Napisalbym obszerne wyznanie wiary jak bardzo cenilem ta grupe, ale sie streszcze. Zespol mnie sie troche przewartosciowal, ale nie powiem, nadal czekam na nowego dlugograja, ale to juz bardziej z sentymentu niz uwielbienia. Od pierwszej plyty do "A Natural Disaster" prezentowali cos innego i ciekawego zarazem. Mam teraz wrazenie, ze bracia Cavanagh rozmieniaja sie na drobne, przez wypuszczanie mizernych sampli z nowego albumu, albo gledzac trzy po trzy (wlasciwie to tylko Danny gledzi) na stronie jak ich wizja muzyki staje sie osobista blablabla. Stawiam na rowni, na podium dwa krazki "Judgement", ktory swoim konceptem mnie po prostu zabija (rzadko ktory zespol jest w stanie wpasowac tak emocje i liryki w rytm muzyki ) i "The Silent Enigma", ktore ma kopiaca dawke nostalgicznej adrenaliny. Nie zmienilbym nawet jednej nuty w tych albumach. Na przestrzeni krazkow bylo lepiej i gorzej. Docenilem po latach "A Fine Day To Exit", ktory kiedys uwazalem za najgorszy, zmienilem zdanie odnosnie "A Natural Disaster", ktory zagubil gdzies charakter zespolu i stal sie mydlana rockowa alternatywa - nie przekonuje mnie juz to w ogole, moze poza ostatnim kawalkiem i "Are You There".
vulture pisze:1.Czy wierzycie że ten zespól jest jeszcze w stanie nagrać coś wartego uwagi?
2.Do której płyty w ich dyskografii najczęściej powracacie?
3. Czy podzielacie zdanie że zespoły,nomen omen,z tego samego worka typu np. Moonspell,Tiamat na swych ostatnich wydawnictwach ostatecznie zatraciły jakikolwiek charakter i nagrały najgorsze płyty w swojej karierze?
1. Po trzech kawalkach na stronie to tak srednio, ale moze kiedys jeszcze wroca do formy.
2. The Silent Enigma, Alternative 4
3. Cos w ten desen. Generalnie ten caly nurt gothic nostalgic sleep metalu w wydaniu tych zespolow mnie sie przejadl. Zostawilem sobie tylko "Wolfheart" + "Butterfly Effect" , "A Deeper Kind Of Slumber"+"Clouds", "Host"+"Draconian Times". Tylko anatheme mam cala.
I noty:
"Serenades" 8/10
"Crestfallen/Pentecost" 8/10 / 9/10
"The Silent Enigma" 666/10
"Eternity" 5/10
"Alternative 4" 10/10
"Judgement" 666/10
"A Fine Day To Exit" 8/10
"A Natural Disaster" 4/10