Czyli kanadyjska hybryda electro -industrialna.Zespól utworzyl w 1986 Bill Leeb,tuz po opuszczeniu innej legendy - Skinny Puppy,których wspomagal studyjnie jak i podczas ich tras koncertowych.Kolaboracja w tak znakomitym towarzystwie musiala byc owocna w interesujace doswiadczenia,tym niemniej Leeb mial mnostwo wlasnych pomyslow na to jak ma brzmiec JEGO muzyka.Idee i rozwiazania które proponowal nie byly brane pod uwage przez sztab glównodowodzacy SP,kanal komunikacyjny sie zatkal,pojawil sie jakis kwas i uszkodzenia na laczach,wtedy tez Leeb postanowil przejac ster i powolal do zycia nowy twór -
FRONT LINE ASSEMBLY....
Na samym poczatku,ogromny wplyw na FLA mialy takie legendy industrialu jak Cabaret Voltaire,Spk,Test Dept,D.A.F itd..
W niedlugim czasie do Billa dolaczyl Michael Balch a pozniej równiez Rhys Fulber,którego dzisiejsza metalowa mlodziez moze identyfikowac jako znanego prodecunta m,i.n Fear Factory,Paradise Lost i wielu innych.
W niecaly rok po utworzeniu zespolou ukazuje sie debiut - The Initial Command.Surowy,halasliwy,agresywny.Podobnie jak kolejny krazek State of Mind. Wraz z nastepnymi trzema albumami; Gashed Senses and Crossfire , Caustic Grip i Tactil Neural Implant zespól wkracza na salony,zyskuje sobie popularnosc wsród fanów gatunku,jest to równiez pod wzgledem artystycznym najbardziej udany okres,no,przynajmniej w mojej opinii,bo wlasnie te krazki cenie sobie dzisiaj najbardziej.
Konkretne mocarne electro i nomen omen jedna z lektur obowiazkowych dla dzisiejszych zwolenników EBM (czesc Morph;)
Po ww wydawnictwach przyszedl czas na maly lifting i dodanie innych elementów ,przede wszystkim metalowych gitar,co równiez przyczynilo sie w jakis sposób do tego iz FLA zainteresowali sie wszelkiej masci ekstremisci ,równolegle starzy fani zespou zaczeli krecic nosem,co nie zmienia faktu iz Millenium I Hard Wired to wciaz interesujaca muzyka i warto dac jej szanse.
Mamy rok 1997,Fulber odchodzi i jednoczesnie mi sie kontakt jakos rwie,powstalo kilka plyt,kontakt z nimi mialem sporadyczny,wiec tutaj niech glos zabiora inni...
Stare wygi pewnie maja wszystko na pólkach ,ktos jeszcze lubi ,szanuje,zna,docenia?
FRONT LINE ASSEMBLY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- mistrz forumowej ceremonii
FRONT LINE ASSEMBLY
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
Re: FRONT LINE ASSEMBLY
znam jedynie Millenium, doskonale na długą jazdę autem, kiedy ślipia zaczynają się lepić 
z twórczości tych panów dużo bardziej przemawia do mnie Synæsthesia, Noise Unit oraz Delerium

z twórczości tych panów dużo bardziej przemawia do mnie Synæsthesia, Noise Unit oraz Delerium
-
Analripper pisze:znam jedynie Millenium, doskonale na długą jazdę autem, kiedy ślipia zaczynają się lepić
Delerium ok,choc dawno nie sluchalem,z tego co pamietam duzo elementów world music..
Kiedys wpadly mi w rece plyty Conjure One ale poziom slodyczy jest powalajacy i odpuscilem sobie.
Ktos slyszal te nowsze propozycje FLA?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Najprzewielebniejszy
nie dodalem, że jeśli chodzi o Delerium to tylko wczesne - do sadystycznego i pełnego mroku "Spiritual archives"
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Noise Unit jak najbardziej , tez wole, zwlaszcza w pozniejszym okresie kiedy rozproszenie na tyle projektow musialo zaowocowac jakas muzyczna schizofrenia i ostatnie plyty Noise Unit moementami trudno odroznic od plyta Frontline Assembly ale mimo to sa imho lepsze. Oprocz tego wszystkiego dla mnie najbardziej byl interesujacy Intermix - 3 plyty w latach 92-95 laczace world music z newbeatem i ogolnie mocno skomputeryzowane, takie mocno znieksztalcone Deep Forest plus nieco Delerium, oprocz tego zrobil tez (z Petersenem) WIll chyba najmroczniejsze z tego wszystkiego a Leeb z Blixa Bargeldem z Einsturzeunde Nebubaten i cEVINem Keyem ze Skinny Puppy zrobili Cyberaktiff i jedna plyte w 95. Trudno to kurwa rozroznic momentami.Analripper pisze:znam jedynie Millenium, doskonale na długą jazdę autem, kiedy ślipia zaczynają się lepić
woodpecker from space
- twoja_stara_trotzky
z FLA najbardziej lubię WILL 

- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
eee sorry ale jakos nie czaje, jak znasz tylko jedna pozycje to skad wiesz ze bardziej przemawiaja inne ich projekty?Analripper pisze:znam jedynie Millenium, doskonale na długą jazdę autem, kiedy ślipia zaczynają się lepić
woodpecker from space
- twoja_stara_trotzky
może on rozmawia z nazwami zespołów?
Strasznie podobne płyty nagrywają kiedyś zassalem całą dyskografie i początkowo nie mogłem się połapać co ,gdzie i kiedy. jeśli już to preferuję ich wczesną twórczość.
- Najprzewielebniejszy
znam - czyli mam i slucham. Reszte sluchalem po kilka razy i mi nie podeszly. Reszta FLA dla mnie po prostu nie istnieje.Triceratops pisze:eee sorry ale jakos nie czaje, jak znasz tylko jedna pozycje to skad wiesz ze bardziej przemawiaja inne ich projekty?Analripper pisze:znam jedynie Millenium, doskonale na długą jazdę autem, kiedy ślipia zaczynają się lepić