KATOLSKIE BOYSBANDY

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

28-07-2007, 10:56

Teksty są bardzo ważne, niemniej o ile kombinacja dobra muzyka + kiepskie teksty jakoś mi nie przeszkadza, to o tyle chyba nie mógłbym się zmusić by słuchać kiepskiej muzyki dla dobrych tekstów.

Co do katolików grających metal to niezbyt to rozumiem - już hard rock był często formą buntu, tym bardziej stał się metal. Odrzuceniem religii itd. dlatego jak dla mnie metal i religia to oksymorony, tym bardziej metal i katolicyzm/chrześcijaństwo. Dlatego stwierdzenie "metal chrześcijański" brzmi dla mnie co najmniej kabaretowo i niedorzecznie. Poza INCUBUS omijam wszystko szerokim łukiem z tej "półki".
Obrazek
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

28-07-2007, 14:55

[quote][i]Wysłane przez Revenant[/i]
Teksty są bardzo ważne, niemniej o ile kombinacja dobra muzyka + kiepskie teksty jakoś mi nie przeszkadza, to o tyle chyba nie mógłbym się zmusić by słuchać kiepskiej muzyki dla dobrych tekstów. [/quote]

Czyli muzyka jest zdeeeeecydowanie ważniejsza od tekstów. Niestety, powtarzam to raz jeszcze: teksty "piosenek" to grafomania. Co z tego, jeśli ktoś w tekście przedstawia jakąś ideę z którą się możemy zgodzić, jeśli czyni to w sposób literacko nieporadny?
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

28-07-2007, 15:12

[quote][i]Wysłane przez mad[/i]
Czyli muzyka jest zdeeeeecydowanie ważniejsza od tekstów.[/quote]
Nie, nie jest.
Niestety, powtarzam to raz jeszcze: teksty "piosenek" to grafomania. Co z tego, jeśli ktoś w tekście przedstawia jakąś ideę z którą się możemy zgodzić, jeśli czyni to w sposób literacko nieporadny?[/quote]
Na dobre po prostu nie udało ci się trafić.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Carlos_Satana
rozkręca się

28-07-2007, 15:29

http://www.abdijah.prv.pl/
http://www.muzyka.bosko.pl/?art=1412

"TYLKO W PANU JEZUSIE CHRYSTUSIE JEST RATUNEK OD NALEŻNEJ CI KARY PIEKŁA WIECZNEGO!"

"Abdijah ma za zadanie głosić Ewangelię w jak najbardziej ekstremalnej formie! Cel istnienia zespołu jest jeden. Ideą Abdijah jest głoszenie Jezusa ... "
"Cel istnienia zespołu jest jeden. Ideą Abdijah jest głoszenie Jezusa zmartwychwstałego jako Pana i zbawiciela, a tym samym oddawanie Bogu czci. Biblijne nawracanie pogan to mały pikuś w porównaniu z nawracaniem blackmetalowego undergroundu. Tak więc zespół mierzy w naprawdę szlachetny i niełatwy cel.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

28-07-2007, 15:42

[quote][i]Wysłane przez Carlos_Satana[/i]
Biblijne nawracanie pogan to mały pikuś w porównaniu z nawracaniem blackmetalowego undergroundu. Tak więc zespół mierzy w naprawdę szlachetny i niełatwy cel. [/quote]

osz kurwa...
PENIS METAL
MANOWAR
postuje jak opętany!

28-07-2007, 15:59

ściągłem se jeden kawałek z ich stronki, tak jak przypuszczałem - totalne dno, widocznie zespół chce zaistnieć w inny sposób...
mouc
świeżak
Kontakt:

28-07-2007, 16:14

Teksty są bardzo ważne, niemniej o ile kombinacja dobra muzyka + kiepskie teksty jakoś mi nie przeszkadza, to o tyle chyba nie mógłbym się zmusić by słuchać kiepskiej muzyki dla dobrych tekstów.[/quote]

mam tak samo
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

28-07-2007, 22:49

[quote][i]Wysłane przez Carlos_Satana[/i]
"Biblijne nawracanie pogan to mały pikuś w porównaniu z nawracaniem blackmetalowego undergroundu. [/quote]

Już widzę forumowiczów na klęcząco wpełzających pod bramę Jasnej Góry. A gdzie jest stary? Może już poszedł? ;)
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

29-07-2007, 19:38

Mówienie: "szatan=zło, bóg=dobro" to wejście w czarno-biały, schematyczny świat baśni. Dziecinada. Po pierwsze, moi państwo, są to tylko symbole, w rzeczywistości nie istniejące. Powtarzam zatem: satanizm sprawdza się jako artstyczna wizualizacja ateizmu. Aż tyle i tylko tyle. Jeśli ktoś na poważnie modli się do szatana, to jest głupszy od każdego moherka. Zresztą odnośnie dobra i zła w kontekście bóg - szatan lekturę "Fausta" polecam.
Awatar użytkownika
north
zaczyna szaleć

29-07-2007, 20:34

Od motylków jest blisko do ewangelii, a od gnijących zwłok do szatana.
[/quote]
niketóre motyle odzywiaja sie padliną - Pokłonnik osinowiec ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

30-07-2007, 02:31

W jakiś sposób wszystko odżywia się padliną.
Awatar użytkownika
barthez669
zaczyna szaleć

30-07-2007, 08:18

Już samo metalowe brzmienie implikuje skojarzenia ze złem. Wyobrażacie sobie na poważnie pisane teksty o motylkach, pięknie przyrody, rozterkach sercowych porzuconego kochanka - np. w death metalu? Oczywiście to jeszcze nie żadna religia, ale jakiś punkt wyjścia. Od motylków jest blisko do ewangelii, a od gnijących zwłok do szatana.
Przyznam się, że zbyt kiepsko znam angielski, by całościowo i swobodnie tłumaczyć teksty płyt metalowych. Kiedyś trochę próbowałem i zbierałem tłumaczenia. Teraz nie robię tego też z drugiego powodu: jako miłośnik literatury uważam bowiem, że teksty tzw. piosenek to największe pod słońcem siedlisko nieskrępowanej grafomanii. Obojętnie, czy są to teksty białe czy czarne - pod względem literackim, artystycznym w 99.9% są złe (nawet mógłbym tu umieścić liczbę 100).
Słucham metalu nie ze względu na teksty, szczerze mówiąc one mnie prawie wcale nie interesują. Byle tomik ekscentrycznego i zbuntowanego poety ma większą literacką wartość niż wszystkie teksty czołówki black i death metalu.
Co do satanizmu: uważam, że w metalu sprawdza się jako artstyczna wizualizacja ateizmu. Problem w tym, że ateizm jako taki nie wykształcił interesujących mitów i symboli. Przypomina pod tym względem nicość, która niewątpliwie czeka nas po śmierci. Dlatego ateizm musi skądś "pożyczyć" symbolikę i elementy mitologii - w sztuce bez tych elementów trudno zaistnieć. [/quote]

Co do katolików grających metal to niezbyt to rozumiem - już hard rock był często formą buntu, tym bardziej stał się metal. Odrzuceniem religii itd. dlatego jak dla mnie metal i religia to oksymorony, tym bardziej metal i katolicyzm/chrześcijaństwo. Dlatego stwierdzenie "metal chrześcijański" brzmi dla mnie co najmniej kabaretowo i niedorzecznie. [/quote]

macie wiele racji,misiowie
WIĘCEJ SZATANA!

http://www.racja.org.pl/
Awatar użytkownika
Tokarz
zaczyna szaleć

30-07-2007, 09:40

tutaj macie ciut więcej na temat tego gówna

http://www.unblack.kdm.pl/
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

30-07-2007, 10:14

urzekła mnie jego historia .
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

30-07-2007, 10:19

[quote][i]Wysłane przez NifelheiM[/i]

urzekła mnie jego historia . [/quote]

To jest żenada normalnie,a te tru satanic bloody grim forest ubranka to pasują do tego wszystkiego że hoho."Muzyka w stylu Dark Funeral i wczesnego Immortal",ja pierdole...
MANOWAR
postuje jak opętany!

30-07-2007, 10:21

dokładnie to, w ogóle chrześcijański Black Metal brzmi trochę zabawnie...
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

30-07-2007, 10:25

ten temat to powinien by w jaja albo debilizmy,hehe
MANOWAR
postuje jak opętany!

30-07-2007, 10:34

Z wymienionych kapel lubię tylko INCUBUS, reszta już mnie nie interesuje, jakby prezentowały jakiś dobry muzyczny pozim to jeszcze tak, ale niestety większość katolickich kapel to cienizna lub dno totalne...
Awatar użytkownika
barthez669
zaczyna szaleć

30-07-2007, 10:48

dokładnie. tylko z Rogatym można grać dobrego rock'n'rolla ;)
WIĘCEJ SZATANA!

http://www.racja.org.pl/
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

30-07-2007, 23:01

Poruszyłby ktoś 2 takie tematy:
1. Black metal przeciw islamowi - wiadomo przecież, że to muzułmańskie plugastwo pleni się najszybciej. To nie chrześcijaństwo zagraża światu, lecz islam i przeciwko niemu należałoby rzucić hordy. Chrześcijaństwo w kulturze Zachodu umiera śmiercią naturalną, BM ani nie przyspieszy, ani nie spowolni zgonu. Islam natomiast jest poważnym zagrożeniem.
2. Black metal jako sztuka niezależna - tzn. wolna od gotowych doktryn. Przekazująca mroczną prawdę o człowieku, ale szukająca oryginalnych treści, motywów, pomysłów. Zrozumcie, że z punktu widzenia artystycznego sztuka bezkrytycznie przekazująca jakąś gotową doktrynę jest gówno warta. Niestety, dotyczy to w równym stopniu tekstów blackmetalowych i śpiewników oazowych.
ODPOWIEDZ