URGEHAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
długopisyyyyyyyyyy

26-10-2006, 14:39

[quote][i]Wysłane przez COFFIN[/i]
Twoja stara trzecia liga :-) Ta kapela jest kwintesencją gatunku, a z riffów, ktore sa na tej i poprzedniej płycie, Darkthrone mógłby zrobic kolejnych 5-6 albumów. I jesli twierdzisz, że nie grają nic odkrywczego to nie masz pojecia o czym mowisz, wlasnie o to chodzi, a w ramach tego wlasnie stylu nie maja u siebie przynajmniej konkurencji [/quote]

Jeśli Urgehal jest kwintesencją gatunku to nie wiem czym jest Immortal,Mayhem czy właśnie Dark Throne
sorry ,dla mnie to jedna z wielu mało znaczących kapel powstałych w połowie lat 90-tych kiedy to była moda na takie granie
Taki Immortal ma swój styl.. po paru rifach wiesz z czym/z kim masz do czynienia. Urgehal to średniej klasy zespół black metalowy.. riffy,wokal zupełnie wtórne -taki zlepek-składak bez większych emocji
mnie to nie rusza
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

26-10-2006, 14:42

I znowu pierdolisz - powstali w 1991 roku, więc raczej zanim wybuchl boom na BM z Norwegii.
długopisyyyyyyyyyy

26-10-2006, 15:37

I znowu pierdolisz - powstali w 1991 roku, więc raczej zanim wybuchl boom na BM z Norwegii. [/quote]

raczej w 92 a nie w 91... ale o co tu się sprzeczać ,siedzieli pewnie wtedy po lasach wmawiając sobie jacy to są żli ćpając,chlając i grając na jednej strunie od gitary
a kiedy wydali pierwszą płytę ? chyba w 97 nie?
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

26-10-2006, 16:08

dlugopisyyy konserwatysta. tylko koniec '80.
Obrazek
długopisyyyyyyyyyy

26-10-2006, 16:22

a wcale że nie konserwatysta ,tylko nie lubie wtórnych zespołów no i tych wszystkich prawdziwych co chą za wszelką cenę powrócić do starych brzmień,produkcji.. (zreszta to już w tej chwili jest moda)
kapele te produkują riffy które już były,wokal który juz był itd.. szkoda na to czasu.. nie da się wrócić do starych czasów bo ich już nie ma i nie będzie
Weżmy na przykład nowy Dim Mak ,to jest muzyka na te czasy i jest przezajebista
a Urgehal.. jeden z wielu
Awatar użytkownika
COFFIN

26-10-2006, 16:24

[quote][i]Wysłane przez długopisyyyyyyyyyy[/i]
I znowu pierdolisz - powstali w 1991 roku, więc raczej zanim wybuchl boom na BM z Norwegii. [/quote]

raczej w 92 a nie w 91... ale o co tu się sprzeczać ,siedzieli pewnie wtedy po lasach wmawiając sobie jacy to są żli ćpając,chlając i grając na jednej strunie od gitary
a kiedy wydali pierwszą płytę ? chyba w 97 nie? [/quote]
Koniec 1991. To kiedy wydali pierwszy album nie ma tu wiekszego znaczenia, nie wszyscy wybijali sie od razu, a niektorym pomoglo wiadomo co. Immortal powiadasz ? Owszem, wtedy coś znaczyl, wraz z kazdm następnym albumem po Battles łagodniał, z dobrej kapeli robila się maszynka do robienia kasy, czego nie wytrzymał nawet sam Abbath. Z Urgehal jest dokladnie odwrotnie - ich sila razenia wzrasta wraz z każda następna plytą, muzyka jest lepiej skomponowana, zagrana, przy czym nie traci nic ze swojej agresywności, a same gitary i perkusja są czymś o czym Fenriz i Nocturno moga sobie tylo pomarzyć. Oni sa przykladem, ze surowy BM nie musi byc prostacki. Immortal wypada przy nich jak Closterkeller przy Morbid Angel na przyklad.
Awatar użytkownika
COFFIN

26-10-2006, 16:28

[quote][i]Wysłane przez długopisyyyyyyyyyy[/i]
a wcale że nie konserwatysta ,tylko nie lubie wtórnych zespołów no i tych wszystkich prawdziwych co chą za wszelką cenę powrócić do starych brzmień,produkcji.. (zreszta to już w tej chwili jest moda)
[/quote]
Ja Ciebie doskonale rozumiem, tylko widzę, że Ty nie za bardzo jarzysz, że Urgehal to nie kapela RETRO, Oni nigdzie nie muszą wracac, bo sa tam od początku.
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

26-10-2006, 16:35

nikt nie lubi wtornych zespolow.
z ta moda to bym tak nie przesadzal bo tak naprawde wszyscy o tym pierdola a ile mamy w polsce takowych zespolow?
ile z tych zespolow zasluguje na cos wiecej niz 3/6?
i dodatkowo slucha tego bardzo malo osob, nie ma sensu gadanie o modzie bo takowej po prostu nie ma.
Obrazek
Sebczyq
rozkręca się

26-10-2006, 16:54

Urgehal to zdecydowanie kapela wybijająca się ponad przeciętność. Przynajmniej wśród zespołów black metalowych.
Jednak z tym Fenrizem to COFFIN przegiąłeś ;)
Imperare sibi maximum est imperium. Nunc est bibendum!
Awatar użytkownika
COFFIN

26-10-2006, 17:03

No akurat moim zdaniem Uruz zamiata Fenriza dokumentnie. Ale przecież nie od dziś wiadomo jakim bębniarzem jest Fenriz i o co chodzi w jego grze :-)
Sebczyq
rozkręca się

26-10-2006, 17:09

No akurat moim zdaniem Uruz zamiata Fenriza dokumentnie. Ale przecież nie od dziś wiadomo jakim bębniarzem jest Fenriz i o co chodzi w jego grze :-) [/quote]

Generalnie to nie chodziło mi o osoby samych bębniarzy, a raczej relację na linii Urgehal - Darkthrone. Stąd też mogłem i powinienem wymienić również Nocturno. Aczkolwiek kwestia gustu ;)
Imperare sibi maximum est imperium. Nunc est bibendum!
Awatar użytkownika
Nesh
zaczyna szaleć

26-10-2006, 22:04

[size=67]COFFIN[/size].....
wiesz moze o jakims gig'u w Londynie tego zespolu co sie o niego rozchodzi ??
'Kirkebranner - er glimrende'

Anno Serpenti 2K6
Awatar użytkownika
COFFIN

26-10-2006, 22:09

Londyn ? Trasa jest w fazie planow i nie wiadomo gdzie beda grali, wszystkie poprzednie trasy tam nie zawitały, jeśli się nie mylę. Może tym razem ?
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

27-10-2006, 14:18

[quote][i]Wysłane przez NW.[/i]
z ta moda to bym tak nie przesadzal bo tak naprawde wszyscy o tym pierdola a ile mamy w polsce takowych zespolow?
i dodatkowo slucha tego bardzo malo osob, nie ma sensu gadanie o modzie bo takowej po prostu nie ma. [/quote]
LOL.
Moda oczywiście JEST. Słucha tego od zajebania ludzi (jak na możliwości gatunku ekstremalnego), a i na Allegro wystarczy spojrzeć, by wychwycić pewną regułę cenową.
To, że większość kapel jest kiepska też świadczy o modzie. Moda jest wtedy, gdy wszyscy bez względu na to, czy mają coś do powiedzenia czy nie, chcą spróbować swoich sił w takim a nie innym stylu.
Polska ma akurat sporo zespołów grających black (taki, siaki, religijny i inny, ale zawsze w odniesieniu do Norwegii). Mają też one dużą popularność. Wystarczy spojrzeć jak schodzą płytki i jak często są wywiady z tymi kapelami.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

27-10-2006, 14:51

Twoja stara trzecia liga :-) Ta kapela jest kwintesencją gatunku, a z riffów, ktore sa na tej i poprzedniej płycie, Darkthrone mógłby zrobic kolejnych 5-6 albumów. I jesli twierdzisz, że nie grają nic odkrywczego to nie masz pojecia o czym mowisz, wlasnie o to chodzi, a w ramach tego wlasnie stylu nie maja u siebie przynajmniej konkurencji [/quote]

Gdyby nie Darkthrone to Urgehal prawdopodobnie grałby death metal i być może nigdy nie doczekałby sie wydania debiutanckiej płyty. Darkthrone nie wykorzystałby żadnego riffu Urgehal nawet na bootlegu z próby. Nie zrozum mnie źle, Urgehal to dobra kapela, ich nowa płyta bardzo mi się podoba, ale do historii muzyki metalowej raczej nie wejdą.
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

27-10-2006, 17:48

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
[quote][i]Wysłane przez NW.[/i]
i dodatkowo slucha tego bardzo malo osob, nie ma sensu gadanie o modzie bo takowej po prostu nie ma. [/quote]
LOL.
Moda oczywiście JEST. Słucha tego od zajebania ludzi (jak na możliwości gatunku ekstremalnego), a i na Allegro wystarczy spojrzeć, by wychwycić pewną regułę cenową.
To, że większość kapel jest kiepska też świadczy o modzie. Moda jest wtedy, gdy wszyscy bez względu na to, czy mają coś do powiedzenia czy nie, chcą spróbować swoich sił w takim a nie innym stylu.
Polska ma akurat sporo zespołów grających black (taki, siaki, religijny i inny, ale zawsze w odniesieniu do Norwegii). Mają też one dużą popularność. Wystarczy spojrzeć jak schodzą płytki i jak często są wywiady z tymi kapelami. [/quote]

Longinus tu akurat mnie nie zrozumiales.
chodzilo mi raczej o modzie w szeroko pojmowanej liczbie spoleczenstwa ktora slucha takiej muzyki.
na tysiac osob moze z 1-2?
wiec w tym przypadku dla mnie mody nie ma.
nawet na masterfulu nie widac przejawow mody na retro gdzie tematy o Warfist czy Bestial Raids swieca pustkami..
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

27-10-2006, 17:49

bo co napisać o zespole, który dorobek artystyczny ma - praktycznie - żaden...
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

27-10-2006, 18:09

no coz w przypadku BR to tak bym nie przesadzal.
troche juz nagrali i ciagle cos nowego majstruja. no chyba ze po prostu wziales ich za chujnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

27-10-2006, 18:15

Nie wziąłem ich za chujnię, po prostu nie moja działka. Poza tym to 'trochę' to dwa dema, dwa rehy i jakieś z dupy splity w 2 egzemplarzach ;].
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
COFFIN

27-10-2006, 19:34

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]

Gdyby nie Darkthrone to Urgehal prawdopodobnie grałby death metal i być może nigdy nie doczekałby sie wydania debiutanckiej płyty. Darkthrone nie wykorzystałby żadnego riffu Urgehal nawet na bootlegu z próby. Nie zrozum mnie źle, Urgehal to dobra kapela, ich nowa płyta bardzo mi się podoba, ale do historii muzyki metalowej raczej nie wejdą. [/quote]
No tak, to nie te czasy, ze muzyce pomagaja rożne wyczyny.... Prawdopodobnie masz rację, że nie wykorzystali by jakiegoś riffu, bo tak się zastanawiam, czy potrafili by to zagrać, o solowkach nie wspomnę...
ODPOWIEDZ