Esqarial

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Atreju
postuje jak opętany!

Esqarial

31-08-2008, 13:04

Dla mnie najlepsza ekipa w polskim death metalu. Zespół najbardziej niedoceniany, pomijany przez wszystkich, choć na szacunek zasługuje największy. Nieszablonowa, niepowtarzalna muzyka wykraczająca poza ramy gatunku, wkraczająca w rejony progresji i wirtuozerii.

Pierwsza płyta to brutalny death, ale już z elementami popisówki, ale to co się działo potem, to szał ciał. Najlepszy album "Inheritance" jak dla mnie. Świetna też rzecz z Kupczykiem na wokalu, gdzie metal spotyka muzykę klasyczną.

Jako że serwis Millenium Metal (a dokładniej to ja, no bo kto inny?) jest patronem nowego albumu Esqarial, to pragnę poinformować, że jutro premiera "Burned Ground Strategy". Ktoś już słuchał tego materiału? Wygląda na to, że zespół nieco wrócił do korzeni i bardziej brutalnego grania niż na "Klassika", a nawet "Inheritance".

Obrazek

http://www.myspace.com/esqarial
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

Re: Esqarial

31-08-2008, 13:08

Atreju pisze:Świetna też rzecz z Kupczykiem na wokalu, gdzie metal spotyka muzykę klasyczną.
Nie. Przynudza ta płyta, i w związku z tym jakoś mnie nie ciągnie do poznawania reszty.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Some serious shit?
postuje jak opętany!

31-08-2008, 13:22

Discoveries (czy siakos tak) fajne, jedynka też - reszta kał
trickster_g
starszy świeżak

31-08-2008, 13:40

Podoba mi się Discoveries, Inheritance już słabiej... płyta z Kupczykiem nawet niezła...
Nowego albumu oczywiście jeszcze nie słyszałem ale skoro brutalniejszy to sprawdzę z ciekawości...
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

31-08-2008, 13:43

Słyszałem Klassike i było to raczej średnie, reszty nie znam i wątpię żebym poznał :)
Pelson
rasowy masterfulowicz

31-08-2008, 14:05

Jedynie debiut, a i to w porywach raz na pół roku. Pomimo dość kiepskiej produkcji dało się tam wyłowić sporo ciekawych pomysłów, zwłaszcza na gitary i całkiem nietuzinkowo zaaranżowaną perkusję. "Discoveries" kupiłem z rozpędu i początkowy entuzjazm szybko ustąpił miejsca znudzeniu. Słodki "Death Metal", może i efektowny, ale na maks 10 przesłuchań, po których nie mam najmniejszej ochoty by do niego wrócić.
"Inheritance" posłuchałem sobie przez chwilę- zespół odszedł w zupełnie obce mi rejony. Płyty z Kupczykiem nie słyszałem i nie wiem, czy chcę.
Po nowych kawałkach słychać, że probują odświeżyć swoją formułę. Tu czysty wokal, tu jakieś elektroniczne bity. Solidnie, ale bez rewelacji- podobnych płyt na świecie wychodzą setki...

e:nazwisko Pająka słychać ostatnio w kontekście Vader
aryman
postuje jak opętany!

31-08-2008, 14:18

Porządne granie (zwłaszcza "Discoveries"), ale bez rewelacji, raczej taka druga liga polskiego death metalu z dużymi jednak ambicjami i możliwościami awansu do ekstraklasy (może nowa płyta na to pozwoli??).
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

31-08-2008, 14:19

Słyszałem jedynie "Amorphous", a że było to spokojnie z osiem lat temu, a płyta do wybitnych nie należała to i praktycznie nic nie pamiętam. Klasyczny przykład "Death" Metalu środka (dla każdego coś miłego, czyli tak naprawdę niewiele dla kogokolwiek).
Only SŁUCHANIE płyt is real!
esq
postuje jak opętany!

31-08-2008, 14:30

Swego czasu byłem fanatykiem albumu Discoveries, płyta nieprzeciętna jeśli chodzi o nasze podwórko, świetny klimat i mistrzowskie sola Pająka, Amorphous i Inheritance również bardzo dobre, Klasiką się nie interesowałem już specjalnie.
Trzeba wezwać pomoc, nadamy sygnał H-U-J alfabetem Downa !
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

31-08-2008, 14:38

Widziałem ich ładnych pare lat na żywo,i po tym gigu nie połozyłem do tej pory łapy na jakiejkolwiek ich płycie,chyba że na płytach graja lepiej,ale raczej koncert to reprezentatywna odsłona potencjału kapeli według mnie,..może coś tam umieją,jeśli chodzi o opanowanie instrumentów,ale wychodzi z tego niezły pasztet jak dla mnie,rozmyte to jakies takie nie trzymające sie kupy pitolenie ot....A w kwesti awansu do ekstraklasy polskiego Death Metalu to ostatnio Deception urywa łby i to raczej oni pretenduja do wejscia w czołowke a nie jakiś tam Esquarial!
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

31-08-2008, 14:42

Co za deklaracje... "najlepsza ekipa w polskim death metalu".... wtf?!?!? Jak dla mnie to jedna liga z Mutilation, Belfegor... znana jako liga "Thrashem all":) Nudne jak flaki z olejem.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

31-08-2008, 14:57

Atreju pisze:Dla mnie najlepsza ekipa w polskim death metalu.
W sumie zdanie prawdziwe, z tym że Stillborn trochę inaczej się pisze :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

31-08-2008, 15:07

Morph pisze:
Atreju pisze:Dla mnie najlepsza ekipa w polskim death metalu.
W sumie zdanie prawdziwe, z tym że Stillborn trochę inaczej się pisze :D
W sumie zdanie prawdziwe, z tym że Azarath trochę inaczej się pisze :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

31-08-2008, 15:10

Zróbmy ankietę albo celebrity deathmatch :D
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

31-08-2008, 15:14

Morph pisze:Zróbmy ankietę albo celebrity deathmatch :D
no to zakładaj ankiete :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

31-08-2008, 15:23

Adrian696 pisze:
Morph pisze:Zróbmy ankietę albo celebrity deathmatch :D
no to zakładaj ankiete :D

No to jedziemy :D
Awatar użytkownika
Skaut

31-08-2008, 23:06

bez przesady z tym "najlepsza" bo jednak troche im brakuje, ale bardzo lubie Amorphous (szkoda, że taka krótka) i Inheritance. Discoveries mnie raczej średnio porwał. Klassika to bardzo fajna odskocznia, ale nie wracam do tego. Nowe kawałki słyszałem z myspace i widać (słychać), że panowie poszli o krok dalej. Czystym death metalem bym tego nie nazwał (tym bardziej powrotem do korzeni - gdzie?), lubie te progresywne "wycieczki". Tylko, że czasem ma się wrażenie jakby Pająk wahał się, czy mocniej uderzyć w stronę Traumy czy progresywniej w stronę Dream Theater ;) Wypracowali swój styl, ale powinni go bardziej oszlifować.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

01-09-2008, 09:47

Atreju pisze:Dla mnie najlepsza ekipa w polskim death metalu
LOL.
Oczywiście doceniam umiejętności Pająka i spółki, ale bez żartów proszę. Jedyną słuchalną płytą było Amorphous
Atreju pisze:Pierwsza płyta to brutalny death
Jesteś katolikiem? przyznaj się... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Atreju
postuje jak opętany!

01-09-2008, 15:37

Tak, jestem wychowany w wierze katolickiej (tak jak i 99% osób, które obrzucają gównem katoli - jesteś ochrzczony? byłeś u komunii? jesteś katolem i rzucasz gównem sobie w twarz - to tak na marginesie :wink: ), ale dawno zapomniałem, jak wygląda kościół od środka.

No a wracają co Esqarial (nie wiem, jaki związek ma z nimi wiara jakakolwiek) to tak, uważam, że "Amorphous" to kawałek dosyć brutalnego death metalu z wokalami a'la Barnes.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

01-09-2008, 16:24

Atreju pisze:Tak, jestem wychowany w wierze katolickiej (tak jak i 99% osób, które obrzucają gównem katoli - jesteś ochrzczony? byłeś u komunii? jesteś katolem i rzucasz gównem sobie w twarz - to tak na marginesie
Nie spinaj się tak, bo ci żyłka pęknie, widzę że posługujesz się wariantem statystycznym prosto z kurii-musisz mieć z nimi coś wspólnego 8) Przyznaj się, płakałeś po JP II? :mrgreen:
ODPOWIEDZ