CODE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
- grot
- weteran forumowych bitew
Re: CODE
Nie to co Vlad Tepes, nie?
Nowa płyta blisko, na myspace znów zarzucili świeży kawałek.
Nowa płyta blisko, na myspace znów zarzucili świeży kawałek.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- O, czym się zajmuje?
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Nie to co black metal, który mylisz z jakimś innym gatunkiem.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- grot
Innym gatunkiem? NIe. Code to black metal, choćby i w tej postaci nie pasował do twojej wąskiej definicji. Której zresztą tak zazdrośnie strzeżesz, że nawet nie chcesz się nią podzielić ani uargumentować jej w żaden sposób. Zresztą, nieistotne - bm czy nie, nowe Code zapowiada się świetnie, niezależnie od szufladek.
- O, czym się zajmuje?
- O, czym się zajmuje?
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Taki sam z tego pic na wode jak z Satyricon, DHG, czy innych waszych faworytów. Brzmi jak jakiś jebany nu metal, nawet Funeral Mist przy tym to oldschool.
- grot
Nawet nie chce mi się tego komentować. Namaluj sobie lepiej jakąś kolejną logówkę, a nie wchodź z marudzeniem do tematów o zespołach, które robią coś własnego, indywidualnego i ciekawego.
- O, czym się zajmuje?
- O, czym się zajmuje?
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
A ty włacz sobie Vive, tam też jest dużo ciekawych zespołów tego pokroju.
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
tak sobie słucham tej nowej płyty. nawet ciekawe, ale generalnie to 100 lat za murzynami - jakby 10 lat temu to nagrali to nawet bym uznał za nowatorskie, a tak... brzmi trochę jak nieudolna parodia Virus.
- ultravox
- zahartowany metalizator
To nie jest jakaś specjalnie nowatorska muzyka, ale też raczej nie o to tu chodzi. Mnie się ta płyta bardzo podoba, a specjalnych podobieństw z Virus bym się tutaj nie doszukiwał, choć bo stylistycznie można to wrzucić do jednej szuflady, to jednak różnice są wyraźne. Bardzo dobre kompozycje i niezły klimat całości - ja tam jestem kupiony.
- twoja_stara_trotzky
dla mnie całość jest:ultravox pisze:To nie jest jakaś specjalnie nowatorska muzyka, ale też raczej nie o to tu chodzi. Mnie się ta płyta bardzo podoba, a specjalnych podobieństw z Virus bym się tutaj nie doszukiwał, choć bo stylistycznie można to wrzucić do jednej szuflady, to jednak różnice są wyraźne. Bardzo dobre kompozycje i niezły klimat całości - ja tam jestem kupiony.
a) zdecydowanie zbyt pretensjonalna
b) zdecydowanie zbyt przepitolona
c) zdecydowanie za bardzo asekuracyjna
do tego te skoki stylistyczne - od śmiesznych thrashowych riffów z śmiesznym black metalowym wokalem po przesłodzone progresywne wstawki z płaczliwymi zawodzeniami...
- ultravox
a) owszem, można to tak określić, ale jakoś mi to nie przeszkadzatwoja_stara_trotzky pisze: dla mnie całość jest:
do tego te skoki stylistyczne - od śmiesznych thrashowych riffów z śmiesznym black metalowym wokalem po przesłodzone progresywne wstawki z płaczliwymi zawodzeniami...
b) dla mnie nie, całkiem fajne rzeczy dzieją się w tych utworach.
c) patrz a)
Oczywiście można powiedzieć, że tak grało się 10 lat temu, ale mam słabość do takiego grania i podobnie jak Virus trafia to do mnie bez problemu.
- twoja_stara_trotzky
nie będę ukrywać, że Virusa wymieniłem po kilku postach kolegi Skauta... no ale pies jest właśnie tu pogrzebany - niby podobna stylistyka (co w sumie jest oczywiste), ale Virus jest kompletnie bezkompromisowy - chłopaki pojechali po bandzie, a przy tym zajebiście dojrzały - a tu mamy taką muzyczną adolescencję.
- ultravox
Virus jest zdecydowanie bardziej dojrzały, ale są to jednak muzycy z dużo większym doświadczeniem niż Code (Vicotnika nie liczę), który moim zdaniem jeszcze poszukuje własnego stylu (co nie zmienia faktu, że mają talent do komponowania świetnych utworów). To jest taka stylistyka (szczególnie łączenie spokojniejszych fragmentów z elementami black metalowymi), która jednego będzie kręcić, a drugiego odrzuci i moim zdaniem właśnie w tym miejscu należy pogrzebać psa, bo od strony kompozycyjnej ta płyta broni się według mnie doskonale.
- twoja_stara_trotzky
może i masz rację, mnie to odrzuca. taki tam black metalowy Opeth 

- zekke
http://www.myspace.com/codeblackmetal
nastepny track. tym razem pod wasze pierdolenie - jest bardziej spokojny i miejscami blackowe wokale =]
nastepny track. tym razem pod wasze pierdolenie - jest bardziej spokojny i miejscami blackowe wokale =]
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
ale biedne wokale na poczatku, az sie odechciewa sluchac dalejzekke pisze:http://www.myspace.com/codeblackmetal

this is a land of wolves now
- grot
Rewolucji nie oczekiwałem, nie jestem zawiedziony jej brakiem. Dobre rozwinięcie Nouveau Gloaming, ale bez powielania schematów.
- O, czym się zajmuje?
- O, czym się zajmuje?
- Skaut
a/ hehe, to że Virus już wcześniej nagrał podobne rzeczy (Carheart i tak stawiam wyżej) nie oznacza, że uczeń mistrza nie może przerosnąć - w tym wypadku Code udało się to czego mi na ostatnim Virus brakowało - transowa, miejscami thrashowa rytmika (a nie jakiś kurwa opethtwoja_stara_trotzky pisze:dla mnie całość jest:ultravox pisze:To nie jest jakaś specjalnie nowatorska muzyka, ale też raczej nie o to tu chodzi. Mnie się ta płyta bardzo podoba, a specjalnych podobieństw z Virus bym się tutaj nie doszukiwał, choć bo stylistycznie można to wrzucić do jednej szuflady, to jednak różnice są wyraźne. Bardzo dobre kompozycje i niezły klimat całości - ja tam jestem kupiony.

b/ nie ma szans. Album trwa ponad 30 minet i ani trochę nie odczuwa się wrażenia przepitolenia
c/ może trochę asekuracyjnie, ale ja lubie takie melodie, które już kiedyś słyszałem

Tak tylko nadmienię:
"The Black Flux" - 7/10
"Resplendent Grotesque" na dzień dzisiejszy - 8.5/10
Coś tam było! Człowiek!