Odtwarzacze Mp3 - jakie radzicie?

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Odtwarzacze Mp3 - jakie radzicie?

05-01-2010, 20:25

tez slyszalem ze niezle jak na swoja cene.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

16-01-2010, 14:34

Kupiłem własnie Sanse Fuze 4 GB. Pierwsze wrażenia: fajnie lezy w głoni, nie slizga się. Naprawde intuicyjna i szybka obsługa kółkiem (byłem do tego sceptycznie nastawiony, ale jest w miarę wygodne). O jakości dźwięku sie nie wypowiadam, bo przy moich słuchawkach (sennki cx200) napewno nie jest on odpowiednio odwzorowany, niemniej jednak nie narzekam. Zobaczymy jak się będzie sprawowac przy ostrej eksploatacji, mam nadzieję, że nie padnie zbyt szybko.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

08-02-2010, 15:00

Mój półroczny iAudio 7 zrobił mi dziś kawał. (-) przestał działać, zwykle towarzyszy mu klik, a tu luz na przycisku i niemożność ściszenia czegokolwiek. Mam świadomość, że ściszanie muzyki nie jest true, no ale co zrobić, bida. Ewidentnie uszkodzenie mechaniczne, ewidentnie nie z mojej winy. Właśnie dostałem mail z Amazona, iż dostanę pełny zwrot kasy za ten sprzęt, bo nie mają możliwości wysłania mi nowego (chyba już nie mają go w ofercie) :)

Stąd więc pytanie - iAudio 8 czy S9 (nie Riv, nie chcę Sansy ;) ) ? Wziąłbym S9, ale raz, że drogi, dwa że nie potrzebuję tych wszystkich graficznych bajerów. Jak więc jest z jakością iAudio 8? Interfejs w porządku? Żadnych zastrzeń? Morph? ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

08-02-2010, 15:04

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:Mój półroczny iAudio 7 zrobił mi dziś kawał. (-) przestał działać, zwykle towarzyszy mu klik, a tu luz na przycisku i niemożność ściszenia czegokolwiek. Mam świadomość, że ściszanie muzyki nie jest true, no ale co zrobić, bida. Ewidentnie uszkodzenie mechaniczne, ewidentnie nie z mojej winy. Właśnie dostałem mail z Amazona, iż dostanę pełny zwrot kasy za ten sprzęt, bo nie mają możliwości wysłania mi nowego (chyba już nie mają go w ofercie) :)
Mechanika, rozbierałem swoje i7 i właściwe części przycisków są dość mizernej postury
Stąd więc pytanie - iAudio 8 czy S9 (nie Riv, nie chcę Sansy ;) ) ? Wziąłbym S9, ale raz, że drogi, dwa że nie potrzebuję tych wszystkich graficznych bajerów. Jak więc jest z jakością iAudio 8? Interfejs w porządku? Żadnych zastrzeń? Morph? ;)
Nie wiem, mam D2+ i jest znakomity ;). Poza tym nie ma i8, jest i9, i jest chujowy (m.in. słaba bateria).
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

08-02-2010, 15:32

i9, o ten mi chodziło. D2 jakoś mnie przekonuje wizualnie. W kontekście S9 podoba mi brak mechanicznych pierdół - widzisz, w tym się wysypały przyciski (nie musiały, ale jednak, pech). Nie chciałem mojego playera rozbierać, nie znam się na tym, i w sumie dobrze że się nie zacząłem w to bawić, bo widać Amazon nie ma z tym problemów i zwrot kasy ma być. Czyli raczej S9, z tym ze raczej 8GB, nie chce mi się dopłacać do 16GB. 8GB mi styka, ostatnio nawrzucałem do oporu stuffu, którego i tak nie słuchałem. Teraz wrzucam pojedyńcze albumy, które aktualnie mam ochotę przesłuchać i prawie cały wolny jest.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Zdzichu
świeżak

09-02-2010, 21:24

.....
Ostatnio zmieniony 09-02-2010, 23:19 przez Zdzichu, łącznie zmieniany 1 raz.
:)
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

09-02-2010, 22:02

Dobra, jutro S9 przyjeżdża. W sumie nie planowałem tego zakupu, ale lekka ekscytacja jest. Oczekuję.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-02-2010, 22:14

Napisz potem jak sprawa wygląda z płynnością działania menu.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

09-02-2010, 22:23

Morph pisze:Napisz potem jak sprawa wygląda z płynnością działania menu.
Łokej, jak go potestuję to zdam relację. Jak mi nie będzie leżał to przekażę go swojej drugiej połowie a rozejrzę się jeszcze za czymś innym, ale powiem szczerze, że mi się zwyczajnie nie chce grzebać za kolejnym sprzętem.

Masz podejrzenia, że mogą być jakieś problemy z płynnością? Może kwestia firmware'u? Zresztą, zobaczę jak się sprawy mają. Droga zabawka w sumie, gdybym nie miał tego zwrotu za iAudio 7 to bym się na S9 nie porywał raczej (190 Ł), mam nadzieję że będzie odpowiednio trybić i cieszyć (pomijając wodotryski i bajery, które mnie nie bawią).
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-02-2010, 22:29

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: Masz podejrzenia, że mogą być jakieś problemy z płynnością?
Zasadniczo w każdym w miarę "potężnym" PMP poza iTouch występowały jakieś problemy z płynnością menu przy dużych bibliotekach. Na S9 też na początku narzekali. W zasadzie jak wejdzie więcej playerów z chipem nVidia Tegra to może wreszcie powstaną naprawdę wydajne menusy.
Może kwestia firmware'u?
Podobno właśnie firmware'm sobie z tym już poradzili. Co więcej, S9 jest o tyle fajne że można zmieniać interfejs użytkownika, parę takich naprawdę ascetycznych, a funkcjonalnych widziałem. Generalnie sam bym miał tego S9, ale na złość jak mi był potrzebny PMP to nie mieli S9 na stanie :lol:.
Zresztą, zobaczę jak się sprawy mają.
Na dzień dzisiejszy jest to chyba jedyny odtwarzacz na rynku który oferuje prawie wszystkie potrzebne mi funkcje, poza cyfrowym wyjściem i line out (z tym że o ile to pierwsze to mrzonka, to to drugie naprawdę nie wymaga wiele zachodu a przydałoby mi się wielce).
Droga zabawka w sumie, gdybym nie miał tego zwrotu za iAudio 7 to bym się na S9 nie porywał raczej (190 Ł), mam nadzieję że będzie odpowiednio trybić i cieszyć (pomijając wodotryski i bajery, które mnie nie bawią).
Za ile GB, bo u mnie za ~250 funciaków jest 32,
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

09-02-2010, 22:33

Advancedmp3players ma:

8GB za 149Ł
16GB za 189Ł
32GB za 229Ł

Do tego 'next day delivery' Fedexem gratis. Myślę, że to niegłupia oferta.

16GB mi styknąć powinno, kilkadziesiąt albumów w dobrej jakości (w sumie wszystko zrzucam do OGG Q10 jak leci).
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-02-2010, 22:36

No to rzeczywiście przyzwoicie.
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

10-02-2010, 09:10

Zdzichu pisze:.....
Hm, chciałem odpowiedzieć na twoje wczorajsze pytanie, ale skoro się rozmyśliłeś to nie.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

13-02-2010, 09:02

to jak jest z tymi wbudowanymi aku ?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

13-02-2010, 10:21

chaos pisze:to jak jest z tymi wbudowanymi aku ?
Generalnie w dzisiejszych czasach są na tyle dobre, że masz dużo większą szansę (ba, prawie 100%), że akumulator przeżyje resztę playera, ale to generalny trend w elektronicznej (i w sumie nie tylko) masówce.
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

13-02-2010, 10:36

Nie wierze ze jakis player z wbudowanym aku. jest w stanie sprawnie działać po 1,5 roku dosyć intensywnej eksploatacji. Miałem dwa i po takim okresie użytkowania energii starczało na 20 min. słuchania. Nie trafione modele czy ogólna tendencja ;p?
Six o clock.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

13-02-2010, 10:45

Melepeta pisze:Nie wierze ze jakis player z wbudowanym aku. jest w stanie sprawnie działać po 1,5 roku dosyć intensywnej eksploatacji. Miałem dwa i po takim okresie użytkowania energii starczało na 20 min. słuchania. Nie trafione modele czy ogólna tendencja ;p?
Ale były to playery czy gadżety za 50 z Tesco :lol:? Bo taki Cowon np. nie montuje u siebie gówna, a różne Teclasty czy inne Vedie/Pentagramy wręcz przeciwnie.

Creative Zen V Plus miałem 1,5 roku, zjebało się LCD, ale bateria spadku wydajności nie zaliczyła. Potem miałem koło roku iAudio7 ("bez wypadek" rozjebałem w drobny mak o asfalt), jak trzymała na początku ~50h tak i po roku potrafiła tyle wytrzymać, nawet pomimo dość absurdalnej jej eksploatacji (w zasadzie może z raz była ładowana "od zera do maksa". Generalnie nic nie dewastuje baterii tak jak częste doładowywanie.
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

13-02-2010, 12:14

W tych nowszych generalnie przyjmuje się, że mają przetrwać powiedzmy ponad 500 pełnych cykli bez znaczącego spadku pojemności, więc tak jak Morph napisał, przy właściwym używaniu najprawdopodobniej szybciej zepsuje się sam player.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

13-02-2010, 12:37

Menu S9 trybi bez żadnych zacięć, możliwości w cholerę, jakieś widgety i inne pierdoły, etc.

Sam player wyborny, może nieco przebajerzony, ale robi niesamowite wrażenie. Dźwiękowo rewelacja, chyba brzmi nieco czyściej niż iA7, ale to w sumie tylko domniemywania, nie miałem możliwości porównać.

Moja dziewczyna obadała wszystkie funkcje, które mnie nie interesują, czyli filmy, jakieś programiki i inny shit i podobno daje to wszystko radę.

Mam trochę problemów z obsługą tego wynalazku, ale to już kwestia przyzwyczajenia.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

26-04-2010, 21:23

a ja sobie wymienilem telefon i trafila mi sie nokia 5130 express music. pisze o tym tutaj, bo, jak sie okazalo, ten telefon ma naprawde porzadny odtwarzacz muzyki. bylem sceptycznie nastawiony do playerow w komorkach (i w ogole nie kierowalem sie tym przy wyborze - wpadl mi w sumie przez przypadek), a tu prosze.

nie jest to oczywiscie konkurencja dla 'powaznych' odtwarzaczy (nie odpali flaca np.), ale generalnie sprawuje sie bardzo fajnie. jakosc dzwieku bardzo dobra (wystarczy odrobinke podkrecic equalizer), normalne wejscie sluchawkowe 3,5'', ladna, szybko dzialajaca biblioteka plikow i fajny wizualnie soft playera. na razie mam co prawda tylko dolaczona w zestawie karte 1gb, ale ponoc bez problemu obsluguje i 8 gb. musze to sprawdzic - jak sie okaze, ze tak, to chyba zrezygnuje z noszenia oddzielnego odtwarzacza. zawsze jedna pierdola w kieszeni mniej. jakoscia w niczym nie ustepuje, a moze i przewyzsza typowe playerki z przedzialu 2-8 gb (a juz na pewno ma znacznie lepszy interfejs), a i sam telefon bardzo fajny i konkretnie wykonany (bardzo solidna obudowa, nic nie trzeszczy, zajebista klawiatura). no i ponoc bateria wytrzymuje 20 h odtwarzania muzy.

tak wiec jakby ktos akurat wymienial komorke i przy okazji nie wymaga od urzadzen przenosnych audiofilskiej jakosci dzwieku, to polecam te nokie.

a - jest jedna wada - nie ma mowy o gapless playback - sa wyrazne przerwy miedzy utworami. czyli mozna zapomniec o sluchaniu wagnera ; ) tak poza tym to da sie to wytrzymac.
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ