DEATH BREATH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

15-03-2007, 20:40

?

przecież nazwa DEATH METAL pojawiła się po raz pierwszy w kontekście HELLHAMMER właśnie. CF po tej stronie wielkiej wody, a Possessed po drugiej to właśnie pierwsi z pierwszych. jeżeli to negujesz, to nie masz zielonego pojęcia o tej muzyce.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

15-03-2007, 20:40

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
[quote][i]Wysłane przez Major[/i]
Dokładnie tak. Ówcześni animatorzy sceny black, upierdolili sobie, ze trzeba zrobić podział scen, pewnie dlatego, ze mieli kompleksy. W co drugim zinie i magazynie było pierdolenie, ze death metal to gówno, zjadł swój ogon i przestanie istnieć. Minęło parę lat, ludzie dorośli i zrozumieli, że te sceny powinny funkcjonować mniej lub bardziej blisko siebie. A największy śmiech wzbudzają ci, którzy porzucili black na rzecz death. Ot taki naturalny rozwój. [/quote]

jaki bełkot ;)

kontrast między black a death metalem to początek lat 90, a nie ich druga połowa. to właśnie w drugiej połowie lat 90 rozpoczęły się wycieczki w kierunku zdecydowanie łączącym oba gatunki. [/quote]

Umówmy się że sytuacja którą opisałem dotyczy lat 93-96. A więc zahacza o drugą połowe lat 90-tych.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:42

Umówmy się że sytuacja którą opisałem dotyczy lat 93-96. A więc zahacza o drugą połowe lat 90-tych. [/quote]

ja ją pamiętam raczej z lat 91-94, kiedy jeszcze było o czym (o death metalu) mówić... później już takich wyskoków nie pamiętam - gdzieś tak od 94 właśnie nikogo już żaden death metal nie interesował i skupiono sie raczej na wojenkach wewnątrz sceny BM...
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

15-03-2007, 20:43

?

przecież nazwa DEATH METAL pojawiła się po raz pierwszy w kontekście HELLHAMMER właśnie. CF po tej stronie wielkiej wody, a Possessed po drugiej to właśnie pierwsi z pierwszych. jeżeli to negujesz, to nie masz zielonego pojęcia o tej muzyce. [/quote]
Ja o Hellhamer nic nie napisałem. Natomiast nigdy nie postrzegałem CF jako dm. Mysląc takimi kategoriami, można twierdzić, ze KAT to black metal.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:45

no bo Kat to jest, a raczej BYŁ black metal. a CF death metal - jak nie łapiesz, że ta muzyka praktycznie powstała na Morbid Tales czy To Mega Therion, to nic nie łapiesz ;)
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

15-03-2007, 20:49

Ta muzyka powsatła na Death Metal i Death By Metal. CF nigdy nie tworzył dm w czystej formie.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

15-03-2007, 20:50

black metal w podobnym momencie jak death metal, może z rok dwa później również się niemal całkowicie wyeksploatował... dopiero niedawno się odrodził.

zasadniczo METAL w drugiej połowie lat 90 to była bryndza, bieda i chuj wielki. [/quote]

Bzdura. W drugiej połowie lat 90-tych wyszło wiele zabójczych albumów. Debiut Nile, dwójka i trójka Cryptopsy, trzy płyty Angelcorpse, epka Suffocation, "Forever Underground" Vital Remains, cały czas świetne albumy nagrywały Immolation, Morbid Angel, Incantation, Malevolent Creation, Monstrosity, czy z innej nieco beczki Bolt Thrower. Pojawiły sie Krisiun i Rebaelliun, swoją najlepszą, debiutancką płytę wydał Hate Eternal, rozwijała się scena death/grind w tym między innymi Dying Fetus, Deeds of Flesh, Exhumed. W Polsce nieźle sobie radziły Lost Soul, Ahret Dev, Damnable...a to tylko death metal.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

15-03-2007, 20:52

zasadniczo METAL w drugiej połowie lat 90 to była bryndza, bieda i chuj wielki. [/quote]
Pewnie dlatego, ze zniknął z MTV i innych "fajnych" mediów, które wyprały ci wtedy mózg.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:53

Ta muzyka powsatła na Death Metal i Death By Metal. CF nigdy nie tworzył dm w czystej formie. [/quote]

nie istnieje coś takiego, jak czysta forma - muzyka ewoluuje, to co 20 lat temu było "czyste" dziś jest archaizmem... natomiast jedno wiem - Death jako zespół NICZEGO nie stworzył - jedynie rozwinął to, co już istniało. i tu, rzeczywiście nie na bazie CF, a na bazie debiutu Possessed.

krótko mówiąc:

Seven Churches >>>>>>> cały ten przereklamowany Chuck Schuldiner.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:54

Pewnie dlatego, ze zniknął z MTV i innych "fajnych" mediów, które wyprały ci wtedy mózg. [/quote]

nie wiem, nie oglądałem wtedy żadnego MTV. raczej odjechałem w jazz, industrial i lata 70 znudzony nędzą serwowaną w tym czasie przez scenę metalową.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

15-03-2007, 20:55

LOL, powiedz jeszcze że Schuldiner siedział w 1984 roku pod salą prób Possessed z dyktafonem.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:56

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Bzdura. W drugiej połowie lat 90-tych wyszło wiele zabójczych albumów. Debiut Nile, dwójka i trójka Cryptopsy, trzy płyty Angelcorpse, epka Suffocation, "Forever Underground" Vital Remains, cały czas świetne albumy nagrywały Immolation, Morbid Angel, Incantation, Malevolent Creation, Monstrosity, czy z innej nieco beczki Bolt Thrower. Pojawiły sie Krisiun i Rebaelliun, swoją najlepszą, debiutancką płytę wydał Hate Eternal, rozwijała się scena death/grind w tym między innymi Dying Fetus, Deeds of Flesh, Exhumed. W Polsce nieźle sobie radziły Lost Soul, Ahret Dev, Damnable...a to tylko death metal. [/quote]

zabawne, ale WSZYSTKO co wymieniłeś znam i wszystko to mieści się w przedziale DO 7 / 10.

II liga w latach 89-94 wydawała lepsze krążki.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

15-03-2007, 20:56

gdzieś tak od 94 właśnie nikogo już żaden death metal nie interesował i skupiono sie raczej na wojenkach wewnątrz sceny BM... [/quote]

Mylisz się, było parę osób, których właśnie death metal interesował wtedy najbardziej.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:58

LOL, powiedz jeszcze że Schuldiner siedział w 1984 roku pod salą prób Possessed z dyktafonem. [/quote]

nie, siedział i walił konia nad debiutem Venom.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2007, 20:59

Mylisz się, było parę osób, których właśnie death metal interesował wtedy najbardziej. [/quote]

dokładnie - PARĘ OSÓB.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

15-03-2007, 21:02

Duży LOL. Na koncertach dm był najczęściej full.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

16-03-2007, 13:22

ja jebe... ręce mi opadły... ktoś zaserwował niezły potok bredni.

czy z innej nieco beczki Bolt Thrower[/quote]ten "z innej beczki bolt thrower" to jest właśnie prawdziwy Death Metal i jeden z pierwszych zespołów na liście tego gatunku muzyki

W Polsce nieźle sobie radziły Ahret Dev[/quote]tak zajebiście sobie radził ten zespół że po wydaniu płyty od razy wszyscy o nich zapomnieli. Dopiero kilka lat potem dzieki wydawnictwu "Dywizja Kot" ponownie można było posłuchać ich muzyki. Aczkolwiek sprzedaż tego materiału była tak samo żałosna jak po wydaniu debiutu i nie pitol że "sobie dobrze radzili". Dobrze radził to sobie behemoth
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

16-03-2007, 13:45

[quote][i]Wysłane przez Left-Hand-Path[/i]
tak zajebiście sobie radził ten zespół że po wydaniu płyty od razy wszyscy o nich zapomnieli. Dopiero kilka lat potem dzieki wydawnictwu "Dywizja Kot" ponownie można było posłuchać ich muzyki. Aczkolwiek sprzedaż tego materiału była tak samo żałosna jak po wydaniu debiutu i nie pitol że "sobie dobrze radzili". Dobrze radził to sobie behemoth [/quote]

Akurat pisząc "dobrze sobie radzili" miałem na myśli jakość muzyki, nie umiejętności dopasowywania się do potrzeb rynku. Do tego jeszcze ograniczyłem się do death metalu, więc nie wyskakuj tutaj z Behemoth. Ja jakoś o Ahret Dev nie zapomniałem, i zapewniam Cię, że nie tylko ja. Nie musisz też przytaczać faktów, które wszyscy znają.

prawdziwy Death Metal[/quote]

Prawdziwy to Ty chyba jesteś.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

16-03-2007, 13:48

bolt thrower" to jest właśnie prawdziwy Death Metal i jeden z pierwszych zespołów na liście tego gatunku muzyki
[/quote]
Dyskusja dotyczy scen US vs Szwecja. Nikt tu nie podważa dokonań i klasy Bolt Thrower.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-03-2007, 13:50

ja podważam ;)

oczywiście PIERWSZE 4 ALBUMY to klasyka, moc i zniszczenia. natomiast każdy kolejny to zdecydowany spadek formy. ostatniej płyty słuchać się nie da.
ODPOWIEDZ