BLACK BREATH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

BLACK BREATH

08-03-2010, 23:18

Obrazek

Nie przypominam sobie, aby ktokolwiek pisał o tym zespole, a że niebawem mają wydać debiut pod skrzydłami Southern Lord, to myślę, że to dobra okazja, aby skrobnąć kilka słów o Amerykańcach.

Dwa lata temu wypuścili EPkę "Razor to Oblivion", która sięga korzeniami do Szwecji zza czasów "Wolverine Blues", ale nazywanie tego zwykłą kopią stylu ENTOMBED byłoby co najmniej niepoważne. Jak komuś ten kierunek nie do końca odpowiada to może dostać kopniakiem w szczękę od DISCHARGE, albo zostać zmasakrowany riffami zapożyczonymi od VENOM czy wczesnego CELTIC FROST. A jak chcecie trochę odpocząć, to wyłowicie nawet riffy MOTORHEAD. Krótko mówiąc, ta EPka jest dokładnie tym, czym powinna być każda zapowiedź pełnego albumu. Bez zbędnych zapchajdziur, chujowych coverów, wersji alternatywnych srywnych itepe.
Album ma się ukazać pod koniec marca i już zbiera dość dobre recenzje. Tak ma wyglądać okładka (chyba):

Obrazek

Cała EPa do odsłuchu na Myspace:
http://www.myspace.com/blackbreath
Coś tam było! Człowiek!
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

Re: BLACK BREATH

08-03-2010, 23:24

taki opis to łykam bez klikania na myspace nawet ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

08-03-2010, 23:31

d-beat, baby ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

08-03-2010, 23:43

obadałem epkę, oni nie są ze Szwecji? Jakim prawem?! ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-03-2010, 00:17

fajne to są tanie kurwy, marian. to jest raczej punkowy strzał z laczka w twój, przyozdobiony w heavy metalowy żabot, pysk ;)
Awatar użytkownika
YNKE
w mackach Zła

09-03-2010, 18:20

No i git, przypomina mi z leksza Disfear.
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
Awatar użytkownika
Skaut

09-03-2010, 18:34

YNKE pisze:No i git, przypomina mi z leksza Disfear.
też. Podejrzewam, że każdy będzie tutaj słyszał co innego, tak znakomitą EPkę nagrali ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

27-03-2010, 12:33

Całość jest już dostępna w wypożyczalni.
Rewolucji nie ma - dobry krążek, będący wypadkową szwedzkiego death metalu (zarówno z wczesnego okresu, jak i np. Wolverine Blues) i skandynawskiego hardcore. Jeśli ktoś się nastawiał na czystą, d beatową jazdę to może się nieco zdziwić (co nie zmienia faktu, że kilka takich rytmów się pojawia).
Generalnie wporzo materiał, jednak bez obsrania - nie ma startu do We Are Idols :)
That's what she said !
Awatar użytkownika
Skaut

27-03-2010, 13:05

ryszard pisze:Całość jest już dostępna w wypożyczalni.
Rewolucji nie ma - dobry krążek, będący wypadkową szwedzkiego death metalu (zarówno z wczesnego okresu, jak i np. Wolverine Blues) i skandynawskiego hardcore. Jeśli ktoś się nastawiał na czystą, d beatową jazdę to może się nieco zdziwić (co nie zmienia faktu, że kilka takich rytmów się pojawia).
Generalnie wporzo materiał, jednak bez obsrania - nie ma startu do We Are Idols :)
o, to sięsprawdzisię niebawem czy bez obsrania ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

27-03-2010, 15:50

No już EP-ka była materiałem o podobnym potencjale ;)
Oczywiście są numery absolutnie przepiękne np. "I Am Beyond" z riffem, który sprawia, że mógłby się ten numer znaleźć z powodzeniem obok takich hiciorów z WB jak "Full Of Hell". "Children Of The Horn" też się mocno wyróżnia riffem rodem z klasyków Motorhead.
Jako fan takiego grania czerpię niesamowitą przyjemność ze słuchania tej płyty, jednak dla osób, które szukają "esencji", Black Breath nie jest produktem pierwszej jakości.
Co prawda jest to nieco inne granie (z "hardcore" jako wspólnym mianownikiem), jednak polecam tegoroczne Raw Noise, o którym pisałem w temacie o Disgust: http://www.myspace.com/rawnoiseofficial
Zdecydowanie bardziej ekstremalna muzyka, mniej "radio friendly" (o ile można w kontekście tego gatunku mówić o czymś takim jak "radio friendly"), zdziczała i przepełniona tonami agresji. Moc w czystej postaci :)

edit: aha, i jeszcze taka jedna refleksja odnośnie tego materiału: w momencie kiedy panowie zwalniają, odbywa się niesamowity skok jakościowy :) najlepsze numery na płycie to te z wolnym, niemal bluesowym riffem (Unholy Virgin!!!). te szybkie tez są OK, jednak różnicę słychać od razu. mają papiery na nagranie płyty na poziomie Wolverine Blues - inna sprawa to to, czy je wykorzystają i pójdą taką drogą.
That's what she said !
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

28-03-2010, 14:52

też mi się zdecydowanie bardziej podoba jak zwalniają
Awatar użytkownika
Skaut

28-03-2010, 14:53

streetcleaner pisze:też mi się zdecydowanie bardziej podoba jak zwalniają
to jest nas trzech ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

01-04-2010, 22:22

a mi się podoba i jak napierdalają i jak zwalniają. klasa album.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

02-04-2010, 00:23

twoja_stara_trotzky pisze:a mi się podoba i jak napierdalają i jak zwalniają. klasa album.
no, taka solidna 4.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

04-04-2010, 22:22

Ale z was są kurwa pizdy i geje, temat o jakimś Watejn ma milion wpisów, a o takim solidnym wpierdolu jak Heavy Breathing ledwie trzy wpisy na krzyż...smutne...świadczy o pizdowatości metalowego światka...dobra, jestem nawalony...
Obrazek
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

05-04-2010, 09:30

posłuchaj mini, jest lepszy od dużej płyty - i może dlatego jest mniej wpisów ;)
Awatar użytkownika
Skaut

06-04-2010, 10:59

Zenek pisze:Ale z was są kurwa pizdy i geje, temat o jakimś Watejn ma milion wpisów, a o takim solidnym wpierdolu jak Heavy Breathing ledwie trzy wpisy na krzyż...smutne...świadczy o pizdowatości metalowego światka...dobra, jestem nawalony...
no właśnie jesteś nawalony. Kto miał posłuchać - posłuchał ;)
Coś tam było! Człowiek!
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

12-04-2010, 16:52

Coraz bardziej mi się podoba ten materiał i coraz bardziej się w niego wkręcam. Praktycznie z przenośnego odtwarzacza nie wychodzi. Bieganie, rower, zakupy, siłownia - wszystko robi się 2 razy szybciej :)
Epka Razor to Oblivion była doskonała, ale to zaledwie 4 numery. Na pełnej zaaplikowali 40 minut szaleńczej jazdy, z wspomnianymi już wcześniej świetnymi zwolnieniami i nadal jest to atak o ogromnej dawce energii i autentyczności.
Nie mam zamiaru analizowac poszczególnych jej fragmentów, HEAVY BREATHING oddziałuje na instykty, jest bodźcem prowadzącym do skutków koniecznych ;)
Dwa lata temu podobny kaliber siły i dynamizmu zaprezentowało DISFEAR, bardzo zbliżone emocje wywołują u mnie te krążki. Mimo, że są zdecdowanie różne.

Musiałem cos napisac, bo to niepoważne, żeby tak szybko ten temat popadł w zapomnienie, słuchac !
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

13-04-2010, 15:16

Przesłuchałem już jakiś czas temu EPkę. Świetne grzańsko! DISFEAR od razu przychodzi na myśl, mimo, że to jednak nieco inne granie.
"Razor to Oblivion" nieźle kopie dupsko, szkoda, że to tylko 4 numery. No ale niedługo biorę się za pełnoczasowy debiut tych panów.
twoja_stara_trotzky pisze:obadałem epkę, oni nie są ze Szwecji? Jakim prawem?! ;)
O tym samym pomyślałem. :wink: Nigdy bym nie zgadł, że kolesie są ze Stanów.
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
ODPOWIEDZ