Excommunion - Superion

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

Excommunion - Superion

02-05-2009, 18:29

Obrazek

ależ ta płyta gniecie płat czołowy !
robiłem sobie jakiś czas temu mały "remanent" w swoich CD's i natrafiłem na to cacko.
Przyznam się szczerze, że tak dobrego ucznia Morbid Angel dawno nie było dane mi słyszeć.
Oczywiście płytka ma swoje lata - została wydana w 2001 roku, jednak do dziś, jeśli chodzi o tego typu granie, mało pozycji jest w stanie jej dorównać.
Klimatycznie mamy tutaj podobne wibracje co na, równie dobrym, jednak IMO minimalnie gorszym krążku Dead Congregation - Graves of the Archangels - spoiwem jest niewątpliwie niesamowity klimat, przywodzący na myśl stęchłe katakumby, oraz wiele nawiązań do kolejnego klasyka tj. Immolation. Charakterystyczne "zacięcia" gitarowe pojawiają się co i raz urozmaicając całość nie pozostawiając jednocześnie miejsca na pytania dotyczące rodowodu grupy.
Mamy tutaj bowiem (niemal) wszystko co najlepsze w US death metalu. Jeśli nadarzyłaby się okazja do spłodzenia bękarta przez Morbid Angel, Immolation i Incantaton (wokalnie, Excommunion najbliżej właśnie do tych rejonów - niesamowicie głęboki growl skutecznie "podbija" atmosferę całości) to nie mam wątpliwości, że przybrałby on formę zaprezentowaną na tym właśnie krążku.
Oprócz charakterystycznego growlu, o którym wspomniałem wyżej, fundamentem, bez którego krążek nie miałby takiej mocy, są riffy. Jebane mistrzostwo świata - Trey Azagthoth może być dumny, że wyhodował na swoich sutach takie cacko ! W przeważającej większości mamy tutaj do czynienia z średnimi tempami, osadzonymi w charakterystycznych, nieco orientalnych riffach - dość rzadko zdarza się panom z Excommunion przyśpieszyć, jednak jeśli już to robią to również nie jest to bezsensowna łupanina. Nawet w tych szybkich momentach, riffy zachowują swoją, unikalną melodykę, a niekiedy nawet wpadają w rejony dobrze znane nam z "Raining Blood" Slayera. Są to jednak bardziej wyjątki, niż reguła, gdyż podstawą jest jednak posępna, monumentalna budowla, wzniesiona przy pomocy sprawdzonych receptur, dobrze nam znanych np. z "God of Emptiness" wiadomego zespołu. Nie przypadkowo, na niektórych edycjach tej płyty, zamieszczono cover tego właśnie utworu, po raz kolejny dając jasne świadectwo, wyznawców jakich zespołów, powinien zainteresować krążek Excommunion.
Podsumowując: pomimo tego, że całość trwa ok. 37 minut, materiał miażdży słuchacza masywnością i technicznym dopracowaniem wszystkich szczegółów. Jest to ten rodzaj death metalu, który osobiście najbardziej ubóstwiam (obok, wypełnionych gnojówką, szwedzkich piwnic) - precyzyjny, brutalny, przepełniony niebanalnymi melodjami, nie pozbawiony klimatu i absolutnie nie do zaakceptowania dla wszystkich fanów melo-death metalu. Co istotne, "Superion" został wydany przez Empire Records, więc album można nabyć (jeśli ktoś tego jeszcze nie zrobił) za gorsze - niedawno na allegro schodził po ok. 10 zł. W dobie relatywnego odrodzenia death metalu warto mieć oko na takie kapele - co prawda Excommunion już nie funkcjonuje (dał ostatnie ślady aktywności w 2006 roku wydając split), jednak może panowie poczują wiatr w żaglach i jakaś wytwórnia się nimi zaopiekuje, dając nam szansę na usłyszenie kolejnych, równie świetnych albumów co "Superion".
Nie ma więc co się pierdolić, tylko brać się za słuchanie, co niniejszym czynie - nieprzerwanie od ok. tygodnia.

edit: jakby ktoś miał ochotę na próbki: http://www.myspace.com/excommunion
That's what she said !
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: Excommunion - Superion

02-05-2009, 20:03

słyszałem to jak było z traszemalem wypuszczone, dziś nie pamiętam z tej płyty ani sekundy.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

02-05-2009, 20:13

Scaarph pisze:słyszałem to jak było z traszemalem wypuszczone, dziś nie pamiętam z tej płyty ani sekundy.
zalecam powtórkę.
ta płyta to kopalnia wyśmienitych riffów.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

02-05-2009, 20:54

Jak już gdzieś kiedyś pisałem, jest to najlepsza rzecz jaka wyszła spod skrzydeł empajer rekorts. Jest to z pewnością najlepszy "naśladowywacz" genialnego Incantation.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

02-05-2009, 22:00

Rattlehead pisze:Jak już gdzieś kiedyś pisałem, jest to najlepsza rzecz jaka wyszła spod skrzydeł empajer rekorts. Jest to z pewnością najlepszy "naśladowywacz" genialnego Incantation.
wg mnie to więcej tam jest jednak Morbid Angel, niż Incantation, chociaż nie ulega wątpliwości, że wpływu obu ekip są tam wyraźnie słyszalne.
co nie zmienia faktu, że to faktycznie jeden z najlepszych krążków wyrosłych na tych kapelach.
That's what she said !
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

02-05-2009, 22:16

wszyskie ryski rto fajne chłopaki:)
Excommunion to NIE jest nalpesza pozycja z wimpire,a le w pierwszej 5-ce miseco sie bez problemu,
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

02-05-2009, 22:20

boroowa pisze:wszyskie ryski rto fajne chłopaki:)
no, ba ;)
Excommunion to NIE jest nalpesza pozycja z wimpire,a le w pierwszej 5-ce miseco sie bez problemu,
z ciekawości - możesz podać pozostałe 4?
That's what she said !
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

02-05-2009, 22:25

ryszard pisze:
no, ba ;)
no kurwa lost soul x 2
hate - analnclasias (czy jakso tam)
reszte sobie przypomne jak wytzezwieje, jutro
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

02-05-2009, 22:30

boroowa pisze:
ryszard pisze:
no, ba ;)
no kurwa lost soul x 2
hate - analnclasias (czy jakso tam)
reszte sobie przypomne jak wytzezwieje, jutro
no, co do lost soul to nie ma chyba wątpliwości.
hate mnie jakoś nigdy nie kręcił.
a co do reszty, to pewnie wypadałoby jeszcze Blindead przypomnieć (jeśli mnie pamięć nie myli, to "Devouring Weakness " wyszło chyba pod szyldem Empire) - i w sumie mamy tę czwórkę.
That's what she said !
aryman
postuje jak opętany!

03-05-2009, 11:14

Płyta z gatunku tych "mulących". Ciężar uzyskany m.in. za sprawą monotonii, ten rodzaj grania kompletnie mi nie odpowiada, jakoś nie czuję aż tylu wpływów Morbid Angel. Zresztą nie ta liga, bo kapela jest mocno wtórna. Z Empire choćby Nephasth bardziej mi pasował. Po prostu subiektywnie wolę bardziej "żwawe" granie death metalu.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

03-05-2009, 12:48

aryman pisze:Płyta z gatunku tych "mulących". Ciężar uzyskany m.in. za sprawą monotonii, ten rodzaj grania kompletnie mi nie odpowiada, jakoś nie czuję aż tylu wpływów Morbid Angel. Zresztą nie ta liga, bo kapela jest mocno wtórna. Z Empire choćby Nephasth bardziej mi pasował. Po prostu subiektywnie wolę bardziej "żwawe" granie death metalu.
akurat o tej płycie można wiele napisać, ale ostatnią rzeczą na jaką bym się zdecydował to zarzut monotonności. Morbid Angel słychać praktycznie w każdym kawałku - niemal każde zwolnienie to hołd oddany MA, z tą różnicą, że dochodzi jeszcze Immolation i Incantation (wokale i klimat). Serio, zalecam powtórne odsłuchanie - chyba, że ktoś nie lubi pierwowzorów w postaci tych 3 kapel, to wtedy może sobie darować.
A Nephasth jest OK, ale jednak startu do Excommunion nie ma (pomijając, że to zupełnie inne granie).
That's what she said !
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

03-05-2009, 23:01

chyba ktoś tu sobie jajca robi
jebać frajerów
est
mistrz forumowej ceremonii

03-05-2009, 23:22

Maria Konopnicka pisze:Chyba będę musiał sobie tą płytę przypomnieć - bo gdy kilka lat temu oderwawszy ją od gazety, podobnie jak większość płyt z TA potraktowałem ją po macoszemu poprzestając na jednym (nie wiem czy nawet do końca) odsłuchu. Nudny, monotonny IV ligowy death metal - takie to mi się wówczas wydało. Nie przyszło mi na myśl ani Morbid Angel ani Incantation. Gdzieś tam leży na półce, jak wpadnie mi w łapy to postaram się uważniej posłuchać. Póki co, po tygodniowym wyjeździe powróciłem do płyty roku 2009 i po raz 2323334 przesłuchuję ostatni FUNERAL MIST
No ja też nie słuchałem tego dużo czasy. Parafrazując i cytując jednego kolesie z BBC "jak się mnie coś nie podoba, to znaczy, że kiepskie" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

04-05-2009, 11:25

"Superion" nie wchodzi łatwo, co nie znaczy, że jest to jakiś średniak. To jedna z najlepszych pozycji wydanych przez Empire. Duszno, ciężko, gęsto, średnio-wolne tempa, długie kawałki, słychać echa INCANTATION, IMMOLATION, MORBID ANGEL...Nie ma takiej opcji by ta płyta sie nie spodobała komuś, kto słucha death metalu nie od wczoraj.
Późniejszy split z DETHRONED jest równie dobry.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

04-05-2009, 12:20

Maria Konopnicka pisze:Chyba będę musiał sobie tą płytę przypomnieć - bo gdy kilka lat temu oderwawszy ją od gazety, podobnie jak większość płyt z TA potraktowałem ją po macoszemu poprzestając na jednym (nie wiem czy nawet do końca) odsłuchu. Nudny, monotonny IV ligowy death metal - takie to mi się wówczas wydało. Nie przyszło mi na myśl ani Morbid Angel ani Incantation. Gdzieś tam leży na półce, jak wpadnie mi w łapy to postaram się uważniej posłuchać. Póki co, po tygodniowym wyjeździe powróciłem do płyty roku 2009 i po raz 2323334 przesłuchuję ostatni FUNERAL MIST
w takim razie, musiałeś BARDZO nieuważnie słuchać, po tzw. łebkach.
Morbid Angel słuchać już od pierwszych dźwięków tj. otwierającego riffu utworu nr. 1 - dalej to samo: co chwila wchodzi jakiś walcowaty riff, będący wariacją nt. "God Of Emptiness" - nie da się tego nie usłyszeć !
Podobnie jak Incantation, które słychać głównie w wokalach i dusznej, grobowej atmosferze, przyprawionej dodatkowo orientalnym, quasi daleko-wschodnim klimatem (riffy !!! ).

Powiem tak - podobnie jak Block69 uważam, że jeśli ktoś wielbi te trzy, podane jako główne inspiracje, kapele, nie ma bata żeby mu nie podszedł ten album, gdyż zawiera w sobie wszystko co najlepsze w tego typu graniu - technika, agresja i klimat !
Tym bardziej nie jestem w stanie zrozumieć negatywnych opinii tych, którzy zachwycają się np. Dead Congregation - "Superion" to ten sam, jeśli nie wyższy poziom co krążek Greków, nie mówiąc już o zbliżonym charakterze muzyki, o którym pisałem w pierwszym wpisie.
Recepta więc jest jedna - jeśli komuś się nie podoba ten album, powinien go posłuchać jeszcze raz, i jeszcze raz, aż "wejdzie" w całości, bo jest tego wart !
That's what she said !
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

04-05-2009, 19:47

Bardzo spoko płyta. Szkoda, że kmiołek nie poszedł dalej tym tropem przy wydawaniu kolejnych zespołów.
strappado
rozkręca się

11-05-2009, 21:51

popieram rycha - płyta niszczy i jest zajebiście nagrana szczególnie gary jakby ktoś napierdalał na ołtarzu.... eh gdyby taki sound miało Onward To Golgotha....
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

08-11-2014, 22:49

Chyba najlepsza płyta z Empire.
Awatar użytkownika
Anthropophagus
w mackach Zła
Lokalizacja: Kondominium Rosyjsko-Niemieckie pod Żydowskim zarządem powierniczym

12-11-2014, 08:05

Nie chyba tylko na pewno. Mam nadzieję, że chłopaki się uspokoją trochę z Nightbringer tak żeby znaleźć trochę czasu na złożenie do kupy materiału na drugi LP. Byłby to wspaniały prezent na nowy rok ;)
"Dla mnie to jest naród zesrany a nie naród wybrany".
- Piotr Rybak
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

14-12-2014, 01:42

knaar pisze:Chyba najlepsza płyta z Empire.
+ Horrified i ostatni DISSENTER :)
ODPOWIEDZ