Sam fakt tego, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że ma. Po prostu nie dla Ciebie.
MYSTIC FESTIVAL 2026, Gdańsk, 3-6.06
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: MYSTIC FESTIVAL 2026, Gdańsk, 3-6.06
Find your flow
- Lukass
- zahartowany metalizator
- Hatefire
Ba nawet w przaśnych latach '80 w zacofanym PRL piosenki o tym pisali i w radiu puszczali. Śmiem twierdzić, że ma nawet większe znaczenie w sytuacjach społecznych, niż w sądzie.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 21:57Sam fakt tego, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że ma. Po prostu nie dla Ciebie.
Perfect pisze: Potem był zwykły sąd
Mamy w roku kilka takich spraw
Mogła mówić: "Nie widziałam co"
Zmarnowała chłopcom siedem lat
Wreszcie wyjechała gdzieś
Żeby zmazać grzech i zatrzeć ślad
Wszyscy mieli jej za złe
Że tu jeszcze jest ta Magda K.
Jedno z tych pięknych miast
Nie ma sprawy Magdy K.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Lukass
Fakt, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że żyjemy (jeszcze) w bardzo spokojnych czasach, w bardzo spokojnym miejscu. Takie dość mocno pluszowe i różowe to wszystko. U Ciebie akurat mnie to dziwi, bo sporo po świecie jeździłeś i siłą rzeczy musiałeś zobaczyć także miejsca, gdzie jest znacznie gorzej. A ja akurat nie mam większych wątpliwości, że jak coś jebnie, to my szybko zejdziemy do poziomu takiego właśnie miejsca.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 21:57Sam fakt tego, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że ma. Po prostu nie dla Ciebie.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Lukass
Mhm. A chwilę po zacofanym PRL pisali też takie piosenki:Hatefire pisze: ↑04-07-2026, 22:04Ba nawet w przaśnych latach '80 w zacofanym PRL piosenki o tym pisali i w radiu puszczali. Śmiem twierdzić, że ma nawet większe znaczenie w sytuacjach społecznych, niż w sądzie.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 21:57Sam fakt tego, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że ma. Po prostu nie dla Ciebie.
Perfect pisze: Potem był zwykły sąd
Mamy w roku kilka takich spraw
Mogła mówić: "Nie widziałam co"
Zmarnowała chłopcom siedem lat
Wreszcie wyjechała gdzieś
Żeby zmazać grzech i zatrzeć ślad
Wszyscy mieli jej za złe
Że tu jeszcze jest ta Magda K.
Jedno z tych pięknych miast
Nie ma sprawy Magdy K.
Progres czy regres?Lady Pank pisze: Chciałem być sobą
Za wielką wodą
Na czekoladę
Poczułem chęć
Była namiętna
Bardzo nieletnia
I dobrze znała
Refrenu sens
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Hatefire
No w jednej piosence autor dostrzegł jednak problem victim blaimingu, a w innym na inny temat przyknurzył. No i co związku z tym jaka jest twoja teza?
Na marginesie, to chyba nawet ten sam autor hehe, ale nie chcę mi sprawdzać.
Edit: nie dawało mi to spokoju i sprawdziłem, jednak inni autorzy tekstu.
Ostatnio zmieniony 04-07-2026, 22:23 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- tabaluga
- weteran forumowych bitew
tak właśnie , wybuchający pager mossadu rozwiązałby sprawę
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
- Ascetic
Dobra. Pejdżer odpada. T-t nieporęczne. Zostaje srajptak (tylko te tanie!!).
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Bardzo dziwne zakręty bierzesz, takie w klimacie ,,Gówniarze sobie problemy wymyślają, jakby była wojna, to by zobaczyli co to są prawdziwe problemy, jakby im jedzenia zabrakło i żonę zgwałcili, a nie martwiliby się jakimiś tam smartfonami". No widziałem miejsca, gdzie znacznie gorzej, ale nie wiem, co by to miało zmienić. Każde miejsce i każdy czas ma swoje problemy. Kradzież drogiego sprzętu nie jest jakimś unikatowym ani typowym dla ,,bogatego kraju" problemem. Ludzie kradną wszystko. Też jestem zdziwiony akurat Twoją argumentacją, bo zwykle jesteś bardzo merytoryczny, albo przynajmniej takie sprawiasz wrażenie, a teraz wpadasz w rolę takiego wąsatego wuja co to opowiada, jak za PRLu kazali im strzelać do robotników, ale on strzelał po suficie, żeby nikogo skrzywdzić, i to były prawdziwe problemy synek, a nie jakieś smarkfony, gówniarze tylko jakieś wejpy palą i kombuchę piją itd.Lukass pisze: ↑04-07-2026, 22:06
Fakt, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że żyjemy (jeszcze) w bardzo spokojnych czasach, w bardzo spokojnym miejscu. Takie dość mocno pluszowe i różowe to wszystko. U Ciebie akurat mnie to dziwi, bo sporo po świecie jeździłeś i siłą rzeczy musiałeś zobaczyć także miejsca, gdzie jest znacznie gorzej. A ja akurat nie mam większych wątpliwości, że jak coś jebnie, to my szybko zejdziemy do poziomu takiego właśnie miejsca.
Sense wytykania tego, że wyśmiewana jest ofiara jest taki, że kolejni ludzie, którzy zostaną okradzeni, nie będą przez to zgłaszać tego na policję, bo będą myśleli, że sami sobie są winni, bo ludzie piszą i mówią takie właśnie rzeczy jak wy powyżej. A to jest na rękę komu? Złodziejom.
Find your flow
- Lukass
Ja bym bardzo chciał być merytoryczny, ale tu nie bardzo jest jak. No gościowi ukradli smartfona, zgłosił to na policję, gówno ugrał, to mnie akurat nie dziwi. Jak sam piszesz "ludzie kradną wszystko". No ja akurat tę logikę rozumiem. Nie dlatego, że sam kradnę, po prostu nie patrzę na świat przez różowe okulary. Dwa lata temu na Mysticu mojemu bratu zajebali portfel. Zdecydowanie specjaliści, bo w młynie pod sceną, przy bardzo złej pogodzie, z zamykanej kieszeni. No i co? Mam rozdzierać szaty? Zajebali to zajebali, takie jest życie. Czy zgłoszenie tego na policję coś zmieni i dlaczego nie? Drobne przestępstwa nikogo nie obchodzą, bo nie są szczególnie szkodliwe społecznie. Analogii z wujem z PRL nie rozumiem. Powiedziałem jedynie, że lepiej się pomylić w ocenie sytuacji tam, gdzie w grę wchodzi utrata majątku, a nie tam, gdzie dochodzi do uszkodzenia ciała. Majątek można odtworzyć. Z ciałem bywa różnie.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 22:30Bardzo dziwne zakręty bierzesz, takie w klimacie ,,Gówniarze sobie problemy wymyślają, jakby była wojna, to by zobaczyli co to są prawdziwe problemy, jakby im jedzenia zabrakło i żonę zgwałcili, a nie martwiliby się jakimiś tam smartfonami". No widziałem miejsca, gdzie znacznie gorzej, ale nie wiem, co by to miało zmienić. Każde miejsce i każdy czas ma swoje problemy. Kradzież drogiego sprzętu nie jest jakimś unikatowym ani typowym dla ,,bogatego kraju" problemem. Ludzie kradną wszystko. Też jestem zdziwiony akurat Twoją argumentacją, bo zwykle jesteś bardzo merytoryczny, albo przynajmniej takie sprawiasz wrażenie, a teraz wpadasz w rolę takiego wąsatego wuja co to opowiada, jak za PRLu kazali im strzelać do robotników, ale on strzelał po suficie, żeby nikogo skrzywdzić, i to były prawdziwe problemy synek, a nie jakieś smarkfony, itd.Lukass pisze: ↑04-07-2026, 22:06
Fakt, że odbywamy tę konwersację, świadczy o tym, że żyjemy (jeszcze) w bardzo spokojnych czasach, w bardzo spokojnym miejscu. Takie dość mocno pluszowe i różowe to wszystko. U Ciebie akurat mnie to dziwi, bo sporo po świecie jeździłeś i siłą rzeczy musiałeś zobaczyć także miejsca, gdzie jest znacznie gorzej. A ja akurat nie mam większych wątpliwości, że jak coś jebnie, to my szybko zejdziemy do poziomu takiego właśnie miejsca.
Sense wytykania tego, że wyśmiewana jest ofiara jest taki, że kolejni ludzie, którzy zostaną okradzeni, nie będą przez to zgłaszać tego na policję, bo będą myśleli, że sami sobie są winni, bo ludzie piszą i mówią takie właśnie rzeczy jak wy powyżej. A to jest na rękę komu? Złodziejom.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Lukass
Moja teza jest taka, że nie opierałbym swojej argumentacji na tekstach piosenekHatefire pisze: ↑04-07-2026, 22:17No w jednej piosence autor dostrzegł jednak problem victim blaimingu, a w innym na inny temat przyknurzył. No i co związku z tym jaka jest twoja teza?
Na marginesie, to chyba nawet ten sam autor hehe, ale nie chcę mi sprawdzać.
Edit: nie dawało mi to spokoju i sprawdziłem, jednak inni autorzy tekstu.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Ale to co innego ,,nie rozdzierać szaty" a co innego powiedzieć, że ktoś sam sobie jest winny. Powiedziałeś bratu, że sam sobie jest winny, bo przecież wiadomo, że na festiwalach kradną, a on głupi wziął ze sobą portfel, którego nie chciał stracić? Czy na tym samym festiwalu postąpiłeś właściwie, by zminimalizować bezpieczeństwo, i nie piłeś alkoholu?Lukass pisze: ↑04-07-2026, 22:45Ja bym bardzo chciał być merytoryczny, ale tu nie bardzo jest jak. No gościowi ukradli smartfona, zgłosił to na policję, gówno ugrał, to mnie akurat nie dziwi. Jak sam piszesz "ludzie kradną wszystko". No ja akurat tę logikę rozumiem. Nie dlatego, że sam kradnę, po prostu nie patrzę na świat przez różowe okulary. Dwa lata temu na Mysticu mojemu bratu zajebali portfel. Zdecydowanie specjaliści, bo w młynie pod sceną, przy bardzo złej pogodzie, z zamykanej kieszeni. No i co? Mam rozdzierać szaty? Zajebali to zajebali, takie jest życie. Czy zgłoszenie tego na policję coś zmieni i dlaczego nie? Drobne przestępstwa nikogo nie obchodzą, bo nie są szczególnie szkodliwe społecznie. Analogii z wujem z PRL nie rozumiem. Powiedziałem jedynie, że lepiej się pomylić w ocenie sytuacji tam, gdzie w grę wchodzi utrata majątku, a nie tam, gdzie dochodzi do uszkodzenia ciała. Majątek można odtworzyć. Z ciałem bywa różnie.
Find your flow
- Lukass
Trochę tak, bo miał tam akurat sporo gotówki, żeby merch kupić, a nie kupił. I tę gotówkę stracił, bo całą resztę zastrzegł w ciągu godziny. I już wiemy, że nie nosimy dużej gotówki na festiwale. Życie uczy. Co do chlania, skąd pomysł, że ja chcę minimalizować (nie)bezpieczeństwo? Chlałem, bo lubię chlać, Jak ktoś mnie leżącego w krzakach pozbawi portfela i telefonu, to nie będę miał pretensji do całego świata. Nie ogarnąłem, moja wina. To dość proste, prawda?ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 22:50Ale to co innego ,,nie rozdzierać szaty" a co innego powiedzieć, że ktoś sam sobie jest winny. Powiedziałeś bratu, że sam sobie jest winny, bo przecież wiadomo, że na festiwalach kradną, a on głupi wziął ze sobą portfel, którego nie chciał stracić? Czy na tym samym festiwalu postąpiłeś właściwie, by zminimalizować bezpieczeństwo, i nie piłeś alkoholu?Lukass pisze: ↑04-07-2026, 22:45Ja bym bardzo chciał być merytoryczny, ale tu nie bardzo jest jak. No gościowi ukradli smartfona, zgłosił to na policję, gówno ugrał, to mnie akurat nie dziwi. Jak sam piszesz "ludzie kradną wszystko". No ja akurat tę logikę rozumiem. Nie dlatego, że sam kradnę, po prostu nie patrzę na świat przez różowe okulary. Dwa lata temu na Mysticu mojemu bratu zajebali portfel. Zdecydowanie specjaliści, bo w młynie pod sceną, przy bardzo złej pogodzie, z zamykanej kieszeni. No i co? Mam rozdzierać szaty? Zajebali to zajebali, takie jest życie. Czy zgłoszenie tego na policję coś zmieni i dlaczego nie? Drobne przestępstwa nikogo nie obchodzą, bo nie są szczególnie szkodliwe społecznie. Analogii z wujem z PRL nie rozumiem. Powiedziałem jedynie, że lepiej się pomylić w ocenie sytuacji tam, gdzie w grę wchodzi utrata majątku, a nie tam, gdzie dochodzi do uszkodzenia ciała. Majątek można odtworzyć. Z ciałem bywa różnie.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No ale pytanie było nie o to, czy to była jego wina, tylko o to, czy jak okradli Ci brata, to mu jeszcze dogadywałeś, że jest głupi, bo wziął pieniądze na festiwal, by sobie coś kupić (szokujące zachowanie kek). Bo jeśli tak, to wtedy sprawa jest dla mnie jasna W PEWIEN SPOSÓB, bo po prostu przyznasz, że jesteś toksycznym człowiekiem, z którym przykro jest rozmawiać. A jeśli nie dogadywałeś świeżo okradzionemu bratu, to rodzi się pytanie, dlaczego, skoro tutaj rozpisałeś się dość szeroko o tym, dlaczego to głupie i ofiara sama sobie jest winna.Lukass pisze: ↑04-07-2026, 23:04
Trochę tak, bo miał tam akurat sporo gotówki, żeby merch kupić, a nie kupił. I tę gotówkę stracił, bo całą resztę zastrzegł w ciągu godziny. I już wiemy, że nie nosimy dużej gotówki na festiwale. Życie uczy. Co do chlania, skąd pomysł, że ja chcę minimalizować (nie)bezpieczeństwo? Chlałem, bo lubię chlać, Jak ktoś mnie leżącego w krzakach pozbawi portfela i telefonu, to nie będę miał pretensji do całego świata. Nie ogarnąłem, moja wina. To dość proste, prawda?
Find your flow
- Lukass
No patrzę na te swoje wpisy, żeby dostrzec, czy aby dogadywałem temu biednemu człowiekowi, co to telefon utracił. I chyba nie, co najwyżej śmiałem się z jego płaczliwego tonu. Brata odwiozłem do domu, skoro potrzebował. Tego biednego człowieka pewnie też bym odwiózł do hotelu, gdyby tego potrzebował. Głupi bo głupi, ale przecież nadal jestem człowiekiem właśnie.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 23:11No ale pytanie było nie o to, czy to była jego wina, tylko o to, czy jak okradli Ci brata, to mu jeszcze dogadywałeś, że jest głupi, bo wziął pieniądze na festiwal, by sobie coś kupić (szokujące zachowanie kek). Bo jeśli tak, to wtedy sprawa jest dla mnie jasna W PEWIEN SPOSÓB, bo po prostu przyznasz, że jesteś toksycznym człowiekiem, z którym przykro jest rozmawiać. A jeśli nie dogadywałeś świeżo okradzionemu bratu, to rodzi się pytanie, dlaczego, skoro tutaj rozpisałeś się dość szeroko o tym, dlaczego to głupie i ofiara sama sobie jest winna.Lukass pisze: ↑04-07-2026, 23:04
Trochę tak, bo miał tam akurat sporo gotówki, żeby merch kupić, a nie kupił. I tę gotówkę stracił, bo całą resztę zastrzegł w ciągu godziny. I już wiemy, że nie nosimy dużej gotówki na festiwale. Życie uczy. Co do chlania, skąd pomysł, że ja chcę minimalizować (nie)bezpieczeństwo? Chlałem, bo lubię chlać, Jak ktoś mnie leżącego w krzakach pozbawi portfela i telefonu, to nie będę miał pretensji do całego świata. Nie ogarnąłem, moja wina. To dość proste, prawda?
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
-
longas
- rozkręca się
ja mam 8 letni telefon ale przed wyjazdem zrobiłem kopie telefonu.
całej kasy nie miałem w portfelu, tylko rodzieloną.
w domu zostawiłem prawo jazdy i dowod rejestracyjny auta ktore nosze w portfelu
i miałem gaz w drodze na festiwal i powrotnej/ w szafce zostawiałem przed bramą
a przyznam że nie wiedziałem ze to taki problem z kradziezami jest na mystiku
-
NoGodsNoMasters
- postuje jak opętany!
Fajny festiwal. W zestawie brakuje tylko WKB. Wielozadaniowego Kranika Bojowego, bo zgaduję, że pas z solidnym zapięciem tkwi w szlufkach.
Z drugiej strony kiedyś słyszałem, że ludziom masowo ginęły w tamtych okolicach samochody, a całkiem niedawno nawet mieszkania. No więc jakoś mniej mnie dziwią znikające portfele, czy telefony.
- nagrobek
kiedys, o ile dobrze pamietam, Bytom miał takie hasło promocyjne miasta - „Bytom przytula” 
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Jeszcze tylko spisać testament i można w spokoju cieszyć się muzyką;dlongas pisze: ↑05-07-2026, 01:38ja mam 8 letni telefon ale przed wyjazdem zrobiłem kopie telefonu.
Gif z serii "that feeling when wybieram się na Mystic"

Ostatnio zmieniony 05-07-2026, 10:05 przez ŚWIAT BEZ KOŃCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Find your flow
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No widzisz, to jednak miły z Ciebie gośćLukass pisze: ↑04-07-2026, 23:39
No patrzę na te swoje wpisy, żeby dostrzec, czy aby dogadywałem temu biednemu człowiekowi, co to telefon utracił. I chyba nie, co najwyżej śmiałem się z jego płaczliwego tonu. Brata odwiozłem do domu, skoro potrzebował. Tego biednego człowieka pewnie też bym odwiózł do hotelu, gdyby tego potrzebował. Głupi bo głupi, ale przecież nadal jestem człowiekiem właśnie.
Find your flow