DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: DEATHSPELL OMEGA
ja uwielbiam Bataille'a wiec nie powinienem sie wypowiadac. ale mimo to nie potrafie sie odniesc krytycznie do tego co oni tam wypisuja, nie wiem po prostu na ile jest to tworcza interpretacja, a na ile jest to naciagane i robione na pokaz. nieistotne, wystarcza mi kosmiczna, bezkonkurencyjna muzyka i sam fakt, ze goscie siedza w takim klimacie na powaznie i interesuja sie odpowiednia literatura : ))))
this is a land of wolves now
-
- rasowy masterfulowicz
ważne, żeby tylko miec autocasco, jeśc ser pleśniowy i pic Vintage No. 1
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
No tak
Ale mówiąc serio, nigdy nie umiałem przekonac sie do tego zespołu, może dlatego, że liryki są wyjatkowo zaangażowane i odnoszące sie do konkretnych kontekstów filozoficznych, a bez znajomosci i zrozumienia tekstów, czy nawet luznego zinterpretowania ich sobie na własny uzytek, nie umiałbym słuchac takiej muzyki. Dlatego ciekawi mnie stanowisko osób, które mówiac po chłopsku:ni chuja nie kumają o co tym facetom chodzi, ale muzyka i tak do nich trafia.

“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Riven
- Kontakt:
mysle, ze muzyka jest tu na tyle zajebista, ze mozna sluchac bez problemu. zreszta taki FAS przesluchalem bardzo wiele razy zanim w ogole zajrzalem do bookletu, to samo tyczy sie SMRC.
-
- rasowy masterfulowicz
a nie masz chęci zaangażować się w poznanie i próbę zrozumienia tych tekstów? Takie poszukiwanie jest ogromnie fascynujące , nawet to stanowi o sile DsO, że sam możesz sobie wyznaczac granicę interpretacji, szukać sensu i dociekać o co w tym wszystkim chodzi. Dobra biblioteka, internet, trochę chęci i wchodzisz w inny wymiar;)
- Riven
- Kontakt:
o, no , zrobic sobie bibliografie z inspiracji DSO - to jest dobry pomysl. a czy samo DSO jest wyjatkowo wartosciowe pod tym wzgledem to nie wiem.streetcleaner pisze:a nie masz chęci zaangażować się w poznanie i próbę zrozumienia tych tekstów? Takie poszukiwanie jest ogromnie fascynujące , nawet to stanowi o sile DsO, że sam możesz sobie wyznaczac granicę interpretacji, szukać sensu i dociekać o co w tym wszystkim chodzi. Dobra biblioteka, internet, trochę chęci i wchodzisz w inny wymiar;)
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
Garm w czarnej kiecce jest niezwykle pociągający.
- Riven
- Kontakt:
Nie wiem czego się to tyczy, ale sery pleśniowe rządząstreetcleaner pisze:ważne, żeby tylko miec autocasco, jeśc ser pleśniowy i pic Vintage No. 1

- Herezjarcha
- w mackach Zła
Też pytanie, jak można nie rozumieć liryków z "Inquisitors of Satan" ?Alsvartr pisze:A mnie zastanawia czy wszyscy, którzy zachwycaja się DsO, rozumieją w pełni wartswę liryczno-ideową tego zespołu.

- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Retoryczne chyba 

“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- wombat
- zaczyna szaleć
Koncepcja liryczna DsO zbytnio mnie nie interesuje, w końcu muzyki słucha się dla muzyki, nie dla tekstów.
Zachwalany wszędzie "Fas..." miałem okazję dorwać stosunkowo niedawno, o ile na początku miałem problemy z ogarnięciem dźwięków zawartych na tej płycie, to po mniej więcej dwudziestym przesłuchaniu jestem pod OGROMNYM wrażeniem. W sumie troche zaluje, ze tak pozno zabrałem się za ich twórczość, no ale lepiej późno niż wcale. Klasa, zarówno pod względem aranżacyjnym jak i brzmieniowym.
Zachwalany wszędzie "Fas..." miałem okazję dorwać stosunkowo niedawno, o ile na początku miałem problemy z ogarnięciem dźwięków zawartych na tej płycie, to po mniej więcej dwudziestym przesłuchaniu jestem pod OGROMNYM wrażeniem. W sumie troche zaluje, ze tak pozno zabrałem się za ich twórczość, no ale lepiej późno niż wcale. Klasa, zarówno pod względem aranżacyjnym jak i brzmieniowym.
- Riven
- Kontakt:
bzdura. no ale co kto lubi.Koncepcja liryczna DsO zbytnio mnie nie interesuje, w końcu muzyki słucha się dla muzyki, nie dla tekstów.
- wombat
- zaczyna szaleć
Hmm, wydaje mi się, że jeśli kogoś bardzo interesuje tematyka tekstów Deathspell Omega,a muzyka jest odepchnięta na dalszy plan, to lepiej byłoby sięgnąć po książki poruszające dane zagadnienia...
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Nie, album tworzy całość jako koncept + muzyka + tekst + oprawa, i każdy z tych elementów jest tak samo ważny. Tak samo mógłbyś powiedzieć że dialogi w filmie są sprawą drugorzędną.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- wombat
- zaczyna szaleć
Chyba nie zaprzeczysz, że to jednak muzyka gra pierwsze skrzypce. Gdyby ona nie była reprezentatywna dla danego wydawnictwa, to nawet nie pomyślałbyś o zgłębianiu ideologii zespołu i innych postronnych rzeczach.
Jeśli muzycznie dany album jest biedny, to nawet najlepsze liryki i wydanie tego nie zmienią.
Dla mnie grafika, teksty i inne dodatkowe rzeczy to uzupełnienie muzyki, a nie równoważny z nią czynnik decydujący o tym czy album jest ok czy nie. No ale masz prawo miec inne zdanie, ja to szanuje.
Jeśli muzycznie dany album jest biedny, to nawet najlepsze liryki i wydanie tego nie zmienią.
Dla mnie grafika, teksty i inne dodatkowe rzeczy to uzupełnienie muzyki, a nie równoważny z nią czynnik decydujący o tym czy album jest ok czy nie. No ale masz prawo miec inne zdanie, ja to szanuje.
- Morph
- Kontakt:
Zaprzeczę, nawet najlepszych muzycznie albumów nie mogę słuchać jeśli mają denny koncept/liryki.wombat pisze:Chyba nie zaprzeczysz, że to jednak muzyka gra pierwsze skrzypce.
Nigdy, muzyka jest trzecim czynnikiem który przekonuje do zespołu. Pierwsze co zawsze rzuca się w oczy to oprawa graficzna (czytaj - okładka), potem koncept otaczający płytę, jeśli jedno i drugie do mnie trafia, słucham, ew. kupuję i słucham.Gdyby ona nie była reprezentatywna dla danego wydawnictwa, to nawet nie pomyślałbyś o zgłębianiu ideologii zespołu i innych postronnych rzeczach.
Nie, ale bardzo rzadko chujowa muzycznie płyta ma dobrą oprawę czy liryki.Jeśli muzycznie dany album jest biedny, to nawet najlepsze liryki i wydanie tego nie zmienią.
Twoje postrzeganie, w BM IMO te czynniki są jak najbardziej równoważne.Dla mnie grafika, teksty i inne dodatkowe rzeczy to uzupełnienie muzyki, a nie równoważny z nią czynnik decydujący o tym czy album jest ok czy nie.
Give birth to something dead
- Riven
- Kontakt:
I co z tego? rownie dobrze mozesz powiedziec, ze w filmie to obraz gra pierwsze skrzypce i na tej podstawie stwierdzic, ze nie interesuje cie rola muzyki. A muzyka w praktycznie kazdym filmie gra decydujaca role w tworzeniu atmosfery, a w przypadku tych naprawde dobrych filmow jest rzecza nie mniej wazna niz gra aktorow.wombat pisze:Chyba nie zaprzeczysz, że to jednak muzyka gra pierwsze skrzypce. Gdyby ona nie była reprezentatywna dla danego wydawnictwa, to nawet nie pomyślałbyś o zgłębianiu ideologii zespołu i innych postronnych rzeczach.
- Morph
- Kontakt:
- kampeki
- postuje jak opętany!