BURZUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Re: BURZUM
jeśli nie black, to co ?
-
- w mackach Zła
a CELTIC FROST to nie black metalMaleficio pisze:Rzyg pisze:a słyszałeś "Monotheist"?hcpig pisze: Generalnie to jak na razie najlepszy powrót w black metalu
a Monotheist to black metal

- Maleficio
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
No ale porownaj sobie black burzum i "black" Celtic Frost... CF zawsze byl bardziej death/thrash nawet crust niz wszystkie kapele black. Wiec co jest Black w CF? Makijaże? Teksty?
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
A w Burzum teksty nie są przeciez satanistyczne tylko antychrześcijańskie i pogańskie.Maleficio pisze:No ale porownaj sobie black burzum i "black" Celtic Frost... CF zawsze byl bardziej death/thrash nawet crust niz wszystkie kapele black. Wiec co jest Black w CF? Makijaże? Teksty?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Maleficio
- Kontakt:
- Lykantrop
Burzum to głos Białego Ruchu Oporu i na ten temat nie ma sensu się rozwodzić! Szlus!
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Wywodzi się z tego nurtu owszem i "wydobył" się na świat właśnie z black metalowych tworów, ale z pkt widzenia treści głoszonych w tekstach... to ma więcej wspólnego z fantasy, pogaństwem, odynizmem, asatru, nacechowane silną antychrześcijańską postawą (teraz już chyba mniej....). A że pogańska norwegia nie miała żadnych tradycji muzycznych muzycznie tworzyć może sobie co chce. Mógłby grać doom, folk, dark ambient, noizz, ale ideologicznie nadal to nie będzie satanizm, kult diabła, czarna strona ludzkiej osobowości, filozofia złą, okultyzm, etc. A więc (może to odważne stwierdzenie, ale wydaje mi się słuszne), BURZUM nie gra BLACK METALU. A co gra? a po co etykiety?Maleficio pisze:czyli... Burzum to nie black metal. I kropka:)

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
-
A co to takiego ten biały ruch oporu? Czemu się opierają?Lykantrop pisze:Burzum to głos Białego Ruchu Oporu i na ten temat nie ma sensu się rozwodzić! Szlus!
Jakoś nie mam natchnienia po paru przesłuchaniach na ten nowy Burzum i poczekam chyba na oryginał.
- Carnal_Malefactor
- zaczyna szaleć
Jedyny w swoim rodzaju, i (mimo wielu nieudolnych prób) niepowtarzalny... BURZMETAL!!!trup pisze:BURZUM nie gra BLACK METALU. A co gra?

Jeg reiser til mørkets dyp der alt er dødt
- wombat
- zaczyna szaleć
Zaraz ktoś wtrąci, że to popkowice metal. W końcu długopis prawdopodobnie miał udział przy komponowaniu 5 utworu z nowej płyty, jak ktoś już wspomniał na forum.
- Duvelor
- weteran forumowych bitew
Czytam ostatnie kilka stron tej dyskusji. Z częścią się zgadzam, części czytać się nie daje
Ale nie wtrącam się. Napiszę krótko. Nie czekałem specjalnie na ten album. Nie spinałem się, nie analizowałem, nie liczyłem czy Varg da radę. Nie oceniałem albumu po 30 sekundowym fragmencie. Nie mądrzyłem się, nie pisałem, że wokal Elvisa jest bardziej burzumowy niż Vikernesa, a plastikowe gary Master's Hammer i kumkanie żab bardziej TRV niż las z okładki "Belus". Spokojnie czekałem na efekt. Co prawda premiery jeszcze nie było, ale wiem jedno. To wspaniała płyta i świetnie się jej słucha. Po kilku przesłuchaniach wiem, że będzie częstym gościem w mym odtwarzaczu.

𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
-
- zaczyna szaleć
no sorry ale bzdury piszesz. Jako Black Metal klasyfikowało się tak różne kapele jak Venom, mercyful fate,wczesny Running Wild, rzeczony CF czy Bathory- właśnie ze względu na teksty czy pewną otoczkę. Dopiero póżniej jak pojawił się Mayhem i cała reszta norweskich hord, wielu mądrali zaczęło zawężać ten termin. a co do thrashu i CF no to jeszcze mogę zrozumieć, CF jest w taki sam sposób reprezentantem tego gatunku jak np. venom ale death metal??? No tu już pojechałeś A co do crust punka to nie jestem żadnym fachowcem ale wydaje mi się że to chyba trochę późniejsza bajka niż pierwsze płyty CF...Maleficio pisze:No ale porownaj sobie black burzum i "black" Celtic Frost... CF zawsze byl bardziej death/thrash nawet crust niz wszystkie kapele black. Wiec co jest Black w CF? Makijaże? Teksty?
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
a mnie jedna rzecz ciekawi, niby na nowym albumie jest 8 numerów i tak przeglądając aukcje allegro trafiłem na "genialne" OMNIO, w którym "Belus" ma 11 numerów!
http://www.allegro.pl/item919055726_bur ... ernes.html
i. Lukans Renkespill
ii. Belus' Doed
iii. Glemselens Elv
iv. Kaimadalthas' Nedstigning
v. Besoek til Kelio
vi. Alvenes Dans
vii. Alvegavene
viii. Sverddans
ix. Keliohesten
x. Morgenroede
xi. Belus' Tilbakekomst
w pozostałych aukcja jest normalnie, czyli osiem:
http://www.allegro.pl/item921476741_bur ... owosc.html
http://www.allegro.pl/item918689446_bur ... folia.html
ktoś wie o co tu chodzi?
czyżby Omnio dorobiło 3y numery
http://www.allegro.pl/item919055726_bur ... ernes.html
i. Lukans Renkespill
ii. Belus' Doed
iii. Glemselens Elv
iv. Kaimadalthas' Nedstigning
v. Besoek til Kelio
vi. Alvenes Dans
vii. Alvegavene
viii. Sverddans
ix. Keliohesten
x. Morgenroede
xi. Belus' Tilbakekomst
w pozostałych aukcja jest normalnie, czyli osiem:
http://www.allegro.pl/item921476741_bur ... owosc.html
http://www.allegro.pl/item918689446_bur ... folia.html
ktoś wie o co tu chodzi?
czyżby Omnio dorobiło 3y numery

-
- zaczyna szaleć
gdzies tam czytałem że ma być jakiś speszial ediszyn z bonusami, alę głowy za to nie dam...
-
- rozkręca się
nie i nigdy nie był takowymRzyg pisze: a CELTIC FROST to nie black metal
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
hmm.. ciekawy jestem jak jest w rzeczywistości;Beerhead pisze:gdzies tam czytałem że ma być jakiś speszial ediszyn z bonusami, alę głowy za to nie dam...
.. w Omnio się nie odważe kupować po raz kolejny i czekać w nieskończoność na zrealizowane zamówienie by sprawdzić czy rzeczywiście jest te 11 numerów

- deusk
- rozkręca się
Rozmawiałem dziś z kolesiem z mystic'a. Powiedział, że w mejlu który dostali od Plasctic Head był opis płyty z jpg no i track listą z 11 utworami. Nie wie czy to są jakieś dodatkowe intra czy coś. W każdym bądź razie trzymają się tej wersji i na oficjalnej stronie nie zmieniają track listy(podobno za tydzień mają mieć już oficjalne dane).
-
- zaczyna szaleć
Na oficjalnej www jest 8 kawałków ale już np. tu http://www.prefixmag.com/reviews/berzum/belus/36744/ jest jak w omnio. co prawda jest to berzum a nie burzum
ale coś jest na rzeczy. Może pierwotnie było te 3 kawałki więcej a potem varg jednak z nich zrezygnowal?cholera go wie

gdybym w kapie miał swą torbe, srał bym rure wręcz na korbe...
Nigdy nie lubiłem tego Grishnaka. Przypominał mi z twarzy szczura. A jego muzyka to jakieś takie plumkanie.. takie nie wiadomo co.
Nigdy nie lubiłem tego Grishnaka. Przypominał mi z twarzy szczura. A jego muzyka to jakieś takie plumkanie.. takie nie wiadomo co.
- Maleficio
- Kontakt: