Trafiłem na to forum (i ten temat) przypadkiem... Nawet nie chciałem za bardzo tu pisać, co najwyżej poczytać, ale jednak muszę skrobnąć kilka zdań od siebie... Tym bardziej, że to ja jestem autorem wspomnianej polskiej strony o Believerze (
www.believer.dbv.pl).
4m - sposób w jaki "reklamujesz" ten zespół woła (nomen omen) o pomstę do nieba :/ Po takich "rekomendacjach" ja sam ominąłbym "polecany" band szerokim łukiem... Mało kto lubi tego typu teksty jak Twoje. Do czego zmierzam?
Wiem, że chłopaki chcą uciec od przypiętej im łatki zespołu chrześcijańskiego... Nigdy nie chcieli być w ten sposób postrzegani, chcą być odbierani jako normalny metalowy band. Fakt, faktem - większość ich tekstów zawiera chrześcijańskie przesłanie, ale nie byli i nie są monotematyczni. Zdarzały się im teksty o uzależniu od narkotyków, zatruciu środowiska, czarnych dziurach, teksty zainspirowane dziełami filozofów... Ciężko odbierać takie tematy jako typowo "katolickie". W lirykach prezentują swój sposób postrzegania świata i nie chcą nikogo na siłę nawracać i nikomu nic narzucać... Chcą, żeby ludzie po prostu słuchali ich muzyki, a jeśli także teksty i przesłanie zawarte w tej muzyce trafiają do słuchaczy, to niczego więcej im do szczęścia nie potrzeba... Najważniejsza jest jednak MUZYKA i warto o tym pamiętać.
Mi samemu zdarza się słuchać kapel z głupimi tekstami dotyczącymi polityki, szatana, wpierdalania trupów (hahaha!), itd.... Kocham Venom, Slayer, Carcass, itp, ale nie przeszkadza mi to także w uwielbianiu Believera, Tourniquet, Sacrament, itd. Nie lubię się ograniczać w jakichś durnych konwencjach... Wydaje mi się, że jest to zdrowe podejście i takiego samego podejścia życzę wszystkim userom tutaj obecnym
Ja sam NIE JESTEM katolikiem, ale założyłem stronę o tym zespole, właśnie z powodu jego muzyki, niekoniecznie tekstów... Później okazało się także, że Ci kolesie są niezwykle sympatyczni... No i poszłoooo.
Zapraszam na swoją stronę wszystkich fanów grupy (śmiało zarejestrujcie się - można wtedy pisać komentarze, podyskutować z innymi fanami, itd, a i sam zespół cieszy michy

), a także ludzi którzy po prostu lubią techniczny, przebojowy, oryginalny i niejednoznaczny thrash metal.
www.believer.dbv.pl
Pozdro for all (oczywiście także dla Ciebie 4m, jako fana grupy

)