Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów
tak, wiem, juz mi dawal wyklad jak mam palic fajke
a ktos jeszcze?

this is a land of wolves now
- 4m
- weteran forumowych bitew
No bo jak można tyle lat palić i ciągle robić to w spierdolony sposób, że pała napierdala?Riven pisze:tak, wiem, juz mi dawal wyklad jak mam palic fajkea ktos jeszcze?

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:

a serio, jak ktos jeszcze to chetnie pogadam. polecacie jakies konkretne marki tytoniu? ja od paru miesiecy nie jaram, ale zamierzam sie za to wziac ponownie. nie jest to niestety tak zajebiste jak czerwone marlboro, ale do muzyki na wieczor sprawdza sie calkiem niezle
this is a land of wolves now
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Casillero Del Diablo Riserva Privada Cabernet Sauvignon-Syrah 2007
O! I to jest zaczątek PIĘKNA. Nic tu nie ma z podstawowej linii Casillero, tu już zaczyna się piękna koncentracja, integracja poszczególnych warstw smakowych i aromatów i kompletnie nie czuć 14.5% alkoholu. Za to wino spokojnie możnaby dać z 70 zł za butelkę bez wrażenia, że się przepłaciło (a kosztuje połowę tego w UK, w Polsce go nie widziałem ale pewnie kosztowałoby odpowiednio więcej). Piękne taniny, kolejne warstwy owocowe zmieniające się niczym w kalejdoskopie, beczka i moje ukochane nuty winogronowe/wytłoczynowe/pestkowe. Po prostu dobra rzecz.
O! I to jest zaczątek PIĘKNA. Nic tu nie ma z podstawowej linii Casillero, tu już zaczyna się piękna koncentracja, integracja poszczególnych warstw smakowych i aromatów i kompletnie nie czuć 14.5% alkoholu. Za to wino spokojnie możnaby dać z 70 zł za butelkę bez wrażenia, że się przepłaciło (a kosztuje połowę tego w UK, w Polsce go nie widziałem ale pewnie kosztowałoby odpowiednio więcej). Piękne taniny, kolejne warstwy owocowe zmieniające się niczym w kalejdoskopie, beczka i moje ukochane nuty winogronowe/wytłoczynowe/pestkowe. Po prostu dobra rzecz.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- Scaarph
- zahartowany metalizator
często pijam casillero del diablo bo mi smakuje (
), cabernety sauvigniony, 2006-07, niestety nie mam pojęcia, czy to to samo o czym ty piszesz 
ostatnio trafiłem na najpaskudniejsze wino w całym życiu, niestety(?) nie pamiętam nazwy. jedyne, co było czuć, to wstrętny alkohol, serio, piłem już lepsze agropole.
edit: teraz michel lynch, bordeaux z 2007

ostatnio trafiłem na najpaskudniejsze wino w całym życiu, niestety(?) nie pamiętam nazwy. jedyne, co było czuć, to wstrętny alkohol, serio, piłem już lepsze agropole.
edit: teraz michel lynch, bordeaux z 2007
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
http://www.conchaytorowines.com/wines/diablo.htmlScaarph pisze:często pijam casillero del diablo bo mi smakuje (), cabernety sauvigniony, 2006-07, niestety nie mam pojęcia, czy to to samo o czym ty piszesz
Zjedź na sam dół.
To jest już ten poziom koncentracji, który charakteryzuje droższe, lepsze wina. Mam wrażenie, pomijając fakt, że to nadal jest masówka, że jest tu niejaki kunszt, coś więc, terroir może? Poza tym trzeba być dobrym, żeby zrobić 14.5% potwora, w którym nie czuć alkoholu. Niesamowite. To są wina 'do gryzienia', gęste, pełne. Nie masz wrażenia jakiejkolwiek wodnistości.
I dream of colour music,
- Scaarph
czyli nie to samo 
zakręcę się i za tym przy najbliższej okazji.

- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Warto. Najlepiej zrób sobie porównanie z normalnym cabernetem albo shirazem, powiedzmy dzień po dniu.Scaarph pisze:czyli nie to samo
Jakbyś trafił na Xplorador od Concha Y Toro to też warto.
I dream of colour music,
- Scaarph
będę miał na uwadze. jak już pisałem, brak mi odpowiedniej wiedzy by dobierać sobie wartościowe wina, brak mi klucza, za pomocą którego mógłbym dokonać selekcji, dokonać wyboru.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Mieszanka jakiegoś jabłkowego z tunezji i nie do końca przesuszonego trawskaRiven pisze:![]()
a serio, jak ktos jeszcze to chetnie pogadam. polecacie jakies konkretne marki tytoniu?

Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- kampeki
- postuje jak opętany!
Ej, terroir w Chile, w dodatku w CyT? NieeeeWódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:http://www.conchaytorowines.com/wines/diablo.htmlScaarph pisze:często pijam casillero del diablo bo mi smakuje (), cabernety sauvigniony, 2006-07, niestety nie mam pojęcia, czy to to samo o czym ty piszesz
Zjedź na sam dół.
To jest już ten poziom koncentracji, który charakteryzuje droższe, lepsze wina. Mam wrażenie, pomijając fakt, że to nadal jest masówka, że jest tu niejaki kunszt, coś więc, terroir może? Poza tym trzeba być dobrym, żeby zrobić 14.5% potwora, w którym nie czuć alkoholu. Niesamowite. To są wina 'do gryzienia', gęste, pełne. Nie masz wrażenia jakiejkolwiek wodnistości.

btw w Polsce nie ma tej reservy, do 40 PLN jestem w stanie uwierzyć, że dobre wino ale pewnie bez podniety.
Za młody jesteś na Heroda!
- kampeki
- postuje jak opętany!
Concha w średnich i topowych liniach robi dobre przemysłowe wina, bardzo pijalne, zwłaszcza dla kogoś kto zaczyna pijać. Mają sprawnych enologów (stać takiego molocha) czyt. rzemieślinków nie artystów - ludzi z wizją. Oprócz tego robią OCEAN gównianego wina, nie nadającego się do picia, które jest dostępne w każdym markecie.Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Warto. Najlepiej zrób sobie porównanie z normalnym cabernetem albo shirazem, powiedzmy dzień po dniu.Scaarph pisze:czyli nie to samo
Jakbyś trafił na Xplorador od Concha Y Toro to też warto.
Myślę, że jest tak dużo dobrych producentów wina na Świecie, ba nawet w Chile jest mnóstwo lepszych, że skupianie się nad CyT to strata czasu. Fakt, warto spróbować i wyrobić sobie zdanie o tych winach, ale na codzień można znaleźć ciekawsze rzeczy.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Zrobiło na mnie spore wrażenie, inne niż podstawowa linia, czy masówki z niskiej półki. Z Chile jeszcze srebrna Estampa zrobiła na mnie duże wrażenie kiedyś. Bez problemu do kupienia w Polsce.kampeki pisze:Ej, terroir w Chile, w dodatku w CyT? NieeeeWódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:http://www.conchaytorowines.com/wines/diablo.htmlScaarph pisze:często pijam casillero del diablo bo mi smakuje (), cabernety sauvigniony, 2006-07, niestety nie mam pojęcia, czy to to samo o czym ty piszesz
Zjedź na sam dół.
To jest już ten poziom koncentracji, który charakteryzuje droższe, lepsze wina. Mam wrażenie, pomijając fakt, że to nadal jest masówka, że jest tu niejaki kunszt, coś więc, terroir może? Poza tym trzeba być dobrym, żeby zrobić 14.5% potwora, w którym nie czuć alkoholu. Niesamowite. To są wina 'do gryzienia', gęste, pełne. Nie masz wrażenia jakiejkolwiek wodnistości.no chyba przesada, ciężko mi w to uwierzyć
![]()
btw w Polsce nie ma tej reservy, do 40 PLN jestem w stanie uwierzyć, że dobre wino ale pewnie bez podniety.
I dream of colour music,
- kampeki
- postuje jak opętany!
Co polecasz Estampy? Cabs czy jakiś blend?Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Zrobiło na mnie spore wrażenie, inne niż podstawowa linia, czy masówki z niskiej półki. Z Chile jeszcze srebrna Estampa zrobiła na mnie duże wrażenie kiedyś. Bez problemu do kupienia w Polsce.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
O ile pamiętam z roboty, mieliśmy 3 rodzaje. Podstawową, jednoszczepową (olej). Srebrny kupaż i Złoty kupaż. Złotego nie piłem, ale Srebrny to było to, jak to szef ujął "Chilijskie wino, które jest wolne od chilijskich wad". Bardzo ładne. Chyba były nawet ze dwie wersje każdego z tych 'kolorów'. Kupaż trójszczepowy o ile pamiętam.kampeki pisze:Co polecasz Estampy? Cabs czy jakiś blend?Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Zrobiło na mnie spore wrażenie, inne niż podstawowa linia, czy masówki z niskiej półki. Z Chile jeszcze srebrna Estampa zrobiła na mnie duże wrażenie kiedyś. Bez problemu do kupienia w Polsce.
I dream of colour music,
- kampeki
- postuje jak opętany!
Ta linia: http://www.estampa.com/estampa/eng/vino ... at=3&sub=5Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:O ile pamiętam z roboty, mieliśmy 3 rodzaje. Podstawową, jednoszczepową (olej). Srebrny kupaż i Złoty kupaż. Złotego nie piłem, ale Srebrny to było to, jak to szef ujął "Chilijskie wino, które jest wolne od chilijskich wad". Bardzo ładne. Chyba były nawet ze dwie wersje każdego z tych 'kolorów'. Kupaż trójszczepowy o ile pamiętam.kampeki pisze:Co polecasz Estampy? Cabs czy jakiś blend?Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Zrobiło na mnie spore wrażenie, inne niż podstawowa linia, czy masówki z niskiej półki. Z Chile jeszcze srebrna Estampa zrobiła na mnie duże wrażenie kiedyś. Bez problemu do kupienia w Polsce.

- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Tak, własnie ta Reserva. Nie wiem czemu mi się ze srebrem skojarzyła, może dlatego że kolejna jest złota.kampeki pisze:Ta linia: http://www.estampa.com/estampa/eng/vino ... at=3&sub=5Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
O ile pamiętam z roboty, mieliśmy 3 rodzaje. Podstawową, jednoszczepową (olej). Srebrny kupaż i Złoty kupaż. Złotego nie piłem, ale Srebrny to było to, jak to szef ujął "Chilijskie wino, które jest wolne od chilijskich wad". Bardzo ładne. Chyba były nawet ze dwie wersje każdego z tych 'kolorów'. Kupaż trójszczepowy o ile pamiętam.
Złotą musze gdzieś upolować.
I dream of colour music,
- kampeki
- postuje jak opętany!
Może dlatego, że złota jest czarnaWódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Tak, własnie ta Reserva. Nie wiem czemu mi się ze srebrem skojarzyła, może dlatego że kolejna jest złota.kampeki pisze:Ta linia: http://www.estampa.com/estampa/eng/vino ... at=3&sub=5Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
O ile pamiętam z roboty, mieliśmy 3 rodzaje. Podstawową, jednoszczepową (olej). Srebrny kupaż i Złoty kupaż. Złotego nie piłem, ale Srebrny to było to, jak to szef ujął "Chilijskie wino, które jest wolne od chilijskich wad". Bardzo ładne. Chyba były nawet ze dwie wersje każdego z tych 'kolorów'. Kupaż trójszczepowy o ile pamiętam.
Złotą musze gdzieś upolować.

- 4m
- weteran forumowych bitew
Zdania i opisy wyjęte żywcem z audiofilskich gadekWódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:O ile pamiętam z roboty, mieliśmy 3 rodzaje. Podstawową, jednoszczepową (olej). Srebrny kupaż i Złoty kupaż. Złotego nie piłem, ale Srebrny to było to, jak to szef ujął "Chilijskie wino, które jest wolne od chilijskich wad". Bardzo ładne. Chyba były nawet ze dwie wersje każdego z tych 'kolorów'. Kupaż trójszczepowy o ile pamiętam.kampeki pisze:Co polecasz Estampy? Cabs czy jakiś blend?Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Zrobiło na mnie spore wrażenie, inne niż podstawowa linia, czy masówki z niskiej półki. Z Chile jeszcze srebrna Estampa zrobiła na mnie duże wrażenie kiedyś. Bez problemu do kupienia w Polsce.

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Hehe. No taki żargon4m pisze:Zdania i opisy wyjęte żywcem z audiofilskich gadekWódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:O ile pamiętam z roboty, mieliśmy 3 rodzaje. Podstawową, jednoszczepową (olej). Srebrny kupaż i Złoty kupaż. Złotego nie piłem, ale Srebrny to było to, jak to szef ujął "Chilijskie wino, które jest wolne od chilijskich wad". Bardzo ładne. Chyba były nawet ze dwie wersje każdego z tych 'kolorów'. Kupaż trójszczepowy o ile pamiętam.kampeki pisze: Co polecasz Estampy? Cabs czy jakiś blend?"Wzmacniacz lampowy, którego brzmienie jest wolne od wad typowych dla wzmacniaczy lampowych", o taki cytat np.
A teraz serio: moglibyście walnąć taki miniranking, a właściwie krótką (top5-10) listę polecanych i dostępnych w Polsce win w trzech zakresach cenowych: do 50, 100 i 200 zł. Wino kocham zdecydowanie najbardziej z wszystkich alkoholi, więc chciałbym się wreszcie przyjrzeć tematowi dokładniej i sprawdzić jakie są różnice doznaniowe w tych najbardziej przyjaznych dla kieszeni kategoriach

Jeśli chodzi o Twoje zapytanie o polecane wina, odpowiedź brzmi: NIE
Nie da się niestety zrobić takiego rankingu bez znajomości Twoich preferencji dotyczących tego napoju. Ale nie bój nic, dwa wyjścia są:
1. Idziesz do sklepu winiarskiego, lub nawet marketu (REAL polecam) i zaczynasz od dolnej półki a kończysz na górnej
2. Nabywasz 'Magazyn WINO' i kierujesz się ich rekomendacjami.
Chyba, że sprecyzujesz nieco potencjalne pole wyboru

I dream of colour music,