Perły sprzed lat

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

29-11-2007, 15:28

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Przesłuchałem dzisiaj VAN DER GRAFF GENERATOR - Still Life i wciąż żyję :)
Przez zielony lasy idzie niedźwiadek na patyku niesie zawiniątko, ma w nim dwa kawałki chlebka i słoiczek miodu. Radośnie podskakuje, wącha kwiaty i gania motyle. Wbiega na górkę i gdy wącha kolejny kwiatek, kręci go w nosi i głośno kicha. Bach! Miś stracił równowagę i zwinięty w kulkę turla się z górki i zatrzymuje się tuż przy strumyku. Wpatruje się w wodę i widzi w niej drugiego misia. - Nie zimno ci w tej wodzie ? - pyta się nasz niedźwiadek i wyciąga łapę na przywitanie. Gdy wkłada łapę do strumyka, miś po drugiej stronie zaczyna drżeć, marszczy się wraz lustrem wody i milczy. I gdy robi się już smutno, a kłębiące się chmury zwiastują deszcz, nagle ze strumyka wyskakuje sum – w ręku trzyma mikrofon, ubrany jest w granatowy frak, czerwony golf w paski i czarne pantofle. Przeskakuje po kamykach wystających znad wody i śpiewa “Jestem sum, sumiaste wąsy mum, mieszkam sum i robię plum!”. Miś uśmiecha się do suma, ale w tym momencie przypomina mu się, że zawiniątko z drugim śniadaniem wypadło mu gdzieś jak toczył się z górki. Sum wskakuje do wody, a niedźwiadek powoli wspina się pod górkę – zaczyna padać deszcz, jest smutno i szaro a miś czuje się zmęczony. W połowie drogi zwija się w kłębek i zasypia. Koniec pierwszego kawałka. W takim mniej więcej tonie utrzymana jest ta płyta – ładna, dobre wokale, mające coś z musicalu, melodyjna, słodka – czasami niepokojąca i smutna, ale przeważnie radosna i beztroska. Nie jestem pewien czy nawet gdym miał 30 lat więcej dziś nosiłbym na ramieniu tatuaż z napisem VAN DER GRAFF GENERATOR. Nie jest to muzyka zła, nawet nie żałuję, że kupiłem tą płytę – kto wie może kiedyś jeszcze ją włączę. Nie przypuszczam jednak by komuś kto z jakiś tam względów zalogował się na tym forum mógł pokochać tą kapelę i namazać sobie jej logo na kostce. Trotzky jest najdziwniejszym człowiekiem jakiego w życiu spotkałem (lub nie spotkałem?) – gdyby oczywiście za miarą “dziwności” ludzi przyjąć ich gust muzyczny. Zachwycać się ostatnim Mayhem czy DsO a jednocześnie słuchać rzeczy w stylu VAN DER GRAFF GENERATOR to jak uprawiać kulturystykę i gimnastykę artystyczną, albo startować w MMA o uczęszczać do szkoły baletowej. Wcale bym się nie zdziwił jakby Trotzky był żydowskim skinheadem afroamerykańskiego pochodzenia :) [/quote]

1. daj numer do swojego dilera ;)
2. VDGG to jeden z najsmutnieszych zespołów rockowych, jakie znam.
3. znając na pamięć cąłą dyskografię VDGG widzę więcej wspólnego między DsO ostatnim czy Mayhem ostatnim, niż między, na przykład tymi płytami a połową współczesnego metalu. dla mnei droga jest prosta: VDGG -> VOIVOD -> MAYHEM -> DsO.
4. szczytem schizofreni jest za to kupowanie na tony 8 ligi metalu z lat 80 przy jednoczesnym marudzeniu na nowy krążek Darkthrone ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-11-2007, 18:39

ale gdzie ja niby coś dziwnego napisałem? w końcu Voivod nie raz się do wpływów VDGG przyznawało, a Mayhem do wpływów Voivod ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-11-2007, 19:13

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
nie znam się[/quote]

i tego się trzymajmy ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

29-11-2007, 19:22

ja bym powiedział raczej, że znasz się na amerykańskim kinie z ostatnich 10 lat - kino europejskiej i perły sprzed lat są ci obce ;)
Awatar użytkownika
Brzachwo Wój
w mackach Zła

30-11-2007, 12:49

[URL=http://img144.imageshack.us/my.php?image=clustergr1.jpg][img]http://img144.imageshack.us/img144/4254 ... gr1.th.jpg[/img][/URL]

Cluster - Cluster ( Brain ) - na fotce okładka wydania Philips ( nie mam niestety oryginalnego Brain ) z chujowym dopiskiem "71"

1. 15:33
2. 7.38
3. 21.17

Tylko i aż trzy utwory. Tym razem zero motorycznego rytmu, zero wokali. Swoisty dźwiękowy świat stworzony sugestywnie przez panów Hansa Joachima Roedeliusa i Dietera Moebiusa przy ogromnym współudziale tak, tak - Conny'ego Planka. Naturalny, niczym nie zakłócony bieg elektronicznych dźwieków, wznoszący sie i opadający w swoistym pulsie wszechświata. Zajebiście wciągająca muzyka, zwłaszcza jak się słucha przy wspomaganiu ziołowym :-)
Jedno z bardziej unikatowych nagrań swoich czasów. Do dzisiaj zmiata 99,9% komputerowych dark ambientowych piardów, uznanych chyba tylko ironią losu i muzyczną niekompetencją recenzentów za wartościowe płyty.
Muzyka trudna, dla wyrobionego słuchacza, nie dla troglodytów :-)
Ludwiku Dorn i Sabo, nie idźcie tą drogą !!!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

30-11-2007, 19:03

ty Maia to jesteś muzycznie wyrobiony na takiej zasadzie, jak wyrobione jest łożysko ;)
wolf

30-11-2007, 19:12

Robert Fripp And Brian Eno - "The Equatorial Stars" chyba niewiele osób zna a warto sie zapoznać
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-11-2007, 19:16

Ciekawe czy na tym forum jest ktoś kto NIE SŁYSZAŁ ani o Frippie, ani o Eno...
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Deviant
w mackach Zła

30-11-2007, 19:31

Pewnie Długopis ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-12-2007, 00:40

to teraz wyższa szkoła jazdy...

[img]http://img1."hotlink od ruskich zabroniony"/imagez/gallery/c/1/8 ... 3_full.jpg[/img]

[size=150][color=red][b]UNIVERS ZERO - Uzed [1984][/b][/color][/size]

Mie ma, nie było i pewno nie będzie lepszego zespołu z Belgii. Stara nowa muzyka. Wzięli coś z KING CRIMSON, wzięli coś MAGMY, wzięli dużo ze współczesnej muzyki kameralnej, doprawili jazzem i awangardą i ulepili z tego własne dźwiękowe piekło. Przeważnie na ruszt bierze się ich dwie pierwsze płyty... a ja wezmę czwartą. Na [i]1313[/i] wymyślili swoją formułę, na [i]Heresie [/i]doprowadzili ją do perfekcji, a na [i]Ceux Du Dehors [/i]...nieco przekwitli. Logiczną była więc drobna korekta kursu. No i z małego kroku zrobił się krok ogromny. Nie jakościowy, bo jakość muzyki pozostała podobna, ale stylistyczny. Charakterystycznej dla pierwszych albumów kameralnej makabresce nadano tu bardziej żywych, rockowych kształtów, zdecydownie ją też zrytmizowano, co nadało całości mocno mechaniczny charakter. Sprawiło to, że mamy tu do czynienia z muzyką nieco bardziej strawną dla byle Zenka spod warzywniaka, ale nie mniej intrygującą niż wcześniejsze albumy grupy.

Wszystko napędza absolutnie szaleńcza i genialna sekcja. Karmazynowa potęga skomasowanego brzmienia plus marszowe rytmy, sprawiające sie, że dźwięk płynie niczym Magma ;) Na jej tle wiją się opętańcze melodie wygrywane przez saksofon, klarnet, skrzypcę, wiolonczelę, pianina i całą armię przeszkadzajek, sampli i innych niezidentyfikowanych hałasów. Balansują na granicy neoromantycznego uniesienia i atonalnego ostrza współczesnej awangardy (LOL! jakie zdanie). Mniej więcej tam, gdzie wylądował Gustav HOLST wraz ze swoimi [i]Planetami[/i]. O muzyce Belgów trudno mówić, rozbijając płyty na utwory - ich muzyka to całość. Jest jak film. Ma czysto linearną konstrukcję. A mówiąc waszym dialektem: Jest tym samym dla ówczesnego rocka progresywnego, czym DEATHSPELL OMEGA jest dziś dla black metalu. Zresztą dam sobie palec odjąć, że młode France się dość mocno inspirują UNIVERS ZERO. W każdym spokojniejszym momencie czuć obecność Belgów. Zresztą i te napierdalane są obdarzone rytmiką o podobnym charakterze... no ale to taka dygresja na wabia dla metaluchów ;)

Nie tak ciemne jak Heresie, ale i tak większość radykalnego metalu brzmi przy tym, jak Domowe Przedszkole. Tylko dla orłów.
długopisyyyyyyyyyy

01-12-2007, 00:57

Na okładce to nie jest czasem Szymon Majewski?

Heh, Trozky to ty kiedys tworzyłeś Decembers Fire :) naprawdępodobało mi się to i miało zajebisty klimat. To ty tu trochę jak gwiazda starego podziemia jesteś. Normalnie aż mnie ciarki przeszyły :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-12-2007, 01:02

wypierdalaj mi pedale z tego tematu ;)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-12-2007, 01:14

Heresie słyszałem, zajebista sprawa.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-12-2007, 01:25

w ogóle Trotzky to jakbyś zarzucił tym [i]Uzed[/i] to byłbym całkiem wdzięczny :]
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-12-2007, 01:33

mam "tylko" CD ;)
poszukaj, a pewno znajdziesz.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-12-2007, 01:36

Już znalazłem :]
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

02-12-2007, 21:11

dobra strona na temat:
[url]http://forum.prognotfrog.com/[/url]

Jeden fajny dział mają :D
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

02-12-2007, 22:05

Dojebałeś Trotzky z tą recką. "Uzed" nie znam, ale przy "Heresie" miękną mi kolana jak młodej dzierlatce na pierwszej randce. Ostatnio nawet na Allegro ktoś wystawił... :)
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

04-12-2007, 12:57

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
Nie tak ciemne jak Heresie, ale i tak większość radykalnego metalu brzmi przy tym, jak Domowe Przedszkole. Tylko dla orłów. [/quote]

Gówniany zespół ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

04-12-2007, 19:37

szkoda, że tak niewiele osób skuma kontekst twojego posta ;)
ODPOWIEDZ