MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

02-06-2007, 23:31

Wtedy "Mdłości" byłyby wielkim wydarzeniem, tylko że nie miały prawa wtedy powstać. Dziś jest to muzyka dość wtórna, co jednak nie przeszkadza. Jest to zespół co najmniej dobry, a zapomniałem jeszcze dodać że bardzo podobają mi sie okładki Mgły.

Co do kapel, które wymieniłeś, to Hodur nagrał płytę, "Salve Satanas", tyle że z tego co wiem nie doczekała sie ona wydania na CD, jest to jednak jak najbardziej coś, co można nazwać płytą. Dawno nie słuchałem, ale z tego co pamietam był to bardzo dobry materiał. Marhoth był nawet w miarę ciekawy, jeśli pominąć umiejetności muzyków i talent wokalny, grali nieco inaczej, ale nie wiem czy dobrze by było gdyby nagrali płytę. Memoria Vetus to taka bardziej ciekawostka, niestety po latach zupełnie się ta muzyka nie broni. Nox Lunaris nigdy mi sie nie podobał, a Bustum nie słyszałem. Myślę jednak, że każda z tych kapel spokojnie mogła wydać płytę, wystarczyłaby odrobina cierpliwości i samozaparcia, a tego niestety często brakowało i brakuje.

Co do Christ Agony, to pamiętam, że jeszcze "Epitaph of Christ" nie do końca mnie przekonało (wtedy), ale już po zakupie "Unholyunion" uznałem Christ Agony za najlepszą polska kapelę metalową i tak mi zostało aż do "De Profundis". Zresztą jak dla mnie ten materiał nie ustępował i nie ustępuje czołowym pozycjom z poza Polski, jeśli chodzi o podziemny metal.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

03-06-2007, 00:16

wasza wiedza przyprawia mnie o płacz. Po chuju to wszystko, wymienicie 5 nazw na krzyż i myslicie że jest ok
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-06-2007, 00:25

Nie wiem po kiego grzyba znać więcej nazw i faszerować sobie łeb setkami beznadziejnych, nic nie znaczących kapel i godzinami bezsensownej muzyki.
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

03-06-2007, 00:27

chocby po to żeby mozna było się wypowiedzieć
Awatar użytkownika
SzatanHimself
starszy świeżak

03-06-2007, 10:07

W przypadku tej kapeli najlepiej sprawdza się powiedzenie "Cudze chwalicie..." Mgła to jeden z niewielu polskich zespołów, który w oparciu o wszystkim znane blackowe patenty, potrafi stworzyć intrygujący, mroczny klimat. Czuć oczywiście w tym wszystkim ducha Kriegsmaschine, ale Mgła moim zdaniem jest dużo ciekawsza. Może najwyższa pora pomyśleć o długograju??
...lord of flies, in disguise
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

03-06-2007, 11:46

mysle ze to nie jest najlepszy pomysl. sila mgly sa wlasnie krotkie dwu-trzy utworowe epki. wydaje mi sie ze na regularnym albumie byloby za dlugo i za nudno
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

03-06-2007, 11:52

dokładnie tak. Mgła na tych epkach zostawia jakiś tam niedosyt, więc robi się repeat. Przy pełbnym albumie byłoby z tym różnie.
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-06-2007, 14:24

[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
Nie wiem po kiego grzyba znać więcej nazw i faszerować sobie łeb setkami beznadziejnych, nic nie znaczących kapel i godzinami bezsensownej muzyki. [/quote]

Dokładnie, tym bardziej że jest zdecydowanie za dużo zespołów, za dużo piwnicznych wytwórni wydających płyty kolegom z podwórka i za dużo małpowania cudzych dokonań.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-06-2007, 15:52

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Jakby Mgła nazywała się FOG - była z Norwegii, a najlepiej gdyby jeszcze udzielał się w niej ktoś z Darkthrone, Satyricon czy Mayhem i pisały by o niej wszystkie kolorowe magazyny to jestem pewien, że znakomita większość, która dziś "mówi - dobre, ale nie pierwsza liga" stawiałoby dziś znak równości pomiędzy Mgłą a kapelami pierwszoligowymi. [/quote]

A ja myślę, że jest akurat dokładnie odwrotnie, z tym że [b]nie chciałbym tutaj umniejszać ich muzyce[/b], po prostu jestem przekonany, że gdyby nazywali się Fog i zrzeszali członków Darkthrone i Satyricon, to czytałbym teraz że to nikomu niepotrzebny projekt, z pewnościa nie tak zajebisty jak jakiś wynalazek z głębokiego podziemia o słusznej ideologii.

Wytłumaczcie mi jeszcze - co znaczy "pierwsza liga w black metalu" ? Jakie kryteria trzeba spełniać, żeby być kapelą pierwszoligową? Grać na dużej scenie podczas Dynamo Open Air ? [/quote]

A nie oznacza czasem, że należą do niej zespoły, których muzyka ma największy wpływ na cały gatunek? Takie, których płyty coś wnoszą i o których pamięta się kilkanaście lat po ich wydaniu nie tylko dlatego, że wyszły z obiegu i można je upolowac do swojej kolekcji na Allegro?
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

03-06-2007, 16:08

Pierwszą ligą niech każdy nazywa te kapele które mu najbardziej odpowiadają. Mimo wszystko uważam że 95% ludzi nie ma w swojej 1szej lidze kapelki z Polski.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

03-06-2007, 16:16

Rozmawiamy o tych co słuchają blacku.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-06-2007, 16:28

Jeśli przyjąć takie kryterium "pierwszoligowości" to okazuje się, że żaden zespołami pierwszoligowymi mają szansę być tylko te, które zaczynały na początku lat 90-tych.

1. MAYHEM - pierwsza liga
2. DsO - druga liga
3. Mgła - trzecia liga

?
ciekawe...
[/quote]

Jest mniej więcej tak jak napisałeś, jeśli o mnie chodzi. Wspomnianą "szansę" ma jednak każdy, wystarczy nagrać naprawdę zajebisty materiał.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

03-06-2007, 20:39

[quote][i]Wysłane przez Left-Hand-Path[/i]
wasza wiedza przyprawia mnie o płacz. Po chuju to wszystko, wymienicie 5 nazw na krzyż i myslicie że jest ok [/quote]

przeczytaj dokładnie co napisałem a później się wypowiadaj, wiem że czytanie ze zrozumieniem tekstu dla niektórych jest skomplikowane, nie mniej warto od czasu do czasu wysilić swoje szare komórki, bym móc coś mądrego wtrącić do dyskusji ... Tobie niestety idzie to miernie.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

03-06-2007, 20:51

na tym forum ta zasada nie działa - tu mamy wypowiedzi ja w "Rejsie" - "Nie słyszałem tej piosenki, ale chętnie się na jej temat wypowiem". Działa jeszcze druga zasada: wszyscy najbardziej lubią te piosenki, które już raz słyszeli. Dodać do tego jeszcze kompleks Polaczków i już wiadomo, że dobre i wartościowe traci - bo polskie, a chujowe i wtórne zyskuje - bo zagraniczne.
Jakby Mgła nazywała się FOG - była z Norwegii, a najlepiej gdyby jeszcze udzielał się w niej ktoś z Darkthrone, Satyricon czy Mayhem i pisały by o niej wszystkie kolorowe magazyny to jestem pewien, że znakomita większość, która dziś "mówi - dobre, ale nie pierwsza liga" stawiałoby dziś znak równości pomiędzy Mgłą a kapelami pierwszoligowymi. [/quote]

sporadycznie mi się to zdarza, ale zgadzam się z powyższymi słowami w całej rozciągłości. MGŁA oceniania nie jest przez pryzmat tego co tworzy, ale zaczyna się ocenianie od tego jak się nazywają, skąd są i ... przecież to niemożliwe że oni mogli by coś dobrego stworzyć, co jest oczywiście istną bzdurą.

niby o gustach się nie dyskutuje, ale pisanie o tym że MGŁA jest trzecioligowa jest nad wyraz zabawne...
.. to ja się spytam inaczej, z której ligi jest choćby taki Fullmoon, Veles czy Arkona?

[quote][i]Maria Konopnicka[/i]
Wytłumaczcie mi jeszcze - co znaczy "pierwsza liga w black metalu" ? Jakie kryteria trzeba spełniać, żeby być kapelą pierwszoligową? Grać na dużej scenie podczas Dynamo Open Air ?[/quote]

nagrać płytę na początku lat `90 i być z Norwegii :]
Awatar użytkownika
gałgan
zaczyna szaleć

03-06-2007, 20:59

[quote][i]Wysłane przez Ihasan[/i]
[quote][i]Wysłane przez Left-Hand-Path[/i]
wasza wiedza przyprawia mnie o płacz. Po chuju to wszystko, wymienicie 5 nazw na krzyż i myslicie że jest ok [/quote]

przeczytaj dokładnie co napisałem a później się wypowiadaj, wiem że czytanie ze zrozumieniem tekstu dla niektórych jest skomplikowane, nie mniej warto od czasu do czasu wysilić swoje szare komórki, bym móc coś mądrego wtrącić do dyskusji ... Tobie niestety idzie to miernie. [/quote]
razem tworzyliscie scene, a teraz sie klocicie:)
Awatar użytkownika
cumchrist
zaczyna szaleć

03-06-2007, 21:19

Kurwa, smuty niesamowite w tym topiku, natomiast teksty typu "wasza WIEDZA (o tak!) o black metalu jest tragicznie beznadziejna", kładą na łopatki. Może niektórzy myślą, że w ten sposób powstają autorytety. No ale chuj z tym...Mgła nagrywa zajebisty materiał, chwała im za to, żę są z Polski, bo to podnosi tylko wartość tej muzy w moich uszach (tu się prosze nie dopiedalać, bo to czysto indywidualne odczucie).
Zauważyłem, że domeną dobrego materiału jest to, że ludziki zaczynają smęcić, porównywać z niewiadomo czym i tak dalej. Więc pewnie z tą Mgłą nie jest wcale tak najgorzej ;)
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

03-06-2007, 22:50

przeczytaj dokładnie co napisałem a później się wypowiadaj, wiem że czytanie ze zrozumieniem tekstu dla niektórych jest skomplikowane, nie mniej warto od czasu do czasu wysilić swoje szare komórki, bym móc coś mądrego wtrącić do dyskusji ... Tobie niestety idzie to miernie. [/quote]sęk w tym że moja wypowiedź nie odnosiła się stricte do ciebie

na tym forum ta zasada nie działa - tu mamy wypowiedzi ja w "Rejsie" - "Nie słyszałem tej piosenki, ale chętnie się na jej temat wypowiem"[/quote]a no chyba że tak. W sumie to się tego spodziewałem...

[quote][i]Wysłane przez cumchrist[/i]
natomiast teksty typu "wasza WIEDZA (o tak!) o black metalu jest tragicznie beznadziejna", kładą na łopatki.[/quote]prawda zawsze boli, to nie moja wina - ja tylko stwierdzam fakty
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

03-06-2007, 22:54

Zapomniałem dodać że Goetia była w swoim czasie zajebistym graniem i dalej może coś z tego będzie.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-06-2007, 23:02

niby o gustach się nie dyskutuje, ale pisanie o tym że MGŁA jest trzecioligowa jest nad wyraz zabawne...
.. to ja się spytam inaczej, z której ligi jest choćby taki Fullmoon, Veles czy Arkona?
[/quote]

Jezeli Mgła jest z trzeciej, to te zespoły są z siódmej i lepiej by było, gdyby nigdy nie powstały. Może być? Arkona, ja pierdolę - "Skrajna nienawiść egoistycznej egzystencji" - do dzisiaj ten tytuł wywołuje spazmy śmiechu, że już o muzyce nie wspomnę. Ale ponoć o gustach się nie dyskutuje, więc lepiej skończmy...
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

03-06-2007, 23:07

gwoli ścisłości - demo Veles jest jednym z najlepszych nagrań na scenie BM w tym kraju. Ale dzieci zafascynowane marylin mansonem nie zrozumieją dlaczego.
ODPOWIEDZ