Dowcipy v. n'ta

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Re: Dowcipy v. n'ta

14-04-2026, 07:44

Alter Ego pisze:
14-04-2026, 06:58
Parę faktów dla zwolenników systemu kaucyjnego:
1. Badania pod tezę.
Ministerstwo Klimatu przekonywało, że 85% Polaków popiera system. Skąd te dane? Od firmy Carlsberg, jednego z operatorów, który na systemie zarabia. Niezależnych badań rząd nie robił.
2. Wdrożyli w ciemno.
Przed startem systemu ministerstwo nie miało nawet mapy rozmieszczenia sklepów objętych obowiązkiem zbiórki. Nie zbadało, jak daleko mieszkańcy mniejszych miejscowości będą musieli jechać, żeby zwrócić butelkę. Efekt jest taki, jaki być musiał: mieszkańcy wsi mają do najbliższego punktu kilka kilometrów, pasażerowie lotnisk nie mogą oddać butelek w ogóle, a seniorzy i niepełnosprawni zostali z problemem bez żadnego rozwiązania.
3. Ok. 8 miliardów do prywatnych kieszeni.
Jeśli nie odbierzesz kaucji, twoje pieniądze trafiają do prywatnych spółek. Według szacunków firmy Deloitte przez 10 lat Polacy zostawią w systemie ok. 8 mld zł nieodebranych kaucji. I tu jest haczyk: im gorzej działa system, tym więcej zarabiają operatorzy.
4. Zamiast gotówki - bon na zakupy.
Ministerstwo Klimatu dopuściło wypłacanie kaucji w formie bonów zamiast gotówki. W praktyce bon działa tylko w tej samej sieci, a często tylko w tym samym sklepie. Ważność: 30 dni. Twoja kaucja stała się programem lojalnościowym dla supermarketu.
5. Trzy razy bardziej szkodliwy dla klimatu.
System miał ratować planetę. Tymczasem obsługa jednej butelki PET zostawia prawie 3× większy ślad węglowy niż w zwykłym systemie gminnym. Dlaczego? Bo butelki często nie trafiają do pobliskiej sortowni, ale są wożone ciężarówkami setki kilometrów. Odpady ze Śląska jadą do Szczecina i do Niemiec.
6. Butelki po prostu się spala. Automaty tak uszkadzają opakowania, że często nie nadają się do recyklingu. Trafiają jako paliwo do cementowni. Oddajesz butelkę “do recyklingu”, ona ląduje w piecu.

Płać szaraku-butelaku.
Co do bonów. W lidlach i biedronkach (i pewnie w innych też) możesz bon wymienić na gotówkę.
Co do reszty to nie chce mi się szukać odpowiedzi, więc zapytałem mojego chata GPT ile w twoim (lub wklejonym przez ciebie) wpisie jest prawdy.

"Krótko: to jest mieszanka półprawd, uproszczeń i paru zwykłych bzdur, ładnie opakowana w „oburzenie”. Lecimy punkt po punkcie, bez romantyzmu.
1. „85% Polaków – badania od Carlsberga”
Fejk / manipulacja.
Badania poparcia dla systemu kaucyjnego robiły różne podmioty (np. agencje badawcze na zlecenie branży, ale też inne instytucje). Wyniki faktycznie często pokazują wysokie poparcie (70–80%+), ale:
nie ma jednego „oficjalnego” wyniku rządowego,
firmy branżowe faktycznie publikują swoje badania (bo mają w tym interes).
👉 Wniosek: tak, branża robiła badania, ale sugerowanie, że tylko Carlsberg coś wymyślił i rząd to bezkrytycznie powtarzał – naciągane.
2. „Wdrożyli w ciemno, brak mapy, wieś ma problem”
Częściowo prawda, ale przesadzone.
System w Polsce (start 2025) faktycznie ma wyzwania logistyczne – jak każdy taki system na początku.
Obowiązek przyjmowania opakowań dotyczy głównie większych sklepów, mniejsze mogą dołączyć dobrowolnie.
👉 Problem dostępności na wsi? Może się zdarzać, ale:
nie jest tak, że „wszyscy muszą jechać kilka km”,
sieć punktów ma się zagęszczać z czasem (tak było w Niemczech i krajach skandynawskich).
Lotniska i osoby starsze?
brak pełnej infrastruktury na start – realny minus,
ale nie „systemowy dramat bez rozwiązania”.
3. „8 mld zł do prywatnych kieszeni”
Półprawda z dramatycznym spinem.
Nieodebrane kaucje rzeczywiście istnieją w każdym systemie.
Szacunki typu „8 mld w 10 lat” pojawiają się w analizach (np. konsultingowych jak Deloitte).
ALE:
te pieniądze nie są czystym zyskiem operatora, tylko finansują system (logistyka, automaty, transport).
model jest regulowany – operatorzy nie mogą sobie „po prostu zarabiać na chaosie”.
👉 „Im gorzej działa system, tym więcej zarabiają”
To brzmi efektownie, ale jest logicznie kulawy – bo system ma ustawowe cele zbiórki, których niespełnienie oznacza kary.
4. „Zamiast gotówki – bon”
W dużej mierze fejk (na dziś).
Polski system zakłada zwrot kaucji w gotówce lub elektronicznie, niezależnie od zakupu.
Automaty mogą oferować voucher jako opcję, ale nie jako jedyną formę.
👉 Jeśli gdzieś będzie tylko bon – to raczej praktyka konkretnego sklepu, nie zasada systemu.
5. „3× większy ślad węglowy”
Bardzo wątpliwe / brak solidnych dowodów.
Systemy kaucyjne w Europie (np. Niemcy, kraje nordyckie) są uznawane za jedne z najskuteczniejszych środowiskowo.
Transport faktycznie istnieje, ale:
rośnie poziom recyklingu (90%+),
materiał jest czystszy, więc lepiej nadaje się do ponownego użycia.
👉 Teza „3× gorzej dla klimatu” wygląda jak wyjęta z jednego, bardzo selektywnego scenariusza, nie konsensus naukowy.
6. „Butelki trafiają do pieca”
Częściowo prawda, ale przekręcona.
Tak, część odpadów trafia do odzysku energetycznego (cementownie).
ALE system kaucyjny właśnie zmniejsza ten problem, bo daje:
czystszy strumień PET,
większy odsetek faktycznego recyklingu.
Automaty niszczą butelki?
zgniatają je, ale to normalne – to nie uniemożliwia recyklingu PET.
Podsumowanie (czyli wersja bez krzyków capslockiem)
Ten wpis to:
trochę faktów (problemy wdrożeniowe, nieodebrane kaucje),
dużo przesady (wieś, seniorzy, „system bez mapy”),
i kilka zwykłych bajek (bony zamiast gotówki jako standard, „3× gorszy klimat”).
System kaucyjny nie jest idealny. Będzie miał potknięcia, szczególnie na starcie.
Ale narracja typu „to spisek, żeby doić ludzi i palić butelki w piecu” jest mniej więcej na poziomie teorii, że drukarki mają uczucia i mszczą się za złe traktowanie.
No i tak, zapłacisz kaucję. Potem ją odzyskasz. Tragiczne, wiem"
C//A
w mackach Zła

14-04-2026, 08:30

Koledzy, to jest wątek do memów, dowcipów, itd. Generalnie rozrywka. Urapaszam o przeniesienie kontrowersji wokół systemu kaucyjnego do innwgo wątku.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

14-04-2026, 09:38

Pacjent wrócił i zasra teraz swoją agendą polityczną każdy temat, znamy ten jego modus operandi.

Apel do moderatorów. Dla uniknięcia zesrańska się, że cenzura, to teraz przenieść tą całą dyskusję o puszkach do politykowania. Kolejne już ciąć bez litości jeżeli nie są zgodne z przeznaczeniem tego tematu. Sugeruję to też rozszerzyć na memy/dowcipy polityczne. Chcesz to wrzucaj, ale w wątkach politykowanie/III wojna światowa i pokrewnych.
Ostatnio zmieniony 14-04-2026, 09:52 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

14-04-2026, 09:47

Obrazek
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

14-04-2026, 10:02

empir pisze:
sieć punktów ma się zagęszczać z czasem (tak było w Niemczech i krajach skandynawskich).

Polski system zakłada zwrot kaucji w gotówce lub elektronicznie, niezależnie od zakupu.
na wsi jadą po butelkie kilka km, to co za różnica, że jadąc po kolejne zakupy zabiorą ze sobą puste butelki,
chyba, że nie można ich zwrócić w najbliższym sklepie, to jest to kłopotliwe, albo nawet niewykonalne dla ludzi niezmotoryzowanych,

ale co do bonów to racja, że ważne są tylko miesiąc, można je realizować tylko w tej samej sieci, w której zrobiło się zwrot,
przynajmniej tak jest we Lydlu , chyba, ze ktoś wykłóca się z obsługą o zwrot w gotówce, jednak jest to strata czasu, bo kasjer/ kasjerka tego nie zrobi bez zgody kierownika/kierowniczki sklepu i trzeba sobie trochę poczekać, więc chyba nie tak to powinno wyglądać, że klient staje się uzależniony od zakupów w konkretnej sieci handlowej, albo traci niedużą, ale jednak jakąś sumkę, bo sobie kupił butelkie wody
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-04-2026, 10:19

Hatefire pisze:
14-04-2026, 09:38
Pacjent wrócił i zasra teraz swoją agendą polityczną każdy temat, znamy ten jego modus operandi.

Apel do moderatorów. Dla uniknięcia zesrańska się, że cenzura, to teraz przenieść tą całą dyskusję o puszkach do politykowania. Kolejne już ciąć bez litości jeżeli nie są zgodne z przeznaczeniem tego tematu. Sugeruję to też rozszerzyć na memy/dowcipy polityczne. Chcesz to wrzucaj, ale w wątkach politykowanie/III wojna światowa i pokrewnych.
Tu by się zdał dobrze izolowany pokój, najlepiej bez klamek. Kilku pielęgniarzy, albo tych z którymi nie chce się dzielić lekami, a nawet im podjada, mogłoby mieć tam wstęp (izoalatki są niehumanitarne jednak, choć on zapewne jest innego zdania). Jakiś mod z mopem też mógłby mieć dostęp, aby tam te gówno wymieść, tak aby nie jebało, roznosiło się na inne pokoje.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
trup

14-04-2026, 11:08

Szacun dla kolegi Empira, że się kopie z osłem na rzeczowe konkrety.
Choć nie osłem, nie... osły to mądre zwierzęta.

Założyłem dedykowany temat. Może się przyda. A ja idę oddać butelki. Plastikowe.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
C//A
w mackach Zła

14-04-2026, 11:43

trup pisze:
14-04-2026, 11:08
Założyłem dedykowany temat. Może się przyda. A ja idę oddać butelki. Plastikowe.
Dzięki!
Alter Ego
zaczyna szaleć

14-04-2026, 13:34

empir pisze:
Co do bonów. W lidlach i biedronkach (i pewnie w innych też) możesz bon wymienić na gotówkę.
Co do reszty to nie chce mi się szukać odpowiedzi, więc zapytałem mojego chata GPT ile w twoim (lub wklejonym przez ciebie) wpisie jest prawdy.

"Krótko: to jest mieszanka półprawd, uproszczeń i paru zwykłych bzdur, ładnie opakowana w „oburzenie”. Lecimy punkt po punkcie, bez romantyzmu.
1. „85% Polaków – badania od Carlsberga”
Fejk / manipulacja.
Badania poparcia dla systemu kaucyjnego robiły różne podmioty (np. agencje badawcze na zlecenie branży, ale też inne instytucje). Wyniki faktycznie często pokazują wysokie poparcie (70–80%+), ale:
nie ma jednego „oficjalnego” wyniku rządowego,
firmy branżowe faktycznie publikują swoje badania (bo mają w tym interes).
👉 Wniosek: tak, branża robiła badania, ale sugerowanie, że tylko Carlsberg coś wymyślił i rząd to bezkrytycznie powtarzał – naciągane.
2. „Wdrożyli w ciemno, brak mapy, wieś ma problem”
Częściowo prawda, ale przesadzone.
System w Polsce (start 2025) faktycznie ma wyzwania logistyczne – jak każdy taki system na początku.
Obowiązek przyjmowania opakowań dotyczy głównie większych sklepów, mniejsze mogą dołączyć dobrowolnie.
Lotniska i osoby starsze?
brak pełnej infrastruktury na start – realny minus,
ale nie „systemowy dramat bez rozwiązania”.
3. „8 mld zł do prywatnych kieszeni”
Półprawda z dramatycznym spinem.
Nieodebrane kaucje rzeczywiście istnieją w każdym systemie.
Szacunki typu „8 mld w 10 lat” pojawiają się w analizach (np. konsultingowych jak Deloitte).
ALE:
te pieniądze nie są czystym zyskiem operatora, tylko finansują system (logistyka, automaty, transport).
model jest regulowany – operatorzy nie mogą sobie „po prostu zarabiać na chaosie”.
👉 „Im gorzej działa system, tym więcej zarabiają”
To brzmi efektownie, ale jest logicznie kulawy – bo system ma ustawowe cele zbiórki, których niespełnienie oznacza kary.
👉 Jeśli gdzieś będzie tylko bon – to raczej praktyka konkretnego sklepu, nie zasada systemu.
5. „3× większy ślad węglowy”
Bardzo wątpliwe / brak solidnych dowodów.
Systemy kaucyjne w Europie (np. Niemcy, kraje nordyckie) są uznawane za jedne z najskuteczniejszych środowiskowo.
Transport faktycznie istnieje, ale:
rośnie poziom recyklingu (90%+),
materiał jest czystszy, więc lepiej nadaje się do ponownego użycia.
👉 Teza „3× gorzej dla klimatu” wygląda jak wyjęta z jednego, bardzo selektywnego scenariusza, nie konsensus naukowy.
6. „Butelki trafiają do pieca”
Częściowo prawda, ale przekręcona.
Tak, część odpadów trafia do odzysku energetycznego (cementownie).
ALE system kaucyjny właśnie zmniejsza ten problem, bo daje:
czystszy strumień PET,
większy odsetek faktycznego recyklingu.
Automaty niszczą butelki?
zgniatają je, ale to normalne – to nie uniemożliwia recyklingu PET.
Podsumowanie (czyli wersja bez krzyków capslockiem)
Ten wpis to:
trochę faktów (problemy wdrożeniowe, nieodebrane kaucje),
dużo przesady (wieś, seniorzy, „system bez mapy”),
i kilka zwykłych bajek (bony zamiast gotówki jako standard, „3× gorszy klimat”).
System kaucyjny nie jest idealny. Będzie miał potknięcia, szczególnie na starcie.
Ale narracja typu „to spisek, żeby doić ludzi i palić butelki w piecu” jest mniej więcej na poziomie teorii, że drukarki mają uczucia i mszczą się za złe traktowanie.
No i tak, zapłacisz kaucję. Potem ją odzyskasz. Tragiczne, wiem"
Generalnie przyznajesz rację, ale tak na miękko, głownie w stylu zobaczymy jak to będzie. Otóż zapewniam Cię, że zobaczymy, a być może nawet o tym podyskutujemy.
PS. Dalej uważam, że ww. sprawa idealnie pasuje do tematu. To najśmieszniejsza regulacja od czasu wydawania w PRL kartek na niektóre towary, które nie były dostępne w sklepach lub czynów społecznych, które również miały zwolenników wśród ciemnego ludu. Zresztą jest to ta sama kategoria absurdu.
Awatar użytkownika
Szalony Opos
w mackach Zła

14-04-2026, 13:55

Obrazek
Punki to chuje
Awatar użytkownika
Ascetic

14-04-2026, 14:17

Kurde, już myślałem, że hejtfaja znów wkleił giertycha.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Szalony Opos
w mackach Zła

14-04-2026, 14:37

Ascetic pisze:

He, a tak serio to mówisz na dwór czy na pole? Ja mieszkając ponad 100 km od stolicy mówię na dwór, na dworze itp 😃
Punki to chuje
Awatar użytkownika
Hatefire

14-04-2026, 14:38

Ascetic pisze:
Nie martw się. Jeszcze nie raz cię ztriggeruję tyrając twojego ukochanego Libka Formerly Known as Faszol :-*
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

14-04-2026, 14:41

Szalony Opos pisze:
He, a tak serio to mówisz na dwór czy na pole? Ja mieszkając ponad 100 km od stolicy mówię na dwór, na dworze itp 😃
Na pole to chyba Krakopatusy i okolice mówią.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Szalony Opos
w mackach Zła

14-04-2026, 15:01

Hatefire pisze:
Szalony Opos pisze:
No "jo" 😉 Też tak słyszałem.
Punki to chuje
Awatar użytkownika
Ascetic

14-04-2026, 15:03

Hatefire pisze:
14-04-2026, 14:38
Ascetic pisze:
Nie martw się. Jeszcze nie raz cię ztriggeruję tyrając twojego ukochanego Libka Formerly Known as Faszol :-*
W twojej głowie to być może tak to się składa, z rzeczywistością nie mając nic wspólnego. Poza tym chyżo tam działaj, bo jak widać jest potrzeba sczyszczenia giertycha, ewidentnie stał się kulą u nogi w peo, więc zaraz nie będziesz miał o czym tam smętnie popierdywać xD
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

14-04-2026, 15:10

Alter Ego pisze:
14-04-2026, 13:34
Generalnie przyznajesz rację, ale tak na miękko, głownie w stylu zobaczymy jak to będzie.
Skoro tak to odbierasz :)
Awatar użytkownika
uglak

14-04-2026, 15:24

Hatefire pisze:
Szalony Opos pisze:
A wy żrecie wyngiel :fu:
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

14-04-2026, 18:43

Hatefire pisze:
Szalony Opos pisze:
wypraszam sobie !!!!!!!!!!!!!!!!!
ja z okolic i tylko na dwór wychodzę
na pole szedłem jak byłem mały do babci ziemniaki zbierać, albo na żniwa snopki na furę ładować
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

14-04-2026, 18:45

uglak pisze:
14-04-2026, 15:24
Hatefire pisze:
Szalony Opos pisze:
A wy żrecie wyngiel :fu:
i wodzionke
ODPOWIEDZ