Odpowiedziałbym na poważnie, ale chyba mi się nie chce, więc na wszelki wypadek powiem tylko, że to nie jest korzystne dla nas pytanie, bo ruski zapytany o to samo względem Polaków, powie co najwyżej ,,bober".hcpig pisze: ↑04-07-2026, 23:00Ruscy lubią się nadymać swoją rzekomą wyższością cywilizacyjną więc sprawdźmy - czy jest jest ważny, istotny i wpływowy składnik, który przeniknął z Rosji do popkultury?
Serial animwoany Wilk i Zając - ok
Gra Wilk i Zając, podróba nintendowych Game & Watch
Tartkowski i... ?
Dezinformacja, ruskie onuce, trolle, agentura
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Dezinformacja, ruskie onuce, trolle, agentura
Find your flow
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
A my Ruskiemu powiemy wtedy - Mgła, Wiedźmin, Penderecki, Polański/Komeda, Graveland itp.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
- Hatefire
No, ale teza jest HCPig nie jest, że Polska ma większy impakt kulturowy, niż Rosja tylko, że Rosjanie lubią myśleć, w ten sposób o swojej kulturze i pytanie czy mają ku temu podstawy.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 23:02Odpowiedziałbym na poważnie, ale chyba mi się nie chce, więc na wszelki wypadek powiem tylko, że to nie jest korzystne dla nas pytanie, bo ruski zapytany o to samo względem Polaków, powie co najwyżej ,,bober".
Dodam Metro 2033, Masza i Niedźwiedź bardzo popularne wśród dzieci na całym świecie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Lukass
- zahartowany metalizator
No ja nie wiem. Pytanie było podchwytliwe, bo o popkulturę, czyli brak kultury, ale w prawdziwej kulturze pewne osiągi jednak mieli. Dostojewski, Puszkin, Czajkowski i inni tacy tam.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Hatefire
Noblistów z literatury mamy tyle samo co Rosjanie. Kompozytorów znanych mają pewnie więcej, no ale Chopin raczej bije tych rosyjskich na głowę popularnością.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No Graveland, Mgła i Penderecki to popkultura jak jasny chuj xD
Find your flow
- Ascetic
Kandynski, Malewicz. Pewnie obok pionierów abstrakcjonizmu mieli też rozpoznawalnych fowistów. dadaistów, kubistów czy nadrealistów. Mam wyobrażenie, choć historią sztuki-malarstwa nie interesuje się z 30 lat, że tutaj obok Hiszpanów czy Francuzów byli w awangardzie.
Bułhakow a przede wszystkim Dostojewski rezonują nieustannie.
Tarkowski.
To tak po różnych dziedzinach sztuki.
W muzyce, przygarnianie, promowanie polskich artystów nie było bez znaczenia xD Kim by była Rodowiczka gdyby nie wsparcie, otwarcie i rozwarcie na kacapa. Albo kilku naszych aktorów. To tak na naszym polu i w kontekście psucia nam gustu muzycznego.
Są jakieś duże studia, producenci kacapskich gier?
Są jacyś znaczą komiksiarze?
W muzyce mają cokolwiek co się zbliża do brytyjskiej sceny, czy niemieckiej? Cokolwiek co się u nich współcześnie zaczęło? Odpowiednik 2Tones, Krauta, sceny Canterbury, czy Black Metalu, coś co u nich wystartowało albo nabrało takiego wymiaru, że jest kojarzone z nimi?
Jakieś studia animacji, studia filmowe?
Bułhakow a przede wszystkim Dostojewski rezonują nieustannie.
Tarkowski.
To tak po różnych dziedzinach sztuki.
W muzyce, przygarnianie, promowanie polskich artystów nie było bez znaczenia xD Kim by była Rodowiczka gdyby nie wsparcie, otwarcie i rozwarcie na kacapa. Albo kilku naszych aktorów. To tak na naszym polu i w kontekście psucia nam gustu muzycznego.
Są jakieś duże studia, producenci kacapskich gier?
Są jacyś znaczą komiksiarze?
W muzyce mają cokolwiek co się zbliża do brytyjskiej sceny, czy niemieckiej? Cokolwiek co się u nich współcześnie zaczęło? Odpowiednik 2Tones, Krauta, sceny Canterbury, czy Black Metalu, coś co u nich wystartowało albo nabrało takiego wymiaru, że jest kojarzone z nimi?
Jakieś studia animacji, studia filmowe?
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
- Hatefire
I slavic squat przeniknął do obiegu kulturowego 
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- hcpig
Ale mi chodzi o popkulturę czyli to co się liczy dzisiaj licząc od czasów, kiedy o niej w jakimś nowoczesnym znaczeniu możemy mówić czyli okres po II WŚ - czy było tam coś wartościowego czy może jedynie śmierć, zniszczenie i rip-offy.
To jest zajebiste, popierolony odcinek o zabójczym robocie, wspaniała animacja poziomu której polskie kreskówki nigdy nie osiągnęły a ten kto skomponował ten track od 4:30 jest geniuszem, tak samo to od 6:15 - 1984 rok a brzmi megafuturystycznie niczym co cechuje nagrania np. New Order:
To oczywiste.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 23:13No Graveland, Mgła i Penderecki to popkultura jak jasny chuj xD
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Kolega hcpig miesza systemy tak bardzo, do tego robiąc sobie tu i ówdzie jajca, albo nie robi sobie jajec ale innemu człowiekowi cięzko powiedzieć, czy to jajca czy nie, bo jest dziwny;d że ciężko się do czegoś odnieść, mieszamy kulturę z popkukturą, czasy i systemy wartości. W ogromnym skrócie powtórzę to, co kiedyś powiedziałem raz czy dwa, ale wymaga przypomnień. Na świecie istnieje więcej niż jeden krąg kulturowy (w tym przypadku zachodni), i tak samo, jak dla oczywista jest wielkość Wiedźmina, dla kogoś mieszkającego na Filipinach wcale nie musi być on w ogóle rozpoznawalny, ponieważ oni mają tam swoje twórców, swoje gry, inną muzykę w radiu. A Rosja to gigantyczny kraj z masą krajów-satelitów, gdzie mówi się po rusku, a po angielsku mało kto. Nie wiem jak dziś, ale jeszcze 10 lat temu jak byłem na Łotwie, to miałem problem dogadać się po angielsku, chcieli mówić po rusku, a ja oczywiście ni panimaju. Z praktycznych przykładów i luźnym tokiem myślenia. Jeździliśmy wynajętym autem 2 tygodnie po Omanie, słuchając radia w aucie. Przez te 2 tygodnie ani razu nie usłyszałem niczego, co rozpoznawałbym w jakimkolwiek stopniu. Inna dziwna anecdata, jak jechałem przez Gruzję, to podwozili mnie policjanci, i wtedy w radiu poleciała jakaś piosenka z polskiego rocka, nie wiem co to było, O.N.A. chyba. Byłem autentycznie zszokowany, bo to nawet nie było coś popularnego szczególnie u nas, ten konkretny kawałek.
Podsumowując, mam nadzieję, że nie brzmię jak bubek, który chce się przechwalać, gdzie to nie był i co nie widział, i będzie oświecał, po prostu każdy ma trochę inną perspektywę, a moja jest właśnie taka. Zdrówko
Podsumowując, mam nadzieję, że nie brzmię jak bubek, który chce się przechwalać, gdzie to nie był i co nie widział, i będzie oświecał, po prostu każdy ma trochę inną perspektywę, a moja jest właśnie taka. Zdrówko
Find your flow
- trup
Takie tam propagandowe działania, żarciki russkie... no ale tego samego na pewno na 1000% nie mogli robić w czasie wojny i po wojnie... Wprost niemożliwe.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... p,79cfc278
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... p,79cfc278
Federalna Służba Bezpieczeństwa Rosji rozpoczęła kampanię dezinformacyjną dotyczącą rzezi wołyńskiej. Russia Today przygotowała materiał, w którym powołuje się na odtajnione akta rosyjskich służb (...)
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
mistrzsardu
- zahartowany metalizator
Ukraińcy swoimi głupimi decyzjami sami daja paliwo ruskiej propagandzie. I teraz są zdziwieni.
Celem życia nie jest przeżycie.
- hcpig
Wyznacznikiem oddziaływania popkulturowego jest rezonowanie na lub w po prostu popularność na kolektywnym Zachodzie. Nie ma żadnego znaczenia, że jakiś Sasha Sashołowicz grający ruskie disco polo jest kojarzony w dwóch lub trzech Gównomenistanach.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-07-2026, 10:18A Rosja to gigantyczny kraj z masą krajów-satelitów, gdzie mówi się po rusku, a po angielsku mało kto.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No cóż, mogę tylko powiedzieć, że jest to ekstremalnie zachodniocentryczny, i równie anty-lewicowy pogląd na rzeczywistość, bo jeśli tak pogardliwie postrzegasz kręgi kulturowe, to znaczy, że po prostu gardzisz obcymi kulturami.hcpig pisze: ↑05-07-2026, 17:34Wyznacznikiem oddziaływania popkulturowego jest rezonowanie na lub w po prostu popularność na kolektywnym Zachodzie. Nie ma żadnego znaczenia, że jakiś Sasha Sashołowicz grający ruskie disco polo jest kojarzony w dwóch lub trzech Gównomenistanach.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-07-2026, 10:18A Rosja to gigantyczny kraj z masą krajów-satelitów, gdzie mówi się po rusku, a po angielsku mało kto.
Find your flow
-
Miczurin
- zaczyna szaleć
Jednego dnia piszemy tak:
Przestałbyś już trolować.
a drugiego tak:3dfxenjoyer pisze:Lewica to przede wszystkim prawa człowieka i trudno przymykać oko na zachowania polegające na umizgach do tych, którzy tych praw nie szanują.
Wyznacznikiem oddziaływania popkulturowego jest rezonowanie na lub w po prostu popularność na kolektywnym Zachodzie. Nie ma żadnego znaczenia, że jakiś Sasha Sashołowicz grający ruskie disco polo jest kojarzony w dwóch lub trzech Gównomenistanach.
Przestałbyś już trolować.
- hcpig
Nonsens, jakoś Japonia, Korea czy nawet Indonezja się przebija więc ciekawe co to za wpływowe, nowatorskie haj-kłality wynalazki popkulturowe są generowane w przysłowiowym Muchosrańsku i tylko z przyczyn chujwiejakich nie przenikają na Zachód jak kiedyś T.A.T.U, czy jak to się tam nazywało.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-07-2026, 18:53No cóż, mogę tylko powiedzieć, że jest to ekstremalnie zachodniocentryczny, i równie anty-lewicowy pogląd na rzeczywistość, bo jeśli tak pogardliwie postrzegasz kręgi kulturowe, to znaczy, że po prostu gardzisz obcymi kulturami.
- tabaluga
- weteran forumowych bitew
szach mat
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No jak jesteś ciekawy to tam po prostu pojedź, świat jest zajebiscie duży i ma wiele do zaoferowania. O Chinach też powiesz, że to osrana pseudokultura, ponieważ ich piosenki nie są grane w polskim radiu?hcpig pisze: ↑05-07-2026, 19:49Nonsens, jakoś Japonia, Korea czy nawet Indonezja się przebija więc ciekawe co to za wpływowe, nowatorskie haj-kłality wynalazki popkulturowe są generowane w przysłowiowym Muchosrańsku i tylko z przyczyn chujwiejakich nie przenikają na Zachód jak kiedyś T.A.T.U, czy jak to się tam nazywało.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-07-2026, 18:53No cóż, mogę tylko powiedzieć, że jest to ekstremalnie zachodniocentryczny, i równie anty-lewicowy pogląd na rzeczywistość, bo jeśli tak pogardliwie postrzegasz kręgi kulturowe, to znaczy, że po prostu gardzisz obcymi kulturami.
Find your flow
- hcpig
Chiny to ten sam przypadek co Rosja, tryliard ludzi ale impakt kulturowy na Zachodzie żałośnie mały. Tak to już jest w zamordyźmie chociaż pomału coś się dzieje w grach i horrorach.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-07-2026, 19:59O Chinach też powiesz, że to osrana pseudokultura, ponieważ ich piosenki nie są grane w polskim radiu?
A lewicowa, stawiająca na wolnościowe wartości Szwecja? Połowa kontentu tego forum jest o szwedzkiej muzyce.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Dobra, to jest ten moment kiedy muszę uznać że to trolling, bo to nie może być na seriohcpig pisze: ↑05-07-2026, 20:06Chiny to ten sam przypadek co Rosja, tryliard ludzi ale impakt kulturowy na Zachodzie żałośnie mały. Tak to już jest w zamordyźmie chociaż pomału coś się dzieje w grach i horrorach.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑05-07-2026, 19:59O Chinach też powiesz, że to osrana pseudokultura, ponieważ ich piosenki nie są grane w polskim radiu?
A lewicowa, stawiająca na wolnościowe wartości Szwecja? Połowa kontentu tego forum jest o szwedzkiej muzyce.
Find your flow