PROFANUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- akall
- zaczyna szaleć
PROFANUM
Zainspirowany nowym nabytkiem zakładam ten temat. Do mnie ten zespol przemawia az do bolu, cały koncept muzyczny i pozamuzyczny jest cholernie inspirujacy. Lubicie takie neoklasyczno-blackowe wykwity? Ktora plyta trafiła do was najlepiej?
Still o'er the curved, white trellis of your sides
The sateless, wandering serpent curls and glides
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
Chyba był temat, albo był to offtop gdzieś, w każdym razie byla tu o nich rozmowa napewno. Słyszałem tylko "Profanum Aeternum" i "Musaeum Esotericum" i oba zrobiły na mnie duże wrażenie, ale chyba jednak "Musaeum..." większe. Mimo, że nie suchałem tego dłuższy czas to na dźwięk młota pneumatycznego od razu kojarzy mi się automat z tej płyty. Krótko mówiąc - dla mnie bardzo interesujące materiały.
- pajonk
- w mackach Zła
- Kontakt:
"Profanum Aeternum" to genialna plyta. dawno nie sluchalem, ale pare lat temu katowalem namietnie. jest klimat, jest mrokh, jest zlowieszcza atmosfera. cud, miod, ultramaryna.
innych wydawnictw niestety nie znam
innych wydawnictw niestety nie znam
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
- Duban
- weteran forumowych bitew
Spokojnie podpisuję się pod tym, co napisał Blackult. Museum jest świetne, był czas, że namiętnie go słuchałem wieczorami podczas lektury! Ciągle poluję na Intellekt Kollapse, bo nie dane mi było jeszcze tego obczaić. Co sądzicie o tym DVD?
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
- Impious
- zaczyna szaleć
- akall
- zaczyna szaleć
"Profanum Aeternum" wchodzi szybciej, jest na niej kilka zajebistych utworów, na przykład otwierający albo "The Serpent Crown". Świetna płyta, ale to "Musaeum Esotericum" jest szczytem niesamowitego klimatu jaki wytwarza ten zespół. W niektorych miejscach az przytłacza barokowym nagromadzeniem dźwięków, kompletnie masakrują przesterowane wokale i złowroga, jebiaca na kilometr szatanska aura. Widać że jest to projekt potrakowany ambitnie i poważnie, a nie jakies pitolenie dla pitolenia, bez duszy i zaangazowania 

Still o'er the curved, white trellis of your sides
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Jak dla mnie świetny zespół. Profanum Aeternum lubię chyba najbardziej, najrzadziej słuchałem/słucham Muzeum, ale i tak bardzo fajny album. Pierwsze kwiatki miały trochę zjebane brzmienie dlatego za długo u mnie nie poleżały, ale reedycja jest miodzio, a uwertura na niej wyszła po prostu fenomenalnie. Nie widziałem tylko jeszcze IK...
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- akall
- zaczyna szaleć
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
-
- rozkręca się
[quote][i]Wysłane przez akall[/i]
[quote][i]Wysłane przez Morph[/i]
Nie widziałem tylko jeszcze IK... [/quote]
A warto, bo to ciekawa rzecz, pobudzająca wyobraźnie. Przede wszystkim świetnie zrealizowana. [/quote]
Co? Jaka wyobraznie?!
Krzysiek chcial stworzyc film ktory ma zmusic odbiorce do myslenia a nie do wyobrazania. Jest to film filozoficzny!
[quote][i]Wysłane przez Morph[/i]
Nie widziałem tylko jeszcze IK... [/quote]
A warto, bo to ciekawa rzecz, pobudzająca wyobraźnie. Przede wszystkim świetnie zrealizowana. [/quote]
Co? Jaka wyobraznie?!
Krzysiek chcial stworzyc film ktory ma zmusic odbiorce do myslenia a nie do wyobrazania. Jest to film filozoficzny!
-
- rasowy masterfulowicz
-
- rasowy masterfulowicz
cokolwiek by jeszcze bardziej zagescic atmosfere.
Znakomity klimat przeniesiony z muzyki na obraz.
Co do samego Profanum, bo jeszcze sie nie wypowiadalem to najbardziej cenie Musaeum Esotericum. Jak narazie jest to ich absolutne opus magnum i w tych dwoch kompozycjach osiagneli wszystko co najlepsze. Poprzedniczka tez jest znakomita, ale to jednak ME bylo i jest duzo czesciej w odtwarzaczu. No i niewatpliwie przy kazdym odsluchu w glowie klebia sie o nastepnych wydawnictwach tego zespolu. Prawdziwy diament na naszej ziemi .
Znakomity klimat przeniesiony z muzyki na obraz.
Co do samego Profanum, bo jeszcze sie nie wypowiadalem to najbardziej cenie Musaeum Esotericum. Jak narazie jest to ich absolutne opus magnum i w tych dwoch kompozycjach osiagneli wszystko co najlepsze. Poprzedniczka tez jest znakomita, ale to jednak ME bylo i jest duzo czesciej w odtwarzaczu. No i niewatpliwie przy kazdym odsluchu w glowie klebia sie o nastepnych wydawnictwach tego zespolu. Prawdziwy diament na naszej ziemi .
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
- witchmaster
- zaczyna szaleć
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz