VADER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

Re: VADER

29-04-2026, 19:00

zekke pisze:
29-04-2026, 12:03
ej po chuj oni cover wyroczni na future II zrobili po angielsku? fatalnie to brzmi
Panie Kolego, bo to nie jest cover na Future II, tylko cover na potrzeby "Czarne Zastępy w Hołdzie Kat" z 1996. Wtedy Vader był w peaku, śpiewał tylko po angielsku. I myślę, że taka forma popularyzacji Kata na świecie miała sporo sensu. Ja do samego coveru nie mogę się przyczepić. Wiadomo, za pierwszym razem było trudno się przyzwyczaić mając zakodowaną polską wersję, ale do tej Vadera też się przyzwyczaiłem. Ale tak, w ostatnich latach Peter śpiewa ją tylko po polsku. Oracle każdy już zna, szkoda, że na Future II nie dograli jakiegoś dedykowanego nowego coveru. W ogóle Future II to całkiem sensowny album i naprawdę bardzo piękny gest, że oddanie hołdu przez weterana maluczkim, zapomnianym.
zekke pisze:
29-04-2026, 06:07
Soundterror pisze:
28-04-2026, 23:32
Zapomnieliście o Kingdom :)
A "Litania" ma bardzo fajną okładkę.
w zamysle tak, w wykonaniu juz troche gorzej, ale i tak oczko wyzej niz niektore pozostale, gdzie regres poszedl kosmiczny
Nie powiem, narysowanie Nergala na okładce to dosyć osobliwy koncept :D
Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

29-04-2026, 20:08

Anzhelmoo pisze:
29-04-2026, 19:00
...

Obrazek
a tam, moze gdzies tam byl nagrany wtedy czy kiedystam, jest na future2? no jest. sam cover jak dla mnie jest skrajnie zjebany, niesmak we mnie wzbudza - brzmi chujowo i muzycznie i wokalnie, juz cover tego pajaca z wilczycy wypadl x razy lepiej, z jakims pazurem i przynajmniej zagrany jak trzeba:

vs vader:

jak wchodzi wokal petera to az mdli zdeka, jeszcze te nieudolne zaśpiewy, dziwne tanie wstawki w 1.38, jakims cudem brzmi tez oczywiscie gorzej niz wersja live kata sprzed 15 lat na yt .

jak chcieli promowac kata to trzeba bylo to dolaczyc lol:

Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

29-04-2026, 21:18

Nie wiem co tutaj budzi wątpliwość tak szczerze. Że Vader brzmi jak Vader, a nagranie brzmi jak z czasów, kiedy powstało? :D Tak, to są inne zespoły, więc nic dziwnego, że Peter brzmi jak Peter, a nie jak Roman. Z Romanem zresztą też nagrali. Ale czy wyszło jakoś dużo lepiej? Ogólnie brzmi to trochę jak czepianie się dla samego czepiania ;p

Album "Czarne Zastępy" jest dosyć kontrowersyjny, bo każdy zespół zagrał po swojemu i poziom był... dosyć nierówny, mówiąc dyplomatycznie . Koniec końców wersja Vadera była jednym z najjaśniejszych fragmentów tam, a zarazem subtelnym dowodem jak bardzo ten zespół wyprzedzał konkurentów z rodzimej sceny. Swoje 3 grosze dorzucił tam Behemoth z "Ostatnim Taborem" - jest więc okazje porównać jak w '96 w tym bezposrednim starciu poradziły sobie te kapele.

Vader i Roman (PL) - nagrane zaledwie 4 lata po wspomnianym przez Ciebie Somewhere In Poland, a wokal bardzo się różni:

Wyrocznia grana po dzisiejszemu przez Vadera (PL):

Wyrocznia z DVD Vadera, na wokalu Orion (PL):
Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

29-04-2026, 21:33

stary, no to moja opinia, jakie watpliwosci, nie mam tutaj zadnych lol. dla mnie ten cover brzmi delikatnie mowiac tak, ze bedac takim bandem, z jakas jakby nie patrzec, swiatowa reputacja, to bym powiedzial - wiecie co, z dupy to wyszlo, nie wrzucajmy tego. thats all

peter nie dowozi tego wokalnie, orion tez, chociaz tutaj juz pol biedy bo przynajmniej odpuscili ang tekst ktory w ogole byl pomylką. w sumie wychodzi na to ze nidhogg z wilczycy udzwignal temat bardziej, przynajmniej imo.
ODPOWIEDZ