Zapomniane perły death metalu

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

21-06-2007, 11:23

ale nie miało to TAKIEJ mocy jak GROTESQUE
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Goatfuck
rozkręca się

21-06-2007, 11:36

MIAŁO, hehe, ale pod GROTESQUE tez sie podpisuje
666
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

21-06-2007, 11:57

Ze Szwecji warto jeszcze wspomnieć o :
- Utumno "Across the Horizon"
- God Macabre "The Winterlong"
- Unanimated "In the Forest Of The Dreaming Dead"
- Authorize "The Source Of Dominion" (Polecam!!!!!)

Z reszty Europy jak dla mnie najbardziej zapomniane, acz naprawdę zajebiste płyty to :
- Disastrous Murmur "Rhapsodies In Red" - czysta miazga, powalające brzmienie, zapadające w pamięć kawałki, jak dla mnie jeden z najlepszych albumów, jakie opuściły Europę.
- Lemming Project "Hate And Despise" - totalnie zapomniany i niedocenionyniemiecki wygrzew z naprawdę fajnymi kompozycjami, dobra techniką i ogólnym czadem.
- Fester "Winter of Sin" - norweski Death Metal, trochę podobny do wczesnego Cadaver, ale przynajmniej dla mnie lepszy. Jak trzeba to jadą ostro, czasem przywalą miażdżącym zwolnieniem, albo odrobiną dobrej melodii. Naprawdę dobrze się słucha.
- Mercyless "Coloured Funeral" - francuski death metalowy akt i ich druga, moim zdaniem najlepsza płyta. niby nic odkrywczego, ale zagrane z takim smakiem i na tak wysokim poziomie, że aż gęba sama się cieszy.

Mam jeszcze taką prośbę - kiedy rzucacie nazwą jakiegoś kapeli/płyty postarajcie się i dopiszcie chociaż jedno/dwa zdania o niej, żeby wiedzieć, czego się spodziewać.
Obrazek
Disgorger
zaczyna szaleć

21-06-2007, 13:54

Pyrexia-Sermon of Mocery
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

21-06-2007, 14:22

Z pewnościa kilka albumów starej sceny finskiej-
-Mordicius-dances from left-świetny album,z zajebiście cięzkim brzmieniem,w pewien sposób nowatorski,pełen nieszablonowych kompozycji,a jednoczesnie cholernie brutalny.
-Convulse-world wothout god-również zapomniany bardzo dobry album,niby nic oryginalnego,ale łoja znakomicie
-Purtenance-member of immortal damnation-niesamowicie cięzki walcowaty death metal,w składzie chyba goście z Convulse,mi sie kojarzy troche z Asphyx
-Demilich-nesphite-zakręcony lekko psychodeliczny death metal z totalnym growlem i pojebanymi tekstami,suma sumarum ciekawa płyta
-Sentenced-shadows of the past-raczej zapomniany album znanego dzis zespołu

Z polskiej sceny na pewno zasługuja na uznanie:
-Necrobiosis-at dawn of suffering-surowa potega tego albumu niszczy!
-Monastyr-never dreaming-zajebiscie ciężki i brutalny album,raczej w średnich tempach,cover Hellhammer niejako tez nakresla wpływy jakie słychac na tej płycie
-Betrayer-necronomical exmortis-kult i tyle,milion razy lepszy od "calamity"
-Pandemonium-devilry-niektórzy pewnie powiedza ,ze to dark metal albo black,dla mnie to kawał zajebistego surowego i mrocznego death metalu!
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

21-06-2007, 16:00

[quote][i]Wysłane przez TORTURER[/i]
-Mordicius-dances from left-świetny album,z zajebiście cięzkim brzmieniem,w pewien sposób nowatorski,pełen nieszablonowych kompozycji,a jednoczesnie cholernie brutalny.
[/quote]

Zapowiedziana jest reedycja tego albumu przez Temple of Darkness records, nie mogę się doczekać, bo chciałbym włączyć go do kolekcji, a jak na razie tylko raz widziałem go na ebay'u i poszedł za całkiem spora kwotę.

[quote][i]Wysłane przez TORTURER[/i]
-Purtenance-member of immortal damnation-niesamowicie cięzki walcowaty death metal,w składzie chyba goście z Convulse,mi sie kojarzy troche z Asphyx[/quote]

Tego nie miałem jeszcze okazji usłyszeć i dostać też raczej ciężko, a szkoda ...

Z Polski warto jeszcze wspomnieć o wyśmienitym Ghost i ich jedynej płycie "The Lost of Mercy". Naprawdę fajne, ciężkie, walcowate granie okraszone głębokim wokalem i miłym dla ucha feelingiem.

Poza tym zapomnianą kapelą jest Necrosanct z Anglii. Sam znam i mam tylko ich trzecią i ostatnią płytę "Desolate" i jest to kawał zajebiście ciężkiego, brutalnego grania z mrocznym klimatem. Bardzo dobre wrażenie robi na mnie bębniarz, który obchodzi się bezlitośnie ze swoim zestawem. Zna ktoś ich pierwsze dwie płyty? Warto szukać?

Z Ameryki nieco zapomnianymi, acz zajebistymi płytami są
- Revenant "Prophecies Of A Dying World" - chyba mój prywatny faworyt w rankingu płyt Death Metalowych. Złożone kawałki, które jednak ani przez moment nie gubią istoty prawdziwego Death Metalu starej szkoły i ani przez sekundę nie pozwalają się nudzić. Jeden z moich ulubionych wokalistów,jedne z najlepszych tekstów, jakie czytałem, doskonałe zdolności techniczne muzyków, fantastyczne brzmienie, tylko okładka tak trochę do dupy ;)
- Brutality "Screams Of Anguish" - jedna z moich ulubionych płyt z death metalem, powalająca technika muzyków, jedne z najlepszych solówek jakie w życiu słyszałem znajdują się właśnie na tej płycie. Fantastyczny klimat, dobre teksty, świetny wokalista, powalający gitarzyści, bardzo sprawny perkusista. Czego chcieć więcej?
- Morpheus Descends "Ritual Of Infinity" - ultrabrutalny jak na tamte czasy wyziew w stylu Incantation. Brudne, acz czytelne brzmienie, gniotące gitary i wokal prosto z piekła. Jak dla mnie jedna z lepszych płyt jaka opuściła USA.
Obrazek
jesterSS

21-06-2007, 16:06

[quote][i]Wysłane przez Revenant[/i]
[/quote]

Czy to wyszło kiedykolwiek w Polsce na licencji kasetowej? Bo na cd to nie mam 400zł:(
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

21-06-2007, 16:10

[quote][i]Wysłane przez jesterSS[/i]

Czy to wyszło kiedykolwiek w Polsce na licencji kasetowej? Bo na cd to nie mam 400zł:( [/quote]

Szczerze to nie mam pojęcia, ja jestem szczęśliwym posiadaczem przegrywki od starego kumpla, który jest jeszcze szczęśliwszym posiadaczem oryginalnego CD ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

21-06-2007, 16:12

Carnage records wydało to na taśmie. Ewentualnie LOR
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
jesterSS

21-06-2007, 16:14

Thx, ożywiłeś moją nadzieję:)

A tymczasem- Revenant-przepaliłbyś?
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

21-06-2007, 16:17

Thx, ożywiłeś moją nadzieję:)

A tymczasem- Revenant-przepaliłbyś? [/quote]

Utumno? Nie widzę problemu ;)
Obrazek
jesterSS

21-06-2007, 16:38

Ok, jutro się umówimy.
jesterSS

21-06-2007, 16:40

[quote][i]Wysłane przez Revenant[/i]
[/quote]

Czy to wyszło kiedykolwiek w Polsce na licencji kasetowej? Bo na cd to nie mam 400zł:( [/quote]

Yyyyyyy, chciałem zapytać o debiut Uncanny, pomyliło mi się, była jakaś licencja?
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

21-06-2007, 17:16

Uncanny niestety nie mam, więc tu Ci nie pomogę ;/
Obrazek
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

21-06-2007, 18:18

Skoro już padaja bardziej znane nazwy, to wspomnę o Damnation - "Forbidden Spaces" - muzyka bliska death metalowego ideału, podobnie jak wszystko co nagrali później, może z wyjatkiem ostatniej płyty, która trochę mniej mi się podoba.
Jesli Brutality, to dla mnie przede wszystkim "In Mourning" z doskonałą motoryka utworów i rewelacyjnymi solówkami. No i oczywiscie dwójka Seance, i choć jedynka też jest niczego sobie, to "Saltrubbed Eyes" stawiam o wiele wyżej.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

21-06-2007, 18:27

a właśnie - Damnation - Rebel Souls
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

21-06-2007, 18:30

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Skoro już padaja bardziej znane nazwy, to wspomnę o Damnation - "Forbidden Spaces" - muzyka bliska death metalowego ideału, podobnie jak wszystko co nagrali później, może z wyjatkiem ostatniej płyty, która trochę mniej mi się podoba.[/quote]

Ciężko się z tym nie zgodzić, jak dla mnie "Rebel Souls" to, jak dla mnie, jedna z najlepszych płyt, jakie ukazały się w Polsce.

[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
Jesli Brutality, to dla mnie przede wszystkim "In Mourning" z doskonałą motoryka utworów i rewelacyjnymi solówkami[/quote]

Również cenię sobie tą płytę, ale mimo wszystko wyżej stawiam debiut - jak dla mnie był bardziej klimatyczny.

Kolejne płyty jakie mi do głowy przychodzą to :
- Acrostichon "Engraved In Black" - bardzo motoryczny holenderski zespół z żeńskim wokalem. I jak nie przepadam za damskimi growlami, tak Corinne van der Brand kupiła mnie od pierwszego przesłuchania. Dość długie (4-7 minut), acz nieprzesadnie skomplikowane utwory, dobre riffy, miło się słucha.
- Massacre "Inhuman Condition" - naprawdę dobra EP'ka, stojąca jakby w cieniu znakomitego debiutu tej formacji. A przecież żaden z tych 4 numerów moim zdaniem nie ustepuje kawalkom z "From Beyond". Świetne wrażenie robi cover Venom, w którym gra i śpiewa sam Cronos.
Obrazek
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

21-06-2007, 18:54

Damnation-rebel souls,unikatowa plyta,mroczna i opetana,z pewnoscia zapomniana perla death metalu,czarna oczywiscie;)
DCI Hunt

22-06-2007, 11:20

Acrostichon, Uncanny, Convulse, Purtenance, Convulse, Sorcery, Grotesque, Transgressor...a tak mi makurat do głowy przyszły.
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

22-06-2007, 11:34

[quote="revenant"]Poza tym zapomnianą kapelą jest Necrosanct z Anglii. Sam znam i mam tylko ich trzecią i ostatnią płytę "Desolate" i jest to kawał zajebiście ciężkiego, brutalnego grania z mrocznym klimatem. Bardzo dobre wrażenie robi na mnie bębniarz, który obchodzi się bezlitośnie ze swoim zestawem. Zna ktoś ich pierwsze dwie płyty? Warto szukać?[/quote]
Mam "Incarnate" i spokojnie mogę powiedzieć że to jest najlepsza deathmetalowa płyta z angli, jaką słyszałem. Brutalne deathrash napierdalanie, nie da się nie machać głową przy tym, polecam jak chuj! Ostatnio CD na allegro poszło za 5 dych, zdecydowanie warto.
ODPOWIEDZ