URGEHAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

27-10-2006, 19:36

[quote][i]Wysłane przez Morph[/i]
Nie wziąłem ich za chujnię, po prostu nie moja działka. Poza tym to 'trochę' to dwa dema, dwa rehy i jakieś z dupy splity w 2 egzemplarzach ;]. [/quote]

niedlugo pelny album ze stajni Tomaja.
Obrazek
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

27-10-2006, 21:50

[quote][i]Wysłane przez COFFIN[/i]
[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Twoja stara trzecia liga :-) Ta kapela jest kwintesencją gatunku, a z riffów, ktore sa na tej i poprzedniej płycie, Darkthrone mógłby zrobic kolejnych 5-6 albumów. I jesli twierdzisz, że nie grają nic odkrywczego to nie masz pojecia o czym mowisz, wlasnie o to chodzi, a w ramach tego wlasnie stylu nie maja u siebie przynajmniej konkurencji [/quote]

Gdyby nie Darkthrone to Urgehal prawdopodobnie grałby death metal i być może nigdy nie doczekałby sie wydania debiutanckiej płyty. Darkthrone nie wykorzystałby żadnego riffu Urgehal nawet na bootlegu z próby. Nie zrozum mnie źle, Urgehal to dobra kapela, ich nowa płyta bardzo mi się podoba, ale do historii muzyki metalowej raczej nie wejdą. [/quote]
No tak, to nie te czasy, ze muzyce pomagaja rożne wyczyny.... Prawdopodobnie masz rację, że nie wykorzystali by jakiegoś riffu, bo tak się zastanawiam, czy potrafili by to zagrać, o solowkach nie wspomnę... [/quote]

Jakie wyczyny? Akurat Darkthrone jest jedną z nielicznych kapel tamtej sceny, która nie ma na koncie kryminalnych wybryków(przynajmniej takich, o których wszyscy by wiedzieli). Co do umiejętności, to chyba musiałem Cię urazić skoro piszesz, że nie potrafiliby zagrac jakiegoś tam riffu Urgehal. To, że grają prosto, nie oznacza że grać nie potrafią. No chyba, ze bezkrytycznie łykasz teksty Fenriza i wierzysz w to, ze jakimś dziwnym zrządzeniem losu utracili swoje umiejętnosci na przestrzeni tych kilkunastu lat. Zapewne Fenriz miałby problem z zagraniem solówek, ale nie sadzę by sprawiły one większy kłopot Nocturno Culto. Inna sprawa, że nie o technikę tu chodzi, a o wyobraźnię i umiejetność komponowania utworów. Być może dla Ciebie Urgehal przewyższa w tym względzie Darkthrone, ale dla mnie to po prostu inna liga(w przypadku D. pierwsza, żeby nie było wątpliwości), i nie mówię tu tylko o wczesnych krążkach autorów "Transilvanian Hunger".
Awatar użytkownika
Nesh
zaczyna szaleć

27-10-2006, 22:50

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Być może dla Ciebie Urgehal przewyższa w tym względzie Darkthrone, ale dla mnie to po prostu inna liga(w przypadku D. pierwsza, żeby nie było wątpliwości), i nie mówię tu tylko o wczesnych krążkach autorów "Transilvanian Hunger". [/quote]

Dorzuce swoje 3 grosze i powiem, ze Darkthrone to Darkthrone a Urgehal to Urgehal....tak wiec...te zespoly jak i wiekszosc cechuje inny sposob tworzenia muzyki...kazdy ma swoj styl itp...Darkthrone wydajac plyty z utworami, ktore sa monotematyczne udowadnia na swoj sposob swoja klase...Urgehal robi to inaczej...doskonalac sie...jak dla mnie oba zespoly sa kultowe...
'Kirkebranner - er glimrende'

Anno Serpenti 2K6
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-10-2006, 16:28

[quote][i]Wysłane przez NW.[/i]
Longinus tu akurat mnie nie zrozumiales.
chodzilo mi raczej o modzie w szeroko pojmowanej liczbie spoleczenstwa ktora slucha takiej muzyki.
na tysiac osob moze z 1-2?
wiec w tym przypadku dla mnie mody nie ma.
nawet na masterfulu nie widac przejawow mody na retro gdzie tematy o Warfist czy Bestial Raids swieca pustkami.. [/quote]
Ale jaki ma sens takie rozumowanie?
Przecież wiadomo, że mody na metal w ogóle nie ma, bo jest moda na hip-hop. Jeśli rozmawiamy o modzie to właśnie w obrębie metalu i tu, owszem, moda na retro black istnieje.
Co więcej, zgodzę sie z długopisamiiiiiiiiii, że Urgehal jest jej wynalazkiem. Co z tego, że jest niemal rówieśnikiem Darkthrone, skoro wylansowała go właśnie powtórna fascynacja na dawnym blackiem?
Wtedy, gdy wiadome zespoły definiowały gatunek, Urgehal nie miał siły przebicia i nie pojawił się wśród prekursorów (nie nagrał płyty znaczącej dla tej stylistyki). Teraz, gdy zespoły prekursorskie (Darkthrone, Satyricon, Immortal. Emperor) odnalazły swoją drogę i dalej się rozwijają (co jeszcze bardziej dowodzi ich wielkości) pojawia się Urgehal wyniesiony na sztuczny piedestał modą na retro.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gość

28-10-2006, 21:26

gdybyscie sie zjawili na koncercie Urgehal 06.04.06 w Krakowie to gadalibyscie inaczej :)
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

28-10-2006, 21:29

A na chuj, jak ktoś nie słyszy czegoś na płycie, to i koncert nie pomoże. W moim przypadku gig w Berlinie tylko mnie utwierdził w zdaniu, ktore gdzieś tam powyżej przedstawiłem.
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

28-10-2006, 23:32

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Longinus tu akurat mnie nie zrozumiales.
chodzilo mi raczej o modzie w szeroko pojmowanej liczbie spoleczenstwa ktora slucha takiej muzyki.
na tysiac osob moze z 1-2?
wiec w tym przypadku dla mnie mody nie ma.
nawet na masterfulu nie widac przejawow mody na retro gdzie tematy o Warfist czy Bestial Raids swieca pustkami.. [/quote]
Ale jaki ma sens takie rozumowanie?
Przecież wiadomo, że mody na metal w ogóle nie ma, bo jest moda na hip-hop. Jeśli rozmawiamy o modzie to właśnie w obrębie metalu i tu, owszem, moda na retro black istnieje.
Co więcej, zgodzę sie z długopisamiiiiiiiiii, że Urgehal jest jej wynalazkiem. Co z tego, że jest niemal rówieśnikiem Darkthrone, skoro wylansowała go właśnie powtórna fascynacja na dawnym blackiem?
Wtedy, gdy wiadome zespoły definiowały gatunek, Urgehal nie miał siły przebicia i nie pojawił się wśród prekursorów (nie nagrał płyty znaczącej dla tej stylistyki). Teraz, gdy zespoły prekursorskie (Darkthrone, Satyricon, Immortal. Emperor) odnalazły swoją drogę i dalej się rozwijają (co jeszcze bardziej dowodzi ich wielkości) pojawia się Urgehal wyniesiony na sztuczny piedestał modą na retro. [/quote]

tylko ze z twojej wypowiedzi wnioskuje ze moda na retro bm to Darkthrone, Satyricon, Emperor.
Ja mowie o zespolach wzorujacych sie Beherit, Sarcofago, VON, Blasphemy, Holocausto itp. a w obrebie 'metalu' to ja widze coraz wiecej osob zafascynowanych Nightwish czy innym Him.

jesli Urgehal mialby byc wynalazkiem mody na retro to watpie aby od wydania pierwszych materialow do terazniejszosci jechali na 'modzie na stare klimaty'.
co jak co ale sporo juz czasu uplynelo a mody maja to do siebie ze dosyc szybko sie zmieniaja, dlatego wole Urgehal, Watain, Funeral Mist etc. nazywac po prostu kolejna fala bm.
Obrazek
Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

28-10-2006, 23:33

A na chuj, jak ktoś nie słyszy czegoś na płycie, to i koncert nie pomoże. W moim przypadku gig w Berlinie tylko mnie utwierdził w zdaniu, ktore gdzieś tam powyżej przedstawiłem. [/quote]

a tutaj to sie nie zgodze bo czesto jak sie widzi powera na scenie to po powrocie chwyta sie ponownie plyte ktora niepodeszla.
i o dziwo jest dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
COFFIN

29-10-2006, 00:01

Doskonale wiem o czym mowisz, bo to się często zdarza. Mnie tez nie chodzi o porownania typu lepszy-gorszy na lini Darkthrone - Urgehal. Natomiast caly czas twierdzę, ze Urgehal jest dużo ciekawszy w obrebie jakby nie patrzec tego samego stylu, a ich dwa ostatnie albumy zjadają to, co Darkthrone nagral na ostatnich powiedzmy 5-ciu. Ale kij z tym, wszyscy zainteresowani wyrobili sobie już zdanie na temat tej kapeli.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-10-2006, 00:24

Doskonale wiem o czym mowisz, bo to się często zdarza. Mnie tez nie chodzi o porownania typu lepszy-gorszy na lini Darkthrone - Urgehal. Natomiast caly czas twierdzę, ze Urgehal jest dużo ciekawszy w obrebie jakby nie patrzec tego samego stylu, a ich dwa ostatnie albumy zjadają to, co Darkthrone nagral na ostatnich powiedzmy 5-ciu. Ale kij z tym, wszyscy zainteresowani wyrobili sobie już zdanie na temat tej kapeli. [/quote]

W jakim sensie ciekawszy? Z ostatnich pięciu albumów Darkthrone każdy jest inny(oczywiście w obrębie obranej stylistyki). Poszczególne utwory tez różnia się od siebie(na ostaniej płycie nawet bardzo). Najbardziej jednorodne stylistycznie płyty Darkthrone to "Transilvanian Hunger" i "Panzerfaust", zwłaszcza na tej pierwszej mozna mówić o zlewaniu sie utworów w jedną całość, ale począwszy od "Total Death" można zauważyc większe zróżnicowanie, a takze dużą ilość pomysłów. Nie ma sensu dyskusja typu "lepsze to niz tamto", ale Darkthrone z pewnością nie należy do zespołów nagrywających w kółko od nowa tą samą płytę, mimo że wiele osób tak właśnie ich postrzega. Często mam wrażenie, że ludzie w ogóle tych płyt nie znają.
Awatar użytkownika
COFFIN

29-10-2006, 00:33

W jakim sensie ciekawszy ? Ano w takim, ze w muzyce Urgehal dzieje się jednoczesnie bardzo duzo. O umiejętnościach stricte technicznych nie wspominam, bo to roznica conajmniej dwoch klas, jak ktoś tego nie zauważa i nie slyszy co grają gitarzyści i perkusista na TTFTD lub Goatcraft, to mam wrażenie, ze w ogole nie slyszal dwoch ostatnich płyt.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-10-2006, 00:47

Przyznaję, że swoją opinię opieram tylko na "Goatcraft Torment". Ja słyszę doskonale, że goście potrafią grać, pisałem już wcześniej że mi się ta płyta podoba.
Mój "problem" polega na tym, że muzyka Darkthrone bardziej do mnie przemawia mimo a może właśnie dzięki swojej prostocie, a ich riffy wydają mi się ciekawsze. To jednak kwestia gustu, także raczej ani ja Ciebie, ani Ty mnie nie przekonasz. Co do umiejętności technicznych, to fakt, ze ktos gra prosto nie oznacza, że lepiej nie potrafi. Wydaje mi się, że Urgehal w pełni pokazuje swoje umiejetnosci w muzyce, a Darkthrone nie. Ale w sumie trudno mi jest to oceniać i w tym przypadku jest to raczej kwestia drugoplanowa, bo liczy sie treść. Skoro wolisz Urgehal, to luz, zakończmy ten wątek. To dobry zespół, a czy gra ciekawszą muzykę od Darkthrone, to juz niech każdy sobie sam oceni.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

29-10-2006, 02:32

tylko ze z twojej wypowiedzi wnioskuje ze moda na retro bm to Darkthrone, Satyricon, Emperor.[/quote]
To jest złe wnioskowanie. Przeczytaj uważnie mojego poprzedniego posta.
Ja mowie o zespolach wzorujacych sie Beherit, Sarcofago, VON, Blasphemy, Holocausto itp.[/quote]
Co to ma wspólnego w takim razie z Urgehal? Przecież Urgehal gra pod Darkthrone, a nie pod w/w zespoły.
w obrebie 'metalu' to ja widze coraz wiecej osob zafascynowanych Nightwish czy innym Him. [/quote]
A ja widzę modę na grind.
Mogą być różne mody, co nie zmienia faktu, że na retro-bm też jest moda.
jesli Urgehal mialby byc wynalazkiem mody na retro to watpie aby od wydania pierwszych materialow do terazniejszosci jechali na 'modzie na stare klimaty'.[/quote]
Ale przecież oni nie jadą na modzie od początku. Dopiero teraz zostali wylansowani, bo prekursorzy poszli w innych kierunkach i trzeba było zapełnić czymś lukę po Darkthrone.

Tak czy siak BM w wykonaniu Urgehal jest gatunkiem martwym.

Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

29-10-2006, 02:34

O umiejętnościach stricte technicznych nie wspominam, bo to roznica conajmniej dwoch klas [/quote]
Ale czy to świadczy o jakiejś wartości?

Awatar użytkownika
NW.
postuje jak opętany!
Kontakt:

29-10-2006, 21:45

tylko ze z twojej wypowiedzi wnioskuje ze moda na retro bm to Darkthrone, Satyricon, Emperor.[/quote]
To jest złe wnioskowanie. Przeczytaj uważnie mojego poprzedniego posta.
Ja mowie o zespolach wzorujacych sie Beherit, Sarcofago, VON, Blasphemy, Holocausto itp.[/quote]
Co to ma wspólnego w takim razie z Urgehal? Przecież Urgehal gra pod Darkthrone, a nie pod w/w zespoły.

ok juz rozumiem, co nie zmienia faktu ze jednak istnieje kilka odlamow 'mody na retro' 1)Darkthrone 2) wymienione przez mnie zespoly, dlatego jak juz pisalem lepiej to nazywac kolejna fala bm. szufladkujac gatunek i tak do niczego nie dojdziemy.

w obrebie 'metalu' to ja widze coraz wiecej osob zafascynowanych Nightwish czy innym Him. [/quote]
A ja widzę modę na grind.
Mogą być różne mody, co nie zmienia faktu, że na retro-bm też jest moda.

powiedzy ze jest ale w bardzo nielicznym gronie 'wtajemniczonych'

jesli Urgehal mialby byc wynalazkiem mody na retro to watpie aby od wydania pierwszych materialow do terazniejszosci jechali na 'modzie na stare klimaty'.[/quote]
Ale przecież oni nie jadą na modzie od początku. Dopiero teraz zostali wylansowani, bo prekursorzy poszli w innych kierunkach i trzeba było zapełnić czymś lukę po Darkthrone.

Tak czy siak BM w wykonaniu Urgehal jest gatunkiem martwym. [/quote]

dokladnie moda na retro jest ale gatunek sam w sobie umarl.

wydaje mi sie ze luka po Darkthrone nie wymagala calkowicie wypelnienia a nawet jesli to nie tylko Urgehal ja wypelnil.
jest wiele zespolow ktore o wiele lepiej by sie nadawaly do tego zadania.
Urgehal ma swoj wlasny rozpoznawalny styl i moze powiedzmy ze dobudowuje ciagle nowe elementy do tej 'luki po Darkthrone'.
Obrazek
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

29-10-2006, 22:01

Z tym się absolutnie zgodzę.
Na pewno sam Urgehal nie wystarczy, tym bardziej, że powoli znajduje własną drogę.

Awatar użytkownika
COFFIN

29-10-2006, 22:02

O umiejętnościach stricte technicznych nie wspominam, bo to roznica conajmniej dwoch klas [/quote]
Ale czy to świadczy o jakiejś wartości? [/quote]
Jak najbardziej, o wartości Urgehal, to coś, co ich odróznia od reszty. Ostatnio znalazlem recenzję nowej płyty, jest na MHOUSE i co mnie zaskoczylo - jest autorstwa Konopnickiej - idealnie trafił z opisem tej płyty.
Awatar użytkownika
COFFIN

29-10-2006, 22:05

Urgehal ma swoj wlasny rozpoznawalny styl i moze powiedzmy ze dobudowuje ciagle nowe elementy do tej 'luki po Darkthrone'. [/quote]
To też równie dobrze mogłoby byc w recenzji tej płyty.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

29-10-2006, 22:06

Jak najbardziej, o wartości Urgehal, to coś, co ich odróznia od reszty. [/quote]
Technika świadczy o ich wartości? Przecież w metalu jest od zajebania lepiej grających zespołów (pod wzgl. technicznym), a w black metalu technika to zwykły i niepotrzebny manieryzm. Niczego tak naprawdę nie wnosi.

Awatar użytkownika
akall
zaczyna szaleć

29-10-2006, 22:14

Urgehal gra wg mnie naciekawszy blackmetal jaki obecnie powstaje w Norwegii. Wiadomo że pod względem wagi dla gatunku to nie Darkthrone, ale wkurwia mnie pierdolenie że to jakiśtam jeden z kilkuset 2,3-cio ligowych zespolików. Umiejętności technicznych odmówić im nie można, na żywo rozpierdalają nawet jeszcze mocniej, ale to co ich rzeczywiście wyróżnia to rozpoznawalny styl i charakterystyczny klimat, jak ktoś tego nie słyszy to jest głuchy.
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
ODPOWIEDZ