byłem tam nigdy, chętnie bym podjechał wypić z 7 piw.
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-12-2025, 14:38

Dla mnie dużo, ale jest więcej zespołów to i koszty większe. Z drugiej strony sprawdziłem to najtańszy karnet na SDL kosztowal 370 czyli dwa razy tyle.
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-12-2025, 14:42

gelO pisze:
31-12-2025, 14:19
Za sam Asphyx dużo, ale że grają jakieś tam zespoły jeszcze, którym zapłacić trzeba i klub to nie jest Proxima czy Progresja to cena chyba adekwatna. Nie byłem tam nigdy, chętnie bym podjechał wypić z 7 piw.
Taki metalowy klub, flagi, plakaty i takie klimaty, jak wejdziesz od razu widać gdzie jesteś.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

31-12-2025, 14:52

specyficzny klimat, jak u ziomka w stodole, w sumie na plus. na minus ze wkoło bloki i koncerty chyba zawsze max do 22. albo na plus, zależy jak spojrzeć
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

31-12-2025, 15:11

a ja nadal jestem ciekawy czy zespół o tym wie bo nadal nic nie ma na ich stronach :jezyk:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
postuje jak opętany!

31-12-2025, 15:42

nagrobek pisze:
31-12-2025, 10:43
robią z tego dwudniową imprezę z jakims dennym supportem i nie ma opcji kupienia biletu na jeden dzień, bilety dostępne tylko „spod lady”.
Ja pierdolę, co za żenada :kurde:
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

31-12-2025, 16:37

Żułek pisze:
31-12-2025, 15:11
a ja nadal jestem ciekawy czy zespół o tym wie bo nadal nic nie ma na ich stronach :jezyk:
ostatnio chyba tez nie bylo ale grali
ODPOWIEDZ